Valikko
Ulkomaat

Turkki puhdistaa hallintoaan toisinajattelijoista, jo 6 000 otettu kiinni – Tutkija: Vallankaappausyritys tekosyy pidätyksille

Maassa on otettu kiinni jo yli 6 000 vallankaappausyrityksestä epäiltyä, vaikka epäonnistuneesta kapinasta ei ole kulunut kahta päivääkään.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan suitsii nyt kovalla kädellä maansa kapinavoimia ja toisinajattelijoita.

Turkissa on otettu kiinni jo yli 6 000 vallankaappausyrityksestä epäiltyä, vaikka epäonnistuneesta kapinasta ei ole kulunut kahta päivääkään. Kiinniotettujen joukossa on korkea-arvoisia sotilaita, lähemmäs kolmetuhatta tuomaria ja korkeimman oikeuden jäseniä.

Erdoğan ei peitellyt tyytyväisyyttään päästessään eroon vastustajistaan. Presidentti kutsui vallankaappausta Jumalan lahjaksi, joka antoi syyn ”puhdistaa armeija”. Toimien ripeydestä päätellen tuota syytä oli jo odotettu.

”Erdoğanilla oli varmasti olemassa jo nimilistoja pidätettävistä henkilöistä. Putsaustoimet ovat olleet käynnissä jo useamman vuoden ajan, ja tämä on nyt jatkoa. Vallankaappausyritys antoi sille taas näennäisen oikeutuksen”, vanhempi tutkija Toni Alaranta Ulkopoliittisesta instituutista sanoo.

Alarannan mukaan on vaikea käsittää, mistä Turkki löytäisi päteviä ihmisiä korvaamaan hallinnosta ja oikeuslaitoksesta syrjäytetyt henkilöt.

Pidätykset jatkuivat sunnuntaina, kun maan turvallisuusviranomaiset ampuivat varoituslaukauksia pidätysten yhteydessä Istanbulin toiseksi suurimmalla lentokentällä.

Lisäksi maan pääministeri Binali Yildirim sanoi, ettei työ ole vielä ohi.

”Jatkamme ripeästi puhdistusoperaatiota”, Yildirim totesi uutistoimisto Reutersin mukaan.

Presidentti Erdoğan käytti operaatiosta värikkäämpiä kielikuvia. Hänen mukaansa hallintoa vastaan kapinoivat ovat kuin ”syöpä, joka on viruksen tavoin levinnyt maassa”.

”Jatkamme viruksen tuhoamista kaikista yhteiskunnan osista”, Erdoğan jyrähti puhuessaan hautajaistilaisuudessa Fatihin moskeijassa sunnuntaina.

Kiinniotettujen tämänhetkisestä tilanteesta ei ole juuri tullut tietoa. Uutiskuvien perusteella heitä pidetään esimerkiksi armeijan tukikohdissa.

”Turkkiin on kolmen vuoden aikana rakennettu valtavasti vankiloita, ja nyt on puhuttu, että ne rakennustyöt tehtiin tällaista tilannetta varten”, Alaranta sanoo.

Erdoğan syyttää vallankaappauksen masinoimisesta Yhdysvalloissa asuvaa muslimisaarnaajaa Fethullah Gülenia ja tämän turkkilaisia seuraajia, gülenisteja.

Myös kiinniotetut on leimattu ”gülenistisen terroristijärjestön jäseniksi”, sanoo Alaranta.

Se, että kiinniotettujen joukossa on tuhansia tuomareita ja jopa perustuslakituomioistuimen tuomari, herättää kysymyksiä myös tulevista oikeudenkäynneistä.

Turkin pääministeri Binali Yildirim uhkasi lauantaina, että syylliset joutuvat maksamaan ”kovan hinnan”. Alarannan mukaan on vaikea uskoa, että oikeudenkäynneistä tulisi puolueettomat.

”Pidätykset tehtiin aika heppoisin perustein, ja nyt oikeuslaitoksesta on poistettu toisinajattelijat. Turkin kohdalla on jo aikaisemmin puhuttu hiljaisesta vallankaappauksesta, kun Erdoğanin toimesta laillisuusperiaatteet on unohdettu.”

Lauantaina pääministeri Yildirim nosti esille mahdollisuuden ottaa käyttöön kuolemanrangaistus, ja sitä vaati kovaan ääneen myös Erdoğania tukevien tuhansien ihmisten joukko Istanbulissa myöhemmin lauantai-iltana.

Erdoğan puolestaan sanoi, että kansalla on oikeus vaatimukseen, ja että siitä voidaan keskustella parlamentissa, uutistoimisto Reuters kertoi sunnuntaina.

Kuolemanrangaistus poistettiin Turkin perustuslaista kokonaan vuonna 2004. Kuolemanrangaistuksen käyttöönotosta on kuitenkin keskusteltu Turkissa niin kauan, kun Erdoğanin konservatiivinen AK-puolue on ollut vallassa.

Toni Alarannan mukaan puheet kuolemanrangaistuksesta tuskin ovat vain pelottelua.

”Se on ihan todellinen mahdollisuus Turkissa. On vaikea sanoa, milloin se otettaisiin käyttöön, mutta tarvittaessa se onnistuisi nopeastikin”, Alaranta sanoo.

Korjattu 17.7. kello 23.25. Turkissa poistettiin kuolemanrangaistus kokonaan perustuslaista vuonna 2004.

Osa armeijasta yritti syrjäyttää hallinnon Turkissa

 Osa Turkin armeijasta yritti kaapata vallan perjantain ja lauantain välisenä yönä. Vielä on epäselvää, kuinka suuri osa armeijasta osallistui vallankaappausyritykseen.

 Vallankaappausyrityksen aikana kuoli jopa 290 ihmistä, joista suuri osa on siviilejä.

 Lauantain vastaisen yön aikana räjähteli sekä Istanbulissa että Ankarassa. Ankarassa otettiin panttivankeja, joiden joukossa oli Turkin korkea-arvoisin kenraali.

 Yli 6 000 Turkin armeijan ja oikeuslaitoksen edustajaa on pidätetty.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkin vallankaappausyritys
 • Turkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  2. 2

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  3. 3

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  4. 4

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  5. 5

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  6. 6

   Poliisi tutkii, yritettiinkö turvapaikanhakijoiden mielenosoitusteltta polttaa – teko oli ”ilmeisen tahallinen”

  7. 7

   Trump on rakennellut itselleen ansoja – voiko niistä seurata jotain todella dramaattista?

  8. 8

   Alkoholiin, huumeisiin ja itsemurhiin liittyvät ”epätoivon kuolemat” tappavat USA:n valkoisia ennätystahtiin

  9. 9

   Lauri Markkasen kausi ja kenties koko yliopistoura päättyi – Golden Globe -voittaja Bill Murray tuuletti

  10. 10

   Patrik Laine laukoi todellisen tuurimaalin – supertähti Sidney Crosby löi vastustajan sormen tohjoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  3. 3

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  4. 4

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  5. 5

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

  9. 9

   Hampurilaistesti: maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  10. 10

   Kuusi naista perusti vertaiskoulutusverkoston, jonka suosio räjähti – ”Miehillä on pörssiklubit ja muut. Tämä on meidän juttu”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää