Valikko
Ulkomaat

”Kukaan ei voi viedä meiltä maatamme”, ”Annan sen puolesta vaikka henkeni” – HS seurasi turkkilaisten öistä juhlintaa siviilivallan säilymisestä

Kömpelö vallankaappausyritys herätti Turkissa myös kysymyksiä. Sen pääjuonittelijaksi väitetty Fethullah Gülen vihjasi, että kyseessä oli lavastus. HS:n toimittaja Minna Nalbantoglu seurasi turkkilaisten öistä juhlintaa Istanbulissa.

”Recep Tayyip Erdoğan!” pauhasi kaiuttimista Istanbulin Taksim-aukiolla sunnuntain vastaisena yönä. Turkin presidentin nimen toistaminen oli keskeinen sisältö jylhässä kampanjalaulussa, jota soitettiin aukiolle sotilasvallankaappauksen torjumista juhlimaan tulleille tuhansille ihmisille.

Sekä Istanbulissa että pääkaupunki Ankarassa ihmiset kerääntyivät iloitsemaan siviilivallan säilymisestä jälkeen, kun Erdogan oli kehottanut heitä lähtemään kaduille vaatimaan demokratiaa ja rauhaa. Turkki kukisti lauantaina vallankaappausyrityksen, johon osa armeijasta oli ryhtynyt perjantai-iltana.

Köymenin ja Yazicin sisarukset tanssivat aukiolla rivissä pitäen toisiaan olkapäistä kiinni.

”Nyt on aika juhlia!” huikkasi Deniz Yazici.

”Kukaan ei voi viedä meiltä maatamme”, sanoi Tugce Yazici.

Istanbulin keskustassa sijaitseva Taksim-aukio oli muuttunut punaisten Turkin lippujen mereksi. Ympäröivillä kaduilla ajoivat torvet soiden autot, joiden ikkunoista pisti esiin lisää lippuja ja voitonmerkkiä näyttäviä käsiä.

Juhlimaan lähteneet halusivat näyttää, etteivät he suvaitse armeijan sekaantumista politiikkaan.

”Aiomme olla täällä aukiolla niin kauan, että kaikki palaa normaaliksi. Haluamme näyttää, että emme tahdo vallankaappausta”, selitti Ferdi Köymen.

Ihmisiä oli kehottanut kaduille presidentti Erdoğan. Turkkilaisiin kännyköihin tuli lauantaina tekstiviestejä, joissa kehotettiin ihmisiä mielenosoituksiin demokratian ja rauhan puolesta.

Myös Saritekinin perhe oli saanut viestin. Poika Kerem, 10, istui isänsä olkapäillä kun tämä kuvasi heitä keskellä lippumerta.

”Olemme täällä suojellaksemme maatamme”, äiti Ayse Saritekin sanoi.

”Annan sen puolesta vaikka henkeni”, hänen miehensä vannoi.

Turkki järkyttyi syvästi perjantai-illan vallankaappausyrityksestä.

Kaikki parlamentin puolueet julistivat yhdessä tuomitsevansa sotilaiden sekaantumisen politiikkaan. Turkin erittäin jakautuneessa poliittisessa ilmapiirissä kyseessä oli harvinainen yhtenäisyyden osoitus.

Turkki on kokenut kolme sotilasvallankaappausta. Ne tapahtuivat 1960, 1971 ja 1980, joten monet turkkilaiset muistavat ainakin osan niistä hyvin.

Toisaalta juuri siksi uusin vallankaappausyritys on herättänyt myös ihmetystä. Se vaikutti hyvin kömpelöltä ja huonosti suunnitellulta.

”Muistan hyvin vuoden 1980 vallankaappauksen. Se tapahtui aivan eri tavalla kuin tämä. Eihän sotilasvallankaappausta tällä tavalla tehdä”, sanoi keski-ikäinen istanbulilaismies Sebahattin. Hän ei halunnut kertoa sukunimeään.

Salaliittoteoriat siitä, että vallankaappausyritys oli hallituksen lavastama, alkoivat heti levitä. Niille antoi vauhtia Erdoğanin lausunto, että se oli ”lahja Jumalalta”. Epäonnistuneen vallankaappausyrityksen on arvioitu mahdollisesti lisäävän Erdoğanin valtaa.

Hallitus aloitti heti armeijassa ja tuomarikunnassa laajat puhdistukset, joissa siirrettiin tuhansia Erdoğanin vihamiehen, muslimisaarnaaja Fethullah Gülenin tukijoita syrjään. Erdoganin mukaan he olivat vallankaappausyrityksen takana.

Yhdysvalloissa asuva Gülen itse on kiistänyt osallisuutensa jyrkästi. Myös hän on vihjannut, että vallankaappausyritys ei ollut aito.

”On mahdollista, että se saattoi olla lavastettu vallankaappaus”, hän sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Teatterilavasteelta näytti sunnuntaiyönä myös Taksim-aukion laitamalla seisova panssarivaunu, joka veti tasaisena virtana väkeä kiipeilemään sen päälle ja ottamaan itsestään valokuvia sen kanssa.

Taksimilla oltiin kuitenkin varmoja, että vallankaappausyritys oli todellinen. Syyllinenkin oli tiedossa: kaikki syyttivät siitä Güleniä. Panssarivaunun luona seisova Sena Yilmaz ei halunnut antaa armoa hänen tukijoilleen.

”Heidät on kaikki puhdistettava armeijasta, poliisista ja oikeuslaitoksesta.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Suurpalo Jumbon lähellä Vantaalla – savu haittaa Tuusulanväylän liikennettä

  4. 4

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  5. 5

   Murrosiän aivomyrsky opettaa teiniä luomaan ihmissuhteita ja erottamaan todelliset ystävät muista

  6. 6

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  7. 7

   Työaikoihin pitää saada lisää joustavuutta

  8. 8

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  9. 9

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  10. 10

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää