Valikko
Ulkomaat

Trumpin puhe vilisi virheitä ja puolitotuuksia

Republikaanien puoluekokouksessa Donald Trump valikoi tilastoja esittääkseen Yhdysvallat rikollisaallon uhrina ja luhistuvana taloutena.

Torstaina republikaanien puoluekokouksessa puolueen presidenttiehdokkaaksi nimitetty Donald Trump lupasi puheessaan palauttaa lain ja järjestyksen Yhdysvaltoihin. Hän väitti, että maata uhkaavat lisääntyvä rikollisuus ja hallitsematon maahanmuutto. Hän syytti istuvaa presidenttiä Barack Obamaa talouden taantumisesta ja väitti vastaehdokastaan Hillary Clintonia rikolliseksi.

Väitteidensä tueksi Trump esitti faktoja ja lukuja, mutta kuinka hyvin ne pitävät vettä?

Rikollisuus

”Murhat lisääntyivät 17 prosenttia Yhdysvaltojen 50 suurimmassa kaupungissa. Se on suurin lisäys 25 vuoteen. Maamme pääkaupungissa murhat lisääntyivät 50 prosenttia, Baltimoressa lähes 60 prosenttia.”

Valikoimalla faktansa Trump saa tilanteen näyttämään todellista synkemmältä. Murhien prosenttimääräinen nousu suurkaupungeissa näyttää hyytävältä, mutta johtuu siitä, että murhia on useiden vuosien ajan ollut historiallisen vähän, uutistoimisto AP kertoi. Samoissa 50 kaupungissa murhattiin vuonna 1991 kaksinkertaisesti ihmisiä viime vuoteen verrattuna.

”Nykyhallinnon leikkaukset poliisitoimintaan ovat kääntäneet nurin vuosikymmenten edistyksen rikollisuuden vähentämisessä.”

AP:n mukaan Barack Obaman presidenttikaudella poliisitoimintaan on ohjattu historiallisen paljon lisärahoitusta.

Politiikan faktojentarkistukseen erikoistunut Politifact-sivusto totesi Trumpin lausunnot rikollisuuden kasvusta ylipäätään pötypuheeksi. Liittovaltion poliisin FBI:n tilastojen mukaan sekä omaisuus- että väkivaltarikokset ovat vähentyneet melko tasaisesti koko 2000-luvun ajan.

Viime vuoden alustavat luvut näyttävät prosentin verran kasvua väkivaltarikoksissa ja raiskauksissa maanlaajuisesti, mutta tästä ei vielä voida vetää johtopäätöksiä trendistä. Lisäksi tilastoissa on valtavia eroja eri osavaltioiden ja suurkaupunkien välillä.

”Virantoimituksessa kuolleiden poliisien määrä on lisääntynyt lähes 50 prosenttia verrattuna samaan aikaväliin viime vuonna.”

Raa’at poliisisurmat Dallasissa ja Baton Rougessa ovat kuohuttaneet Yhdysvaltoja, mutta tilastojen mukaan poliiseja on kuollut vain muutama prosentti enemmän kuin viime vuonna. Lisäksi poliiseja kuolee työssään Yhdysvalloissa ylipäätään vähemmän kuin vuosikymmeniin, AP totesi.

Siirtolaisuus

”Rajan yli on tänä vuonna tullut jo enemmän laittomia siirtolaisperheitä kuin koko vuonna 2015.”

Politifactin mukaan tämä pitää paikkansa – jos vuodella tarkoitetaan valtion tilikautta, joka alkaa lokakuun alusta. Ja vuonna 2015 siirtolaisperheitä pidätettiin poikkeuksellisen vähän verrattuna esimerkiksi vuoteen 2014.

”Hillary Clinton vaatii radikaalia 550 prosentin lisäystä Syyriasta otettavien pakolaisten määrään. Hän esittää tällaista, vaikka ei ole mitään tapaa seuloa pakolaisia ja selvittää keitä he ovat ja mistä he tulevat.”

AP:n mukaan tämäkin on valhe, sillä Yhdysvallat tutkii jo pakolaisten taustat ja selvittää, mistä nämä ovat tulossa.

Talous

”Presidentti Obama on kaksinkertaistanut valtion velkamme yli 19 biljoonaan dollariin.”

Numerot pitävät paikkansa, mutta dollarimääräisen velan sijaan hyödyllisempi mittari on velan suhde bruttokansantuotteeseen. Sekin on hurjalla tasolla, vuonna 2015 peräti 2014 prosenttia. Vuodesta 2008 lähtien velan suhde BKT:hen on kuitenkin kasvanut vain 36 prosenttia, ei kaksinkertaistunut. Suurin piirtein samaa tahtia velka suhteessa BKT:hen kasvoi George W. Bushin kaudella.

”Kotitalouksien tulot ovat laskeneet yli 4 000 dollaria vuodesta 2000 lähtien.”

Inflaation huomioon ottaen kotitalouksien vuotuinen mediaanitulo on tosiaan laskenut, mutta suurempi osa pudotuksesta tapahtui republikaani Bushin presidenttikaudella 2001–2008, ei Obaman, jonka kausi alkoi maailmanlaajuisen finanssikriisin merkeissä.

”Lähes neljä kymmenestä afrikkalais-amerikkalaisesta lapsesta elää köyhyydessä, ja 58 prosenttia mustista nuorista ei ole töissä. Köyhyydessä elää kaksi miljoonaa latinoa enemmän kuin presidentti Obaman vannoessa virkavalansa kahdeksan vuotta sitten.”

Mustien nuorten työttömyydestä Trump on puhunut ennenkin, ja numero on Politifactin mukaan tahallaan harhaanjohtava. 16-19-vuotiaiden mustien työttömyysaste oli toukokuussa noin 27 prosenttia. Trumpin numero saadaan vähentämällä työllisten osuus kaikista mustista nuorista, jolloin mukaan lasketaan muun muassa opiskelijat ja koululaiset.

Köyhien latinojen lisääntyminen selittyy latinoväestön lisääntymisellä, Politifact huomautti. Köyhien osuus latinoista on pysynyt lähestulkoon samana.

”Yhdysvallat on maailman korkeimmin verotettuja maita.”

Yhdysvalloissa veroaste on OECD-maiden alhaisimpia. Yhdysvalloissa veroaste vuonna 2014 oli 26 prosenttia, kun OECD-maiden keskiarvo oli noin 34 prosenttia.

Hillary Clinton

”Kun ulkoministeri pitää laittomasti sähköpostejaan yksityisellä palvelimella, poistaa niistä 33 000 etteivät viranomaiset näe hänen rikoksiaan, asettaa maamme vaaraan, valehtelee siitä eikä saa minkäänlaisia seurauksia – tiedän korruption nousseen ennennäkemättömälle tasolle.”

AP:n mukaan yksityisen sähköpostipalvelimen käyttö ei ollut laitonta. FBI tutki asian mutta ei luovuttanut juttua eteenpäin syyttäjälle. FBI:n johtaja James Comey syytti Clintonia vain äärimmäisestä huolimattomuudesta. Vaikka tapauksella ei ollut laillisia seurauksia, Clintonin luotettavuus on kokenut kolauksen.

”Kun sama ulkoministeri haalii miljoonia dollareita vaihtamalla palveluksia eturyhmien ja ulkovaltojen kanssa, tiedän että on aika toimia.”

Clintonien perheen hyväntekeväisyyssäätiön ja Hillary Clintonin oma ansiohistoria ovat herättäneet huomiota, mutta AP:n mukaan Trump liioittelee niiden merkitystä.

Ulkoministerikautensa jälkeen Clinton on ansainnut yli 21 miljoonaa dollaria puhe-esiintymisillä, joista osa on ollut erilaisten eturyhmien maksamia. Clinton Foundation sai miljoonien dollarien lahjoituksia Hillaryn yhä ollessa virassa, ja osa lahjoituksista tuli ulkomailta. Näyttöä Clintonin tekemistä vastapalveluksista ei kuitenkaan ole löytynyt.

Korjattu 25.7. klo 7.10: Triljoona korjattu biljoonaksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuukan aviomiehen kuolema paljasti leskirouvalle jättiomaisuuden – Nordea tarjosi neuvojaan ja yhtäkkiä rahat hupenivat

  2. 2

   Pahoinpitelyn silminnäkijänä minut haastettiin todistajaksi – oikeus kertoi nimeni syytetyille, ja pelkään nyt kostoa

  3. 3

   Suuren urheilusponsorin perijä välttelee oikeudenkäyntiä kuolonkolarista – ja viettää yhä ylellistä elämää

  4. 4

   Palkittu kerrostalo osoittautui seulaksi Helsingin Jätkäsaaressa – kukaan ei tiedä, mistä vesi vuotaa ihmisten koteihin

  5. 5

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  6. 6

   Kelan maksujen takkuaminen aiheuttaa jo ongelmia vuokrien maksamisessa – ”Moni on kertonut, että nyt on häätöuhka päällä”

  7. 7

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  8. 8

   Tanskan maahanmuutto­ministeri: Jos pizzeriassa ei puhuta tanskaa, ilmiantakaa se viranomaisille

  9. 9

   ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

  10. 10

   Futistähti Ronaldon käsittämättömästä näköispatsaasta tuli somehitti, tässä parhaat reaktiot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   ”Mikä Juha Sipilää vaivaa?” – Hallituskumppanit kummastelevat pääministerin outoja ja arvaamattomia avauksia

  4. 4

   Poliisin mukaan moni käännytettävä uhkailee itsemurhalla – Mitä afganistanilaiselle Rezalle tapahtui sen jälkeen, kun hän oli kiivennyt köysi kädessä Rautatientorin puuhun?

  5. 5

   Melania Trump piti harvinaisen julkisen puheen rohkeista naisista, ja Suomi oli näyttävästi esillä (tai ainakin yksi suomen kielen sana oli)

  6. 6

   Radikaali rehellisyys voi muuttaa elämäsi ja tuhota parisuhteesi, mutta on sen arvoista, sanoo Tuuli Syvänen: ”Vaihtoehto on elää feikkaamalla”

  7. 7

   Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

  8. 8

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  9. 9

   Tukiopetusta jäi pitämättä Lauttasaaressa – rehtori antoi rahat opettajille joululahjaksi

  10. 10

   Putin on valmis tapaamaan Trumpin Suomessa – Niinistö: ”Isännöimme ilomielin, mutta pitää olla myös jotain sanottavaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  3. 3

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  4. 4

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  5. 5

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  6. 6

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  7. 7

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  8. 8

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  9. 9

   Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

  10. 10

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  11. Näytä lisää