Ulkomaat

Ukraina taistelee korruptiota vastaan – ”Virkamiehen palkka voi olla 90 euroa kuukaudessa”

Itä-Ukrainassa taistelut Venäjän tukemien kapinallisten kanssa ovat kiihtyneet. Lisäksi Ukraina yrittää juuria valtavaksi paisunutta korruptiota.

Kun maata halkoo rintamalinja ja tulituksessa kuolee siviilejä, ei ole helppoa samaan aikaan demokratisoida poliittista järjestelmää.

Ukrainan pitäisi kuitenkin osoittaa kykynsä uudistuksiin Kansainväliselle valuuttarahastolle IMF:lle ja muille länsirahoittajille.

Sitä nyt yritetäänkin. Korkeita virkamiehiä pidätetään korruptioepäilyistä lähes päivittäin, ja viimeisten kahden kuukauden aikana oikeuden eteen on tuotu sekä nykyhallinnon edustajia että Venäjälle paenneen Viktor Janukovytšin aikaisia virkamiehiä.

Uusi Kansallinen korruptionvastainen virasto Nabu ja korruptioon erikoistunut syyttäjänvirasto ovat arvioiden mukaan panneet vauhtia työhön, samoin Ukrainan tuore pääsyyttäjä Juri Lutsenko.

”Suurimpia ongelmia on korruption valtava laajuus. Se on vallannut suurimman osan valtionhallinnosta, poliittiset suhteet, poliisin ja lainvalvojat sekä oikeuslaitoksen”, arvioi puhelimitse politiikantutkija Volodymyr Fesenko, joka johtaa kiovalaista Penta-instituuttia.

Yksi esimerkki korruptiosta on tapaus, jossa kiovalainen valtiollinen sairaala nyhti sairailta lahjuksia muka leikkauksiin.

Rahat kääri syytteiden mukaan taskuihinsa Ukrainan varaterveysministeri Roman Vasylyšyn, joka pidätettiin viime viikolla.

Vasylyšynia uhkaa 8–12 vuoden vankeus, mikäli hänet todetaan syylliseksi.

Pääsyyttäjä Lutsenko esitteli Facebook-sivuillaan setelimattoa todisteena ministerin korruptiosta. Yhteensä rahaa oli löytynyt 56 000 euron arvosta.

”Korruptioon osallistuu poliitikkojen ja virkamiesten lisäksi merkittävä osa tavallisista kansalaisista, jotka ovat tottuneet ratkaisemaan ongelmia pienillä lahjuksilla”, Fesenko sanoi.

Yhteensä hätärahoitusta on luvattu Ukrainalle lähes 16 miljardia euroa. IMF keskeytti maksut viime vuonna, koska Ukraina ei saanut budjettiaan tasapainoon ja korruptio rehottaa edelleen villinä. Heinäkuussa odotetaan päätöstä seuraavan, 1,5 miljardin erän maksamisesta.

Huhtikuussa Ukrainassa vaihtui hallitus, mikä oli ensi askel poliittisen umpikujan purkamiseen.

”Olisi naiivia odottaa, että vain poliittisella vallanvaihdolla voisi nujertaa korruption Ukrainassa”, Fesenko totesi.

Hän muistuttaa, että virkamiehen palkka voi olla 90 euroa kuukaudessa eli alle keskipalkan ja varaministerin palkka on noin 220 euroa. Oligarkkien lisäksi myös pk-yrityksillä on suuri valta aluepolitiikassa.

Näyttävillä pidätyksillä ei vielä saavutetakaan luottoa, että korruption kitkeminen on toden teolla alkanut.

”Pidätyksillä tietyt viranomaiset, kuten yleinen syyttäjänvirasto, keräävät itselleen julkisuuspisteitä. Monia ihmisiä on pidätetty [korruptiosta], mutta usein he selviävät rangaistuksetta”, korruptiota vastustavan kansalaisjärjestö Antacin johtaja Darja Kaleniuk sanoi puhelimitse.

Hänen arvionsa on, että vanha läpeensä korruptoitunut järjestelmä ei kykene uusiutumaan ja siksi se hyökkää uusia instituutioita vastaan. Niinpä esimerkiksi presidentti Petro Porošenkolle lojaalit oikeusviranomaiset, kuten pääsyyttäjänvirasto, yrittävät horjuttaa luottamusta uusiin korruptionvastaisiin virastoihin.

Kaleniuk ei ole silti menettänyt toivoa, sillä ukrainalaisilla tavallisilla ihmisillä on hänen mukaansa suuri tarve päästä eroon lahjusjärjestelmästä.

Pitkittyneestä sodasta on korruption lisäksi tullut osa ukrainalaisten arkipäivää.

Tutkija Fesenkon mielestä taisteluiden kiihtymisen taustalla on Venäjän ja Itä-Ukrainan kapinallisten halu painostaa länttä ja Ukrainaa neuvotteluissa.

”He pelottelevat länttä uuden sodan riskeillä ja yrittävät näin saada Ukrainaa taipumaan myönnytyksiin”, hän kuvaili.

Hän ei odota taisteluiden puhkeavan laajaksi sodaksi kesän aikana, sillä Venäjä käy koko ajan diplomaattista peliä lännen asettamien talouspakotteiden lieventämiseksi tai lopettamiseksi.

Yksi vaara siviileille on kontaktilinjan eli rintamalinjan ylittäminen. Tykistötuli on yleistä Minskin sopimuksessa määritellyn kontaktilinjan tarkastuspisteiden lähistöllä, YK kertoo raportissaan.

Se lisää riskiä, jonka tuhannet ukrainalaiset ottavat päivittäin matkustaakseen tapaamaan sukulaisia, ostamaan ruokaa ja muita tarvikkeita, nostamaan eläkettä tai sosiaalitukia. Linja ylitettiin peräti 816 000 kertaa kesäkuussa. Esimerkiksi Suomen ja Venäjän välinen raja ylitettiin toukokuussa 768 000 kertaa.

Taisteluita pitää yllä Fesenkon mukaan se, että Venäjä jatkaa kapinallisten aseistamista ja ampumatarvikkeiden toimittamista. Lisäksi kapinalliset eivät halua, että Itä-Ukrainan alueet palaisivat Ukrainan hallintaan.

”Sota on heidän valtansa lähde”, Fesenko totesi.

Ukrainan sodassa ei näy lientymisen merkkejä

  Ukrainan sota alkoi keväällä 2014. Itä-Ukrainassa sotivat Venäjän tukemat kapinalliset ja Ukrainan hallinnon joukot.

  Helmikuussa solmittiin Minskin sopimus, jonka tarkoituksena oli lopettaa taistelut. Sopimus on kuitenkin rakoillut koko ajan.

 Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin mukaan tulitauon rikkomisesta kärsivätusein naiset, lapset ja vanhukset. Viime aikoina erilaisissa välikohtauksissa on kuollut viisi poikaa, joista kolme oli veljeksiä.

  Kesäkuu oli Ukrainan sodan verisin sitten viime vuoden elokuun: 12 siviiliä kuoli ja 57 haavoittui kesäkuussa. YK:n mukaan sodassa on yhteensä kuollut 9 470 ihmistä, joista 2 000 on siviilejä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ukrainan sota
 • Korruptio
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  2. 2

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  3. 3

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  4. 4

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  5. 5

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  6. 6

   Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

  7. 7

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  8. 8

   Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

  9. 9

   Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

  10. 10

   Ruotsia kuohuttaneessa ”Arboga-naisen” rikosvyyhdissä annettiin tuomiot: elinikäinen ja 14 vuotta vankeutta isän ja entisen puolison murhasta ja äidin murhan yrityksestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  7. 7

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  8. 8

   Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

  9. 9

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää