Ulkomaat    |   Essee

Euroopassa orasti hetken tylsyys – vain hetken

Britannian kansanäänestys, Nizzan terrori-isku ja Turkin kaappausyritys ajoivat EU:n jälleen hämmennyksen tilaan.

Bryssel

Kello kahden maissa perjantaina aamuyöllä 24. kesäkuuta ohjasin autoni Rue de la Loi -kadulla sijaitsevaan Interparkingin halliin Brysselissä ja lähdin kävelemään kohti Euroopan unionin neuvoston Justus Lipsius -rakennusta.

Lyhyellä matkalla mietin, että olikohan tässä nyt järkeä herätä keskellä yötä kyttäämään Britannian EU-kansanäänestyksen tulosta. Tuloslaskentaa varten Justus Lipsius oli päätetty poikkeuksellisesti pitää koko yön auki.

Äänestyksen päätyttyä kello 24 Suomen aikaa punnan kurssi oli tuhdissa nousussa ja Britannian eroa toivonut Ukip-puolueen johtaja Nigel Farage oli ilmaissut, että turpaan tuli.

Sellaista oli enteillyt myös viimeinen ennen äänestystä tehty mielipidekysely.

Kävelin Maelbeekin metroaseman ohi ja mietin, että ehkä hulluuden ajat ovat nyt EU:ssa takanapäin.

Maelbeekin asemalla näköetäisyydellä EU:n tärkeimmistä hallintorakennuksista 27-vuotias Khalid el-Bakraoui räjäytti itsensä 22. maaliskuuta. Hänen veljensä ja veljesten kaveri räjäyttivät itsensä Brysselin lentokentällä.

Yli 30 kuolonuhria vaatineet Brysselin terrori-iskut olivat järkytys, mutta melko pian niiden jälkeen arki palasi uomiinsa.

EU oli juuri ennen terrori-iskuja saanut solmittua Turkin kanssa sopimuksen, jolla maanosaa koetellut pakolais- ja siirtolaiskaaos saataisiin EU-pomojen toiveiden mukaan hallintaan.

Toukokuun lopussa Kreikan velkakriisiin saatiin räätälöityä osaratkaisu, joten senkin osalta näytti, että EU voisi valmistautua hiljaiseen kesään.

Kunhan vain saataisiin tuo brittiäänestys pois jaloista, niin EU-instituutioissa voitaisiin taas keskittyä kaikenlaisten vedenkeitindirektiivien säätämiseen.

Ilmassa oli toivoa tylsyyden paluusta.

Justus Lipsiukseen päästyäni yllätyin. Paikalle oli saapunut vain yksi brittitoimittaja ja itselleni tuntematon valokuvaaja, joka taisteli unta vastaan kameraröykkiönsä ääressä.

BBC:ltä kuului tasaisen hiljainen yada yada yada ja brittikollega naputteli haukotellen konettaan. Molemmat tapoimme aikaamme lataamalla Twitteriin kännykkäkuvia aavemaisen tyhjästä Justus Lipsiuksesta.

Haukottelu loppui, kun äänestyksen tulokset eri puolilta Britanniaa alkoivat tulla. Äänen taso tv-vastaanottimessa tuntui nousevan ilman että kukaan koski kaukosäätimeen.

Punnan kurssi putosi kuin kivi.

Vedonlyöntikertoimet kääntyivät pää­laelleen.

Yhtäkkiä Twitter loimusi kuin joulukuusi Brexit-aiheisista kommenteista.

Justus Lipsiukseen alkoi saapua juoksujalkaa uniltaan säikäytettyjä toimittajia. Pystyin aistimaan muutaman kirosanan, joita he olivat juuri kuulleet puhelimeensa.

Silmieni edessä käynnistyi mediasirkus.

Kansa oli puhunut ja sanonut, että Britannian on parempi jättää tämä kirottu kerho nimeltä EU. Se, jossa terroristit ja byrokraatit riehuvat ja pakolaiset mellastavat.

Britannian pääministeri David Cameron ilmoitti erostaan ja EU joutui histo­riansa sankimman sumun keskelle.

Juuri kun eurooppalaispäättäjät luulivat, että maahanmuuttokriisi on päihitetty ja Kreikan velkaongelma saatu hallintaan.

Britannian kansanäänestystä seuraavan parin viikon aikana EU-käytäville palasi kuitenkin tyyneys. Paljon nopeammin kuin olin osannut odottaa.

EU-instituutioissa päätettiin, että ei tässä auta itkeä, kun maito on jo valahtanut pöydälle. Kun britit jättävät virallisen eroanomuksensa, ollaan tiukkoina ja neuvotellaan molemmin puolin siedettävä diili.

Mistäpä ei selviäisi unioni, joka alun perin rakennettiin toisen maailmansodan tuhkasta?

Britannian sisäpolitiikan kaaos alkoi yllättäen heijastua myönteisesti muiden Euroopan maiden EU-tuntemuksiin. Cameronin uhkapeli ja brexitiä ajaneiden poliitikkojen selkäänpuukotuspelit synnyttivät kollektiivisen oivalluksen: Tätä ei pidä kokeilla kotioloissa!

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin suosio kasvoi. Suomessa mielipidekysely näytti, että kansa vastustaa erittäin voimakkaasti kansanäänestystä EU-jäsenyydestä.

Tämän viikon keskiviikkona elämä oli jo niin seesteistä, että uskaltauduin tiedotustilaisuuteen, jonka aiheena oli kasvihuonepäästöjen ”kesäpaketti”. Ensi viikolla EU-komissio ilmoittaa, miten kunkin jäsenmaan tulisi leikata päästöjään, jotta pysyisimme Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteissa.

Huomasin suorastaan innostuvani, kun aktivistit puhuivat LULUCF:stä, ETS:stä ja ESD:stä, noista lasteni ja jääkarhujen kannalta tärkeistä lyhenteistä.

EU ja kaikki sen lyhenteet ovat taas elämää täynnä!

Kunnes varhain perjantaiaamuna soi puhelin.

Siellä pomo kysyi, että: ”Oletko jo kuullut Nizzan tapahtumista?”

Terrori-isku oli jälleen kerran pannut Ranskan sekaisin. Ja palauttanut jokaisen mieleen ensi vuoden presidentinvaalit, joissa terrorismin, maahanmuuton ja yhteisvaluutan kiroista työkseen puhuva äärikansallinen Marine Le Pen pyrkii valtaan.

Kansallispäivää juhlineiden ihmisten murskaantuminen kuorma-auton alle teki jälleen vähän mahdollisemmaksi sen, että Kansallisen rintaman puheenjohtajasta Le Penistä tulee maansa presidentti.

Hän lupaa äänestystä maansa EU-jäsenyydestä. Siis siellä, missä ajatus unionista kylvettiin eurooppalaisten mieliin 66 vuotta sitten annetulla Schumanin julistuksella.

Le Penin voitto tai Frexit-kansanäänestys tuntuu monesta täysin absurdilta ajatukselta.

Mutta ehkä se on vain yhtä absurdi ­ajatus kuin brittien päätös erota unionista.

Tai sellainen ajatus, että Kreikkaan saapuisi puolessa vuodessa kumiveneillä satojatuhansia ihmisiä, jotka lähtisivät marssimaan peltojen ja metsien halki kohti Hannoveria ja Haaparantaa.

Ehti mennä vain vuorokausi ja taas Twitter loimusi. Nizzan sijaan siellä puhuttiin Ankarasta.

Turkissa oli menossa sotilasvallankaappauksen yritys. Siellä yritettiin kammeta vallasta presidentti Recep Tayyip Erdoğania, jota ei Euroopassa erityisemmin arvosteta.

Mutta vaikka häntä ei Euroopassa arvosteta, EU-maiden johtajat ovat ripustaneet häneen toivonsa.

Viime keväänä EU-pomot ja Turkki tekivät kyseenalaisen vaihtokaupan, jossa Turkille luvattiin monenlaista makeaa, jos se panisi pakolaisia ja siirtolaisia salakuljettavat rikolliset kuriin.

Turkille luvattiin miljardeja euroja, viisumivapautta ja jopa uutta vauhtia EU-jäsenyysneuvotteluihin. Kunhan ei enää niitä kumiveneitä tulisi Egeanmeren ylitse meidän rakkaan unionimme rauhaa sotkemaan.

Varhaisena lauantaiaamuna, siis eilen, EU-päättäjät saivat jännittää, onko yhä itsevaltaisemmin käyttäytynyt Erdoğan yhä vallassa ja diili voimassa.

Siis se pirullinen diili, jossa joudutaan joustamaan hieman omista arvoista ja katsomaan sormien läpi Erdoğanin ihmisoikeusloukkauksia. Jotta ei kävisi niin kuin kävi David Cameronille, joka ei osannut pysyä vallassa.

Pakolaisten ja siirtolaisten vyöry Eurooppaan on koetellut erityisen paljon ensi vuoden vaaleihin valmistautuvan Merkelin suosiota.

Merkel tarvitsee Erdoğania niin paljon, että joutui viime huhtikuussa laittamaan runoilullekin rajat.

Saksalaissatiirikko Jan Böhmermann oli suututtanut Erdoğanin runollaan, jonka kiltein osa kuului: ”Patatyhmä, pelkuri ja estoinen, sellainen on presidentti Erdoğan.”

Merkel myöntyi siihen, että Böhmermannia vastaan voidaan käynnistää rikostutkinta, kuten Erdoğan oli vaatinut. Saksassa on voimassa vanha laki, jonka perusteella ulkomaisen valtionjohtajan pilkkaamisesta voidaan antaa tuomio, jos maan hallitus sellaiseen myöntyy.

Turkki on sellainen maa, jossa jaetaan rikostuomioita pilkallisten runojen rustaamisesta. Pian näemme, millaisia tuomioita jaetaan sotilaille, joiden kaappausyritys tyrehtyi alle puolessa vuorokaudessa.

Sekasortoiset uutiskuvat Turkista palauttivat mieleen Erdoğanin viime vuoden syksyllä listaamat vaihtoehdot maanmiehilleen, kun nämä valmistautuivat äänestämään parlamenttivaaleissa.

”Se on joko minä tai kaaos”, Erdogan totesi.

Erdoğanin AK-puolue sai vaaleissa murskavoiton ja parlamenttiin enemmistön.

Turkkilaiset valitsivat Erdoğanin ja saman valinnan ovat tehneet EU:n tulevaisuudesta ja omasta vallastaan huolestuneet eurooppalaispäättäjät.

Lauantaiaamuna näytti hetken, että EU:ta ei suojele uudelta kaaokselta edes Erdoğan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  3. 3

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  4. 4

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  7. 7

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  8. 8

   Tutkimusyhtiö: Helsinki on maailman yhdeksänneksi paras kaupunki asua – ”Pitää tapahtua jotain todella pahaa, että sijoitus putoaa”

  9. 9

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  7. 7

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  8. 8

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Kiinan ja Intian välille syntyi pattitilanne pahaan aikaan – 600 sotilasta on istunut pian 60 päivää vuoristossa tuijottamassa toisiaan, eikä loppua näy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää