Valikko
Ulkomaat

Näin maailman johtajat ovat kommentoineet iskua – ”Isku osui ihmisiin, jotka juhlivat vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa”

Presidentti Niinistö: ”Ranskan kansallispäivänä tapahtunut raaka isku on hyökkäys eurooppalaisia arvoja vastaan.”

Maailman johtajat ovat tuominneet tuoreeltaan Nizzan torstaiyön tapahtumat, joissa kuoli yli 80 ihmistä. HS seuraa tapahtumia tässä jutussa.

Isku tapahtui Ranskan kansallispäivänä. Silloin Ranska muistaa 14. heinäkuuta vuonna 1789 tapahtunutta Bastiljin valtausta, joka on yksi vallankumouksen symbolisista tapahtumista.

HS kokosi reaktioita eri puolilta maailmaa.

”Ranskan kansallispäivänä tapahtunut raaka isku on hyökkäys eurooppalaisia arvoja vastaan. Suomi tuomitsee terrorismin jyrkästi ja seisoo Ranskan tukena.”

Niinistö myös esitti surunvalittelut Ranskan presidentille François Hollandelle.

Presidentti Sauli Niinistö presidentinkanslian välittämässä tiedotteessa.

”Nizzassa Ranskan kansallispäivän iltana tehty terrori-isku oli tavallisiin kansalaisiin suunnattu hirvittävä teko. Se oli myös hyökkäys avointa yhteiskuntaa vastaan. Yhteisten, avoimuuteen ja demokratiaan perustuvien eurooppalaisten arvojemme puolustaminen on entistäkin tärkeämpää. Ajatuksemme ovat nyt Ranskassa. Syvä osanottomme uhrien läheisille ja omaisille.”

Pääministeri Juha Sipilä, joka parhaillaan osallistuu Ulaanbaatarissa Mongoliassa järjestettävään Euroopan ja Aasian maiden ASEM-huippukokoukseen. Valtioneuvoston kanslia julkaisi lausunnon tiedotteessa.

”Minä kuten muutkin toivon, että tässä tulisi laantuma. Mutta näyttää siltä, että tämäntapaiset teot jatkuvat. Ne muuttavat jonkun verran muotoaan. Nyt hyödynnetään myös keinoja, joilla normaalissa siviilielämässä voidaan aiheuttaa pahaa vahinkoa. Toisaalta uskoisin, että yhä pienempi on se joukko, joka millään lailla tukee väkivallan käyttöä yhteiskunnallisena muutostekijänä.”

Presidentti Tarja Halonen HS:lle Porin Suomi-Areenassa.

”Olen ohjeistanut hallintoani olemaan yhteydessä Ranskan viranomaisiin ja olemme tarjonneet kaiken heidän tarvitsemansa avun hyökkäyksen tutkimisessa ja syyllisten tuomisessa oikeuden eteen. Olemme Ranskan, vanhimman liittolaisemme, tukena ja kumppanina, kun he vastaavat tähän hyökkäykseen ja toipuvat siitä.

Tänä Ranskan kansallispäivänä saamme muistutuksen siitä poikkeuksellisesta sinnikkyydestä ja niistä demokraattisista arvoista, joilla Ranska on innostanut koko maailmaa.”

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama lausunnossaan.

”Karmeat hyökkäykset Nizzassa olivat hyökkäys viattomia ihmisiä kohtaan päivänä, jona juhlitaan vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa. Toivotan kaikkien yhdysvaltalaisten ja erityisesti niiden, joilla on läheisiä siteitä Ranskaan, puolesta syvimmät pahoittelumme kuolleiden ystäville ja perheille ja toivomme nopeaa toipumista niille, jotka loukkaantuivat.”

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry lausunnossaan. Kerry vieraili Pariisissa aiemmin samana päivänä kansallispäivän paraatissa.

”Saksa on terrorismin vastaisessa taistelussa Ranskan puolella yhdessä monien, monien muiden kanssa. Olen vakuuttunut, että kaikista hankaluuksista huolimatta me voitamme tämän taistelun.”

Saksan liittokansleri Angela Merkel ASEM-kokouksessa.

”Olemme shokissa ja surullinen Nizzan eilisiltaisen, karmivan iskun vuoksi. Sydämemme ovat nyt ranskalaisten kanssa, ja niiden, jotka ovat menettäneet rakkaitaan tai loukkaantuneet. [--] Jos, kuten pelkäämme, tämä oli terrori-isku, meidän on tuplattava toimemme kukistaaksemme nämä brutaalit murhaajat, jotka haluavat tuhota elämäntapamme. Meidän on työskenneltävä yhdessä Ranskan ja kumppaniemme kanssa ympäri maailmaa puolustaaksemme arvojamme ja vapauttamme.”

Britannian pääministeri Theresa May tiedotteessa.

”Rakas François, Venäjä tietää, mitä terrorismi ja sen meille kaikille luomat uhkat oikein ovat. [--] Rikos Nizzassa - jonka tuloksena myös Venäjän kansalaisia kuoli ja loukkaantui - on tehty erityisen julmasti ja kyynisesti. Haluaisin vielä kerran korostaa, että terrorismin voi voittaa vain yhteisin ponnisteluin.”

Venäjän presidentti Vladimir Putin televisioidussa puheessa, joka julkaistiin myös Kremlin sivuilla.

”Tunnemme kuin omanamme sen kivun, joka satuttaa naapureitamme. Ranska voi luottaa Espanjan tukeen ja solidaarisuuteen. #EiTerrorismille.”

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy Brey puheessaan.

Kanadan pääministeri Justin Trudeau Twitter-päivityksessään.

”Olen sokissa ja surullinen Nizzan järkyttävien tapahtumien ja elämien menettämisen vuoksi.

Britannian ulkoministeri Boris Johnson Twitterissä. Johnsonin ensimmäinen tehtävä ulkoministerinä oli vierailla Ranskan suurlähettilään kansallispäivän juhlassa.

”Voin pahoin järjettömästä iskusta kertovien uutisten vuoksi. Tänä kansallispäivänä olemme kaikki Ranskan patriootteja. Nizza, olemme kanssanne.”

New Yorkin pormestari Bill de Blasio Twitterissä.

”Tuomitsen jyrkästi pelkurimaiset iskut, jotka aiheuttivat verenvuotoa Nizzassa tänä kansallisena juhlapäivänä. Turkki, aina yhdessä muiden maailman maiden kanssa kansainvälisessä terrorismin vastaisessa taistelussa, jakaa Ranskan kansan kivun.”

Turkin pääministeri Binali Yıldırım Twitterissä.

”Päivä on surullinen Ranskalle ja koko Euroopalle. On traagista, että hyökkäyksen kohteet olivat vapautta, veljeyttä ja tasa-arvoa juhlivia ihmisiä.”

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk.

”Pelkurimainen ja barbaarinen terroristi-isku Nizzassa viime yönä on vaikuttanut minuun syvästi, saanut minut sokkiin ja surulliseksi. Jälleen kerran niin monia unelmia on murskattu, niin monia elämänsuunnitelmia keskeytetty, niin monia elämäntarinoista rikottu. Kysymme itseltämme, milloin tämä loppuu? [--] Kauan eläköön Ranska ja sen tasavalta.”

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ASEM-kokouksessa.

”YK:n turvallisuusneuvoston jäsenet tuomitsevat voimakkaasti barbaarisen ja pelkurimaisen iskun, joka tapahtui Nizzassa, Ranskassa [--]. Turvallisuusneuvoston jäsenet korostavat tarvetta tuoda näiden terroritekojen tekijät oikeuden eteen.”

YK:n turvallisuusneuvosto kansainvälisen median siteeraamassa tiedotteessaan.

”Nämä julmat terrorihyökkäykset ovat ristiriidassa islamin opetuksen kanssa. Al-Azhar alleviivaa tarvetta yhdistää voimat terrorismin ja maailman pahuuden kukistamiseksi.”

Egyptin Kairossa sijaitseva, sunnalaisten johtavana oppilaitoksena pidetty Al-Azhar tiedotteessaan uutistoimisto AFP:n mukaan.

”Islam ei koskaan ole vaatinut verenvuodatusta. Näin karmeita rikoksia tekevät [--] seuraavat saatanan jalanjälkiä ja ovat kirottuja tässä elämässä sekä sen jälkeisessä.”

Egyptin muslimijohtaja Shawki Allam tiedotteessa.

”Tämä kammottava terrorismirikos pakottaa meidät kaikki työskentelemään määrätietoisesti ja epäröimättä terrorismin kaikkia muotoja ja tapoja vastaan.”

Yhdistyneiden arabiemiraattikuntien ulkoministeri Sheikh Abdullah bin Zayed al-Nahyan.

Persianlahden arabimaiden yhteistyöneuvosto on Ranskan tukena tässä pelkurimaisessa rikostapauksessa, jonka tekijöiltä puuttuvat kaikki moraaliset ja inhimilliset arvot.”

Persianlahden arabimaiden yhteistyöneuvoston pääsihteeri Abdullatif al-Zayani.

”Syvät pahoitteluni Nizzan hyökkäyksen uhreille ja vilpitön sympatiani heidän perheilleen ja loukkaantuneille. Kiina vastustaa vahvasti kaikkia terrorismin muotoja.”

ASEM-kokoukseen osallistuva Kiinan pääministeri Li Keqiang virallisessa tiedotteessa.

”Haluamme kertoa paavi Franciscuksen ja itsemme puolesta, että jaamme uhrien ja koko Ranskan kansan kärsimyksen ja tuemme heitä päivänä, jonka oli määrä olla suuri juhlapäivä. Tuomitsemme absoluuttisesti jokaisen murhanhimoisen hulluuden, vihan, terrorismin ja hyökkäykset rauhaa vastaan.”

Vatikaanin tiedotustoimiston johtaja isä Federico Lombardi Vatikaanin kanavan sivuilla.

”Tänään, enemmän kuin koskaan, olemme kaikki ranskalaisia. [--] Brasilia on yhdessä kaikkien niiden kanssa, jotka haluavat taistella rauhan ja harmonia puolesta maailmalle. Olemme yhdessä suvaitsemattomuutta ja barbarismia vastaan.”

Brasilian väliaikainen ministeri Michel Temer tiedotteessa.

”Meksiko tuomitsee kaiken väkivallan, kuten sen, mitä tapahtui Nizzassa. Pahoittelemme menetettyjä elämiä ja seisomme Ranskan kansan tukena.”

Meksikon presidentti Enrique Peña Nieto Twitterissä.

”Halaus Ranskalle tänä päivänä ja tämän hulluuden aiheuttaman tragedian vuoksi. Solidaarisuutemme loukkaantuneille ja kuolleiden perheille.”

Ecuadorin presidentti Rafael Correa Twitterissä.

”Solidaarisuuteni Ranskan kansalle Nizzassa tapahtuneen karmean iskun vuoksi.”

Perun presidentti Pedro Pablo Kuczynski Twitterissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  3. 3

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Trump ryhtyi kumoamaan Obaman ilmasto­politiikkaa – Mutta mitä on Trumpin mainitsema ”puhdas hiili”?

  7. 7

   Putin ja Niinistö tapaavat torstaina jään kaupungissa, jonka tyypillisin kulkuneuvo on vedessä kulkeva moottoripyörä

  8. 8

   Paavo Väyrysen Terve Helsinki -liike irtisanoutui yhteistyöstä kristillis­demokraattien kanssa

  9. 9

   Ei uskoisi, jos ei näkisi: Britannia aloitti uhmakkaan matkan ulos EU:sta, kun brexit-hallitus nujersi parlamentin ja muut vastustajat

  10. 10

   HIFK venyi Turussa yllätykseen – Tampereella muhii kevään kiekkosensaatio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  8. 8

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  9. 9

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  10. 10

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  9. 9

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  10. 10

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  11. Näytä lisää