Ulkomaat

Turkissa tuhansia suomalaisia vallankaappausyrityksen aikana – Marleena Kuusinen vietti yön Istanbulin lentokentällä: ”Armeijan koneet lensivät matalalla”

Marleena Kuusinen joutui viettämään lauantaiyön Atatürkin lentokentällä. Kimmo Tossavaisen ja Anna Kahilan mukaan yön tapahtumat eivät juuri näy Alanyan turistikeskittymän tunnelmissa.

Eri puolilla Turkkia arvioidaan olleen tuhansia suomalaisia perjantai-iltana alkaneen vallankaappausyrityksen aikana. Ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä kerrotaan, että matkustusilmoituksen tehneitä on tällä hetkellä runsaat 2 000, mutta kaikki alueella matkailevat eivät ole tehneet ilmoitusta.

Jatkolentoa odottanut Marleena Kuusinen jäi yöllä jumiin Istanbulin lentokentälle, kaupungissa lomaileva Elina Pietiläinen taas odotti epätietoisena tilanteen selviämistä. Istanbulissa asuva Altay Alan on puolestaan turkkilais-suomalainen ja ilahtui kansan lähdöstä kadulle. Alanyan alueella lomailevat Anna Kahila ja Kimmo Tossavainen kertovat, että turistialueella on ollut rauhallista.

Suomalainen Marleena Kuusinen odotti lauantaiaamuna Istanbulin Atatürkin lentokentällä tilanteen selkiytymistä hämmentyneissä tunnelmissa.

”Tämä on ollut aikamoinen kokemus”, hän kertoi aamukahdeksan aikaan lentokentällä viettämästään yöstä.

Kuusinen oli Turkissa, kun vallankaappausyritys käynnistyi maan pääkaupungissa Ankarassa. Hän oli lähtenyt kohti Dubain-kotiaan Helsingistä ja tehnyt välilaskun Istanbuliin.

Jatkolento Turkish Airlinesilla oli myöhään perjantai-iltana edennyt jo boarding-vaiheeseen, kun se yllättäen peruttiin. Näytöt menivät Kuusisen mukaan pimeiksi hieman ennen puolta yötä.

Kuusisen mukaan yö lentokentällä on sujunut paria välikohtausta lukuun ottamatta rauhallisesti. Hän kertoo, että terminaalissa kävi yöllä suuri joukko ihmisiä, joiden hän arvelee olleen mieltään osoittaneita turkkilaisia.

”He menivät hurraten kentän läpi ja kantoivat Turkin lippuja”, Kuusinen kertoo.

Terminaalialueelle ei normaalisti päästetä ketään ilman matkustusasiakirjoja ja turvatarkastuksen läpäisemistä. Näky säikäytti Kuusisen mukaan varsinkin ulkomaalaisia matkustajia, ja jotkut lähtivät juoksemaan karkuun.

”He tarkoittivat varmasti hyvää, mutta mieti, kun tulee [arviolta] sadan kaiffarin ryhmä, joka huutaa kielellä, jota ei ymmärrä.”

Alkuyöstä joukko matkustajia alkoi myös Kuusisen mukaan juosta ja huutaa terminaalissa ilman selvää syytä.

”Veikkaan, että joku vain panikoi ja lähti juoksemaan, ja muut sitten joukkohysterian vallassa lähtivät perässä.”

Kuusinen kertoo kuulleensa aamuyöllä neljä kovaa pamausta. Hän ei osaa sanoa, olivatko syynä räjähdykset vai esimerkiksi armeijan lentokoneet, joita kentällä näkyi arviolta neljän, viiden aikaan.

”Eivät ne kauaa tuossa pyörineet, mutta matalalla ne lensivät.”

Turkish Airlines tiedotti aamulla Twitter-tilillään, että Atatürkin lentokenttä on taas normaalisti toiminnassa. Aamukahdeksan aikoihin kentän näyttötauluilla näkyi Kuusisen mukaan jo ilmoituksia joistakin lennoista, mutta kansainvälisten jatkolentojen alueella ei vielä näkynyt työntekijöitä.

Paria kuulutusta lukuun ottamatta tiedotus on Kuusisen mukaan ollut olematonta, joten matkustajat olivat yöllä uutistietojen varassa.

”Kukaan ei ole kertonut, mitä pitäisi tehdä ja minne mennä. Ei ole myöskään ollut mitään infotekstejä. Koko kentän henkilökunta on kadonnut kuin tuhka tuuleen”, Kuusinen kertoo.

”Kerran lentokentän edustaja kävi portillamme sanomassa, että lennot aloitetaan kuuden aikaan aamulla normaalisti.”

Aamulla tunnelma oli Kuusisen mukaan hyvin rauhallinen.

”Aika paljon ihmiset nukkuvat ja odottavat, että tulisi jotain tietoa”, Kuusinen kertoo.

Etelärannikon turistikohde Alanyassa levottomuudet eivät juuri ole näkyneet. Alanyan lähistöllä lomailevan Anna Kahilan mukaan hotellin henkilökunta kyseli lauantaiaamuna matkailijoilta, onko kaikki hyvin, mutta uima-allasalueen tunnelmassa synkät uutiset eivät näkyneet.

”Ainoat asiat, joista jotakin erikoista huomaa tapahtuneen, olivat yöllä kaiuttimista ulkoa kantautuneet turkinkieliset puheet”, Kahila kirjoittaa viestissään Helsingin Sanomille.

Myös alueelle lomamatkoja järjestävistä yrityksistä kerrottiin lauantaina, että tilanne Antalyan ja Alanyan alueella on rauhallinen. Täältä voit lukea suurimpien matkatoimistojen reaktioita Turkin tapahtumiin.

Helsingissä asuva Kimmo Tossavainen kertoo lomailevansa niin ikään Alanyassa turistien suosiman Kleopatra-rannan lähistöllä. Hänen mukaansa hotellin ja uimarannan alueella on ollut rauhallista.

”Vähän on aistittavissa odottavaa ja ehkä varovaista tunnelmaa”, hän kertoo.

Tossavainen kertoo katselleensa uutisia siltojen sulkeutumisesta perjantai-iltana hotellihuoneen televisiosta. Hän oli tehnyt matkustusilmoituksen, joten hän sai yöllä tietoa tilanteesta myös tekstiviestitse. Lauantaiaamuna yhteyttä otti matkatoimisto, joka ilmoitti suunnitelmien pysyvän toistaiseksi ennallaan.

”Ehkä tässä alussa haluaa olla vähän lähempänä hotellia. Sitten kun tietää varmasti, onko kaikki ok, voi lähteä vähän kauemmas”, Tossavainen pohtii.

Turkkilais-suomalainen Altay Alan, 48, kertoo lähteneensä yöllä ulos Istanbulin kaduille. Hän yllättyi siitä, kuinka nopeasti turkkilaiset jalkautuivat kaduille.

”[Presidentti Erdoğanin puheesta] ei ollut kulunut kuin tunti, kun kansa lähti kadulle. He eivät pelänneet ollenkaan”, Alan sanoi lauantaina.

”Turkin kansa ei ole sama kuin 20 vuotta sitten”, hän iloitsee ja viittaa vuosien 1997 ja 1980 vallankaappauksiin.

Alanin mukaan jotkut sotilaat ammuskelivat ilmaan, mutta väkivaltaisuuksia hän ei nähnyt. Hänen mukaansa tilanne Istanbulissa vaikutti lauantaina aamupäivällä normaalilta, ja kaupat ja kahvilat olivat auki.

Lauantain vastaisena yönä Helsingin Sanomat haastatteli myös suomalaista Elina Pietiläistä, joka odotti tilanteen selviämistä suuressa epätietoisuudessa. Hän vietti yötä hämmentyneenä yksin omassa asunnossaan Istanbulissa.

”Saavuin tänne juuri tänään lomalle. Iltapäivällä kaikki oli kaupungilla vielä täysin normaalia, kun kävin kaupoissa”, Pietiläinen kertoi yöllä.

Ensi tiedot illalla tapahtuneesta siltojen sulkemisesta Pietiläinen sai Facebookin kautta, vaikka hänen mukaansa sosiaalisen median käyttöä maassa häiritäänkin.

”Ystävät lähettivät tietoa, ja itse huomasin helikoptereiden lentävän ilmassa”, Pietiläinen kertoo.

Julkisuuteen annettiin illalla ja yöllä ristiriitaista tietoa, eivätkä tavalliset turkkilaiset Pietiläisen mukaan tienneet, mikä tilanne oli.

”Kaupungilla poikkeustilanne näkyi muun muassa siinä, että ihmiset jonottivat seteliautomaateille saadakseen rahaa”, hän kertoi.

Pietiläinen kertoi asuvansa rauhallisella, ulkomaalaisten suosimalla alueella, jonka kaduilla oli vallankaappausyrityksen aikaan yöllä rauhallista.

”Kaduilla ei ole oikeastaan ketään. Ikkunasta kuulen ihmisten seuraavan televisiosta, miten tilanne etenee. Ammuskelua ei ole kuulunut, mutta armeijan koneita lensi ehkä kuusi kertaa tästä yli.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Armeija
 • Vallankaappausyritys Turkissa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  3. 3

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto

  4. 4

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  5. 5

   Trump vaati kansallislaulun aikana protestoiville NFL-pelaajille potkuja – Jacksonville Jaguarsin omistaja riviin pelaajien rinnalle

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  8. 8

   Saksan äärioikeisto päivitti rasismin tälle vuosikymmenelle – ”Nyt sanotaan asioita, joille ei ole ollut keskustelussa tilaa sitten natsi-Saksan”

  9. 9

   Merkel maksaa kovaa hintaa pakolaiskriisistä

  10. 10

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  3. 3

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  4. 4

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  5. 5

   Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

  6. 6

   Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

  7. 7

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  8. 8

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  9. 9

   Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

  10. 10

   Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  4. 4

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  9. 9

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää