Valikko
Ulkomaat

Turkissa tuhansia suomalaisia vallankaappausyrityksen aikana – Marleena Kuusinen vietti yön Istanbulin lentokentällä: ”Armeijan koneet lensivät matalalla”

Marleena Kuusinen joutui viettämään lauantaiyön Atatürkin lentokentällä. Kimmo Tossavaisen ja Anna Kahilan mukaan yön tapahtumat eivät juuri näy Alanyan turistikeskittymän tunnelmissa.

Eri puolilla Turkkia arvioidaan olleen tuhansia suomalaisia perjantai-iltana alkaneen vallankaappausyrityksen aikana. Ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä kerrotaan, että matkustusilmoituksen tehneitä on tällä hetkellä runsaat 2 000, mutta kaikki alueella matkailevat eivät ole tehneet ilmoitusta.

Jatkolentoa odottanut Marleena Kuusinen jäi yöllä jumiin Istanbulin lentokentälle, kaupungissa lomaileva Elina Pietiläinen taas odotti epätietoisena tilanteen selviämistä. Istanbulissa asuva Altay Alan on puolestaan turkkilais-suomalainen ja ilahtui kansan lähdöstä kadulle. Alanyan alueella lomailevat Anna Kahila ja Kimmo Tossavainen kertovat, että turistialueella on ollut rauhallista.

Suomalainen Marleena Kuusinen odotti lauantaiaamuna Istanbulin Atatürkin lentokentällä tilanteen selkiytymistä hämmentyneissä tunnelmissa.

”Tämä on ollut aikamoinen kokemus”, hän kertoi aamukahdeksan aikaan lentokentällä viettämästään yöstä.

Kuusinen oli Turkissa, kun vallankaappausyritys käynnistyi maan pääkaupungissa Ankarassa. Hän oli lähtenyt kohti Dubain-kotiaan Helsingistä ja tehnyt välilaskun Istanbuliin.

Jatkolento Turkish Airlinesilla oli myöhään perjantai-iltana edennyt jo boarding-vaiheeseen, kun se yllättäen peruttiin. Näytöt menivät Kuusisen mukaan pimeiksi hieman ennen puolta yötä.

Kuusisen mukaan yö lentokentällä on sujunut paria välikohtausta lukuun ottamatta rauhallisesti. Hän kertoo, että terminaalissa kävi yöllä suuri joukko ihmisiä, joiden hän arvelee olleen mieltään osoittaneita turkkilaisia.

”He menivät hurraten kentän läpi ja kantoivat Turkin lippuja”, Kuusinen kertoo.

Terminaalialueelle ei normaalisti päästetä ketään ilman matkustusasiakirjoja ja turvatarkastuksen läpäisemistä. Näky säikäytti Kuusisen mukaan varsinkin ulkomaalaisia matkustajia, ja jotkut lähtivät juoksemaan karkuun.

”He tarkoittivat varmasti hyvää, mutta mieti, kun tulee [arviolta] sadan kaiffarin ryhmä, joka huutaa kielellä, jota ei ymmärrä.”

Alkuyöstä joukko matkustajia alkoi myös Kuusisen mukaan juosta ja huutaa terminaalissa ilman selvää syytä.

”Veikkaan, että joku vain panikoi ja lähti juoksemaan, ja muut sitten joukkohysterian vallassa lähtivät perässä.”

Kuusinen kertoo kuulleensa aamuyöllä neljä kovaa pamausta. Hän ei osaa sanoa, olivatko syynä räjähdykset vai esimerkiksi armeijan lentokoneet, joita kentällä näkyi arviolta neljän, viiden aikaan.

”Eivät ne kauaa tuossa pyörineet, mutta matalalla ne lensivät.”

Turkish Airlines tiedotti aamulla Twitter-tilillään, että Atatürkin lentokenttä on taas normaalisti toiminnassa. Aamukahdeksan aikoihin kentän näyttötauluilla näkyi Kuusisen mukaan jo ilmoituksia joistakin lennoista, mutta kansainvälisten jatkolentojen alueella ei vielä näkynyt työntekijöitä.

Paria kuulutusta lukuun ottamatta tiedotus on Kuusisen mukaan ollut olematonta, joten matkustajat olivat yöllä uutistietojen varassa.

”Kukaan ei ole kertonut, mitä pitäisi tehdä ja minne mennä. Ei ole myöskään ollut mitään infotekstejä. Koko kentän henkilökunta on kadonnut kuin tuhka tuuleen”, Kuusinen kertoo.

”Kerran lentokentän edustaja kävi portillamme sanomassa, että lennot aloitetaan kuuden aikaan aamulla normaalisti.”

Aamulla tunnelma oli Kuusisen mukaan hyvin rauhallinen.

”Aika paljon ihmiset nukkuvat ja odottavat, että tulisi jotain tietoa”, Kuusinen kertoo.

Etelärannikon turistikohde Alanyassa levottomuudet eivät juuri ole näkyneet. Alanyan lähistöllä lomailevan Anna Kahilan mukaan hotellin henkilökunta kyseli lauantaiaamuna matkailijoilta, onko kaikki hyvin, mutta uima-allasalueen tunnelmassa synkät uutiset eivät näkyneet.

”Ainoat asiat, joista jotakin erikoista huomaa tapahtuneen, olivat yöllä kaiuttimista ulkoa kantautuneet turkinkieliset puheet”, Kahila kirjoittaa viestissään Helsingin Sanomille.

Myös alueelle lomamatkoja järjestävistä yrityksistä kerrottiin lauantaina, että tilanne Antalyan ja Alanyan alueella on rauhallinen. Täältä voit lukea suurimpien matkatoimistojen reaktioita Turkin tapahtumiin.

Helsingissä asuva Kimmo Tossavainen kertoo lomailevansa niin ikään Alanyassa turistien suosiman Kleopatra-rannan lähistöllä. Hänen mukaansa hotellin ja uimarannan alueella on ollut rauhallista.

”Vähän on aistittavissa odottavaa ja ehkä varovaista tunnelmaa”, hän kertoo.

Tossavainen kertoo katselleensa uutisia siltojen sulkeutumisesta perjantai-iltana hotellihuoneen televisiosta. Hän oli tehnyt matkustusilmoituksen, joten hän sai yöllä tietoa tilanteesta myös tekstiviestitse. Lauantaiaamuna yhteyttä otti matkatoimisto, joka ilmoitti suunnitelmien pysyvän toistaiseksi ennallaan.

”Ehkä tässä alussa haluaa olla vähän lähempänä hotellia. Sitten kun tietää varmasti, onko kaikki ok, voi lähteä vähän kauemmas”, Tossavainen pohtii.

Turkkilais-suomalainen Altay Alan, 48, kertoo lähteneensä yöllä ulos Istanbulin kaduille. Hän yllättyi siitä, kuinka nopeasti turkkilaiset jalkautuivat kaduille.

”[Presidentti Erdoğanin puheesta] ei ollut kulunut kuin tunti, kun kansa lähti kadulle. He eivät pelänneet ollenkaan”, Alan sanoi lauantaina.

”Turkin kansa ei ole sama kuin 20 vuotta sitten”, hän iloitsee ja viittaa vuosien 1997 ja 1980 vallankaappauksiin.

Alanin mukaan jotkut sotilaat ammuskelivat ilmaan, mutta väkivaltaisuuksia hän ei nähnyt. Hänen mukaansa tilanne Istanbulissa vaikutti lauantaina aamupäivällä normaalilta, ja kaupat ja kahvilat olivat auki.

Lauantain vastaisena yönä Helsingin Sanomat haastatteli myös suomalaista Elina Pietiläistä, joka odotti tilanteen selviämistä suuressa epätietoisuudessa. Hän vietti yötä hämmentyneenä yksin omassa asunnossaan Istanbulissa.

”Saavuin tänne juuri tänään lomalle. Iltapäivällä kaikki oli kaupungilla vielä täysin normaalia, kun kävin kaupoissa”, Pietiläinen kertoi yöllä.

Ensi tiedot illalla tapahtuneesta siltojen sulkemisesta Pietiläinen sai Facebookin kautta, vaikka hänen mukaansa sosiaalisen median käyttöä maassa häiritäänkin.

”Ystävät lähettivät tietoa, ja itse huomasin helikoptereiden lentävän ilmassa”, Pietiläinen kertoo.

Julkisuuteen annettiin illalla ja yöllä ristiriitaista tietoa, eivätkä tavalliset turkkilaiset Pietiläisen mukaan tienneet, mikä tilanne oli.

”Kaupungilla poikkeustilanne näkyi muun muassa siinä, että ihmiset jonottivat seteliautomaateille saadakseen rahaa”, hän kertoi.

Pietiläinen kertoi asuvansa rauhallisella, ulkomaalaisten suosimalla alueella, jonka kaduilla oli vallankaappausyrityksen aikaan yöllä rauhallista.

”Kaduilla ei ole oikeastaan ketään. Ikkunasta kuulen ihmisten seuraavan televisiosta, miten tilanne etenee. Ammuskelua ei ole kuulunut, mutta armeijan koneita lensi ehkä kuusi kertaa tästä yli.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Armeija
 • Vallankaappausyritys Turkissa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  2. 2

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  3. 3

   Neljä saksalaista Isis-tukijoiksi epäiltyä naista on pidätettyinä Irakissa – yksi heistä on todennäköisesti 16-vuotias Linda, joka herätti suuren mediahuomion

  4. 4

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  5. 5

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  6. 6

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  7. 7

   ”Itseoppineet suomalaistutkijat” haukkuvat hallituksen perustulokokeilun New York Timesissa: ”Lähinnä julkisuustemppu”

  8. 8

   Hallitus tavoittelee 250 000:ta uutta sähköautoa – Mitä tapahtuisi sähköverkolle, jos ne tulisivat käyttöön kerralla?

  9. 9

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  10. 10

   Elokuussa uudistuva opintotuki saa yhä kritiikkiä, tukiin voi vaikuttaa sopimuskikkailulla – kokosimme yhteen, mikä kaikki opintotuessa muuttuu ja mikä siinä hiertää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  5. 5

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  8. 8

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  9. 9

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  10. 10

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää