Valikko
Ulkomaat

Turkki avasi eristyksissä olleen lentotukikohdan – Yhdysvaltain Isisin vastainen operaatio jatkuu

Turkki on avannut toista päivää erityksissä olleen Yhdysvaltojen käyttämän lentotukikohdan Kaakkois-Turkissa. Aiemmin epäiltiin, että Turkki käyttäisi lentotukikohtaa pelinappulana Yhdysvaltoja vastaan.

Turkki on avannut epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen suljetun Incirlikin lentotukikohdan Kaakkois-Turkissa, kertoo Yhdysvaltain puolustusministeriä uutistoimisto Reutersin mukaan.

Yhdysvallat on käyttänyt tukikohtaa sodassa terroristijärjestö Isisiä vastaan. Sunnuntaina Yhdysvaltain operaatio käynnistyi uudelleen noin vuorokauden kestäneen tauon jälkeen.

Virallisesti Turkki kertoi sulkemisen syyksi sen, että vallankaappausyrityksessä käytettyjä F-16-lentokoneita oli huollettu tukikohdassa. Lauantaina Turkin viranomaiset lehtitietojen mukaan myös pidättivät tukikohdassa olleita turkkilaissotilaita epäiltyinä osallisuudesta vallankaappausyritykseen.

Vielä sunnuntaina epäiltiin, että Turkki yrittää käyttää Incirlikiä pelinappulana painostaakseen Yhdysvaltoja luovuttamaan Turkille uskonnollisen johtajan Fethullah Gülenin. Turkki on syyttänyt Yhdysvalloissa asuvaa Gülenia vallankaappausyrityksen takapiruksi.

”Tässä vaiheessa emme tiedä, kummasta on kyse. Ensimmäisessä tapauksessa tukikohta avataan lähipäivinä ja operaatiot jatkuvat normaalisti. Jälkimmäisessä tapauksessa tilanne on monimutkaisempi, ja Incirlik voi olla suljettuna vielä pitkään”, arvioi Turkin ulkosuhteisiin erikoistunut tutkija Sinan Ülgen Carnegie-tutkimuslaitoksesta HS:lle.

Retoriikan tasolla Turkki on jo aloittanut painostuksen. Turkin pääministeri Binali Yildirim sanoi lauantaina, että maa joka tukee Gülenia ei ole Turkin ystävä, vaan on sodassa Naton jäsenmaan kanssa, Reuters kertoi. Turkki on myös vaatinut Yhdysvaltoja luovuttamaan Gülenin.

Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry on kehottanut Turkkia esittämään todisteita Gülenin osallisuudesta vallankaappausyritykseen. Todisteiden saamisen jälkeen Yhdysvallat harkitsee luovutusta. Kerry sanoi Yhdysvaltojen auttavan Turkkia tapauksen tutkimisessa.

Kerry myös varoitti, että Turkin johdon vihjailut Yhdysvaltojen osallisuudesta vallankaappaukseen ovat omiaan heikentämään maiden välisiä suhteita. Turkin työministeri esitti tällaisen teorian lauantaina.

”Työministerin kommentit olivat valitettavia ja harkitsemattomia. Mutta on huomattava, että Turkin ja Yhdysvaltojen suhteet ovat siirtyneet uuteen vaiheeseen perjantain tapahtumien jälkeen”, Ülgen sanoo.

Turkki on jo pitkään nimitetty Gülenin johtamaa uskonnollista Hizmet-liikettä terroristijärjestöksi, mutta kansainvälinen yhteisö ei ole vakuuttunut tästä. Vallankaappauksen ansiosta sillä voi viimein olla mahdollisuus todistaa Gülenin olevan vaarallinen.

”Turkin kannalta viisainta olisi esittää uskottavia ja pitäviä todisteita, jota yhdistävät Gülenin vallankaappaukseen. Sitä vastoin Yhdysvaltojen painostaminen Incirlikin avulla olisi tuhoisaa kahdenvälisille suhteille”, Ülgen totesi ennen tietoa tukikohdan uudelleen avaamisesta.

Turkin virallisen ilmoituksen mukaan Incirlikin tukikohdan sulkeminen oli tilapäinen hätätoimi, jolla pyrittiin estämään kapinalliskoneita iskemästä siviili- ja hallintokohteisiin.

”Tämä on lyhytaikainen toimenpide, joka ei merkittävästi haittaa liittouman operaatioita. Olemme keskustelleet asiasta Washingtonin kollegoidemme kanssa, ja he ymmärtävät huolemme”, nimettömän puhunut turkkilaisviranomainen sanoi Reutersille sunnuntaina päivällä.

Incirlikissä asuu valtaosa Yhdysvaltojen Turkkiin sijoittamista joukoista, yhteensä ainakin 1 500 sotilasta. Tukikohtaa käyttävät myös muun muassa Britannian ja Saudi-Arabian ilmavoimat, ja Saksalla on Incrilikissä noin 250 sotilasta. Tukikohdassa säilytetään myös Naton taktisia ydinaseita.

Koko maassa Turkki on ottanut kiinni jo tuhansia ihmisiä, joita se epäilee osallisuudesta epäonnistuneeseen kapinaan. ”Siivousoperaatio jatkuu. Noin kuusituhatta ihmistä on jo otettu kiinni. Lukumäärä kasvaa vielä”, oikeusministeri Bekir Bozdag sanoi sunnuntaina Turkin valtion Anadolu-uutistoimistolle.

Incirlikin tukikohta merkittävässä roolissa taistelussa Isisiä vastaan

 Etelä-Turkissa sijaitsevasta Incirlikin lentotukikohdasta on tehty lähes päivittäin iskuja terroristijärjestö Isisiä vastaan Syyriassa ja Irakissa, mutta lauantaista lähtien ilmaan ei ole noussut yhtäkään sotilaskonetta.

 Yhdysvaltojen puolustusministeriö kertoi lauantaina, että Turkki on sulkenut ilmatilansa sotilaslennoilta ja katkaissut sähköt Incirlikin tukikohtaan. Tukikohta saa nyt virtaa omista varageneraattoreistaan.

 Yhdysvallat asetti tukikohdan korkeimpaan turvavalmiuteen, ja maan konsulaatin mukaan turkkilaisviranomaiset ovat kieltäneet liikkumisen sisään ja ulos tukikohdasta.

 Turkin ulkoministeri lupasi lauantai-iltana, että iskut Isisiä vastaan jatkuvat, kunhan vallankaappaukseen osallistuneet on saatu kiinni, Reuters kertoi.

 Yhdysvallat neuvotteli vielä lauantaina Turkin kanssa ilmatilan avaamisesta pikapuoliin. Sillä välin Isisin vastaiset ilmaiskut jatkuvat, mutta koneita lähetetään ilmaan muissa maissa sijaitsevilta lentokentiltä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkin vallankaappausyritys
 • Turkki
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  3. 3

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  4. 4

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  5. 5

   Trump on rakennellut itselleen ansoja – voiko niistä seurata jotain todella dramaattista?

  6. 6

   Alkoholiin, huumeisiin ja itsemurhiin liittyvät ”epätoivon kuolemat” tappavat USA:n valkoisia ennätystahtiin

  7. 7

   Trumpin hallinto alkoi julkaista viikoittaista listaa siirtolaisten rikoksista – arvostelijat vertaavat natsien listaan juutalaisista

  8. 8

   Leipäjonot venyneet Kelan tukiongelmien takia – satojen ihmisten jonossa liikkuvat huhut ja neuvot

  9. 9

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  10. 10

   Kristilliset piilottivat neljä ehdokasta vaalimainoksistaan Helsingissä: yksi kirjoitti ”matuvyörystä” ja juutalaisten tekemästä kansanmurhasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  3. 3

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  4. 4

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  5. 5

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

  10. 10

   Isis ilmoittautui Lontoon terrori-iskun tekijäksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää