Ulkomaat

Texasissa asetta saa kantaa esillä – opiskelija sai tappouhkauksia, kun hän alkoi avoimesti kantaa hieromasauvaa

Enemmistö texasilaisista ja poliitikoista kannattaa laajoja aseenkanto-oikeuksia. Opiskelija Jessica Jin, 25, kiinnitti koulureppuunsa dildon ja aloitti sosiaalisessa mediassa protestin.

Houston/Austin

Ruokarekan edessä on kyltti, jossa on kuva käsiaseesta. ”Aseet tervetulleita”, kyltissä lukee. ”Pitäkää ne koteloissaan, ellei käyttötarvetta tule.”

Ruokarekan omistajan Trent Brooksin, 46, oma pistooli roikkuu lanteella. Hän antaa aseistautuneille asiakkaille alennusta mehevistä nyhtöpossupurilaisista.

”Haluan tukea ihmisten oikeutta puolustaa itseään”, Brooks selittää Houstonissa ostoskeskuksen pysäköintipaikalla, jossa hänen ruokarekkansa seisoo. Rekkaan murtauduttiin kahdesti, ennen kuin hän alkoi kantaa asetta avoimesti.

”Sen jälkeen ei olla murtauduttu kertaakaan.”

Texasissa, kuten 44:ssa muussakin Yhdysvaltain osavaltiossa, on laillista kantaa asetta avoimesti. Toinen aselaki laajentaa aseenkanto-oikeuden julkisten yliopistojen kampuksille elokuun alussa. Tämän jälkeen opiskelijat saavat tulla luennoille aseistettuina.

Enemmistö texasilaisista ja poliitikoista kannattaa laajoja aseenkanto-oikeuksia. Dallasin poliisisurmien jälkeen kaupungin poliisipäällikkö kuitenkin ihmetteli, miten virkavalta tunnistaa väkijoukosta ampujan, jos kaikilla on ase.

Viime viikon torstaina musta Micah Johnson ampui viisi valkoista poliisia, jotka olivat valvomassa poliisiväkivallan vastaista mielenosoitusta Dallasissa. The New York Times -lehden mukaan mielenosoittajista 20–30 kantoi asetta, jotkut AR-15-rynnäkkökiväärejä. Kun Johnson avasi tulen kadulle, aseistetut mielenosoittajat ryntäsivät pakoon ja poliisilla oli vaikeuksia tunnistaa ampuja.

Joukkosurman jälkeen Dallasin pormestari Mike Rawlins ehdotti, ettei kivääreitä tai haulikoita saisi kantaa avoimesti mielenosoituksissa, koska ”jotain hullua voi sattua”. Tätä pelätään ensi viikolla Ohiossa, jossa on luvassa suuria mielenosoituksia republikaanien puoluekokouksen takia. Monet aktivistit ovat luvanneet tulla paikalle aseistautuneina.

Texasilainen aseaktivisti Terry Holcomb, 49, kantaa vyössään käsiaseen lisäksi myös veistä siltä varalta, että joku yrittää ottaa hänen aseensa. Holcomb ei niele uusia aserajoituksia Dallasin jälkeen. Hänestä rajoitusten kannattajat käyttävät joukkosurmia pelkkänä tekosyynä.

”Oikea vastaus joukkoampumisiin on kouluttaa enemmän lainkuuliaisia ihmisiä ampumaan. He voivat pysäyttää rikolliset”, Holcomb sanoo.

Holcombin mielestä poliisin suojeluun ei voi luottaa, koska sillä kestää liian kauan tulla paikalle. Siksi kansalaisten pitäisi ottaa vastuu itsestään.

”Kun kannan asetta avoimesti, kukaan ei käy kimppuuni. Jos ase on piilossa, voi joutua uhriksi”, hän sanoo Houstonissa Brooksin purilaista pureskellen.

Entä se uhka, joka syntyy siitä, että julkisella paikalla on paljon aseistautuneita ihmisiä?

”Ne, jotka pelkäävät, ovat tietämättömiä. Minä uskon, että tavalliset kansalaiset ovat lainkuuliaisempia kuin poliisit.”

Yksi syy yhdysvaltalaisten aseintoon on juuri tämä: monissa elää syvä epäluulo valtiota ja virkavaltaa vastaan. Erityisen vahvaa tämä ajattelu on ollut etelävaltioissa, joka hävisi sisällissodan ja joutui luopumaan orjuudesta pohjoisen poliitikkojen sanelun seurauksena.

Monet aseaktivistit ajattelevat, että yksilöllä pitää olla oikeus puolustautua tyranniaa vastaan. Ennen tyranniaa edusti Britan­nian kuningas, nykyisin valtio, joillekin jopa YK.

Siksi joukkosurmat eivät käännä aseaktivistien päätä, vaan vahvistavat heidän uskoaan. Sen mukaan Yhdysvallat on niin vaarallinen paikka, että aseeton ihminen on avuton uhri. Aserajoitusten kannattajat ovat paitsi väärässä, myös vastuuttomia.

Ehkä jatkuvien joukkosurmien takia tällainen ajattelu on vahvistunut, kertovat tutkimuskeskus Pew’n kyselyt. Vuonna 2012 alle puolet amerikkalaisista oli sitä mieltä, että aseet suojelevat rikoksilta. Joulukuussa 2014 heidän määränsä oli noussut 57 prosenttiin. Alle 40 prosenttia piti aseita uhkana.

Logiikka menee näin: Yhdysvalloissa on yli 300 miljoonaa asetta. Aseenkanto-oikeus on perustuslaissa. Aseita ei siis saa pois, vaikka haluaisi. Tässä tilanteessa voi itse päättää vain, kuuluuko aseellisiin vai aseettomiin.

”Tämä on pähkähullua!”

Näin ajatteli Austinin yliopistossa opiskeleva Jessica Jin, 25, kuunnellessaan uutisia jälleen yhdestä joukkosurmasta viime syksynä.

”Mietin, että Texasissa luennolle on taatusti helpompaa viedä ase kuin hieromasauva. Se kertoo paljon siitä, mitä täällä pidetään törkeänä”, Jin sanoo.

Jin kiinnitti koulureppuunsa dildon ja aloitti sosiaalisessa mediassa Cocks not Glocks (pippeleitä pistoolien sijasta) -protestin. Hän ei ollut valmistautunut seurauksiin.

”Koko jutun piti olla vitsi! Mutta aseaktivistit levittivät puhelinnumeroani ja kotiosoitettani. Joku soitti yöllä ja sanoi toivovansa, että minut tapetaan.”

Jin sai myös tukea. Kolme Austinin yliopiston opettajaa haastoi yliopiston ja osavaltion oikeuteen kampuksen aselain takia. Opettajatkin saivat tappouhkauksia, kertoo lingvistiikan professori Stephen Wechsler.

Kun hieromasauvoja valmistava yritys Singaporessa kuuli Jinin tempauksesta, se lähetti hänelle lahjaksi 500 dildoa. Ne jaetaan aselain vastaisessa mielenosoituksessa syyslukukauden alussa.

”Me kaikki olemme peloissamme jatkuvien joukkoampumisten takia. Minäkin pelkään, mutta olen päättänyt olla reagoimatta pelkoon tavalla, joka hyödyttää aseteollisuutta”, Jin sanoo.

Jin ei usko, että aselait muuttuvat. Se sijaan kulttuuri voi muuttua, jos aseiden vastustajat lakkaavat olemasta liian kohteliaita. Tästä Jin on esimerkki.

”1960-luvulla polttaminen oli seksikästä ja coolia. Nykyisin deittisivuilla naiset sanovat tupakoitsijoille ei. Jos aloitamme keskustelun nyt, voimme vähitellen muuttaa käsityksen siitä, mikä on normaalia.”

HS kävi Texasissa helmi–maaliskuussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain aselait
 • Aseet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  2. 2

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  3. 3

   Pikkuruinen kustantamo onnistui myymään suomalaisille viikossa noin 20 000 kirjaa – koska ei polttanutkaan niitä: ”Taloudellisesti tässä ei ole mitään järkeä”

  4. 4

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  5. 5

   Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

  6. 6

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  7. 7

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  8. 8

   Donald Trump ei luovuta – presidentti vaatii nyt amerikkalaiseen jalkapalloon sääntöä, joka kieltäisi polvistumisen kansallislaulun ajaksi

  9. 9

   Tutkimus: Keski-iässä paino nousee kuin itsestään – Vähäinenkin liikunnan lisäys auttaa ehkäisemään painonnousua

  10. 10

   Seksirikos paljastui koulu-urheilussa Yhdysvalloissa – Lukion jalkapallojoukkueen valmentajan vaimo myönsi raiskanneensa alaikäisen pelaajan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  6. 6

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  7. 7

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  8. 8

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  9. 9

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  10. 10

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  11. Näytä lisää