Valikko
Ulkomaat

Münchenin iskun tekijä oli kärsinyt mielenterveysongelmista – katso koostevideo

Münchenissä perjantaina tapahtuneessa iskussa kuoli yhdeksän ihmistä ja haavoittui useita. Ampujan huoneesta löytyi materiaalia koululaisten tekemistä ampumisista.

Münchenin perjantai-iltaisen ammuskelun epäillyllä tekijällä ei ollut yhteyttä äärijärjestö Isisiin, eikä teko myöskään liittynyt pakolaiskysymykseen, kertoi Saksan poliisi lauantaina tiedotustilaisuudessa.

Poliisin mukaan teolla ei kaiken kaikkiaan näytä olleen poliittisia tarkoitusperiä.

Lauantaina varmistui myös, että lopulta itsemurhan tehnyt 18-vuotias epäilty toimi yksin, kertoi poliisipäällikkö Hubertus Andrä.

Hän totesi myös, että Müncheniin matkailua ei ole tarpeen turvallisuussyistä rajoittaa.

Epäilty oli poliisin mukaan syntynyt ja kasvanut Münchenissä, jossa hän kävi koulua. Hän asui vanhempiensa kanssa vain parin kilometrin päässä Olympia-kauppakeskuksesta. Vanhemmat ovat poliisin mukaan järkyttyneitä, eikä heitä ole voitu kunnolla kuulustella.

Poliisin mukaan epäilty oli ollut psykiatrisessa hoidossa. Poliisin lauantaina tutkimasta epäillyn huoneesta ei löytynyt viitteitä yhteyksistä äärijärjestöihin, mutta ei myöskään jäähyväiskirjettä.

”Sen sijaan löytämämme materiaali käsitteli paljolti amok-juoksua”, Andrä kertoi.

Amokilla tarkoitetaan sattumanvaraista ammuskelua, jonka lopullisena tarkoituksena on usein itsemurha. Poliisin mukaan epäilty oli kärsinyt masennuksesta.

Hubertus Andrän mukaan on myös viitteitä siitä, että tekijä on saattanut olla kiinnostunut tasan viisi vuotta Norjassa 77 ihmistä murhanneesta Anders Behring Breivikistä.

Saksan sisäministeri Thomas de Maizière sanoi kuitenkin lauantaina, että vielä on liian aikaista yhdistää epäilty ampuja Breivikiin. Myös hän vahvisti, että viitteet osoittavat tekijän olleen kiinnostunut joukkoampumisista.

Brittilehti The Guardianin mukaan viranomaiset olisivat löytäneet tekijän kotoa joukkoampumisia käsittelevää kirjallisuutta sekä lehtileikkeitä.

Ampuja tappoi perjantai-iltana yhdeksän ihmistä, ja 27 loukkaantui. Poliisin tiedotteen mukaan loukkaantuneista vain neljä sai ampumavammoja. Loput loukkaantuivat pako- ja paniikkitilanteessa tai muualla kaupungissa.

Kuolleista seitsemän oli poliisin mukaan teini-ikäisiä. Lisäksi surmansa sai kaksi naista, joista toinen oli 20-vuotias ja toinen 45-vuotias.

Loukkaantuneiden joukossa oli myös lapsia. Osa uhreista kuoli McDonalds-pikaruokalan sisällä, osa sen edessä ja osa ostoskeskuksen sisällä. Ampujalla oli repussaan mukana 300 ammusta.

Kuolleiden joukossa ei ollut matkailijoita, vaan he kaikki olivat lähiseudun asukkaita.

Baijerin pääministeri Horst Seehofer on ottanut osaa uhrien omaisten suruun. Myös liittokansleri Angela Merkel esitti surunvalittelunsa lauantaina järjestämässään tiedotustilaisuudessa.

Merkel kiitti erikseen ihmisiä, jotka olivat perjantaina päästäneet koteihinsa ampujaa paenneita. Hänen mukaansa se on osoitus ”vapaasta yhteiskunnasta ja inhimillisyydestä”.

Poliisin mukaan on mahdollista, että epäilty oli houkutellut pikaruokalaan lapsia Facebook-sivulla, jossa mainostettiin edullisia aterioita. Saksan sisäministeri Thomas de Maizière sanoi lauantaina, että epäilty olisi mahdollisesti tunkeutunut toisen ihmisen Facebook-profiiliin. Hän olisi esiintynyt tyttönä kirjoittaessaan houkutteluviestinsä.

Ammuskelu tapahtui kauppakeskus Olympiassa, joka sijaitsee lähellä olympiastadionia Moosachin kaupunginosassa. Ampuja käytti Glock-17-pistoolia, jonka alkuperästä poliisilla ei vielä ole tietoa, poliisi kertoi tiedotustilaisuudessa. Hänellä ei ollut lupaa aseeseen.

Poliisi löysi ampujaksi epäillyn kuolleena puoli yhdeksän aikaan perjantai-iltana sivukadulta Olympiapuiston läheisyydestä. Hän oli ampunut itseään päähän. Epäillyllä ei poliisin mukaan ollut aiempaa rikostaustaa, vaikka muutaman kerran hän oli tapellut ikäistensä kanssa.

Terroriuhka ohi Münchenissä, varovaisuutta pitää edelleen noudattaa

Poliisin mukaan tiedot Moosachin tapahtumien jälkeen mahdollisesti tapahtuneesta ammuskelusta ja panttivankitilanteesta toisaalla kaupungin alueella osoittautuivat lopulta aiheettomiksi, kuten myös Münchenin lentoasemalla arvioitu uhkatilanne.

Sekava tilanne vaikutti myös poliisin toimintaan, sillä hälytyksiä saapui satoja eri puolilta kaupunkia.

Akuutti uhka oli poliisin mukaan lauantaiaamuna ohi. Ihmisiä kuitenkin kehotettiin varovaisuuteen kaupungilla.

Perjantaina noin kymmeneltä Suomen aikaa poliisi käski ihmisiä pysymään poissa kaupunkiin johtavilta maanteiltä. Osa teistä suljettiin. Lisäksi poliisi kehotti välttämään julkisia paikkoja kaupungissa ja etsimään suojaa sisätiloista.

Kaikki kaupungin juna-, bussi- ja raitiovaunulinjat pysäytettiin ja päärautatieasema evakuoitiin. Julkinen liikenne käynnistettiin uudelleen noin kello kahdelta yöllä Suomen aikaa. Liikennöintiä rajoitettiin kuitenkin lauantaina Olympia-kauppakeskuksen lähistöllä.

Poliisi sulki laajan alueen ostoskeskuksen ympäristössä. Myös Saksan poliisin erikoisjoukot osallistuivat operaatioon. Yhteensä mukana oli noin 2 300 poliisia. Heitä saatiin avuksi myös Itävallasta.

Epäilty oli poliisille tuntematon ennen ammuskelua

Epäilty tekijä oli saksaniranilainen, jolla oli kaksoiskansalaisuus.

Poliisi epäili tuntien ajan, että tekijöitä olisi useita. Silminnäkijät raportoivat poliisille kolmesta ihmisestä kiväärien kanssa. Varhain lauantaiaamuna poliisi kuitenkin sanoi, että tekijöitä oli todennäköisesti vain yksi. Kolmen paikalta juosten poistuneen miehen osuutta tapahtumiin tutkittiin, mutta heillä ei poliisin mukaan ollut tekemistä ampumisen kanssa.

Ainakin yhdessä sosiaalisessa mediassa levinneessä videossa Münchenin epäilty ampuja puhuu ”saatanan turkkilaisista” ja käyttäytyy sekavasti. Perinteinen media ei ole pystynyt varmistamaan videon aitoutta.

Utøyan saaren ja Oslon terrori-iskuista tuli perjantaina myös kuluneeksi tasan viisi vuotta.

Poliisi vahvisti puolenyön jälkeen Suomen aikaa, että kilometrin päästä ammuskelupaikalta löydettiin yksi itsemurhan tehnyt henkilö.

Useamman saksalaismedian mukaan miehen läheltä löydetty reppu tutkittiin robotilla mahdollisen räjähdysvaaran takia. Bayerischer Rundfunk -radiokanavan mukaan reppu olisi ollut samanlainen kuin McDonald’sissa nähdyllä asemiehellä.

Ammuskelu alkoi ravintolasta

Tieto ammuskelusta tuli perjantaina noin kuudelta illalla. Ampuja avasi poliisin mukaan tulen McDonald’sissa ja jatkoi sitten kadulle ja kauppakeskukseen. Tekijällä oli ilmeisesti mukanaan vain pistooli, poliisi sanoi varhain lauantaiaamuna tiedotustilaisuudessa.

Sosiaalisessa mediassa levinneelle videolle on tallentunut mustiin pukeutunut mies, joka pikaruokalasta poistuessaan jatkoi ammuskelua paniikissa paenneita ihmisiä kohti, uutistoimisto AFP kertoo.

”Ammuttiin monia laukauksia, en voi sanoa kuinka monta, mutta niitä oli paljon”, sanoi nimetön työntekijä kauppakeskuksesta Reutersin mukaan.

”Kaikki ihmiset tulivat ulkopuolelta sisään kauppaan ja näin vain yhden ihmisen maassa, joka oli niin pahasti haavoittunut, että hän ei varmasti selvinnyt”, silminnäkijä jatkoi.

Epäilty tekijä haavoittui poliisin luodeista, mutta hänen onnistui paeta paikalta.

Poliitikot hätäkokouksessa

Münchenin ammuskelun jälkeen Saksan hallituksen turvallisuusvaliokunta kokoontui lauantaina Berliinissä.

Tapaamiseen ottivat osaa liittokansleri Angela Merkeliä, kanslerinviraston päällikkö Peter Altmeieria, puolustusministeri Ursula von der Leyenia, varakansleri Sigmar Gabrielia, oikeusministeri Heiko Maasia, valtiovarainministeri Wolfgang Schäublea ja kehitysministeri Gerd Mülleriä.

Sisäministeri Thomas de Maiziere palasi Yhdysvalloista lomalta Berliiniin. Myös liittokansleri Merkel oli ehtinyt aloittaa lomansa perjantaina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Münchenin ostoskeskusisku
 • Saksa
 • Terrorismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  2. 2

   Naton Euroopan-joukkojen johtaja: Venäjän suuret sotaharjoitukset Valko-Venäjällä voivat osoittautua ”Troijan hevoseksi”

  3. 3

   Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät, paistetut koirat odottavat vierailijoita – osa ihmisistä ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun koira on piesty ennen teurastusta

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Suomi on täynnä kuntia, joissa ulkomaalais­taustaisia on vain kourallinen – kartta osoittaa, että maahanmuutto keskittyy voimakkaasti suuriin kaupunkeihin

  6. 6

   Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla

  7. 7

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  8. 8

   Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

  9. 9

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  10. 10

   Venäjä riitelee 1940-luvun historiasta sekä Puolan että Baltian kanssa –  kutsuu Viron metsäveljiä natseiksi ja Puolan miehittämistä ilouutiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

  4. 4

   Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

  5. 5

   Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

  6. 6

   Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

  7. 7

   Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

  8. 8

   16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

  9. 9

   Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

  10. 10

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

  9. 9

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  10. 10

   Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

  11. Näytä lisää