Valikko
Ulkomaat

Näin maailman johtajat ovat kommentoineet iskua – ”Isku osui ihmisiin, jotka juhlivat vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa”

Presidentti Niinistö: ”Ranskan kansallispäivänä tapahtunut raaka isku on hyökkäys eurooppalaisia arvoja vastaan.”

Maailman johtajat ovat tuominneet tuoreeltaan Nizzan torstaiyön tapahtumat, joissa kuoli yli 80 ihmistä. HS seuraa tapahtumia tässä jutussa.

Isku tapahtui Ranskan kansallispäivänä. Silloin Ranska muistaa 14. heinäkuuta vuonna 1789 tapahtunutta Bastiljin valtausta, joka on yksi vallankumouksen symbolisista tapahtumista.

HS kokosi reaktioita eri puolilta maailmaa.

”Ranskan kansallispäivänä tapahtunut raaka isku on hyökkäys eurooppalaisia arvoja vastaan. Suomi tuomitsee terrorismin jyrkästi ja seisoo Ranskan tukena.”

Niinistö myös esitti surunvalittelut Ranskan presidentille François Hollandelle.

Presidentti Sauli Niinistö presidentinkanslian välittämässä tiedotteessa.

”Nizzassa Ranskan kansallispäivän iltana tehty terrori-isku oli tavallisiin kansalaisiin suunnattu hirvittävä teko. Se oli myös hyökkäys avointa yhteiskuntaa vastaan. Yhteisten, avoimuuteen ja demokratiaan perustuvien eurooppalaisten arvojemme puolustaminen on entistäkin tärkeämpää. Ajatuksemme ovat nyt Ranskassa. Syvä osanottomme uhrien läheisille ja omaisille.”

Pääministeri Juha Sipilä, joka parhaillaan osallistuu Ulaanbaatarissa Mongoliassa järjestettävään Euroopan ja Aasian maiden ASEM-huippukokoukseen. Valtioneuvoston kanslia julkaisi lausunnon tiedotteessa.

”Minä kuten muutkin toivon, että tässä tulisi laantuma. Mutta näyttää siltä, että tämäntapaiset teot jatkuvat. Ne muuttavat jonkun verran muotoaan. Nyt hyödynnetään myös keinoja, joilla normaalissa siviilielämässä voidaan aiheuttaa pahaa vahinkoa. Toisaalta uskoisin, että yhä pienempi on se joukko, joka millään lailla tukee väkivallan käyttöä yhteiskunnallisena muutostekijänä.”

Presidentti Tarja Halonen HS:lle Porin Suomi-Areenassa.

”Olen ohjeistanut hallintoani olemaan yhteydessä Ranskan viranomaisiin ja olemme tarjonneet kaiken heidän tarvitsemansa avun hyökkäyksen tutkimisessa ja syyllisten tuomisessa oikeuden eteen. Olemme Ranskan, vanhimman liittolaisemme, tukena ja kumppanina, kun he vastaavat tähän hyökkäykseen ja toipuvat siitä.

Tänä Ranskan kansallispäivänä saamme muistutuksen siitä poikkeuksellisesta sinnikkyydestä ja niistä demokraattisista arvoista, joilla Ranska on innostanut koko maailmaa.”

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama lausunnossaan.

”Karmeat hyökkäykset Nizzassa olivat hyökkäys viattomia ihmisiä kohtaan päivänä, jona juhlitaan vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa. Toivotan kaikkien yhdysvaltalaisten ja erityisesti niiden, joilla on läheisiä siteitä Ranskaan, puolesta syvimmät pahoittelumme kuolleiden ystäville ja perheille ja toivomme nopeaa toipumista niille, jotka loukkaantuivat.”

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry lausunnossaan. Kerry vieraili Pariisissa aiemmin samana päivänä kansallispäivän paraatissa.

”Saksa on terrorismin vastaisessa taistelussa Ranskan puolella yhdessä monien, monien muiden kanssa. Olen vakuuttunut, että kaikista hankaluuksista huolimatta me voitamme tämän taistelun.”

Saksan liittokansleri Angela Merkel ASEM-kokouksessa.

”Olemme shokissa ja surullinen Nizzan eilisiltaisen, karmivan iskun vuoksi. Sydämemme ovat nyt ranskalaisten kanssa, ja niiden, jotka ovat menettäneet rakkaitaan tai loukkaantuneet. [--] Jos, kuten pelkäämme, tämä oli terrori-isku, meidän on tuplattava toimemme kukistaaksemme nämä brutaalit murhaajat, jotka haluavat tuhota elämäntapamme. Meidän on työskenneltävä yhdessä Ranskan ja kumppaniemme kanssa ympäri maailmaa puolustaaksemme arvojamme ja vapauttamme.”

Britannian pääministeri Theresa May tiedotteessa.

”Rakas François, Venäjä tietää, mitä terrorismi ja sen meille kaikille luomat uhkat oikein ovat. [--] Rikos Nizzassa - jonka tuloksena myös Venäjän kansalaisia kuoli ja loukkaantui - on tehty erityisen julmasti ja kyynisesti. Haluaisin vielä kerran korostaa, että terrorismin voi voittaa vain yhteisin ponnisteluin.”

Venäjän presidentti Vladimir Putin televisioidussa puheessa, joka julkaistiin myös Kremlin sivuilla.

”Tunnemme kuin omanamme sen kivun, joka satuttaa naapureitamme. Ranska voi luottaa Espanjan tukeen ja solidaarisuuteen. #EiTerrorismille.”

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy Brey puheessaan.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau Twitter-päivityksessään.

”Olen sokissa ja surullinen Nizzan järkyttävien tapahtumien ja elämien menettämisen vuoksi.

Britannian ulkoministeri Boris Johnson Twitterissä. Johnsonin ensimmäinen tehtävä ulkoministerinä oli vierailla Ranskan suurlähettilään kansallispäivän juhlassa.

”Voin pahoin järjettömästä iskusta kertovien uutisten vuoksi. Tänä kansallispäivänä olemme kaikki Ranskan patriootteja. Nizza, olemme kanssanne.”

New Yorkin pormestari Bill de Blasio Twitterissä.

”Tuomitsen jyrkästi pelkurimaiset iskut, jotka aiheuttivat verenvuotoa Nizzassa tänä kansallisena juhlapäivänä. Turkki, aina yhdessä muiden maailman maiden kanssa kansainvälisessä terrorismin vastaisessa taistelussa, jakaa Ranskan kansan kivun.”

Turkin pääministeri Binali Yıldırım Twitterissä.

”Päivä on surullinen Ranskalle ja koko Euroopalle. On traagista, että hyökkäyksen kohteet olivat vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa juhlivia ihmisiä.”

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.

”Pelkurimainen ja barbaarinen terroristi-isku Nizzassa viime yönä on vaikuttanut minuun syvästi, saanut minut sokkiin ja surulliseksi. Jälleen kerran niin monia unelmia on murskattu, niin monia elämänsuunnitelmia keskeytetty, niin monia elämäntarinoista rikottu. Kysymme itseltämme, milloin tämä loppuu? [--] Kauan eläköön Ranska ja sen tasavalta.”

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ASEM-kokouksessa.

”YK:n turvallisuusneuvoston jäsenet tuomitsevat voimakkaasti barbaarisen ja pelkurimaisen iskun, joka tapahtui Nizzassa, Ranskassa [--]. Turvallisuusneuvoston jäsenet korostavat tarvetta tuoda näiden terroritekojen tekijät oikeuden eteen.”

YK:n turvallisuusneuvosto kansainvälisen median siteeraamassa tiedotteessaan.

”Nämä julmat terrorihyökkäykset ovat ristiriidassa islamin opetuksen kanssa. Al-Azhar alleviivaa tarvetta yhdistää voimat terrorismin ja maailman pahuuden kukistamiseksi.”

Egyptin Kairossa sijaitseva, sunnalaisten johtavana oppilaitoksena pidetty Al-Azhar tiedotteessaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Islam ei koskaan ole vaatinut verenvuodatusta. Näin karmeita rikoksia tekevät [--] seuraavat saatanan jalanjälkiä ja ovat kirottuja tässä elämässä sekä sen jälkeisessä.”

Egyptin muslimijohtaja Shawki Allam tiedotteessa.

”Tämä kammottava terrorismirikos pakottaa meidät kaikki työskentelemään määrätietoisesti ja epäröimättä terrorismin kaikkia muotoja ja tapoja vastaan.”

Yhdistyneiden arabiemiraattikuntien ulkoministeri Sheikh Abdullah bin Zayed al-Nahyan.

Persianlahden arabimaiden yhteistyöneuvosto on Ranskan tukena tässä pelkurimaisessa rikostapauksessa, jonka tekijöiltä puuttuvat kaikki moraaliset ja inhimilliset arvot.”

Persianlahden arabimaiden yhteistyöneuvoston pääsihteeri Abdullatif al-Zayani.

”Syvät pahoitteluni Nizzan hyökkäyksen uhreille ja vilpitön sympatiani heidän perheilleen ja loukkaantuneille. Kiina vastustaa vahvasti kaikkia terrorismin muotoja.”

ASEM-kokoukseen osallistuva Kiinan pääministeri Li Keqiang virallisessa tiedotteessa.

”Haluamme kertoa paavi Franciscuksen ja itsemme puolesta, että jaamme uhrien ja koko Ranskan kansan kärsimyksen ja tuemme heitä päivänä, jonka oli määrä olla suuri juhlapäivä. Tuomitsemme absoluuttisesti jokaisen murhanhimoisen hulluuden, vihan, terrorismin ja hyökkäykset rauhaa vastaan.”

Vatikaanin tiedotustoimiston johtaja isä Federico Lombardi Vatikaanin kanavan sivuilla.

”Tänään, enemmän kuin koskaan, olemme kaikki ranskalaisia. [--] Brasilia on yhdessä kaikkien niiden kanssa, jotka haluavat taistella rauhan ja harmonia puolesta maailmalle. Olemme yhdessä suvaitsemattomuutta ja barbarismia vastaan.”

Brasilian väliaikainen ministeri Michel Temer tiedotteessa.

”Meksiko tuomitsee kaiken väkivallan, kuten sen, mitä tapahtui Nizzassa. Pahoittelemme menetettyjä elämiä ja seisomme Ranskan kansan tukena.”

Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto Twitterissä.

”Halaus Ranskalle tänä päivänä ja tämän hulluuden aiheuttaman tragedian vuoksi. Solidaarisuutemme loukkaantuneille ja kuolleiden perheille.”

Ecuadorin presidentti Rafael Correa Twitterissä.

”Solidaarisuuteni Ranskan kansalle Nizzassa tapahtuneen karmean iskun vuoksi.”

Perun presidentti Pedro Pablo Kuczynski Twitterissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  2. 2

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  3. 3

   Ruotsinlaivan esiintyjää epäillään matkustajan pahoinpitelystä – Tallink Siljan mukaan tapaus on ”yksittäinen ikävä ylilyönti”

  4. 4

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  5. 5

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  6. 6

   Voiko päänsärky kertoakin aivoverenvuodosta? Tai aggressiivisesta kasvaimesta? Stressaava elämäntilanne voi altistaa luulotautisuudelle – Näin pääset eroon turhista terveyshuolista

  7. 7

   Pitääkö Putin Jeltsinin lupauksen? Unto Hämäläinen uskoo, ettei Venäjä vehkeile Suomen presidentinvaalissa, ja siihen on syy

  8. 8

   Trump Twitterissä: Transsukupuoliset eivät voi palvella Yhdysvaltain armeijassa

  9. 9

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  10. 10

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  5. 5

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  6. 6

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  7. 7

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  8. 8

   200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

  9. 9

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  10. 10

   Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  11. Näytä lisää