Valikko
Ulkomaat

Professori Scheinin: Turkin poikkeustila ei oikeuta koko Euroopan ihmisoikeus­sopimuksen sivuuttamista

”Jos presidentti Erdoğan kuvittelisi voivansa taannehtivasti muuttaa esimerkiksi vallankaappausyrityksen rikokseksi, se on ehdottomasti kiellettyä.”

Turkki ilmoitti torstaina jättävänsä noudattamatta Euroopan ihmisoikeussopimusta maahan julistetun poikkeustilan seurauksena.

Maan varapääministeri Numan Kurtulmuş sanoi, että Turkki seuraa asiassa Ranskan esimerkkiä. Ranska julisti poikkeustilan Pariisin viime marraskuun terroristi-iskujen jälkeen, ja maan hallitus ilmoitti, että viranomaisille sen turvin myönnetyt poikkeusvaltuudet saattavat osittain kumota joitain Euroopan ihmisoikeussopimuksessa säädettyjä oikeuksia.

Euroopan yliopistoinstituutin kansainvälisen oikeuden professori Martin Scheinin tähdentää, että ihmisoikeussopimus sallii tiettyjen oikeuksien noudattamisesta poikkeamisen poikkeustilassa. Sen sijaan ei ole mahdollista olla noudattamatta koko sopimusta.

Esimerkiksi kidutuksen kielto, kuolemanrangaistus ja syrjinnän kielto ovat sellaisia oikeuksia, joita pitää noudattaa myös poikkeustilassa. Myöskään rikosoikeudellisesta laillisuusperiaatteesta ei voi poiketa: ketään ei saa pitää syyllisenä rikokseen eikä tuomita rangaistukseen sellaisen teon perusteella, jota ei tekohetkellä ole laissa säädetty rangaistavaksi.

”Jos presidentti Erdoğan kuvittelisi voivansa taannehtivasti muuttaa esimerkiksi vallankaappausyrityksen rikokseksi, se on ehdottomasti kiellettyä”, Scheinin sanoo.

Poikkeusten pitää aina pysyä välttämättömyyden ja suhteellisuuden rajoissa, mitä Euroopan ihmisoikeustuomioistuin, Euroopan neuvoston pääsihteeri ja YK:n ihmisoikeuskomitea tiukasti edellyttävät.

Turkin varapääministeri Kurtulmuşin mukaan poikkeustila voi kestää kuukauden tai puolitoista. Hän sanoi, että tiedustelussa on ollut ”rakenteellisia ja yksilökohtaisia” epäonnistumisia, ja että armeijaa järjestellään par’aikaa uudelleen.

Viime vuonna myös Ukraina ilmoitti, että se lakkaa noudattamasta osaa ihmisoikeussopimuksista.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan julisti maahan kolmen kuukauden mittaisen poikkeustilan myöhään keskiviikkona.

Erdoğanin mukaan kyseessä on laillinen menettelytapa. Tarkoituksena on presidentin mukaan etsiä syylliset viikonloppuna tapahtuneeseen vallankaappausyritykseen.

Uutistoimisto Reutersin mukaan poikkeustilan myötä presidentillä on mahdollisuus säätää lakeja parlamentin ohi ja rajoittaa kansalaisten oikeuksia tarpeen mukaan.

Erdoğan myös vaati tiukkasanaisesti Yhdysvaltoja luovuttamaan vallankaappauksen suunnittelusta epäillyn Fethullah Gülenin. Erdoğan sanoi Al-Jazeera-kanavalle, että Yhdysvallat tekee ison virheen, jos se ei luovuta Gülenia Turkkiin. Erdoğanin mukaan Turkilla on kaikki tarvittavat todisteet Gülenin yhteydestä vallankaappauksen suunnitteluun.

Lisäksi Erdoğan vihjasi, että muilla valtiolla saattaa olla osuutta vallankaappauksen suunnitteluun. Hän korosti myös, että Turkki säilyy demokraattisena valtiona epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen.

Turkissa lähes 60 000 ihmistä on joutunut poikkeuksellisen puhdistuskampanjan kohteeksi. Joukkoon kuuluu muun muassa sotilaita, virkamiehiä, tuomareita ja opettajia, joita on pidätetty, erotettu työpaikoiltaan tai pantu toistaiseksi viralta.

Maan hallitus ilmoitti maanantaina, että 7 500 ihmistä on pidätetty vallankaappausyrityksen jälkeen.

Turkki on myös kieltänyt yliopistojen ylempien virkojen haltijoita lähtemästä ulkomaille ja käskenyt jo ulkomailla olevia palaamaan takaisin maahan.

Myös pääsyä mediaan raportoidaan rajoitetun. Euroopan journalistiliitto EFJ:n mukaan pääsy ainakin kahdellekymmenelle uutissivustolle on estetty ja radio- ja televisiokanavien lähetyslupia on peruttu.

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier julkaisi Erdoğanin ilmoituksen jälkeen oman lausuntonsa, jossa hän patisti Turkkia pitämään poikkeustilan voimassa vain niin kauan kuin sitä todella tarvitaan.

Lisäksi Steinmeier kehotti maan hallintoa malttiin ja suhteellisuudentajuun vallankaappausyrityksen jälkeisissä puhdistuksissa. Hän muistutti, että hallituksen tulisi rangaista vain todistettavissa olevista laittomuuksista, ei epäillyistä poliittisista sympatioista.

EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini sekä laajentumiskomissaari Johannes Hahn puolestaan kehottivat uutistoimisto Reutersin mukaan Turkkia kunnioittamaan lakia sekä ihmisten oikeuksia ja vapauksia.

EU on ”huolissaan” Turkin kehityksestä poikkeustilajulistuksen jälkeen. Mogherini ja Hahn ovat myös kutsuneet hallituksen toimia koulutuksen, oikeuslaitoksen ja median saralla mahdottomiksi hyväksyä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkin vallankaappausyritys
 • Turkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

  2. 2

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  3. 3

   Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-erikoisjoukon – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

  4. 4

   Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

  5. 5

   Kymmenet tutkijat varoittavat: Hallituksen biotalousinto kiihdyttää ilmastonmuutosta ja vaarantaa metsäluonnon

  6. 6

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  7. 7

   Herätkää poliittiset päättäjät – Suomi on sairastunut, ja taudin nimi on avoin rasismi

  8. 8

   Irtokarkkeja popsitaan entistä enemmän, vaikka luonnonmukaisuus kiinnostaa – Ovatko makeisten lisäaineet epäterveellisiä?

  9. 9

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  10. 10

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  3. 3

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  4. 4

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  5. 5

   Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

  6. 6

   Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

  7. 7

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  8. 8

   Telia luopuu roaming-maksuista – kuluttajille kotimaan hinnat kaikissa EU-maissa

  9. 9

   Yle sai JSN:ltä langettavan päätöksen poliittiseen painostukseen taipumisesta

  10. 10

   Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää