Ulkomaat

Rekisteröityjen hiv-tartuntojen määrä ylitti Venäjällä miljoonan rajan – epidemiaa vastaan taisteleva kansalaisjärjestö nimettiin ”ulkomaiseksi agentiksi”

Piskuinen kansalaisjärjestö taistelee Moskovan hiv-epidemiaa vastaan kadulla. Nyt se on nimetty ”ulkomaiseksi agentiksi”.

Izmailovski bulvarilla Moskovan itälaidalla tihuttaa vettä, ilta hämärtyy aikaisin. Kansalaisaktivistit Lena ja Jaroslav asettavat reppunsa jalkakäytävälle apteekin edessä, ja pian ensimmäinen asiakas on jo paikalla. Heroiinista pitäisi päästä eroon.

”Sairaalassa vaativat rahaa, ja nappasivat ystävättäreni”, kertoo seitsemän vuotta heroiinia käyttänyt Irina, 31. ”Siellä se nyt tyrmässä kuorii perunoita.”

”Tyttö täytti seitsemän ja menee syksyllä kouluun, vanhempani ovat väsyneitä auttamaan. Antoivat jo varoituksen huostaanotosta. Menisin mihin tahansa hoitoon kuukaudeksi tai puoleksi vuodeksi, kun vain pääsisin.”

Yhteen annokseen hulahtaa Irinan mukaan puolitoista tuhatta ruplaa eli euroissa runsaat kaksikymppiä.

”Varastan”, Irina kertoo rahoitusmenetelmästään. ”Olin minä kerran puoli vuotta kuivilla ihan omin voimin. Omasta tahdosta kaikki on kiinni.”

Avustustyöntekijä Lenan repusta löytyy puhtaita injektioneuloja, ehkäisyvälineitä, desinfiointipyyhkeitä, siteitä, salvaa ja heroiinin ja metadonin yliannostukseen käytettävää vastalääkettä naloksonia.

”Nämä eivät ole tärkeimpiä”, Lena sanoo kaivaessaan varustenyssyköitä repustaan.

”Tärkeintä on valistaa ihmisiä hiv-infektion hoidossa. Kertoa, kuinka se tarttuu ja kuinka se ei tartu, ja kuinka suojautua siltä. Ja sama koskee hepatiittia.”

Tosiaan, laukusta löytyy myös katutyötä tekevän Andrei Rylkov -säätiön tuorein tiedotuslehti Šljapa i bajan eli Hattu ja hanuri.

Mustavalkoisen monistelehdykän etusivulle on lyöty sininen musteleima: ”Materiaalia julkaisee kansalaisjärjestö, joka on ulkomaisten agenttien rekisterissä.”

Venäjän oikeusministeriö lisäsi Andrei Rylkov -säätiön ja aidsinvastaista työtä tekevien järjestöjen kattojärjestön Esveron ”ulkomaisten agenttien” listalle kesäkuun lopussa. Käytännössä leima hankaloittaa järjestöjen työtä lisäämällä tarkastuksia, raportointia, uhkasakkoja ja karkottamalla yhteistyökumppaneita.

”Ulkomaiseksi agentiksi” nimeäminen edellyttää lain mukaan, että järjestö saa ulkomaista rahoitusta ja että sen toiminta on poliittista.

Säätiön ohjelmajohtajan Maksim Malyševin mukaan ministeriö esitti kolme perustelua katutyöjärjestön poliittisuudelle: säätiö on osallistunut kansainväliseen narkomaanien tukikampanjaan, järjestänyt mielenosoituksen ja järjestön puheenjohtaja Anja Sarang puhui tv-kanava Doždin haastattelussa marraskuussa 2013 politiikkaa.

Yhteinen nimittäjä kaikille kolmelle synnille on, että niissä vaadittiin huumeriippuvaisille korvaushoitoa. Sitä ei Venäjällä ainakaan toistaiseksi sallita.

”Ulkomaisten agenttien” listalla on jo 130 kansalaisjärjestöä.

Ihmisoikeusjärjestö HRW:n Venäjän-johtaja Tatjana Lokšina kommentoi hiv-järjestöjen lisäämistä listalle uutistoimisto AFP:n haastattelussa sanomalla, että ministeriötä painostetaan jatkamaan listan täydentämistä ja kaikki vähänkään perustellummat valinnat on jo käytetty.

Rekisteröityjen hiv-tartuntojen määrä ylitti tänä vuonna Venäjällä miljoonan rajan, ja maassa puhutaan jo epidemiasta. Parinkymmenen vapaaehtoistyöntekijän pyörittämä Andrei Rylkov -säätiö on tiettävästi ainoa Moskovassa puhtaita neuloja kadulla jakava järjestö.

”Tai ainakaan aivan samalla konseptilla ei kukaan muu toimi”, vapaaehtoistyöntekijä Jaroslav sanoo.

Järjestö on joka päivä kadulla jossain päin Moskovaa ja auttaa tuhansia ihmisiä vuosittain. Omien laskujensa mukaan säätiö on onnistunut kahden viime vuoden aikana pelastamaan 417 ihmistä yliannostuskuolemalta.

Narkomaaneille tarjotaan käytännön avun ja psykiatristen palvelujen lisäksi myös juridista apua: sairaaloiden, poliisin ja vankiloiden asenteet vaihtelevat kuulemma laidasta toiseen.

Ensimmäisen tunnin aikana Izmailovski bulvarin apteekin edessä käy kahdeksan huumeriippuvaista, uusia ja vanhoja tuttavuuksia. Vielä on kolmisen tuntia päivystysaikaa jäljellä.

Neuloja jakava Lena on psykologi, joka pitää päivisin omaa vastaanottoa.

”Aloitin säätiössä kaksi ja puoli vuotta sitten”, Lena kertoo.

”Tulin ensin kysymään neuvoa, koska poikaystäväni kertoi käyttävänsä huumeita. Pian selvisi, että monet tuttavapiirissäni käyttävät. Aika moni on mukana henkilökohtaisen historiansa vuoksi.”

Nimensä säätiö on saanut aids-aktivisti Andrei Rylkovilta, joka kuoli 2006, ja kato käy aktivistien rivissä edelleen.

”Monet kuolevat, valitettavasti, mutta uusia tulee tilalle”, Lena sanoo.

Ulkomaiset agentit

 Venäjän laki ulkomaisista agenteista säädettiin neljä vuotta sitten. ”Agentin” voi kääntää myös ”toimijaksi”, mutta agentti-sana vastaa tapaa, jolla osapuolet termin ymmärtävät.

 Järjestö joutuu oikeusministeriön ”agenttilistalle”, jos se saa rahoitusta ulkomailta ja jos sen toiminta katsotaan poliittiseksi.

 Listalle on joutunut tähän mennessä noin 130 järjestöä. Monet käyvät asiasta edelleen oikeustaistelua. Myös Andrei Rylkov -säätiö valmistelee kannetta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Venäjän lait
 • Venäjän politiikka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  5. 5

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  6. 6

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  7. 7

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  8. 8

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  9. 9

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  8. 8

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  9. 9

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää