Ulkomaat

May luotsaa nyt Britanniaa yli kriisiajan –Boris Johnsonista tuli ulkoministeri

Pääministeri Theresa Mayn tehtävä on johtaa Britannia ulos EU:sta.

Lontoo

Britannia sai keskiviikkona uuden pääministerin, kun Theresa May nousi vakavaa poliittista kriisiä potevan Britannian johtoon.

Mayn yllätysnimitys uudeksi ulkoministeriksi oli EU-eroa ajaneen brexit-leirin johtohahmo, Lontoon entinen pormestari Boris Johnson. Ilman Johnsonin näkyvää panosta britit eivät välttämättä olisi koskaan äänestäneet EU-eron puolesta.

Ulkoministerinä Johnson joutuu vastaamaan etulinjassa tulevien EU-eroneuvottelujen mahdollisista pettymyksistä. Vastuuta jakaa uusi EU-erosta vastaava ministeri David Davis.

Johnsonin nimitys voi herättää epälyjä EU-maissa, sillä brexit-leirin kampanjointia leimaisivat puolitotuudet ja äänestäjien pelottelu.

Mayn päätehtävä on panna EU-kansanäänestyksen tulos täytäntöön eli irrottaa Britannia EU:sta. Koko Eurooppa odottaa nyt, milloin May käynnistää viralliset EU-eroneuvottelut.

Ensimmäisessä puheessaan pääministerinä May painotti haluaan edistää Britan­nian sosiaalista tasa-arvoa ja työskennellä syrjäytymistä vastaan.

”Johtamallani hallituksella ei tule olemaan vain harvojen etuoikeutettujen edut mielessään. Teemme kaikkemme, jotta kaikki saavat kiinni omasta elämästään [– –] yhdessä rakennamme entistä paremman Britannian”, tuore pääministeri sanoi virka-asunnollaan Downing Streetillä.

Mayn mukaan Britannia elää suurten muutosten aikaa. Maan pitää löytää uusi rooli maailmassa. Yhdistynyt kuningaskunta ei nojaa vain neljän jäsenmaansa yhtenäisyyteen:

”Uskomme myös kansalaistemme yhtenäisyyteen, keitä olemmekaan ja mistä tulemmekaan.”

Mayn pitää nyt vakauttaa kansanäänestyksen jälkeen pahasti jakautunut Britannia. Lisähaasteita tulee taloustilanteesta ja yleisestä epävarmuudesta.

May vieraili keskiviikkoiltana kuningatar Elisabetin luona ja sai tehtävän muodostaa maalle uuden konservatiivihallituksen.

Hieman aiemmin kuningattaren puheilla oli käynyt väistyvä pääministeri David Cameron esittämässä eronpyyntönsä.

”Työni ei ole ollut helppoa, emmekä ole onnistuneet kaikessa. Uskon silti, että maamme on nyt paljon vahvempi kuin aiemmin”, Cameron sanoi lähtiessään perheineen Downing Streetin virka-asunnolta.

Cameron joutui eroamaan, koska hän kärsi tappion kesäkuun 23. päivän EU-kansanäänestyksessä.

Sekä Cameron että May kannattivat Britannian EU-jäsenyyden jatkoa, mutta 51,9 prosenttia briteistä päätti toisin.

May on nyt sitoutunut johtamaan Britannian ulos EU:sta.

Vaikeaa sisäministerin salkkua kuusi vuotta hoitanutta Mayta on pidetty jo pitkään yhtenä mahdollisena Cameronin seuraajana. Kansanäänestystulosta seurannut poliittinen hajaannus nosti Mayn pääministeriksi nopeammin kuin kukaan olisi arvannut.

May tuli pääministeriksi aikana, joka kuuluu Britannian rauhanajan lähihistorian vaikeimpiin. EU-eron varalle ei ole valmista suunnitelmaa, vaan työ on yhä alkutekijöissään.

Osalle EU-eroa ajaneesta brexit-leiristä lähtö EU:sta merkitsee vapautta ja Britannian suuruudenajan palauttamista. EU-eron käytännön puolen hoitavat poliitikot ja virkamiehet voivat kokea asian toisin.

Erosopimuksen lisäksi neuvoteltavaksi tulee Britannian ja EU:n uusi suhde. Maylle on lähes mahdotonta tinkiä äänestäjäkunnan halusta rajoittaa EU-maahanmuuttoa.

Uudella hallituksella ja parlamentilla on edessään myös suuri lainsäädäntösavotta.

Kun EU-lait lakkaavat olemasta voimassa, pitää tilalle säätää brittilakeja. Myös kauppasopimukset kolmansien maiden kanssa pitää neuvotella uusiksi.

Lisähaasteita tulee Skotlannista, joka ei halua erota ­EU:sta. ”Brexit ei tarkoita brexitiä Skotlannille”, Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon sanoi keskiviikkona Lontoossa.

Jos kiistaan ei löydy ratkaisua, voi EU-eron hintana olla myös koko Yhdistyneen kuningaskunnan hajoaminen.

Tiukaksi ja tinkimättömäksi poliitikoksi luonnehdittu May tulee antamaan kasvot kriisiajan Britannialle. Mayn johtajantaidoista riippuu, kuinka hyvin konservatiivihallitus pystyy kriisiajan haitat minimoimaan.

Konservatiivipuolue on ollut tähän asti pahasti jakautunut, sillä EU-jäsenyys on hajottanut puoluetta. Kansanäänestys puhdisti ilmaa ainakin teoriassa.

May sai pääministerinä ensimmäisen taustoituksensa Britannian ulko- ja talouspolitiikasta sekä ydinaseista.

Mayn Cameronilta työmaakseen saama Britannia on paitsi yksi maailman suurimmista kansantalouksista, myös eurooppalainen sotilasmahti. Tiedustelusektorilla Britannia on EU:n ykkönen.

Ja vaikka imperiumia ei enää ole, on perinnöksi jäänyt kansainyhteisö ja läheiset suhteet yli 50 maahan eri mantereilla.

Britannia on myös yksi YK:n turvallisuusneuvoston viidestä pysyvästä jäsenmaasta. Nato-maista Britannian puolustusbudjetti on absoluuttisesti laskettuna suurin Yhdysvaltain jälkeen. Jos puolustusmenot lasketaan osuutena bruttokansantuotteesta (bkt), on Britannia kolmannella sijalla.

May on pysytellyt poliittisten klikkien ulkopuolella, eikä hänen tiedetä pitävän hovia. Cameronin aikakautta leimasivat eliittikouluja käyneiden miespoliitikkojen verkostot.

Maysta tuli Britannian toinen naispääministeri. Ensimmäinen eli Margaret Thatcher (1979–1990) tuli myös konservatiivipuolueesta.

Britannia saanee Theresa Maysta jatkajan David Cameronin politiikalle

Henrik Suni HS

Keskiviikkona virkaan astuneelta Britannian uudelta pääministeriltä Theresa Maylta odotetaan paljon. Tosiasiassa May jatkanee pitkälti samalla poliittisella linjalla kuin edeltäjänsä David Cameron, jonka hallituksessa hän istui sisäministerinä kuusi vuotta. Mayn tärkein tehtävä pääministerinä on vakauttaa maa ja neuvotella ero EU:sta. Kaikki muu on toisarvoista. HS vertailee uutta ja väistynyttä pääministeriä.

Tapa tehdä politiikkaa

Puolueensa sisällä May on varonut asemoimasta itseään tiukasti oikeisto-vasemmisto -skaalalla. Hänet tunnetaan käytännönläheisenä poliitikkona, jonka linjoja ohjailee vakavamielinen ja selkeästi määrittynyt moraali. Maine tiukkana poliitikkona juontaa pitkästä ja vaikeasta pestistä sisäministerinä, mutta pääministerinä May saattaa vetää myös erilaista linjaa.

Cameronilla on ollut politiikassaan ja retoriikassaan enemmän ideologiaa ja tunteen paloa. Cameronin ongelmaksi nähtiin hänen maltillisuutensa, minkä vuoksi hän oli monille puolueen jäsenille liian vasemmalla. Toisaalta Cameron sai hallituksen leikkausohjelman vuoksi tiukan markkinaliberaalin leiman. Siksi May saatetaan mieltää Cameronia keskustalaisempana.

EU-politiikka

May kannatti ennen kansanäänestystä EU:ssa pysymistä, mutta ei ole ollut kannassaan kovin äänekäs. Hän on vannonut, että Britannia aloittaa eroneuvottelut EU:sta kansanäänestyksen tuloksen mukaisesti. Mayn johdolla neuvotteluista on odotettavissa tiukat.

Cameron ei ollut varaukseton EU:n kannattaja, vaikka asettuikin alusta asti kansanäänestyksessä EU:ssa pysymisen taakse. Cameron laittoi politiikassaan Britannian kansallisen edun ykkössijalle ja pyrki neuvottelemalla saamaan Britannialle erityisaseman unionissa.

Maahanmuutto

Mayn linjaukset ja kommentit maahanmuutosta ovat tiukempia kuin Cameronilla. May on toistuvasti sanonut haluavansa rajoittaa maahanmuuttoa Britanniaan sekä ­EU:sta että sen ulkopuolelta. Mayn aloitteesta Britannia muun muassa asetti tulorajan maahanmuuttajien perheenyhdistämiselle sekä pysyvälle asumisluvalle.

Cameron on Mayn kanssa pitkälti samoilla linjoilla, vaikkakin sisäministerinä May on tullut leimatuksi kovemman linjan maahanmuuttopoliitikkona. Cameron ei kannata rajojen sulkemista tai sisäänpäin kääntymistä, mutta kannattaa jo sosiaalisten ja poliittisten paineidenkin takia maahanmuuton rajoittamista.

Talouspolitiikka

Tässä vaiheessa Mayn talouspolitiikan sisältöä on vaikea määrittää, mutta ensimmäiset kommentit ovat olleet hieman ihmisläheisempiä kuin Cameronin. May sanoi maanantaina, että isojen yritysten on muututtava, ”kuilun pomojen ja työntekijöiden välillä” kutistuttava ja palkanmaksuun pitää saada läpinäkyvyyttä. May on jo nyt nostanut enemmän esille tavallista työtätekevää kansaa, eikä ole – toisin kuin Cameron – puhunut valtionvelasta juuri ollenkaan.

Mayn politiikka on jatkumoa Cameronin hallitukselle, joskin Cameronin talouspoliittinen retoriikka oli ainakin aluksi tiukempaa. Cameron korosti alijäämän leikkaamista, valtion velan vähentämistä ja talouden kriisiä. Samalla Cameronin hallitus otti vahvasti kantaa esimerkiksi harmaan talouden kitkemiseen ja johtajien kohtuuttomiin palkkoihin.

Lähteet: Oxford Brookes -yliopiston yliopistonlehtori Mikko Kuisma, The Guardian

May valitsi avain­ministerit hallitukseen

  EU-eroleirin päähahmo ja Lontoon entinen pormestari Boris Johnson oli Theresa Mayn yllätysvalinta ulkoministeriksi.

 Veteraanipoliitikko David Davis on EU-erosta vastaava brexit-ministeri.

 Uusi valtiovarainministeri on Philip Hammond, joka toimi aiemmin ulkoministerinä. Hammondin arvion mukaan EU-eroprosessi voi kestää jopa kuusi vuotta.

 Tärkeän sisäministerin salkun sai Amber Rudd, joka on entinen energia- ja ilmastonmuutosministeri.

  Michael Fallon jatkaa Britannian puolustusministerinä.

  Liam Fox on uusi ulkomaankauppaministeri.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja naimisissa brittimiehen kanssa

  2. 2

   Maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi – Espoossa tutkitaan 16-vuotiaan tytön pahoinpitelyä kotitalon rappukäytävässä

  3. 3

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  4. 4

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  5. 5

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  6. 6

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  7. 7

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  8. 8

   Aasiasta saatu superbakteeri pilasi 21-vuotiaan Miran terveyden – Väärästä syystä syöty antibioottikuuri saattaa pahentaa bakteerin aiheuttamia tuhoja, sanoo asiantuntija

  9. 9

   Professori Turun puukotuksista: Terroristinen motiivi voi olla vaikea näyttää toteen – nämä asiat saattavat olla ratkaisevia

  10. 10

   HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  3. 3

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  4. 4

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  7. 7

   Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

  8. 8

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  9. 9

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  10. 10

   Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää