Valikko
Ulkomaat

Suomelta Irakille 10 miljoonaa euroa lisäapua – kohteena Isisiltä vapautetut alueet

Ulkoministeriön mukaan tuki käytetään terroristijärjestöltä vapautettujen alueiden jälleenrakennukseen, humanitääriseen apuun ja miinanraivaukseen.

Suomi myöntää Irakille 10 miljoonaa euroa lisätukea.

Ulkoministeriön mukaan tuki käytetään terroristijärjestö Isisiltä vapautettujen alueiden jälleenrakennukseen, humanitääriseen apuun ja miinanraivaukseen. Tuki jakautuu usealle vuodelle.

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen (kok) mukaan Irakissa tarvitaan konfliktinjälkeistä vakauttamista.

”Tällä tuella Suomi vaikuttaa siihen, että koteihinsa palaavilla irakilaisilla on mahdollisuus rakentaa tulevaisuuttaan siellä. Katkeruuden ja väkivallan kierteeltä on vietävä pohja”, Mykkänen sanoo ulkoministeriön tiedotteessa.

Suomen kymmenestä miljoonasta eurosta kolme miljoonaa osoitetaan vapautettujen alueiden vakauttamiseen ja jälleenrakennukseen. Tuki kanavoidaan YK:n kehitysohjelman UNDP:n alaisen vakauttamisrahaston kautta.

Kaksi miljoonaa euroa osoitetaan humanitääriseen apuun. Lisäksi Suomi antaa viisi miljoonaa euroa miinanraivaukseen Irakissa ja Syyriassa.

Suomi tekee apulupauksen tänään Washingtonissa, jossa Irakin avunantajamaat kokoontuvat Isisin vastaisen koalition ministerikokouksen yhteydessä.

Terroristijärjestö Isis on menettänyt viimeisen puolentoista vuoden aikana isoja alueita. Kesäkuussa se menetti tärkeän Fallujan kaupungin Irakin joukoille.

Kunnian takaisinvaltauksesta sai Irakin armeija, mutta olennainen rooli taisteluissa on ollut myös Iranin tukemilla shiialaisilla aseryhmillä.

Niiden on raportoitu kiduttaneen ja tappaneen sunneihin kuuluvia siviilejä valtauksen jälkeen kostoksi. Fallujan valtauksen jälkeen satojen sunnimiesten raportoitiin kadonneen.

Shiialaisten aseryhmien rooli sodassa on herättänyt arvostelua ja huolta uskonryhmien välisten jännitteiden kärjistymisestä entisestään. Käytännössä Irakin armeija ei Yhdysvaltain ilmatuesta ja koulutuksesta huolimatta edelleenkään pysty valtaamaan kaupunkeja Isisiltä ilman niitä.

Ulkoasiainsihteeri Jussi Nummelin Suomen ulkoministeriöstä sanoo, että kansallisen sovinnon rakentaminen ja paikallisen rauhantyön tukeminen on osa jälleenrakennusta.

”Paikallisen sovinnon tukeminen on ollut voimakkaasti esillä Irakin vakauttamisrahastossa”, Nummelin sanoo.

”Irakissa on yli kolme miljoonaa kotiseudultaan lähtenyttä ihmistä, ja eri aseelliset ryhmät pyrkivät vaikuttamaan siihen, mihin he voivat palata.”

Käytännössä siis aseryhmät pyrkivät hyödyntämään konfliktia vaikuttaakseen siihen, missä määrin alueella asuu sunneja ja shiioja.

Tuhon aste Isisiltä vallatuilla alueilla vaihtelee. Joidenkin kaupunkien infrastruktuurista yli puolet on tuhoutunut.

Siihen, että elämä voi palautua kunnolla normaaliksi, menee kauan aikaa. Nummelinin mukaan puhutaan vähintään kymmenestä vuodesta.

Ensivaiheessa on raivattava miinat, palautettava sähköt ja vesi, siivottavat rauniot, sitten korjattava koulut ja sairaalat. Lisäksi työllisyysohjelmien kautta yritetään järjestää toimeentuloa ihmisille.

”Sotilaallisista konflikteista on opittu se, että jos välitöntä vakauttamista ei tehdä, rauhan hyödyt jäävät pieneksi. Se on otollista maaperää ääriryhmien rekrytoimiselle”, Nummelin sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Irak
 • Terrorismi
 • Isis
 • Kehitysapu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  2. 2

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  3. 3

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  4. 4

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  5. 5

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  6. 6

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  7. 7

   Kananmuna on nyt trendiruokaa – tutkimukset korostavat terveellisyyttä, ja suomalaisia vaivaavan kolesteroli­herkkyyden voi testata helposti

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  10. 10

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  7. 7

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää