Valikko
Ulkomaat

Silminnäkijä HS:lle Nizzan iskusta: ”Ehdimme kävellä korttelin verran, kun sekasorto alkoi”

Tilanteen vakavuus selvisi Heidi Holopaiselle ja hänen ystävälleen kunnolla vasta aamulla.

”Ehdimme kävellä korttelin verran, kun sekasorto alkoi. Ihmisiä alkoi juosta aivan paniikissa poispäin”, kuvailee torstai-iltana Etelä-Ranskan Nizzaan lomalle saapunut Heidi Holopainen.

Hän oli hetkeä aiemmin kääntynyt ystävänsä kanssa sivukadulle pois rantabulevardi Promenade des Anglais’n tungoksesta, jossa he olivat olleet seuraamassa ilotulituksia.

”Otimme toisiamme kädestä kiinni ja lähdimme juoksemaan täysiä. Kuulin pamauksia, ihmisten kirkunaa ja sireenien ääntä.”

Holopaisen mukaan ihmiset pyrkivät rakennusten sisälle. Hän pakeni ystävänsä kanssa kerrostalon rappukäytävään ja siitä edelleen yläkerrokseen. Samaan paikkaan piiloutuneet tytöt kertoivat kuitenkin pian suomalaisille, että kyseessä oli väärä hälytys, joten Holopainen ja hänen ystävänsä uskaltautuivat takaisin ulos.

”Osa ihmisistä käveli aivan rauhassa ja jotkut jatkoivat syömistä ravintolassa. Ihmettelimme sitä, että bulevardilta päin tuli niin järkyttyneitä ihmisiä. Joltain puuttui kenkä ja jalat olivat naarmulla. Luulimme, että ihmiset olivat kaatuneet tai muuten loukanneet itsensä paniikissa”, Holopainen sanoo.

Myöhään illalla englanninkielisten paikallisuutisten ensitietona oli, että auto oli ajanut väkijoukkoon ja mahdollisesti noin kymmenen ihmistä kuollut tai loukkaantunut. Nukkumaan he menivät sen jälkeen, kun mediaan olivat tulleet ensimmäiset epäilyt siitä, että kyseessä on terrori-isku.

”Yöllä meni koko ajan ambulansseja ja poliisiautoja. Oli vaikea nukkua”, Holopainen sanoo.

Tilanteen vakavuus selvisi heille kunnolla vasta aamulla. Holopainen ja hänen ystävänsä saapuivat Nizzaan torstaina lomamatkalle, mutta selvittävät nyt mahdollisuutta lähteä muualle. He olivat juuri ehtineet viedä matkatavaransa vuokra-asunnolleen ennen kuin he lähtivät seuraamaan itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia.

”Olimme ehtineet istua ravintolaan, kun kuulin ääntä, kuin papattimatto olisi paukahdellut. En ajatellut asiaa silloin enempää. Pian sen jälkeen ihmisiä juoksi kadulla”, kertoo niin ikään Nizzassa lomaileva Kristina Broman.

Vain hieman aiemmin hänkin oli ollut perheineen katsomassa Ranskan kansallispäivän ilotulitusta rantabulevardilla Promenade des Anglaisilla. Sen päätyttyä he olivat lähteneet pois juhlapaikalta ja siirtyneet ravintolaan lähelle hotelliaan.

Sillä välillä rekka ajoi ilotulitusta seuranneeseen väkijoukkoon surmaten yli 70 ihmistä.

”Emme tienneet, mitä oli tapahtunut. Ravintolan tarjoilija määräsi kaikki äkkiä sisälle ravintolan kellariin”, Broman kertoo puhelimessa HS:lle.

Tarjoilija lukitsi ovet, ja he odottivat kellarissa tietoa tapahtumista.

”Vähän oli vapiseva fiilis. Epätietoisuus oli pelottavinta, sillä emme saaneet mitään tietoa tapahtumista”, Broman kuvailee.

Tietoa yritettiin saada aluksi puhelimella, ennen kuin tarjoilija kertoi iskusta.

Broman seurueineen poistui ravintolan kellarista poliisin annettua siihen luvan. He siirtyivät hotelliin ja ovat seuranneet ikkunasta ja televisiosta tilannetta.

”Hotellin ohi on kulkenut ambulansseja ja poliiseja, ja katu on tyhjennettynä. Hotellin vieressä on iso puisto, josta poliisit näyttävät etsivän jotain. Kaikki puskat on käyty läpi”, Broman kertoo havainnoistaan.

Paikalla on Bromanin mukaan ollut armeija ja poliiseja, jotka ovat hoitaneet tilannetta hyvin organisoidusti.

HS tavoitti myös Nizzassa lomailevan suomalaisen Akira Ropon, joka katseli hotellin ikkunasta ohi ajavia ambulansseja ja poliiseja. Hotelli sijaitsee Ropon mukaan noin puolentoista kilometrin päässä tapahtumapaikalta.

”Puolen tunnin ajan ohi ajoi kymmeniä ambulansseja ja poliisiautoja. Myös yksi helikopteri ja rannikkovartiosto saapuivat paikalle”, Ropo kertoi HS:lle yöllä myöhäisillan tapahtumista.

Ropo kertoi nähneensä kahden ambulanssin ajaneen myöhemmin takaisin tulosuuntaansa. Myös ihmisiä näkyi kadulla kulkemassa tapahtumapaikalta poispäin.

Nizzassa asuu paljon suomalaisia.

Kaupungin keskustassa perheineen asuva Virpa Jaatinen juhlisti kansallispäivää kaveriporukalla rantapiknikillä. Kun ilotulitus loppui, rantaan alkoi juosta ihmisiä.

”Tajusimme silloin, että on tapahtunut jotain. Emme kuitenkaan kuulleet ampumisen ääniä tai muuta. Koko ranta tyhjentyi, ja mekin lähdimme pois”, hän kertoi HS:lle puhelimitse.

Jaatisen mukaan tiedon palasia tuli eri ihmisten mukana ja kokonaiskuva hahmottui pikkuhiljaa. Hänen tuntemiaan ihmisiä ei ollut suoraan paikalla terrori-iskun sattuessa.

Jaatinen on asunut Ranskassa yli 20 vuoden ajan. Hänen mukaansa ranta on hyvin suosittu paikka seurata ilotulituksia.

”Ilotulitusten päätteeksi ihmiset nousevat sitten rantabulevardille ja lähtevät kotiin. Bulevardi on ollut aivan täynnä ihmisiä”, hän sanoo.

Hän kuvailee tuntemuksiaan vihaisiksi siitä, että Ranska joutui jälleen iskun kohteeksi. ”Pelkäsinkin, että tapahtuu jotain. Olen välttänyt isoja väkijoukkoja esimerkiksi jalkapallon EM-kisojen aikana.”

”En ole vielä mennyt ulos tänään, mutta vaikuttaisi, että siellä on aavekaupunki”, hän sanoi perjantaina aamupäivällä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Nizzan terrori-isku
 • Ranska
 • Terrorismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  2. 2

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  3. 3

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  6. 6

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  7. 7

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  8. 8

   Suomalaisyritysten avuksi tulossa uusi organisaatio – hallitus yhdistämässä Tekesin ja Finpron

  9. 9

   Selvitys: Euroopan suurimmat pankit kätkevät miljardeja veroparatiiseihin – listalla mukana myös Nordea

  10. 10

   Perusterveestä Kaisa Tolosesta, 52, tuli sairas työtön kuudessa vuodessa: ”Tulevaisuuteni jäi Mikkolan kouluun”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  8. 8

   Suurpalon sammutus jatkuu koko maanantain Vantaalla – ”Useiden satojen tuhansien eurojen vahingot”

  9. 9

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  10. 10

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää