Ulkomaat

Perinteet saavat Saksassa kyytiä, kun sulhanen kiristää morsiamen hääpuvun nyörejä

Eurooppa sanoo tahdon 3/4: Kurdilais-saksalainen pariskunta päätti tehdä toisin ja järjesti pienet, 130 ihmisen häät. Perinteisesti vieraita voi kerääntyä jopa tuhat.

Bielefeld. Silmälasien oikukkaista sangoista kaikki alkoi.

Yeliz Schmidt ja Hüseyin Şahin kohtasivat suurissa kurdihäissä useita vuosia sitten, tervehtivät kuten kaikki muutkin, poskisuudelmin, ja sangat takertuivat tuona hetkenä toisiinsa kiinni. Tuolloin Yeliz oli vielä teini-ikäinen ja yhdeksän vuotta vanhempi Hüseyin yli kahdenkymmenen.

Sankatapauksesta kului lähemmäs kymmenen vuotta. Siitä on tullut tärkeä perhetarina, jonka Yelizin sisar Filiz Schmidt kertoo, kun hääkuvaaja patistaa ylimääräiset ihmiset morsiusparin hotellihuoneen vessaan Bielefeldissä. On heinäkuinen perjantai ja morsian pukeutuu Turkista ostettuun pitsiunelmaan.

Kummankin perheet ovat saksalais-kurdilaisia. Yelizin isä on saksalainen ja äiti Turkin kurdi. He asettuivat eteläiseen Nordrhein-Westfaleniin. Hüseyinin vanhemmat ovat kurdeja, jotka muuttivat nuorina töihin Keski-Saksaan Höxteriin. Perheet tiesivät toisensa, sillä kurdiyhteisö on etenkin läntisessä Saksassa tiivis. Ja Hüseyin kyllä muisti Yelizin.

Neljä vuotta sitten, jo vuosia silmälasihetkestä, talousalan opiskelija Yeliz oli ystävättärensä luona Hampurissa viettämässä viikonloppua.

”Postasimme Facebookiin kuvia Hampurista. Sattui niin, että meillä oli yhteisiä kavereita ja Hüseyin näki kuvat”, Yeliz, 27, kertoo.

Viesti kilahti Yelizin inboxiin. Sitten suhde alkoikin edetä nopeasti. Viikon päästä treffit, jotka kestivät heti pitkään. Pariskunta ehti tapailla Saksassa kuukauden verran, kunnes Yelizin piti lähteä Istanbuliin opintoihin kuuluvaan työharjoitteluun. Puolen vuoden aikana he vierailivat toistensa luona neljä kertaa.

Nyt, heinäkuisena perjantaina vietetään häitä Bielefeldissä, kaupungissa, jossa Hüseyin, 36, opiskeli oikeustiedettä ja toimii nyt asianajajana. Täällä on myös pariskunnan yhteinen koti. Hääpäivä on valittu sulhasen syntymäpäiväksi, ettei se vain missään nimessä unohtuisi.

”Onko mikään muuttunut sen jälkeen, kun ilmoititte aikeestanne mennä naimisiin?” maistraatin vihkijä kysyy parilta, joka istuu todistajien kanssa pitkän pöydän ääressä.

”On”, vastaa Hüseyin Şahin ylpeänä. Yeliz odottaa vauvaa.

Vihkijä puhuu niin kauniisti, että viimeisetkin ripaukset virastotunnelmasta katoavat.

”Naimisiinmeno ei ole onnellinen loppu, vaan se on alku. Luottamus on halua näyttää toiselle myös haavoittuvat puolensa.”

Kuudentoista minuutin kuluttua kummaltakin kysytään: tahdotko?

”Ere ere!” Sulhanen vastaa kurdiksi – ja lakimies kun on, vielä varmuuden vuoksi saksaksi perään: ja!

Nämä ovat kuitenkin kaikkea muuta kuin perinteiset kurdihäät. Hääparilla on ollut kova työ vakuuttaa vanhempansa siitä, että 500–1 000 vierasta ei ole tarpeen. Etenkin sulhasen isälle Süleyman Şahinille suuret häät olisivat olleet itsestäänselvyys. Tällaisia häitä vietetään turkkilaisten ja kurdien piireissä ympäri Saksaan jatkuvasti. Hääpaikaksi tarvitaan silloin melkoinen halli.

”Kyllä häät ovat häät, kun sukulaisia lentää paikalle Lontoosta asti. Omat hääni Turkissa kestivät kaksi päivää”, Süleyman Şahin sanoo.

Ensimmäinen ajatus ihan pienistä häistä oli vanhemmille aivan liikaa.

”Oikeastaan halusimme ihan pienet häät, 30 vierasta, mutta päädyimme sitten tähän 130:een kutsuttuun”, kertoo Yeliz, nyt uudelta nimeltään Yeliz Şahin.

Hääpari kuuluu uskonnoltaan aleviitteihin, joita on Saksassa noin puoli miljoonaa. Kurdeja arvioidaan olevan Saksassa myös runsaat puoli miljoonaa. Suuri osa heistä asuu Nordrhein-Westfalenissa, jonne 1960-ja 1970-luvulla tuli paljon turkkilaisia vierastyöläisiä. Uskonnolla on yhteys islamiin, mutta se ei allekirjoita suurta osaa islamin säännöistä eikä esimerkiksi tunnusta sharia-lakia lainkaan.

Turkin tämänhetkisen sekavan tilanteen takia Saksan kurdit seuraavat silmä kovana, mitä Turkissa tapahtuu.

Yeliz ja Hüseyin Şahin tuntevat itsensä täysin saksalaisiksi. Tuhannet häät nähnyt hääkuvaaja nauraa, että nyt saavat perinteet kyytiä, kun sulhanen on kiristämässä vaimonsa hääpuvun nyörejä. Monelle saksalaiselle morsiamelle on yhä tärkeää, että puku säilyy salaisuutena viime hetkeen asti. Yelizin ranteessa välkkyvät kapeat kultarenkaat, jotka kuuluvat morsiamen asuun.

”Renkaiden määrässä enemmän on aina enemmän”, sanoo viiteen tyytynyt Yeliz.

Illan juhlapaikka onkin sitten entinen kirkko. Se saneerattiin kymmenen vuotta sitten ravintolaksi. Alttarin paikalla on tänä iltana dj, bändi ja tanssilattia. Ruoka höyryää jo ulkoterassilla. Pöydät on koristeltu punaisin, vihrein ja keltaisin paprikoin. Värit tulevat Kurdistanin lipusta.

Vieraat soljuvat juhlapaikalle rentoon tahtiin. Naisilla on pitkät iltapuvut ja vähintään kymmenen sentin korot. Yelizin sisarella Filizillä on kirkkaanpunainen puku ja Hüseyinin sisarella Nuranilla kirkkaanvihreä.

Sisarukset pitävät puheen ja antavat hääparille lahjaksi oliivipuun. Samoin puheen pitää Yelizin hyvä ystävä ja kaaso Nurşen Altan.

”Annoin tulla kaikella tunteella sen, mitä ajattelen rakkaasta pariskunnasta. Jännitti hirveästi”, Nurşen Altan huokaisee, mutta on heti valmis johtamaan tanssia, kun bändi aloittaa.

Naisilla on paljetein koristellut värikkäät huivit, ja musiikki imee tanssilattialle nopeasti suuren tanssijoiden piirin. Aletaan olla illan tunnelman ytimessä.

Jos kaikki alkoi silmälaseista ja myöhemmin avuksi tuli sosiaalinen media, ne ovat olleet loistavia apuvälineitä tässä rakkaustarinassa. Hääpari Hüseyin ja Yeliz hehkuvat.

”Hüseyin on yksinkertaisesti minun rakkaani. Hänellä on jalat maassa ja hän saa minut aina rauhalliseksi, jos olen jostakin huolissani”, morsian sanoo.

”Ensin rakastuin Yelizin silmiin. Rakastan hänessä sitä, että hänen kanssaan voimme aina puhua, kaikesta.”

Näin hääpäivä kului

 Kello 6.30 morsian heräsi ja meni kampaajalle.

 Kello 12 siviilivihkiminen Bielefeldin kaupungintalolla. Saksassa avioliitto on aina solmittava maistraatissa. Kirkollinen vihkiminen on vielä erikseen.

 Kello 12.30 kuohuviiniä ja sulhasen suosikin, Arminia Bielefeld -jalkapallojoukkueen logolla koristeltua kakkua maistraatin tiloissa.

 Kello 16 hääpari siirtyi valokuvausta varten juhlapaikalle, joka oli vanha kirkko.

 Kello 17 vieraat alkoivat saapua.

 Kello 20 tanssi alkoi.

 Ilta jatkui pikkutunneille.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eurooppa sanoo tahdon
 • Saksa
 • Kurdit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  2. 2

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  3. 3

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  4. 4

   Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

  5. 5

   Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

  6. 6

   Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

  7. 7

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  8. 8

   Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

  9. 9

   Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

  10. 10

   Iran uhmasi Yhdysvaltoja uudella ohjuskokeella

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

  4. 4

   Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

  5. 5

   Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

  6. 6

   Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

  7. 7

   ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

  8. 8

   Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

  9. 9

   Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

  10. 10

   Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  5. 5

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  6. 6

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  7. 7

   Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

  8. 8

   Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

  9. 9

   24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

  10. 10

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  11. Näytä lisää