Valikko
Ulkomaat

Istanbulin pinta on tyyni, mutta alla vellovat pelko ja huhut

Maanantaina ei ollut varmaa tietoa siitä, mitä vallankaappausyrityksessä itse asiassa tapahtui. Jos sitä ei tiedetä, Turkin toipuminen shokista on vaikeaa.

Turkissa tapahtui perjantaina vallankaappausyritys. Maanantaina aamupäivällä kämppikset Eylül Bengisu Gümüs ja Beril Sarisakal kiirehtivät Istanbulissa lauttaan päästäkseen Bosporinsalmen yli Aasian puolelle Ikeaan.

”Muutimme juuri, joten tarvitsemme paljon kaikenlaista”, Sarisakal kertoo.

Tavallinen elämä näyttää palanneen päällisin puolin uomiinsa Istanbulissa. Liikenne ei ole yhtä kaoottista kuin yleensä, Turkin lippuja liehuu kaikkialla tavallistakin enemmän ja Taksim-aukiolla päivystävät televisiokanavien satelliittiautot, mutta muuten mikään ei kieli maata järkyttäneistä dramaattisista tapahtumista.

Pinnan alla kuitenkin kuohuu.

”Emme uskalla mennä ulos illalla”, arkkitehtuurin historiaa opiskeleva Sarisakal sanoo.

”Pelkäämme, että Turkki saattaa ajautua jopa sisällissotaan.”

Maanantai-iltana Taksim-aukion valtasivat taas presidentti Recep Tayyip Erdoğanin riemuitsevat kannattajat. Erdogan on kehottanut heitä osoittamaan mieltään ”demokratian puolesta” perjantaihin asti. Maanantaina Istanbulin joukkoliikenteessä matkustaminen oli ilmaista ilmeisesti siksi, että suuremmat ihmisjoukot päättäisivät lähteä kaduille.

Taksim-aukiolle on viritetty kaksi jättiläismäistä Turkin lippua, joiden alla kääpiöltä näyttävät kansalaiset kuvaavat itseään ja toisiaan. Heitä vahti illalla kaksi valtavaa Erdoganin kuvaa, jotka oli kiinnitetty aukion laidalla olevaan Atatürkin kulttuurikeskukseen.

Aito tyyneys oli Turkissa maanantaina kaukana jo siksi, että ei ollut varmaa tietoa siitä, mitä perjantai-iltana itse asiassa tapahtui. Niin kauan kun tätä ei tiedetä, eikä asiasta varsinkaan ole mitään kansaa yhdistävää näkemystä, Turkin toipuminen shokista on vaikeaa.

Entinen ilmavoimien komentaja Akin Öztürk kiisti oikeudessa uutistoimistojen mukaan, että hän olisi ollut suunnittelemassa kaappausta. Aiemmin Turkin valtiollinen uutistoimisto Anatolia oli uutisoinut, että hän olisi myöntänyt osallisuutensa.

Koska varmaa tietoa ei ollut, huhuja ja teorioita riitti.

Ne saattoi jakaa karkeasti kolmeen ryhmään: Ensimmäisen mukaan Erdoganin vihamiehen, muslimisaarnaaja Fethullah Gülenin tukijat armeijassa yrittivät vallankaappausta. Toiset väittivät, että takana oli Erdogan itse tavoitteenaan kasvattaa entisestään omaa valtaansa.

Harvinaisempi kolmas teoria arveli syypäiden olevan armeijan vanhaa, maallista eliittiä edustavia jäseniä joko yksin tai Gülenin kannattajien kanssa yhdessä.

”Emme voi olla mistään varmoja tässä maassa”, Sarisakal sanoo.

Erdoganin tukijoille ensimmäinen teoria ei ole teoriaa, vaan ilmiselvä totuus. Erdogan julisti heti, että kaappausyrityksen takana oli Gülen. Yhdysvalloissa asuva muslimisaarnaaja on itse kiistänyt jyrkästi tämän, mutta Erdoganin tukijat ovat asiasta vakuuttuneita.

Erdogan on jo pitkään sanonut, että gülenistit ovat pyrkineet luomaan Turkin hallintoon oman rinnakkaisverkostonsa. Heitä on puhdistettu hallinnosta vuoden 2013 lopusta asti.

Vallankaappausyrityksen jälkeen puhdistukset kiihtyivät entisestään: 20 000 vallankaappausyrityksestä syytettyä oli pidätetty tai siirretty sivuun tehtävistään maanantai-iltaan mennessä.

”Amerikka ja Eurooppa teettivät tämän Gülenillä”, sanoi parikymppinen Sedal Yüksel Kasimpasan moskeijan ulkopuolella sunnuntaina.

”Turkista on tullut niin voimakas, että Amerikka ja Eurooppa ovat sille kateellisia.”

Yüksel samoin kuin muutkin Erdoğanin tukijat vaativat Yhdysvaltoja luovuttamaan Gülenin Turkkiin. Sen jälkeen hänet ja muut vallankaappausta puuhanneet pitäisi heidän mielestään teloittaa.

Toista, täysin vastakkaista teoriaa kannattavat Erdoğanin vastustajat.

Heidän mielestään vallankaappausyritys sopii vähän liian hyvin presidentin suunnitelmiin. Hyvin nopeasti lauantain vastaisena yönä kävi ilmi, että se oli erittäin kömpelösti järjestetty. Sen onnistumisen todennäköisyys vaikutti vähäiseltä.

Myös Gülen on sanonut, että Erdoğan oli itse vallankaappausyrityksen takana.

”On mahdollista, että hän teki tämän varmistaakseen, että ihmiset ajattelisivat vain presidenttijohtoisen järjestelmän voivan suojata Turkkia väkivallalta”, sanoi mainostoimistossa työskentelevä Ekin Oğurlu, joka istui maanantaina trendikkäässä mutta lähes tyhjässä kahvilassa Besiktasissa.

Erdoğanin pitkäaikaisena tavoitteena on ollut sementoida valtansa perustuslakiin muuttamalla Turkki parlamentaarisesta presidenttijohtoiseksi valtioksi.

Eylül Bengisu Gümüs ja Beril Sarisakal eivät tiedä mitä ajatella. He tietävät vain, että heidän maansa on muuttunut vielä aiempaa epävakaammaksi.

”Juopa Erdoganin kannattajien ja vastustajien välillä kasvaa koko ajan suuremmaksi”, Bengisu Gümüs sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkki
 • Turkin vallankaappausyritys
 • Istanbul

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  2. 2

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  3. 3

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  4. 4

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  5. 5

   Lehti: Trumpin vävy alkaa uusia valtion hallintoa – ”Pitäisi johtaa kuin yritystä”

  6. 6

   Vuoden odotetuimpiin sarjoihin kuuluva Iron Fist on ensimmäinen epäonnistunut Netflixin Marvel-sarja – näistä syistä

  7. 7

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  8. 8

   Teini-ikä vie 10 prosenttia ihmisistä todellisiin vaikeuksiin, mutta murrosiän epätasapaino on samalla välttämätöntä

  9. 9

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  10. 10

   Näin Helsingistä tuli 12 vuodessa kiva ja avoin mutta myös kallis ja eriarvoinen – kuka sen sai aikaan?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  5. 5

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  6. 6

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  7. 7

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  8. 8

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  9. 9

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää