Ulkomaat

Trumpin linja: USA ensin

Donald Trump lupasi odotetussa linjapuheessaan turvallisuutta ja eristäytymistä.

Yhdysvallat sai torstai-iltana esimakua siitä, mitä Donald Trumpin presidentinvaalikampanjalta voidaan odottaa.

Odotettu esiintyminen republikaanien puoluekokouksessa Clevelandissa oli Trumpin ly­hyen mutta näyttävän poliittisen uran tähän saakka merkittävin. Puhe, jonka Trumpin tukijat ovat julistaneet täysosumaksi ja vastustajat synkäksi ja fasistiseksi, näytti puolueen nimittämän ehdokkaan tulevan linjan.

Trump viittasi kintaalla republikaanien perusarvoille kuten vapaa markkinatalous, konservatiivinen moraali ja rohkea ulkopolitiikka.

Niiden sijaan hän tarttui amerikkalaisten turvattomuuden tunteeseen ja lupasi muutosta, turvallisuutta ja suojaa uhkaavalta ulkomaailmalta.

Esiintyminen oli myös Trumpin aikaisempia ulostuloja linjakkaampi ja ammattimaisempi, ja osoitti hänen oppineen vähitellen suurten lavojen poliitikoksi.

Puheen viesti oli kuitenkin suunnattu tavallisille ihmisille, jotka ovat jo valmiiksi huolissaan yhteiskunnan tilasta.

Siitäkin huolimatta, että Yhdysvallat on jo lähes päässyt eroon kahdesta kalliista ulkomaisesta sodasta ja talous kasvaa vakaasti.

”Maamme unohdetuille miehille ja naisille, ihmisille jotka tekevät kovasti töitä mutta joiden ääni ei enää kuulu: minä olen äänenne”, Trump lupasi pitkän puheen päätteeksi.

Tätä ennen hän keskittyi maalaamaan kauhukuvaa väkivallan ja rikollisten siirtolaislaumojen uhkaamasta Yhdysvalloista, jonka talous lähestyy vararikkoa. Syyllisiä tähän ovat nykyhallinto ja koko korruptoitunut poliittinen järjestelmä. Pelastaja on Trump.

”Kun minä vannon virkavalan ensi vuonna, palautan lain ja järjestyksen maahamme”, punakka Trump huusi hurmioituneelle kannattajien joukolle.

Kriisitietoisuutta pursunnut puhe otettiin vastaan leiristä riippuen joko riemuiten tai kauhuissaan. The Washington Post -sanomalehti kutsui pääkirjoituksensa otsikossa Trumpia ”maailmanlopun ehdokkaaksi”.

”Epäilemättä monille Trumpin kuulijoille hänen sanansa ilmaisivat heidän todellisia tunteitaan. Maassa on aitoa pelkoa, aitoa tuskaa. Mutta sen parantamiseksi tarvitaan aitoa johtajuutta, eikä Trumpin kaltaista kansankiihottajaa, joka nähtiin torstai-iltana”, lehti kirjoitti.

Republikaanien leirissä puhetta kiiteltiin kattavaksi ja tehokkaaksi.

”Puheessa oli osia, jotka olivat luullakseni suunniteltu ve­toamaan köyhien kaupunki­alueiden mustiin, seksuaalivähemmistöjen yhteisöön, ja muihin ihmisryhmiin. Hän ei automaattisesti sanonut, että se olisi perinteinen republikaanipuhe”, kehui republikaanipoliitikko Newt Gingrich Fox-kanavan aamuohjelmassa perjantaina.

Trump pyrki työttömyydestä ja köyhyydestä puhuessaan vetoamaan mustiin ja latinoihin, joita aikaisemmat sammakot muun muassa raiskaavista meksikolaisista ovat vieroittaneet. Toisaalla hän tosin korosti entiseen tapaan siirtolaisten, pakolaisten ja muslimien aiheuttamia väitettyjä uhkia amerikkalaisten turvallisuudelle.

Tämä on ollut kampanjan kiistellyin kärki, ja se on selvästi Trumpin kannattajien mieleen. Puheen kääntyessä laittomiin siirtolaisiin yleisö alkoi huutaa ”muuria”, jollaisen Trump on luvannut rakentaa Meksikon vastaiselle rajalle.

Trump käytti myös runsaasti aikaa syyttääkseen vastaehdokastaan Hillary Clintonia Yhdysvaltojen ulkopolitiikan epäonnistumisesta.

Terroristijärjestö Isisin nousu Irakissa ja Syyriassa, Libyan sekasorto ja Iranin ydinsopimus ovat Trumpin mukaan Clintonin syytä.

”Yhdysvallat on paljon turvattomampi ja maailma epävakaampi kuin se oli ennen kuin Obama päätti asettaa Hillary Clintonin vastaamaan Yhdysvaltojen ulkopolitiikasta”, Trump ruoski.

Puheen koko ulkopoliittinen osuus oli lähinnä luettelo Clintonin virheistä. Muutoin Trumpin ulkopoliittinen visio kiteytyi iskulauseeseen: ”Amerikka ensin.”

Trump ei malttanut olla hyökkäämättä Clintonin kimppuun muutoin solvauksia säästelleessä puheessa. FBI-tutkimuksiin johtanut sähköpostisotku, yhteydet poliittiseen ja rahaeliittiin tekevät Clintonista helpon maalitaulun syksyn mittaan kuumentuvassa presidenttikilvassa.

Trump nimitti Clintonia eliittien ”sätkynukeksi” ja viittasi lahjoituksiin, joita tämän vaalikampanja on saanut suuryrityksiltä, pankeilta ja eturyhmiltä.

Yhdysvaltalaisen Politico-verkkolehden mukaan juuri tätä Clintonin kampanja pelkää. Kun Trump puhuu itsestään, Clinton on vahvoilla. Kun Trump onnistuu kääntämään puheen kilpakumppaniinsa, tämä on haavoittuvainen.

Yhdysvaltalainen media oli vilkkaasti liikkeellä tarkistamassa faktoja, joilla Trump näkemystään perusteli. Niistä monet olivat virheellisiä, mutta valehtelua enemmän Trump syyllistyi tilastojen valikoivaan tulkintaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

  2. 2

   Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Norjalainen uutistoimisto uutisoi vahingossa, että kuningas on kuollut: ”Norja suree. Kuningas Harald V on kuollut xx-vuotiaana”

  5. 5

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  6. 6

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  7. 7

   Sinivalkoiseen huiviin piiloutunut mies yritti ryöstää kioskin Helsingin Taka-Töölössä – myyjää uhattiin teräaseella

  8. 8

   Raiskauksesta tuomitulle kuubalaiselle lentopalloilijalle 500 euroa jokaisesta sellivuorokaudesta Suomessa – Sittemmin syyttömäksi todettu mies saa lähes 200 000 euroa

  9. 9

   Tutkimus: Keski-iässä paino nousee kuin itsestään – Vähäinenkin liikunnan lisäys auttaa ehkäisemään painonnousua

  10. 10

   Kirpputorilla asiakkaat ovat tylyjä – paitsi jos myy XL-vaatteita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  2. 2

   Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

  3. 3

   Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

  4. 4

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  5. 5

   Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

  6. 6

   Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

  7. 7

   Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

  8. 8

   Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

  9. 9

   Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

  10. 10

   Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  5. 5

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  6. 6

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  7. 7

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  8. 8

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää