Valikko
Ulkomaat

Poliisi ampui Yhdysvalloissa jälleen mustan miehen – tyttöystävä videoi jatkotapahtumat Facebookiin

Tyttöystävä kertoo, että mies yritti tavoitella ajokorttiaan, kun konstaapeli avasi tulen. The Washington Postin mukaan poliisi on ampunut tänä vuonna kuoliaaksi 123 mustaa amerikkalaista, joista joka kymmenes oli aseeton.

Poliisi ampui mustan miehen Yhdysvaltojen Minnesotan osavaltiossa torstaina samaan aikaan kun mielenosoitukset jatkuvat Louisianassa toisen ampumisen takia.

Minnesotan välikohtaus sai alkunsa, kun poliisi oli pysäyttänyt autolla ajaneen 32-vuotiaan Philando Castilen. Ammuttu mies oli tyttöystävänsä kertoman perusteella tavoitellut ajokorttiaan, kun poliisi painoi liipaisimesta.

Autossa ollut tyttöystävä videoi ampumisen jälkeiset tapahtumat Facebookiin suorana lähetyksenä.

Tapahtuneesta kertovat muun muassa yhdysvaltalaismediat The Washington Post ja The New York Times.

Castilen tyttöystävä Lavish Reynolds sanoi, että hänen miehensä kantoi tuliasetta laillisesti mukanaan.

”Hän kertoi konstaapelille, että hänellä on tuliase, ja hän tavoitteli lompakkoaan. Silloin konstaapeli ampui häntä käteen”, Reynolds sanoo videolla.

Reynoldsin mukaan poliisi ampui Castilea neljä kertaa. Castile kuoli vammoihinsa myöhemmin Minneapoliksen sairaalassa.

”Hän oli musta ihminen, joka ajoi Falcon Heightsilla. Hänet profiloitiin heti rikolliseksi, ja hän menetti henkensä yöllä”, Castilen serkku Antonio Johnson kertoi Star Tribune -lehdelle.

Johnsonin mukaan Castile oli kunnollinen, oppikirjamainen kansalainen.

Clarence Castile taas kertoi ammutun veljenpoikansa työskennelleen koulun kokkina toistakymmentä vuotta.

”Hän kokkasi pienille lapsille ja oli hyvä poika”, Clarence Castile sanoi Star Tribunelle.

Ammutun äiti Valerie Castile halusi CNN:n haastattelussa, että poliisin toiminnasta nostetaan syyte.

”En olisi koskaan elämässäni voinut kuvitella, että poikani tappaisivat ihmiset, joiden oli tarkoitus suojella häntä.”

Videolla näkyy, miten verinen Philando Castile huutaa ja näyttää menettävän tajuntansa. Konstaapeli kiroilee samalla ja vaikuttaa turhautuneelta.

”Käskin, ettei hän tavoittelisi sitä [asetta]! Käskin häntä pitämään kätensä ylhäällä”, konstaapeli huutaa Reynoldsille ja viittaa ampumiseen.

Reynolds vastaa videolla konstaapelille, että tämähän kehotti hänen miestään ottamaan ajokorttinsa esille.

”Voi Luoja. Älä kerro minulle, että hän on kuollut. Älä vain kerro, että poikaystäväni kuoli tällä tavalla”, Reynolds sanoo.

Myös naisen nuori tytär näkyy videolla istumassa takapenkillä. Kymmenenminuuttisen videon lopulla hän on äitinsä kanssa poliisiautossa.

”Kaikki on ok, äiti. Kaikki on ok. Olen täällä sinun kanssasi”, tyttö sanoo.

Uutistoimisto AFP kertoo silminnäkijälausuntoihin viitaten, että tyttö olisi vasta neljävuotias.

Minnesotan kuvernööri Mark Dayton tuomitsi torstaina ampumisen ja kertoi uskovansa, että tapaukseen liittyi rasismia.

”Olisiko tätä tapahtunut, jos kuljettaja ja matkustajat olisivat olleet valkoisia? En usko”, Dayton sanoi toimittajille Reutersin mukaan.

Aiemmin noin 100 ihmistä oli osoittanut Castilen ampumisesta mieltään Daytonin asuinrakennuksen luona. Mielenosoittajat huusivat ”ei oikeutta, ei rauhaa” samalla kun autojen torvet soivat.

Ampuneen konstaapelin henkilöllisyyttä ei ole kerrottu julkisuuteen. Falcon Heightsin kaupungin tiedotteen mukaan hänet on pidätetty virantoimituksesta. Valtion viranomaiset alkavat tutkia tapausta, uutistoimisto Reuters kertoo.

Saint Anthonyn poliisilaitoksen ylikonstaapeli Jon Mangseth antoi The Washington Postille haastattelun, jossa hän oli järkyttynyt.

”Poliisi ei ole ampunut meillä ainakaan 30 vuoteen. Tämä on šokeeraavaa, jotain, mitä ei tapahdu tällä alueella usein.”

Mangseth sanoi Saint Anthonyn poliisin julkaisevan lehdistötiedotteen, kun tapauksesta selviää enemmän tietoja.

Uutinen jatkuu videon jälkeen.

Vasta tiistaina Yhdysvalloissa sai julkisuutta videoitu tapaus, jossa poliisit ampuivat Louisianassa kuoliaaksi niin ikään mustan miehen, Alton Sterlingin.

Poliisi oli saanut Louisianassa ilmoituksen aseella uhanneesta miehestä. Ilmoituksen mukaan mies myi cd-levyjä kaupan edustalla.

Sittemmin sosiaalisessa mediassa on levinnyt video, jossa kaksi valkoista poliisia kaatavat miehen kadulla ja ampuvat hänet.

Arviolta 200 ihmistä osoitti tapauksen takia mieltä tiistaina Baton Rougessa. Mielenosoitukset jatkuivat myös keskiviikkona.

Yhdysvaltain oikeusministeriö sanoi keskiviikkona aloittavansa tapauksen tutkimisen.

Louisianan ja Minnesotan tuoreet tapahtumat ovat jälleen kerran nostaneet esiin kysymyksen siitä, suhtautuvatko yhdysvaltalaiset poliisit mustiin miehiin eri tavalla kuin muihin kansalaisiin.

The Washington Postin tuoreen tiedon mukaan poliisi on ampunut tänä vuonna kuoliaaksi 123 mustaa amerikkalaista, joista noin kymmenen prosenttia oli aseettomia.

Jo viime vuoden elokuussa kerrottiin, että vuoden 2015 aikana poliisi oli ampunut kuoliaaksi 585 ihmistä, joista 60 oli aseettomia ja 24 aseettomia mustia. Vaikka valtaosa poliisin ampumista kansalaisista oli valkoisia ja latinoja, mustat olivat ammuttujen aseettomien joukossa yliedustettuina.

Viime vuosina ehkä eniten julkisuutta on saanut elokuussa 2014 Missourin Fergusonissa sattunut tapaus, jossa valkoinen poliisi ampui aseettoman Michael Brownin, 18. Brown oli varastanut kaupasta sikareita ja lähtenyt paikalta autolla.

Poliisi sai Brownin kertaalleen kiinni ja ampui tätä käsikähmän päätteeksi käteen. Brown pakeni paikalta, mutta poliisi sai hänet kiinni ja ampui useita laukauksia, joista kuusi osui. Brown kuoli ampumapaikalle.

Poliisia ei syytetty, koska hänen katsottiin toimineen itsepuolustukseksi. Tapaus synnytti laajoja mielenosoituksia.

Vuosi tapauksen jälkeen Fergusoniin julistettiin hätätila väkivaltaisuuksien takia. Muistomarssi kohti kirkkoa keskeytyi ampumavälikohtaukseen, jossa loukkaantui kaksi.

Huhtikuussa 2015 valkoinen poliisi ampui 50-vuotiaan Walter Scottin kuoliaaksi puistossa Charlestonissa Etelä-Carolinassa sen jälkeen kun tämä oli ajanut karkuun autolla liikenteessä pysäyttämisen jälkeen. Ohikulkija tallensi ampumisen videolle älypuhelimellaan.

Scottin ampunut poliisi erotettiin, ja hän sai syytteen murhasta. Lisäksi Scottin perheen kerrottiin saavan noin 5,7 miljoonan euron suuruiset korvaukset.

Joissain tapauksissa kuolemansyy ei ole ollut ampuminen.

Heinäkuussa 2015 Eric Garner, 43, myi Staten Islandilla New Yorkin kaupungissa luvattomasti tupakkaa kadulla. Poliisit yrittivät pidättää Garnerin, mutta hän rupesi vastustelemaan ja joutui toistakymmentä sekuntia kestäneeseen kuristusotteeseen.

Astmasta ja sydänvaivoista kärsinyt Garner tuupertui kadulle. Tunti myöhemmin hänet julistettiin kuolleeksi sairaalassa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Ampumiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Brittien uusi Jane Austen -seteli aiheuttaa harmia – fanien mukaan pankki ei ole ymmärtänyt seteliin painettua sitaattia

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Pokka-koiran katoamisesta käynnistyi kiihkeä etsintä, jota tuhannet seurasivat Facebookissa – näin some-yhteisö auttoi lemmikin löytämisessä

  4. 4

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  5. 5

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  6. 6

   Äänestäjät saivat tahtonsa läpi: Tukholman ja Göteborgin väliä kulkeva juna nimettiin Trainy McTrainfaceksi

  7. 7

   Hoitajien uupumus pitää ottaa vakavasti

  8. 8

   Teinielokuvaklassikko The Breakfast Clubin paras hahmo oli ”friikki”, joka ei vielä 1980-luvulla kelvannut pojille

  9. 9

   Ranskalaislaulaja menehtyi kesken konsertin – Kuolinsyyksi epäillään voimakkaan sähköiskun aiheuttamaa sydämenpysähdystä

  10. 10

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  5. 5

   Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

  6. 6

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  7. 7

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  8. 8

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  9. 9

   Tanska siivoaa kerjäläisensä vankilaan – kahden viikon ehdottomia tuomioita jaetaan nyt ilman varoitusta

  10. 10

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää