Valikko
Ulkomaat

Isis innoittaa yksinäisiä susia terrori-iskuihin länsimaissa – ”Käskee ihmisiä iskemään siellä, missä he asuvat”

Tutkijoiden mukaan radikalisoituneet nuoret ovat löytäneet islamismista kaikupohjan iskuille.

Samalla kun äärijärjestö Isisin valta murenee Syyriassa ja Irakissa, pyrkii se levittämään kauhua länsimaissa uudenlaisella viestillä: kuka tahansa voi olla terroristi.

Isisin kutsusta saatiin muistutus viime viikolla Nizzassa, jossa tunisialaistaustainen mies ajoi kuorma-autolla väkijoukkoon tappaen 84 ihmistä. Tiistaina afganistanilainen nuori mies hyökkäsi Saksassa junaan kirveen kanssa. Iskussa haavoittui vakavasti neljä ihmistä.

Vielä muutama vuosi sitten järjestö kutsui ”sotureita” taistelemaan Syyriaan ja Irakiin kalifaatin puolesta, mutta nyt heitä kehotetaan pysymään kotona. Puolessatoista vuodessa järjestö on menettänyt neljänneksen alueistaan Syyriassa ja Irakissa, ja uutta uskottavuutta pitää hakea kalifaatin ulkopuolelta.

”Isis käskee ihmisiä iskemään siellä, missä he asuvat”, sanoo järjestöä tutkinut Columb Strack analyysiyhtiö IHS:stä.

Isis sälyttää yhä enemmän sotaansa yksittäisten radikaalien harteille, ja se näkyy myös järjestön retoriikassa. Isisin propagandassa ”yksinäiset sudet” ovat sotureina nyt yhtä arvokkaita kuin kalifaatin puolesta Syyriassa ja Irakissa taistelevat.

Toukokuun lopulla Isisin tiedottaja Abu Mohammed al-Adnani kehotti ääninauhoitteella järjestön länsimaissa asuvia seuraajia iskemään Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin sanoen, ettei ”ristiretkeläisten maissa ole viattomia sydämiä”.

”Pienikin isku heidän maissaan on meille rakkaampi kuin suurin meidän tekemistä iskuistamme”, al-Adnani sanoi brittilehti The Guardianin mukaan viitaten Isisin sotatoimiin Syyriassa ja Irakissa.

Strack puhuu kotikutoisista terroristeista: sellaisista yksilöistä, jotka löytävät Isisin propagandasta inspiraation tehdä itsenäisiä iskuja ilman, että Isis kouluttaa heitä.

Sellainen oli ilmeisesti nuori afganistanilaismies, joka hyökkäsi maanantaina kirveen kanssa junaan Saksassa.

Miehen kotoa löytyi käsinmaalattu Isisin lippu, mutta muita yhteyksiä Isisiin ei ole löytynyt. Järjestö kuitenkin otti iskun nopeasti nimiinsä kutsuen hyökkääjää ”omaksi taistelijakseen”.

Viimeaikaiset iskut Euroopassa ovat muuttaneet käsitystä siitä, mitä terrorismi on. Löyhäkin yhteys islamiin leimaa iskun terrorismiksi ja kuka tahansa voi olla terroristi. Jo vuonna 2014 al-Adnani kehotti jihadisteja käyttämään kaikkia tarvittavia keinoja länsimaalaisten tappamiseen.

”Murskaa hänen päänsä kivellä, teurasta veitsellä, aja hänen ylitseen autolla”, kehotti al-Adnani tuolloin.

”Monet [viimeaikaisista] iskuista ovat perinteisen terrorismin rajoilla”, sanoi terrorismiasiantuntija Daniel Benjamin yhdysvaltalaislehti The New York Timesin artikkelissa.

Benjaminin mukaan Isisistä ja jihadismista on tullut turvapaikka epävakaille ihmisille, jotka ”roikkuvat jo köyden päässä ja päättävät, että voivat sen [Isisin] kautta saada takaisin nyrjähtäneen elämänsä”.

Samoilla linjoilla on myös ranskalainen jihadismitutkija Olivier Roy. Royn perusteesin mukaan radikalismi on islamisoitunut. Ensin hyökkääjät siis radikalisoituvat ja löytävät sitten kaikupohjan ääri-islamismista. Syyksi radikalisoitumiselle Roy antaa nuorten ”uskonnollisen ja kulttuurisen kapinan vanhempiaan vastaan”.

”Radikalismi viehättää näitä nuoria, eikä Isisin tuhoaminen hävitä terrorismin uhkaa. Uudet jihadistit ovat opportunisteja ja löytävät lopulta uuden lipun, jonka alla taistella”, Roy totesi amerikkalaisen uutissivusto Quartzin haastattelussa viime joulukuussa.

Mutta lopulta Isisille ei ole väliä, onko se edes antanut aihetta iskuihin. Esimerkiksi Nizzassa yli 80 ihmistä kuorma-autolla tappanutta tunisialaismiestä nimitettiin mediassa Isisin soturiksi, vaikka Ranskan poliisi ei ole antanut mitään todisteita siitä, että hyökkääjä olisi ollut radikalisoitunut islamisti.

Samoin mies näytti olleen tuntematon myös Isisille. Kaikki tiedot, mitä Isis hyökkääjästä julkaisi, oli jo aiemmin kerrottu kansainvälisessä mediassa, kertoi Isisiä tarkasti seuraava toimittaja Hala Jaber.

Jos isku sopii Isisin tarkoitusperiin, ottaa se iskut mielellään nimiinsä, sanoo Strack.

”Tällä tavoin Isis lähettää vahvan viestin myös muille jihadisteille siitä, että se tunnustaa ja ihailee heidän tekojaan”, sanoo Strack.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  5. 5

   Tampereen teknillinen yliopisto halusi tehdä etiopialaisesta tyrannista kunniatohtorin – yliopistolta vaaditaan anteeksipyyntöä

  6. 6

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  7. 7

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  8. 8

   Kauniaisissa on Suomen suurin keskieläke, yli 3 000 euroa – katso oman kuntasi tilanne

  9. 9

   Perheet kertovat pakkolääkittyjen ihmisoikeusjuristien kidutuksesta Kiinassa – rotat näykkivät nenää ja korvia

  10. 10

   Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  7. 7

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  8. 8

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  9. 9

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  10. 10

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää