Valikko
Ulkomaat

Britannian pääministeri vaihtui, May nimitettiin tehtäväänsä Cameronin eron jälkeen

Britannian uusi pääministeri Theresa May lupasi tehdä parhaansa pienituloisten aseman parantamiseksi. Vuodesta 2010 Britanniaa johtanut David Cameron sai eron kuningatar Elisabet II:lta. HS seurasi päivän tapahtumia.

Britannia sai keskiviikkona uuden pääministerin sen jälkeen kun kuningatar Elisabet II pyysi aiempaa sisäministeriä Theresa Maytä muodostamaan uuden hallituksen tapaamisessa, joka päättyi hieman ennen kello 20:tä Suomen aikaa.

Pääministeri May, 59, on järjestyksessä 13. pääministeri vuonna 1952 alkaneella Elisabet II:n valtakaudella.

Tapaamisen jälkeen May ajoi puolisonsa Philip John Mayn kanssa pääministerin virka-asuntoon Downing Street 10:een, jonka edustalla hän piti lyhyen puheen.

Puheessaan May lupasi tehdä parhaansa yhteiskunnan haavoittuvimpien jäsenten ja pienituloisten aseman parantamiseksi.

Edellinen pääministeri David Cameron jätti eronpyyntönsä kuningattarelle noin kello 19 Suomen aikaa

Cameron ilmoitti alun perin eroavansa Britannian kesäkuisen brexit-äänestyksen jälkeen.

Maysta tulee Britannian toinen nainen pääministerinä. Ensimmäinen oli Margaret Thatcher, joka toimi tehtävässä vuosina 1979–1990.

Mayn on muodostettava hallitus pääministeriksi astuttuaan. Hän on luvannut, että aikoo nimittää erityisen EU-eroprosessia johtavan brexit-ministerin.

Uuden hallituksen on määrä kokoontua ensimmäisen kerran ensi viikon tiistaina.

HS seuraa päivän etenemistä ja lähettää keskeiset tapahtumat suorana HSTV:n videolähetyksenä.

20.00 May pitää linjapuhettaan Downing Street 10:ssä

19.58 Theresa May poistui Buckinghamin palatsista. Hän ajaa nyt pääministerin virka-asuntoon Downing Street 10:een, jonka edustalla hän pian pitää lyhyen linjapuheen.

19.40 Buckinghamin palatsi on julkaissut valokuvan, jossa Theresa May kättelee kuningatarta. Käytännössä Maystä on nyt tullut uusi pääministeri.

19.25 Britannian tuleva pääministeri May on kuningatar Elisabet II:n luona. Kuningatar pyytää häntä muodostamaan hallituksen.

19.20 Eronnut pääministeri Cameron on poistunut kuningattaren luota. Tuleva pääministeri Theresa May on lähtenyt parlamenttitalosta kohti Buckinghamin palatsia.

19.15 Tapaaminen venyy, osin kenties sen takia, että Cameron on kuningattaren luona perheineen. Virallinen tapaaminen on Cameronin ja kuningattaren kahdenkeskinen, mutta todennäköisesti virallisen osuuden jälkeen kuningatar tapaa epämuodollisesti Cameronin puolison ja perheen.

18.57 Cameron on Buckinghamin palatsissa kuningattaren luona. Cameronin ja kuningattaren tapaaminen on yksityinen, mutta Cameron pyytää eroa ja kertoo kuningattarelle, että Theresa Mayllä on riittävä kannatus parlamentissa, jotta hän pystyy muodostamaan hallituksen.

18.52 Cameron saapui perheineen kuningattaren luokse Buckinghamin palatsiin.

18.50 Cameron esitti viimeiset ajatuksensa ja kiitoksensa pääministerin urastaan. Hän kiitti puolisoaan Samanthaa kutsumalla häntä elämänsä rakkaudeksi. Sitten Cameron poistui autolla kuningattaren luokse.

18.45 Eroava pääministeri Cameron astui ulos pääministerin virka-asunnosta Downing Street 10:stä mennäkseen jättämään eronpyyntönsä kuningatar Elisabet II:lle.

16.30 Tiedotusvälineiden edustajat päivystävät pääministerin Downing Streetin virka-asunnon edustalla.

16.07 Brexit jää määrittämään Cameronin pääministerikautta, arvioi Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelema pääministerin entinen puheenkirjoittaja.

15.15 Cameronin esiintyminen parlamentin alahuoneelle oli arvokas ja hyväntuulinen, mutta ei yhtä tunteikas kuin entisellä pääministerillä Tony Blairilla yhdeksän vuotta sitten, arvioi brittilehti The Guardian.

14.43 Cameronin Twitter-tilillä jaetaan kuva Larry-kissasta, joka asuu Downing Streetin virka-asunnolla. Hän on aiemmin vakuuttanut parlamentin alahuoneelle rakastavansa kissaa.

14.39 Cameron puhuu alahuoneelle.

”Viimeisenä asiana haluan sanoa, että politiikassa voi saavuttaa paljon. Voit saada paljon aikaiseksi. Loppujen lopuksi on kysymys vain julkisesta palvelusta ja kansallisesta edusta. Mikään ei ole mahdotonta, jos siihen keskittää voimavaransa. Kuten aiemmin olen sanonut, kerran minä olin tulevaisuus”, hän lopettaa.

Cameron saa aplodit. Konservatiivipuolueen edustajat taputtavat seisaaltaan.

14.35 Parlamentin jäsenet kiittelevät puheenvuoroissaan Cameronia muun muassa johtajuudesta, älykkyydestä ja huumorintajusta.

14.30 Väistyvä pääministeri David Cameron on viimeistä kertaa Britannian alahuoneen istunnossa. Cameron vastaa hänelle esitettyihin kysymyksiin.

Näin valta vaihtuu

KELLO 14.30 Suomen aikaa David Cameron osallistuu viimeistä kertaa alahuoneen istuntoon. Hän vastaa pääministerille esitettyihin kysymyksiin.

KELLO 18.30 Suomen aikaa Cameron vierailee kuningatar Elisabetin luona. Hän ilmoittaa erostaan.

KELLO 19.30 Myös tuleva pääministeri Theresa May käy ilmoittautumassa kuningattarelle. Kuningatar pyytää häntä nimeämään uuden hallituksen. Näin Maysta tulee pääministeri ja Downing Streetin virka-asunnon uusi asukas.

KELLO 20.30 May pitää ensimmäisen tiedotustilaisuutensa Britannian pääministerinä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Britannia
 • Brexit
 • Euroopan unioni
 • Pääministeri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  3. 3

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  4. 4

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  5. 5

   Trump ryhtyy romuttamaan ilmastopolitiikkaa – Tänään allekirjoitettavan asetuksen ennustetaan elvyttävän kannattamatonta hiilivoimaa

  6. 6

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  7. 7

   Kelan pääjohtaja julkaisi poikkeuksellisen anteeksipyynnön toimeentulotuen ruuhkautumisesta: ”Tilanne on ollut asiakkaille kohtuuton”

  8. 8

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  9. 9

   Rikkoiko tien kuoppa renkaasi – korvausta ei välttämättä saa, tietää viranomaisten tiukkuuteen törmännyt espoolaisnainen

  10. 10

   C-juniorin seuranvaihto maksoi salibandyssa 5 000 euroa – tässä syy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  2. 2

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  3. 3

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  4. 4

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  5. 5

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  6. 6

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  7. 7

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  8. 8

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  9. 9

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  10. 10

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää