Valikko
Ulkomaat    |   HS-analyysi

Terroristit ovat päässeet liikkumaan vapaasti Euroopassa – nyt länsimainen elämäntyyli ja vapaus ovat joutumassa pelon panttivangeiksi

Viranomaisten on täysin mahdotonta suojella kaikkia pehmeitä siviilikohteita kuten julkista liikennettä. Siihen eivät riitä pelkät kaduille marssitetut sotilaat ja poliisijoukot, joista on tullut arkipäiväinen näky Brysselissä ja Pariisissa.

Nizzan terrori-iskun yksityiskohdat ovat vielä avaamatta, mutta verilöylyn seurauksia Euroopan yleiseen ilmapiiriin voi jo arvailla.

Selvää on ainakin se, että ihmisten vapaa liikkuvuus Schengen-alueella – eli yksi Euroopan perusarvoista – on jälleen koetuksella. Saksa ilmoitti perjantaina aamupäivällä, että se kiristää tarkastuksia Ranskan vastaisilla rajanylityspaikoilla ja lentokentillä. Myös Ranska itse kiristi rajat ylittävän liikenteen valvontaa.

Ilmoituksissa ei sinänsä ole mitään yllättävää, sillä samanlaisiin toimiin on ryhdytty myös aiempien terrori-iskujen jälkeen ja ylipäätään monesti suurten kansantapahtumien yhteydessä. Lisäksi useat maat Saksa mukaan lukien ovat jo ottaneet käyttöön väliaikaiset rajatarkastukset hillitäkseen Euroopan halki kulkevia pakolais- ja siirtolaisvirtoja. Normaalisti vapaan liikkuvuuden Schengen-alueella sisärajat pystyy ylittämään ilman, että tarvitsee vilauttaa kenelläkään henkilöllisyystodistusta.

Euroopassa on käyty paljon keskustelua rajavalvonnan kiristämisestä Schengenin sisärajoilla. Pakolaiskriisin pahimpina hetkinä on puhuttu jopa Schengen-alueen romahtamisesta.

Monessa maassa populistiset puolueet vaativat, että rajavalvonta pitäisi palauttaa. Uusi isku Ranskan maaperällä lietsonee vaatimuksia entisestään, vaikka Nizzan iskun tekijän taustoja ei vielä tarkasti tunneta.

Ranskan tiedusteluviranomaisilla ei ainakaan vielä ole sellaisia tietoja, jotka viittaisivat tekijän käyneen taistelemassa esimerkiksi äärijärjestö Isisin riveissä Syyriassa. Tiedetään ainoastaan, että epäilty on Tunisiassa syntynyt Ranskan kansalainen, joka on poliisille tuttu pikkurikoksista. Enemmän epäillystä tekijästä voit lukea tästä jutusta.

Tällaiset yksityiskohdat tuskin hillitsevät keskustelua rajavalvonnasta. Ranskassa ja Belgiassa iskuja aiemmin tehneet terroristit ovat hyödyntäneet rajatonta Eurooppaa matkustamalla vapaasti Syyriaan ja sujahtamalla takaisin Eurooppaan pakolaisvirran mukana. Euroopassa he ovat voineet liikkua vapaasti rajojen yli järjestellessään iskuja.

Valvonnan kiristämisestä Euroopan ulkorajoilla on itseasiassa jo sovittu. Tulevaisuudessa EU-kansalaiset voivat joutua useammin tarkastettavaksi saapuessaan takaisin unionin alueelle, mikä puolestaan voi pidentää jonoja ja hidastaa matkustamista.

Toisin sanoen eurooppalaisten omia vapauksia on rajoitettu turvallisuuden nimissä.

Ranskan ja Belgian terrori-iskut näyttävät ajaneen Euroopan uuden normaalin eteen. Tässä normaalissa koko länsimainen elämäntyyli ja vapaus ovat joutumassa pelon panttivangeiksi.

Viranomaisten on täysin mahdotonta suojella kaikkia pehmeitä siviilikohteita kuten julkista liikennettä, katumarkkinoita ja täyteen ahdettuja ravintoloiden terasseja. Siihen eivät riitä pelkät kaduille marssitetut sotilaat ja poliisijoukot, joista on tullut arkipäiväinen näky Brysselissä ja Pariisissa.

Pehmeiden siviilikohteiden ja ylipäätään länsimaisen elämäntyylin suojelemisen hintana on ollut joistakin vapauksista ja yksityisyydestä luopuminen. Useissa Euroopan maissa on viime vuosina annettu lisää oikeuksia viranomaisille nuuskia terrorismikytköksistä epäiltyjen puhelin- ja nettikeskusteluja sekä ylipäätään harjoittaa laajaa kansalaisten tietoliikenteen valvontaa.

Keskustelu siitä, kuinka paljon yksityisyyden suojaa voidaan edelleen rapauttaa ja viranomaisten valvontaoikeuksia kasvattaa turvallisuuden nimissä tulee varmasti uuden iskun myötä jälleen kiihtymään.

Nizzan iskulla ja sitä edeltäneillä iskuilla tulee olemaan varmasti vaikutusta myös eurooppalaisten äänestäjien mielialoihin. Pakolaiskriisi ja sen luomat paineet ovat kasvattaneet populistipuoleiden kannatusta useissa Euroopan maissa.

Mielialat menevät mittaukseen tämän vuoden lokakuussa Itävallassa, jossa järjestetään presidentinvaalien uusintakierros. Presidentiksi saattaa hyvinkin nousta oikeistopopulistisen puolueen FPÖ:n ehdokas Norbert Hofer, joka vastustaa muun muassa maahanmuuttoa. Vaalit käydään samana päivänä kun Unkari järjestää kansanäänestyksen EU:n jäsenmaille määräämistä pakollisista pakolaiskiintiöistä.

Todelliseen koetukseen Euroopan suunta joutuu ensi vuonna, sillä silloin järjestetään vaalit sekä terrori-iskujen päänäyttömäksi joutuneessa Ranskassa että unionin suurimmassa jäsenmaassa Saksassa.

Ranskassa presidentin paikasta kisaava oikeistopopulistisen Kansallisen rintaman (FN) johtaja Marine Le Pen haluaa ottaa Ranskan rajat valvontaan, pistää lopun maahanmuutolle ja irrottaa Ranskan Euroopan unionista. Kansallinen rintama on kasvattanut suosiotaan mielipidemittauksissa, mutta ainakin vielä ennen Nizzan iskua näytti siltä, ettei Le Penin kannatus aivan riitä vaalien voittamiseen. Tilanne voi kuitenkin vielä kääntyä, jos iskut Ranskan maaperällä jatkuvat.

Saksassa puolestaan islam-, maahamuutto- ja EU-vastainen Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) on kirinyt nopeasti kolmanneksi suosituimmaksi puolueeksi samaan aikaan kun liittokansleri Angela Merkelin suosio on rapautunut pakolaiskriisin seurauksena.

Vaikka AfD ei kykenisikään loppujen lopuksi haastamaan hallitsevaa koalitiota ensi vuoden parlamenttivaaleissa, on Merkelin otettava huomioon saksalaisten muuttunut mieliala. Saksan linjan merkittävällä muuttuminen puolestaan vaikuttaisi määräävästi koko Euroopan suuntaan.

 

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  2. 2

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  3. 3

   Kananmuna on nyt trendiruokaa – tutkimukset korostavat terveellisyyttä, ja suomalaisia vaivaavan kolesteroli­herkkyyden voi testata helposti

  4. 4

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  5. 5

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  6. 6

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  7. 7

   Työaikoihin pitää saada lisää joustavuutta

  8. 8

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  9. 9

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  10. 10

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää