Valikko
Ulkomaat

Trumpin Nato-kommentti tyrmättiin Atlantin molemmin puolin – mistä kohussa on kyse?

Yhdysvallat korosti olevansa sitoutunut Nato-maiden yhteiseen puolustukseen. Kohua kiihdytti republikaanivaikuttajan lausunto, että ”Viro sijaitsee Pietarin esikaupungissa”.

Presidenttiehdokas Donald Trumpin lausunto Yhdysvaltain suhteesta Nato-kumppaneiden puolustamiseen on nostattanut vastalauseita Atlantin molemmin puolin. Arvostelua ovat esittäneet sekä liittolaismaiden että Yhdysvaltain molempien pääpuolueiden edustajat.

Trump antoi torstaina julkaistussa The New York Times -lehden haastattelussa ymmärtää, että hänen johdollaan Yhdysvallat ei olisi itsestäänselvästi sitoutunut sotilasliitto Naton perusperiaatteeseen yhteisestä puolustuksesta. Yhdysvaltain sotilaallinen tuki esimerkiksi Baltian maille riippuisi hänen mukaansa siitä, ovatko ne maksaneet osuutensa Naton kustannuksista.

Lausunto oli tulkinnanvarainen mutta herätti kovan vastareaktion.

Mitä Trumpin kommentista on sanottu?

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi lausunnossaan, ettei halua puuttua Yhdysvaltain vaalikamppailuun mutta korosti sotilasliiton perustuvan yhtenäisyyteen.

”Se on hyväksi Euroopan turvallisuudelle ja hyvä Yhdysvaltain turvallisuudelle. Me puolustamme toisiamme”, hän sanoi.

Yhteinen puolustus on 28-jäsenmaan sotilasliiton perusperiaate. Naton peruskirjan 5. artiklan mukaan hyökkäys yhtä jäsenmaata kohtaan tulkitaan hyökkäykseksi kaikkia kohtaan.

Trumpin haastattelulausunnon jälkeen Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry kiirehti korostamaan, että Yhdysvaltain hallitus on täysin sitoutunut Natoon ja sen artiklaan 5. Kerryn mukaan yhteinen puolustus on peruskivi, johon kaikki Yhdysvaltain hallitukset – demokraattien ja republikaanien johtamat – ovat sitoutuneet vuodesta 1949.

Yhdysvaltain tärkeimmän eurooppalaisliittolaisen Britannian puolustusministeri Michael Fallon sanoi, että sitoutuminen yhteiseen puolustukseen on aina ehdotonta.

Mitä Trump tarkalleen sanoi?

The New York Timesin haastattelussa Trump ei suoraan sanonut, että hänen johdollaan Yhdysvallat ei puolustaisi Nato-kumppaneita. Hän korosti toistuvasti, että jäsenmaiden on maksettava lupaamansa osuudet Naton kustannuksista. Trump on aiemminkin sanonut, että Yhdysvallat maksaa liian ison osan puolustusliiton kuluista.

Trumpilta kysyttiin haastattelussa toistuvasti, puolustaisiko Yhdysvallat, jos Venäjä hyökkäisi Baltian maihin, eli Viroon, Latviaan ja Liettuaan, jotka ovat Naton jäseniä.

”Ovatko ne täyttäneet velvollisuutensa meitä kohtaan? Jos he ovat täyttäneet velvollisuutensa, sitten vastaus on kyllä”, Trump sanoi haastattelussa.

Entä jos ei? haastattelija kysyi.

”No, en sano mitä sitten. Sanon, että on monia maita, jotka eivät ole täyttäneet velvoitteitaan meitä kohtaan”, Trump vastasi.

Haastattelu on luettavissa kokonaisuudessaan The New York Timesin sivuilla.

Miksi aihe herättää niin vahvoja reaktioita?

Ajatus Nato-maiden yhteisestä puolustuksesta on ollut lähes 70 vuotta vahva peruspilari Yhdysvaltain ja Euroopan suhteissa.

Pohjois-Atlantin liitto, eli Nato (North Atlantic Treaty Organisation) perustettiin toisen maailmansodan jälkeen vuonna 1949. Kylmän sodan vuosikymmeninä sen vastustaja oli Neuvostoliiton ja Itä-Euroopan sosialistimaiden muodostama Varsovan liitto.

Historian aikana Naton peruskirjan 5. artikla on otettu käyttöön vain kerran – Yhdysvaltain puolustukseksi. Tämä tapahtui sen jälkeen kun ääri-islamistinen al-Qaida-verkosto oli tehnyt suuret terrorihyökkäykset New Yorkiin ja Washingtoniin syyskuun 11. päivä vuonna 2001.

Nato lähetti sen jälkeen satoja sotilaita kolmestatoista jäsenmaasta valvomaan Yhdysvaltain ilmatilaa. Myöhemmin Naton johdolla pyöritettiin yhtä historian suurinta rauhanturvaoperaatiota Afganistanissa, jossa al-Qaidan johto oli piileskellyt.

Onko republikaaninen puolue samaa mieltä Trumpin kanssa?

Arvostelua Trumpin lausuntoa kohtaan tuli paljon myös oman puolueen, eli republikaanien, riveistä.

”Tällaiset lausunnot tekevät maailmasta vaarallisemman ja Yhdysvalloista turvattomamman”, sanoi senaattori Lindsey Graham uutistoimisto Reutersin mukaan. Graham on pitkän linjan ulkopoliittinen vaikuttaja republikaaneissa ja tunnettu Trumpin arvostelija.

Graham arveli Venäjän presidentti Vladimir Putinin iloitsevan Trumpin lausunnosta.

Keskusteluun osallistui myös 39 amerikkalaisen turvallisuusasiantuntijan ryhmä julkisella kirjeellä. Heidän mukaansa Trumpin ”tulenarat lausunnot” eivät edusta Yhdysvaltain etuja. Ryhmään kuuluu asiantuntijoita molempien pääpuolueiden riveistä.

Kohu otti kuitenkin uusia kierroksia tunnetun republikaanivaikuttajan Newt Gingrichin kommenteista. Hän on Trumpin tukija ja entinen edustajanhuoneen puhemies.

”Nato-maiden pitäisi olla huolissaan sitoutumisestamme. Jokainen presidentti on sanonut, että Nato-maat eivät maksa omaa osuuttaan”, Gingrich sanoi CBS-kanavan haastattelussa.

Gingrich myös sanoi, että ”Viro sijaitsee Pietarin esikaupungissa” ja ettei hän itse välttämättä ottaisi riskiä ydinsodasta sellaisen paikan vuoksi.

Mitä Baltiassa ajatellaan asiasta?

Viron presidentti Toomas Hendrik Ilves otti Twitterissä esiin Viron pitkäaikaisen osallistumisen Naton-operaatioon Afganistanissa. Hän myös korosti, että Viro on täyttänyt taloudelliset velvoitteensa Natoa kohtaan.

”Viro on yksi viidestä Nato-maasta Euroopassa, jotka täyttävät kahden prosentin puolustusmenositoumuksen”, Ilves kirjoitti.

Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite totesi, ”ettei ole tarpeellista tulkita presidenttiehdokas Trumpin sanoja”. Hän sanoi Liettuan tietävän, että Yhdysvallat pysyy maan tärkeimpänä kumppanina.

Presidentti Barack Obaman kaudella Yhdysvallat on satsannut entistä enemmän Euroopan Nato-kumppaneiden puolustamiseen. Vuonna 2014 Nato aloitti järjestelmälliset vastatoimet siihen, että Venäjä valtasi Ukrainalta Krimin niemimaan ja sotkeentui sotilaallisesti Itä-Ukrainan konfliktiin.

Vajaat kaksi viikkoa sitten Naton huippukokouksessa Varsovassa yhteistä puolustusta tiivistettiin lisää. Sotilasliitto päätti lähettää Puolaan ja Baltian maihin Viroon, Latviaan ja Liettuaan kuhunkin pataljoonan verran eli noin tuhat Nato-maiden sotilasta.

Varsovan kokouksessa oli myös vahvasti esillä jäsenmaiden maksut, eli sama aihe, josta Trump on toistuvasti puhunut. Valtaosa Naton jäsenmaista ei täytä liiton tavoitetta käyttää puolustukseen kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta.

Muuttaisiko Trump presidenttinä Yhdysvaltain Nato-suhdetta?

Ristiriitoja herättäneen kampanjan jälkeen Trumpista tuli perjantaiaamuna virallisesti republikaanisen puolueen presidenttiehdokas marraskuun vaaleihin.

Moni asiantuntija huomautti, että Trump käy vaalikampanjaa, eikä Nato-lausunnosta voi suoraan päätellä, miten hän todella toimisi presidenttinä. Ulkopolitiikassa presidentti ei myöskään ole ainoa päättäjä, vaan kongressilla on linjaan vaikutusvaltaa.

Perustavanlaatuinen muutos pitkäaikaisessa turvallisuusstrategiassa ei menisi Yhdysvalloissa helpolla läpi. Osa Trumpin aiheuttamaa levottomuutta liittykin epävarmuuteen.

”Ulko- ja turvallisuusasioissa on uusi Trump-doktriini: ole arvaamaton kaiken suhteen”, kirjoitti Ruotsin entinen ulkoministeri Carl Bildt The Washington Post -lehden kolumnissaan.

”Jos on epäilys siitä, että tästä tulisi Yhdysvaltain politiikka, kyse on mahdollisesti syvällisimmästä strategisesta muutoksesta Yhdysvalloissa sukupolveen. Seuraukset ovat valtavat.”

Bildtin mukaan Yhdysvaltain vahvuus on toisen maailmansodan jälkeen perustunut nimenomaan kykyyn solmia liittolaisuuksia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Nato
 • Baltian maat
 • Eurooppa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  3. 3

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  4. 4

   Miksi laihduttaminen on niin vaikeaa? Lihavuuden syy voi olla aivoissa

  5. 5

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  6. 6

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  7. 7

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  8. 8

   Tutkijat selvittivät, millaisia puolueiden jäsenet ovat ja paljonko he ansaitsevat – punavihreästä kuplastakin löytyi havainto

  9. 9

   Lapsille annetaan nyt uusvanhoja ja raamatullisia nimiä – Frozenin siivittämä Elsa-buumi hiipui, Sofia ja Onni palasivat kärkeen

  10. 10

   Onneksi saan olla hoitovapaalla kolmannenkin vuoden – näillä unilla minusta olisi töissä enemmän haittaa kuin hyötyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  2. 2

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  3. 3

   Koulun sisäilma tuhosi työntekijän terveyden – nyt vantaalaiskoulun lattian alta on löytynyt silkkaa vettä

  4. 4

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  5. 5

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Suurpalon sammutus jatkuu läpi tiistain vastaisen yön Vantaalla – ”Kuin kaatopaikka keskellä kaupunkia”

  8. 8

   Kansalaiset nousivat kesäaikakapinaan – aloite viisarien kääntelyn lopettamisesta otti huiman kirin ja menee eduskunnan käsiteltäväksi

  9. 9

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  10. 10

   Uimahallivastaava: ”Perimmäinen syy saunojen uima-asukieltoon on vain suomalainen saunakulttuuri”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  5. 5

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  8. 8

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  9. 9

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää