Valikko
Ulkomaat

Trump vetosi puheessaan amerikkalaisten pelkoihin: Väkivalta loppuu, kun minut valitaan presidentiksi

Syy turvattomuuteen on Trumpin mukaan selvä: nykyhallinto ja demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton.

Cleveland

”Kun minä vannon virkavalan ensi vuonna, palautan lain ja järjestyksen maahamme. Uskokaa minua.”

Näin lupasi miljardööri Donald Trump perjantaiaamuna Suomen aikaa puheessa, jossa hän otti vastaan republikaanien presidenttiehdokkuuden Clevelandissa. Puheessaan hän maalasi synkän kuvan kriisissä olevasta maasta, jonka rauhantahtoisia kansalaisia uhkaavat terrorismi ja kaduilla vaeltavat rikolliset siirtolaiset.

”Meistä tulee antelias ja lämmin maa. Mutta meistä tulee myös lain ja järjestyksen maa”, Trump sanoi.

Trumpin mukaan terrorismi ja hyökkäykset poliisia kohtaan ”uhkaavat elämäntapaamme”. Poliitikko, joka ei ymmärrä tätä, ”ei ole pätevä johtamaan maatamme”.

”Minä sanon teille kaikille: Rikollisuus ja väkivalta, joka koettelee kansakuntaamme, loppuu pian. [Presidentin virkaanastujaispäivänä] 20. tammikuuta 2017 turvallisuus palautetaan”, Trump sanoi hurraavalle yleisölle.

Syy turvattomuuteen on Trumpin mukaan selvä: nykyhallinto ja demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton.

”Meillä ei ole varaa olla enää niin poliittisesti korrekteja”, Trump sanoi. Hänen mukaansa rikollisuus on nousussa ja ”liki 180 000 luvatonta siirtolaista, joilla on rikosrekisteri ja jotka on määrätty karkotettavaksi, vaeltavat tänä iltana vapaina uhkaamassa rauhantahtoisia kansalaisia.”

Yleisö buuasi. ”Rakenna muuri! Rakenna muuri!”, sali alkoi huutaa.

Puoluekokoukseen oli aiemmin kutsuttu puhumaan vanhempia, joiden lapset olivat joutuneet luvattomien siirtolaisten rikosten uhriksi. Trump jatkoi samalla linjalla kertomalla 21-vuotiaasta naisesta ja täyden kympin oppilaasta, jonka luvaton siirtolainen surmasi Nebraskassa.

”Tämä uskomaton tytär oli jälleen yksi amerikkalainen, jonka elämä ei ollut suojelun arvoinen. Yksi uhrattu lapsi lisää avoimien rajojen alttarilla”, Trump sanoi.

Lisäksi valtionvelka on kasvanut, kotitalouksien keskitulot laskeneet, infrastruktuuri murenee, mustat lapset elävät köyhyydessä ja mustat nuoret ovat työttöminä, Trump luetteli. Ulkopolitiikassa amerikkalaiset ovat joutuneet kestämään nöyryytyksiä ”yksi toisensa jälkeen”: Iranin, Libyan ja Syyrian suhteen on tehty hirveitä virheitä; Egyptissä, Irakissa ja Lähi-idässä menee huonosti.

”Yhdysvallat on vähemmän turvallinen ja maailma vähemmän turvallinen kuin silloin, kun presidentti Obama pani Hillary Clintonin vastuuseen Yhdysvaltain ulkopolitiikasta”, Trump jatkoi.

”Vangitkaa hänet, vangitkaa hänet!” huusi yleisö.

Trumpin mukaan myös demokraattisenaattori Bernie Sanders pani merkille Clintonin huonon vaiston ja arviointikyvyn. Tällä Trump kosiskeli pettyneitä sandersilaisia omiin riveihinsä.

”Ennen vuotta 2009, ennen Hillarya, Isistä ei edes ollut olemassa”, Trump sanoi. Nyt Lähi-itä on kaaoksessa ja tilanne on ”pahempi kuin koskaan aikaisemmin”.

”Tämä on Hillary Clintonin perintö: kuolema, tuho, terrorismi ja heikkous”, Trump julisti.

Sen sijaan hän, Donald Trump, lupasi torstaina tarjota Yhdysvalloille uuden tien. Sen ansiosta amerikkalaiset saavat takaisin muiden kansojen kunnioituksen.

”USA, USA, USA”, huusi yleisö.

”Amerikkalaisuus, ei kansainvälisyys, tulee olemaan meidän viestimme. Amerikkalaiset ovat jälleen etusijalla”, Trump sanoi.

”Päivä sen jälkeen kun vannon virkavalani, amerikkalaiset heräävät maassa, jossa noudatetaan Yhdysvaltain lakeja. Olemme huomaavaisia ja ymmärtäväisiä kaikille. Mutta suurinta myötätuntoa tunnen omia kärsiviä kansalaisiani kohtaan.”

Miljoonia työpaikkoja palaa Yhdysvaltoihin, biljoonien dollarien verran uutta vaurautta syntyy, Trump lupasi. Naapurustoista tulee turvallisia, rajoista myös. Muuri rakennetaan, kuri ja järjestys palaavat. Huonot kauppasopimukset neuvotellaan uusiksi, teollisuus palautetaan kunniaan ja eturyhmien korruptoiva valta murskataan.

”Minä olen teidän äänenne”, Trump lupasi.

Trump sanoi uskovansa, että liittovaltio FBI:n tutkimukset paljastivat vain osan niistä rikoksista, joihin Clinton on oikeasti syyllistynyt. Hän väitti, että ulkoministeri olisi saanut itselleen miljoonia dollareita kauppasopimuksista, eturyhmiltä ja muilta mailta. Se, että Clintonia ei ole tuomittu, kertoo korruption syvyydestä.

”Kukaan ei tunne järjestelmää paremmin kuin minä, joten minä yksin voin korjata sen.”

Trump osoitti sanansa myös seksuaalivähemmistöille, joita hän lupasi suojella ”vihamieliseltä ulkomaiselta ideologialta”, ja mustille ja latinoille, jotka kärsivät köyhyydestä ja työttömyydestä. Nämä ryhmät ovat tähän asti suosineet mielipidemittausten mukaan ylivoimaisesti demokraatteja.

”Me aiomme voittaa Isisin barbaarit, ja me aiomme voittaa heidät selvästi”, Trump sanoi.

Yleisössä näkyi myös hollantilaisen Vapauspuolueen perustaja Geert Wilders, joka tunnetaan maahanmuuton vastustajana. Politico-lehden mukaan Wilders tuli Clevelandiin osallistuakseen Trumpia tukevien seksuaalivähemmistöjen mielenilmaukseen.

Trumpin mukaan nykyinen vastuuton presidentti on vain jakanut kansaa ihonvärin perusteella, mikä on tehnyt Yhdysvalloista vaarallisemman kaikille. Trumpin aikana kaikkia lapsia puolustetaan ja suojellaan tasa-arvoisesti. Yhdysvaltain armeijaa kasvatetaan ja maat, joita Yhdysvallat nyt puolustaa ”massiivisen tappiollisesti”, joutuvat maksamaan reilun osuuden.

Trump huomautti kuitenkin, että puolustusliitto Naton suunnitelma ohjata lisää rahaa on ”askel oikeaan suuntaan”.

Trumpin mukaan Yhdysvaltoihin ei haluat pakolaisia Syyrian kaltaisista maista, joissa pesii terrorismi.

”Me emme halua heitä maahamme. Haluan ottaa tänne vain ihmisiä, jotka rakastavat amerikkalaisia.”

On aika näyttää, että Amerikka on palannut – ”isompana, parempana ja vahvempana kuin koskaan aiemmin”, Trump julisti. Hän on itse ansainnut miljardeja, ja nyt hän aikoo tehdä myös Amerikasta rikkaan.

”Teemme Amerikasta taas vahvan. Teemme Amerikasta taas ylpeän. Teemme Amerikasta taas turvallisen. Teemme Amerikasta taas suuren”, hän lupasi ennen kuin katosta riippuvat ilmapallopussit päästettiin satamaan hurraavan yleisön päälle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  3. 3

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  4. 4

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  5. 5

   Eläinsuojelu­yhdistyksessä kohdeltiin kaltoin ihmisiä – neljää epäillään työturvallisuus­rikoksesta

  6. 6

   Venäjä riitelee 1940-luvun historiasta sekä Puolan että Baltian kanssa –  kutsuu Viron metsäveljiä natseiksi ja Puolan miehittämistä ilouutiseksi

  7. 7

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  8. 8

   Helsingin poliisi iskee moottoripyörien melun kimppuun – kovaäänisiä ajoneuvoja tarkkaillaan desibelimittareilla viikonloppuna

  9. 9

   KHO: Talonomistajaa ei voi pakottaa liittymään viemäriverkkoon vain siksi, että sellainen on olemassa

  10. 10

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

  4. 4

   Helsingin ratikkahankinta epäonnistui surkeasti – nyt HKL tyrkyttää rämiseviä vaunuja Saksaan

  5. 5

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  6. 6

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  7. 7

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  8. 8

   Palloliiton lääkäri Harri Hakkarainen epäilee vääränlaisen lankuttamisen aiheuttaneen selän rasitusmurtumia jalkapallojunioreille

  9. 9

   Tatuointisi voi olla laiton – Suomessa on todella paljon tatuointeja, jotka saattavat rikkoa tekijänoikeuksia, väittää asianajaja

  10. 10

   Kännykkä ja laukauksia muistuttaneet äänet saattoivat vaikuttaa australialaisen joogaopettajan ampumiseen Minneapolisissa – Naisen ampunut poliisi ei ole suostunut kuulusteluihin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  3. 3

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  4. 4

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  5. 5

   Miksi Helsingin paraatipaikalla on autio kerrostalo? Ympäriltä myydään asuinneliöitä yli 7 000 eurolla, mutta tämä talo on rapistunut jo vuosikymmeniä

  6. 6

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  7. 7

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  8. 8

   Uusi tutkimus: Kuudes sukupuuttoaalto on jo täällä – Ja olemme tulkinneet lajien joukkotuhon laajuuden aivan väärin

  9. 9

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää