Ulkomaat

Haluaako Venäjä Trumpin presidentiksi? Clintonin kampanjaa vavisuttavan sähköpostivuodon jäljet johtavat Venäjälle

Clintonin kampanja syyttää Venäjää presidentinvaalien manipuloimisesta Donald Trumpin hyväksi.

Yhdysvaltojen demokraattipuolueeseen kohdistuneen nolon tietomurron jäljet johtavat asiantuntijoiden mukaan Venäjälle.

Vuotosivusto Wikileaks julkaisi viikonloppuna noin 20 000 puolueen sisäpiiriläisten välisiä sähköpostiviestejä, jotka tietävät hankaluuksia Hillary Clintonin presidentinvaalikampanjalle. Viesteistä käy ilmi, että puolueen johto suosi Clintonia ja juonitteli esivaalien aikana toista ehdokasta Bernie Sandersia vastaan. Tieto raivostuttanut Sandersin kannattajat ja repinyt puoluetta hajalle.

Viestit ovat ilmeisesti peräisin kesäkuussa tapahtuneesta tietomurrosta demokraattien puoluekomitean sähköpostipalvelimille. Clintonin kampanja syytti sunnuntaina tietomurrosta Venäjän hallitusta, joka pyrkii sekaantumaan Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin.

Venäjä yrittää sabotoida Clintonin ja kääntää vaalit republikaanien Donald Trumpin voitoksi, Clintonin kampanjapäällikkö Robby Mook sanoi ABC-kanavan uutisille.

Ainakin viranomaiset ovat ottaneet syytökset tosissaan, The Washington Post -lehti kertoi. Yhdysvaltojen eri tiedustelu- ja turvallisuuspalveluiden edustajat kokoontuivat juuri ennen vuodon julkistusta Valkoiseen taloon puimaan raportteja Venäjän murtautumisesta demokraattien tietojärjestelmiin.

Todisteita Venäjän osallisuudesta sähköpostivuotoon ovat esittäneet erinäiset asiantuntijatahot.

Jo kesäkuussa tietoturvayhtiö CrowdStrike kertoi kahden Venäjän tiedustelupalvelun hakkeriryhmän murtautuneen demokraattien puoluekomitean palvelimille. The Washington Postin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan vuodon takana oleva hakkeri Guccifer2, joka väittää olevansa romanialainen, on todennäköisesti yhteydessä Venäjään.

Vaikka taustalla olisikin Venäjän tiedustelupalvelu, ei vuoto välttämättä ole osa mitään merkittävää infosotakampanjaa. Mutta jos kyseessä on tosiaan Venäjän yritys vaikuttaa Yhdysvaltojen vaaleihin, se olisi tiettävästi ensimmäinen kerta.

Trumpin ulkopoliittinen linja olisi tosiaan mahdollisesti enemmän Venäjän presidentin Vladimir Putinin mieleen. Trump on muun muassa kehunut Putinin olevan ”enemmän johtaja kuin Barack Obama” ja toivonut hyviä välejä Venäjään. Trump on myös vihjannut, ettei Yhdysvallat hänen luotsaamanaan automaattisesti lähtisi puolustamaan Naton jäsenmaita Venäjää vastaan.

Näihin asioihin Clintonin kampanjapäällikkö Mook viittasi sunnuntaina televisiohaastattelussa.

”On huolestuttavaa, että Donald Trump muutti republikaanien puolueohjelman sellaiseksi, jota jotkut asiantuntijat pitäisivät Venäjä-myönteisenä”, Mook sanoi.

Sekä Trumpilla että tämän kampanjapäällikkö Paul Manafortilla on The Washington Postin mukaan lämpimät välit ja liiketoimintaa venäläisten oligarkkien kanssa. Manafort on kiistänyt kaikki väitteet Trumpin suhteista Putiniin. Hän kutsui vihjailuja ”pelkäksi hämäykseksi”. ”He eivät vain halua puhua niiden sähköpostien sisällöstä”, Manafort sanoi ABC-kanavalle.

Demokraateille vuoto on joka tapauksessa aiheuttanut pahoja ongelmia juuri ennen Philadelphian puoluekokousta, jossa Clinton nimitetään virallisesti presidenttiehdokkaaksi. Sandersin kannattajien alun alkaen esittämät syytökset esivaalien vilpillisyydestä saivat vahvistusta ja puoluejohtaja Debbie Wasserman Schultz ilmoitti eroavansa vuodon tultua julki. Clinton on pyrkinyt houkuttelemaan taakseen etenkin Sandersia tukevia nuoria.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  7. 7

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  8. 8

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  9. 9

   Näin neuvottelet itsellesi lisää palkkaa, neuvoo huippuyliopistoissa opettanut professori – ”Älä mieti vain sopimusta, vaan elämääsi sen jälkeen”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  10. 10

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää