Valikko
Ulkomaat

Turkissa tuhansia suomalaisia vallankaappausyrityksen aikana – Marleena Kuusinen vietti yön Istanbulin lentokentällä: ”Armeijan koneet lensivät matalalla”

Marleena Kuusinen joutui viettämään lauantaiyön Atatürkin lentokentällä. Kimmo Tossavaisen ja Anna Kahilan mukaan yön tapahtumat eivät juuri näy Alanyan turistikeskittymän tunnelmissa.

Eri puolilla Turkkia arvioidaan olleen tuhansia suomalaisia perjantai-iltana alkaneen vallankaappausyrityksen aikana. Ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä kerrotaan, että matkustusilmoituksen tehneitä on tällä hetkellä runsaat 2 000, mutta kaikki alueella matkailevat eivät ole tehneet ilmoitusta.

Jatkolentoa odottanut Marleena Kuusinen jäi yöllä jumiin Istanbulin lentokentälle, kaupungissa lomaileva Elina Pietiläinen taas odotti epätietoisena tilanteen selviämistä. Istanbulissa asuva Altay Alan on puolestaan turkkilais-suomalainen ja ilahtui kansan lähdöstä kadulle. Alanyan alueella lomailevat Anna Kahila ja Kimmo Tossavainen kertovat, että turistialueella on ollut rauhallista.

Suomalainen Marleena Kuusinen odotti lauantaiaamuna Istanbulin Atatürkin lentokentällä tilanteen selkiytymistä hämmentyneissä tunnelmissa.

”Tämä on ollut aikamoinen kokemus”, hän kertoi aamukahdeksan aikaan lentokentällä viettämästään yöstä.

Kuusinen oli Turkissa, kun vallankaappausyritys käynnistyi maan pääkaupungissa Ankarassa. Hän oli lähtenyt kohti Dubain-kotiaan Helsingistä ja tehnyt välilaskun Istanbuliin.

Jatkolento Turkish Airlinesilla oli myöhään perjantai-iltana edennyt jo boarding-vaiheeseen, kun se yllättäen peruttiin. Näytöt menivät Kuusisen mukaan pimeiksi hieman ennen puolta yötä.

Kuusisen mukaan yö lentokentällä on sujunut paria välikohtausta lukuun ottamatta rauhallisesti. Hän kertoo, että terminaalissa kävi yöllä suuri joukko ihmisiä, joiden hän arvelee olleen mieltään osoittaneita turkkilaisia.

”He menivät hurraten kentän läpi ja kantoivat Turkin lippuja”, Kuusinen kertoo.

Terminaalialueelle ei normaalisti päästetä ketään ilman matkustusasiakirjoja ja turvatarkastuksen läpäisemistä. Näky säikäytti Kuusisen mukaan varsinkin ulkomaalaisia matkustajia, ja jotkut lähtivät juoksemaan karkuun.

”He tarkoittivat varmasti hyvää, mutta mieti, kun tulee [arviolta] sadan kaiffarin ryhmä, joka huutaa kielellä, jota ei ymmärrä.”

Alkuyöstä joukko matkustajia alkoi myös Kuusisen mukaan juosta ja huutaa terminaalissa ilman selvää syytä.

”Veikkaan, että joku vain panikoi ja lähti juoksemaan, ja muut sitten joukkohysterian vallassa lähtivät perässä.”

Kuusinen kertoo kuulleensa aamuyöllä neljä kovaa pamausta. Hän ei osaa sanoa, olivatko syynä räjähdykset vai esimerkiksi armeijan lentokoneet, joita kentällä näkyi arviolta neljän, viiden aikaan.

”Eivät ne kauaa tuossa pyörineet, mutta matalalla ne lensivät.”

Turkish Airlines tiedotti aamulla Twitter-tilillään, että Atatürkin lentokenttä on taas normaalisti toiminnassa. Aamukahdeksan aikoihin kentän näyttötauluilla näkyi Kuusisen mukaan jo ilmoituksia joistakin lennoista, mutta kansainvälisten jatkolentojen alueella ei vielä näkynyt työntekijöitä.

Paria kuulutusta lukuun ottamatta tiedotus on Kuusisen mukaan ollut olematonta, joten matkustajat olivat yöllä uutistietojen varassa.

”Kukaan ei ole kertonut, mitä pitäisi tehdä ja minne mennä. Ei ole myöskään ollut mitään infotekstejä. Koko kentän henkilökunta on kadonnut kuin tuhka tuuleen”, Kuusinen kertoo.

”Kerran lentokentän edustaja kävi portillamme sanomassa, että lennot aloitetaan kuuden aikaan aamulla normaalisti.”

Aamulla tunnelma oli Kuusisen mukaan hyvin rauhallinen.

”Aika paljon ihmiset nukkuvat ja odottavat, että tulisi jotain tietoa”, Kuusinen kertoo.

Etelärannikon turistikohde Alanyassa levottomuudet eivät juuri ole näkyneet. Alanyan lähistöllä lomailevan Anna Kahilan mukaan hotellin henkilökunta kyseli lauantaiaamuna matkailijoilta, onko kaikki hyvin, mutta uima-allasalueen tunnelmassa synkät uutiset eivät näkyneet.

”Ainoat asiat, joista jotakin erikoista huomaa tapahtuneen, olivat yöllä kaiuttimista ulkoa kantautuneet turkinkieliset puheet”, Kahila kirjoittaa viestissään Helsingin Sanomille.

Myös alueelle lomamatkoja järjestävistä yrityksistä kerrottiin lauantaina, että tilanne Antalyan ja Alanyan alueella on rauhallinen. Täältä voit lukea suurimpien matkatoimistojen reaktioita Turkin tapahtumiin.

Helsingissä asuva Kimmo Tossavainen kertoo lomailevansa niin ikään Alanyassa turistien suosiman Kleopatra-rannan lähistöllä. Hänen mukaansa hotellin ja uimarannan alueella on ollut rauhallista.

”Vähän on aistittavissa odottavaa ja ehkä varovaista tunnelmaa”, hän kertoo.

Tossavainen kertoo katselleensa uutisia siltojen sulkeutumisesta perjantai-iltana hotellihuoneen televisiosta. Hän oli tehnyt matkustusilmoituksen, joten hän sai yöllä tietoa tilanteesta myös tekstiviestitse. Lauantaiaamuna yhteyttä otti matkatoimisto, joka ilmoitti suunnitelmien pysyvän toistaiseksi ennallaan.

”Ehkä tässä alussa haluaa olla vähän lähempänä hotellia. Sitten kun tietää varmasti, onko kaikki ok, voi lähteä vähän kauemmas”, Tossavainen pohtii.

Turkkilais-suomalainen Altay Alan, 48, kertoo lähteneensä yöllä ulos Istanbulin kaduille. Hän yllättyi siitä, kuinka nopeasti turkkilaiset jalkautuivat kaduille.

”[Presidentti Erdoğanin puheesta] ei ollut kulunut kuin tunti, kun kansa lähti kadulle. He eivät pelänneet ollenkaan”, Alan sanoi lauantaina.

”Turkin kansa ei ole sama kuin 20 vuotta sitten”, hän iloitsee ja viittaa vuosien 1997 ja 1980 vallankaappauksiin.

Alanin mukaan jotkut sotilaat ammuskelivat ilmaan, mutta väkivaltaisuuksia hän ei nähnyt. Hänen mukaansa tilanne Istanbulissa vaikutti lauantaina aamupäivällä normaalilta, ja kaupat ja kahvilat olivat auki.

Lauantain vastaisena yönä Helsingin Sanomat haastatteli myös suomalaista Elina Pietiläistä, joka odotti tilanteen selviämistä suuressa epätietoisuudessa. Hän vietti yötä hämmentyneenä yksin omassa asunnossaan Istanbulissa.

”Saavuin tänne juuri tänään lomalle. Iltapäivällä kaikki oli kaupungilla vielä täysin normaalia, kun kävin kaupoissa”, Pietiläinen kertoi yöllä.

Ensi tiedot illalla tapahtuneesta siltojen sulkemisesta Pietiläinen sai Facebookin kautta, vaikka hänen mukaansa sosiaalisen median käyttöä maassa häiritäänkin.

”Ystävät lähettivät tietoa, ja itse huomasin helikoptereiden lentävän ilmassa”, Pietiläinen kertoo.

Julkisuuteen annettiin illalla ja yöllä ristiriitaista tietoa, eivätkä tavalliset turkkilaiset Pietiläisen mukaan tienneet, mikä tilanne oli.

”Kaupungilla poikkeustilanne näkyi muun muassa siinä, että ihmiset jonottivat seteliautomaateille saadakseen rahaa”, hän kertoi.

Pietiläinen kertoi asuvansa rauhallisella, ulkomaalaisten suosimalla alueella, jonka kaduilla oli vallankaappausyrityksen aikaan yöllä rauhallista.

”Kaduilla ei ole oikeastaan ketään. Ikkunasta kuulen ihmisten seuraavan televisiosta, miten tilanne etenee. Ammuskelua ei ole kuulunut, mutta armeijan koneita lensi ehkä kuusi kertaa tästä yli.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Armeija
 • Vallankaappausyritys Turkissa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  3. 3

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  4. 4

   Menivätkö sijoitukset pieleen? Et ole ainoa – konkarisijoittajat paljastavat mokansa

  5. 5

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  6. 6

   Nokian raportti: Kyberrikollisuus iskee nyt puhelimiin, Android-laitteet erityisessä vaarassa

  7. 7

   Kesäaikakapina leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 45 000 allekirjoitusta

  8. 8

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  9. 9

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  10. 10

   Näin Helsingistä tuli 12 vuodessa kiva ja avoin mutta myös kallis ja eriarvoinen – kuka sen sai aikaan?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  7. 7

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  8. 8

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  9. 9

   Kesäaikakapina leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 45 000 allekirjoitusta

  10. 10

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää