Valikko
Ulkomaat

Kooste Nizzan iskusta: Väkijoukkoon ajaneen tunisialaistaustaisen miehen epäillään tappaneen 84 ihmistä – tämä iskusta tiedetään nyt

Toistaiseksi mikään ryhmä ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi, mutta sekä Ranska että YK puhuvat terrori-iskusta. Epäilyt kohdistuvat äärijärjestö Isisiin, joka on aiemmin ilmoittautunut Eurooppaan tehtyjen iskujen tekijäksi.

Viimeisimmät tiedot iskusta

Ranskassa yritettiin perjantaina selvittää Nizzassa 84 ihmistä torstaina tappaneen miehen taustoja. Toistaiseksi on epävarmaa, oliko iskun tehneellä miehellä kytköksiä terroristijärjestöihin ja toimiko hän yksin.

Pariisin syyttäjä vahvisti perjantaina illalla, että iskun takana oli tunisialaissyntyinen Mohamed Lahouaiej-Bouhlel. Syyttäjän mukaan mies oli Ranskan tiedusteluviranomaisille ”täysin tuntematon”, eikä häntä oltu tarkkailtu radikalisoitumisen takia.

Yksikään terroristijärjestö ei ole ottanut vastuuta iskusta, mutta syyttäjän mukaan isku oli täysin linjassa jihadistijärjestöjen jatkuvien uhkailujen kanssa.

Lahouaiej-Bouhlelin vaimo otettiin perjantaina kiinni kuulusteluja varten.

Ranskan pääministeri Manuel Valls sanoi perjantai-iltana, että Lahouaiej-Bouhlelilla on ”tavalla tai toisella kytköksiä radikaaleihin islamistisiin piireihin”. Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve kuitenkin sanoi, ettei Ranska voi todistaa, että isku olisi kummunnut radikaalista islamismista.

 

Näin tapahtumat etenivät

Iskun tapahtuessa jopa 30 000 ihmistä oli kokoontunut palmujen reunustamalle rantapromenadi Promenade des Anglais’lle seuraamaan Ranskan kansallispäivän ilotulituksia. Kuorma-auto syöksyi heidän päälleen illalla noin kello 22.30 eli noin kello 23.30 Suomen aikaa.

Silminnäkijät kuvailivat näkyä hirvittäväksi, kun ihmiset jäivät kovaa vauhtia ajaneen auton alle.

Kuorma-auto eteni kävelytietä pitkin mutkitellen törmätäkseen mahdollisimman moneen ihmiseen. Brittilehti The Guardianin mukaan auton nopeus oli ihmisjoukossa noin 50 kilometriä tunnissa.

Kuorma-auto saatiin lopulta pysähtymään noin kello 23 Ranskan aikaa aivan hotelli Westminsterin viereen, paikallislehti Nice-Matin kertoo. Pelastushenkilökunta ei tässä vaiheessa ollut vielä saapunut paikalle.

Ajajalla oli ainakin yksi toimiva pistooli, jolla hän ampui pysähtymisen jälkeen useita laukauksia kohti poliisia. Poliisi ampui tekijän melkein heti tämän jälkeen. Mies ei ilmeisesti ehtinyt poistua kuorma-auton ohjaamosta.

Lue juttu tapahtumien etenemisestä täältä.

Uutinen jatkuu kartan jälkeen.

Tällä hetkellä bulevardi on eristetty, eikä kadulla liiku poliiseja lukuun ottamatta ketään, kertoo Helsingin Sanomien toimittaja Suvi Turtiainen Nizzasta Etelä-Ranskasta.

Perjantaina ihmiset toivat rantakadun varrelle kukkia, ja monet heistä itkevät avoimesti, kertoo Turtiainen Nizzasta.

”Monet ovat selvästi järkyttyneitä. Monet ovat myös vihaisia, että Ranskan hallinto ei ole pystynyt turvaamaan kansalaisiaan. Eräs nuori nainen oli huolissaan, että tämä lisää myös vihaa eri väestöryhmien välillä”, kertoi Turtiainen suorassa videolähetyksessä läheltä paikkaa, jossa kuorma-auto saatiin lopulta pysäytettyä.

Katso kaikki Turtiaisen videoraportit täältä.

 

Mitä tekijästä tiedetään?

Kuorma-autoa ajoi tiettävästi 31-vuotias ranskalaistunisialainen nizzalaismies nimeltä Mohamed Lahouaiej-Bouhlel. Hän oli Ranskan kansalainen, mutta ilmeisesti syntynyt Tunisiassa. Mies tunnistettiin autosta löytyneen henkilöllisyystodistuksen sekä sormenjälkien perusteella. Poliisille hän oli tuttu lähinnä pikkurikoksista, mutta hän ei ollut turvallisuuspalveluiden seurannassa.

Le Figaro -lehden poliisilähteen mukaan mies oli tuomittu viime maaliskuussa väkivaltarikoksesta. Le Figaro kertoo asiasta liveseurannassaan.

Tekijä ehti tulittaa ainakin poliisia kohti ennen kuin poliisi ampui miehen kuoliaaksi. Poliisi löysi autosta myöhemmin lelukiväärejä tai ainakin toimimattomaksi muutettuja aseita sekä toimimattoman kranaatin, uutistoimisto AFP kertoo. Kuljettaja oli autossa yksin. Lue lisää tekijästä täältä.

Perjantaina Ranskan poliisi otti tekijän vaimon kiinni kuulusteluja varten, kertoi uutistoimisto AFP.

Ajoneuvoja on käytetty terrori-iskuissa aiemminkin vastaavalla tavalla muun muassa Israelissa ja Euroopassa, mutta ei koskaan aiemmin tässä mittakaavassa, kertoo Reuters.

Toistaiseksi mikään ryhmä ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi, mutta sekä Ranska että YK puhuvat terrori-iskusta. Epäilyt kohdistuvat äärijärjestö Isisiin, joka on aiemmin ilmoittautunut Eurooppaan tehtyjen iskujen tekijäksi.

Isisiä myötäilevillä sosiaalisen median sivuilla Nizzan iskua on silti juhlittu ”onnistuneena hyökkäyksenä”, hän kertoo.

HS haastatteli iskun silminnäkijöitä: Lue juttu täältä.

Uutinen jatkuu videon jälkeen.

 

Mitä uhreista tiedetään?

Kuolleiden lisäksi iskussa loukkaantui ainakin 200 ihmistä. Ranskan presidentin François Hollanden mukaan noin 50 ihmistä on kriittisessä tilassa.

Hollanden mukaan sekä kuolleiden että loukkaantuneiden joukossa on paljon ulkomaalaisia.

Jo aikaisemmin kerrottiin, että osa uhreista on Yhdysvaltain, Venäjän ja Ukrainan kansalaisia.

Kuolonuhrien joukossa on useita lapsia.

Lastensairaalan edessä ihmisiä haastatellut Helsingin Sanomien toimittaja Suvi Turtiainen kertoi perjantaina, että paikallisten mukaan sairaalaan oli tuotu hoitoon ainakin 50 iskussa loukkaantunutta lasta. Lue lisää uhreista täältä.

Myös suomalaisturistit suosivat Ranskan Rivieraa.

Suomen ulkoministeriölle ei ole tietoa suomalaisuhreista. Nizzaan oli tehnyt matkustusilmoituksen yli 220 suomalaista, mutta heitä on todennäköisesti kaupungissa enemmän.

Uutinen jatkuu videon jälkeen.

 

Näin iskua kommentoitiin

Ranskan presidentti François Hollande sanoi varhain perjantaiaamuna televisiopuheessaan, että kyseessä oli kiistatta terrori-isku.

”Mikään ei saa meitä taipumaan taistelussamme terrorismia vastaan. Vahvistamme entisestään toimiamme Irakissa ja Syyriassa”, Hollande sanoi.

Myös pääministeri Manuel Valls sanoi aamupäivällä pitämässään puheessa, että Ranska ei anna iskun horjuttaa itseään.

Isku tehtiin Ranskan kansallispäivänä. Silloin Ranska muistaa 14. heinäkuuta vuonna 1789 tapahtunutta Bastiljin valtausta, joka on Ranskan vallankumouksen symbolisin tapahtuma. Hollande tuomitsi perjantaiaamun puheessaan erityisesti hirmuteon ajankohdan, päivän, jona ”Ranska juhlistaa vapautta”.

Suomen ulkoministeri Timo Soini kuvaili iskua ”hyökkäykseksi demokratiaa, vapaata yhteiskuntaa ja tavallisia ihmisiä kohtaan”. Soini kehotti Nizzassa olevia suomalaisia ottamaan yhteyttä läheisiinsä Suomessa.

Suomen Ranskan-suurlähettiläs Risto Piipponen kuvaili Nizzan tapahtumia dramaattisiksi Ranskalle. Viime marraskuussa äärijärjestö Isisin terroristit surmasivat Pariisissa 130 ihmistä.

”Jos kyseessä on terrori-isku, sillä on Ranskan kansallispäivänä hyvin ikävä symbolinen arvo”, Piipponen sanoi HS:lle.

Uutinen jatkuu videon jälkeen.

 

Miksi terroristit iskevät juuri Ranskaan?

Vain tunteja ennen torstai-illan iskua presidentti Hollande oli ilmoittanut, että Ranska ei enää jatka marraskuun terrori-iskun jälkeen julistettua poikkeustilaa. Iskun jälkeen hän sanoi, että poikkeustilaa jatketaan kolmella kuukaudella.

Nizzan torstai-iltainen isku oli jo kolmas iso terroriteko Ranskassa alle kahden vuoden aikana.

”Jo se tekee Ranskasta suuren ja houkuttelevan kohteen terroristeille”, sanoo analyytikko Otso Iho Jane’s Terrorism and Insurgency Centre -tutkimuslaitoksesta.

Syitä on muitakin, Iho listaa.

”Ranskasta, aivan kuten Belgiasta, on lähtenyt paljon taistelijoita Irakiin ja Syyriaan”, hän sanoo.

Näistä monet palaavat kotiin aiempaa radikalisoituneempina. Lisäksi he ovat saaneet kokemusta aseellisesta toiminnasta.

Edellisten terrori-iskujen jälkeen Ranska on pommittanut terroristijärjestö Isisiä Syyriassa. Ranska ja Isis ovat siis käytännössä sodassa. Ranska on aktiivinen myös Pohjois-Afrikassa.

”Isis käyttää tätä hyväkseen, kun se yrittää inspiroida ihmisiä lännessä ja muuallakin.”

Tutkijat pohtivat, miksi iskun kohteena on jälleen Ranska. Lue juttu täältä.

Oikaisu 15.7. kello 10.09: Suomen Ranskan-suurlähettiläs on Risto Piipponen, ei Piippo niin kuin jutussa aiemmin virheellisesti sanottiin.

Viime aikojen suuria terrori-iskuja Ranskassa

 Tammikuu 2015: 12 ihmistä tapetaan satiirilehti Charlie Hebdoon tehdyssä iskussa Pariisissa. Myöhemmin neljä ihmistä surmataan juutalaisessa supermarketissa. Lisäksi yksi poliisi saa surmansa. Terrorijärjestöt Isis ja Al Qaida ottavat iskut nimiinsä.

 Marraskuu 2015: 130 ihmistä kuolee useissa terrori-iskuissa Pariisissa. Terroristit avaavat tulen konserttisalissa ja ravintoloissa iltaa viettäviä ihmisiä vastaan. Lisäksi urheilustadionilla Stade de Francella itsemurhapommittajat laukaisevat räjähteet. Isis ilmoittautuu iskujen tekijäksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nizzan terrori-isku
 • Ranska
 • Onnettomuudet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  2. 2

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  3. 3

   Miksi laihduttaminen on niin vaikeaa? Lihavuuden syy voi olla aivoissa

  4. 4

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  5. 5

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  6. 6

   Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

  7. 7

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  8. 8

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  9. 9

   Kokoomus johtaa Helsingin vaalitaistoa niukasti, vihreät aivan tuntumassa

  10. 10

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  3. 3

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  7. 7

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  8. 8

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  9. 9

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  10. 10

   Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  8. 8

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää