Ulkomaat

Demokraattien puoluekokous alkoi – Sandersin kannattajat buuasivat Clintonille

Sandersin valitsijamies Martha Medrano ei välitä, vaikka Trump tulisi valituksi.

Philadelphia

Demokraattien puoluekokous alkoi maanantaina Philadelphiassa lähes yhtä riitaisissa tunnelmissa kuin republikaanien puoluekokous Clevelandissa viime viikolla.

Senaattori Bernie Sandersin kannattajat buuasivat puoluekokoussalissa toistuvasti, kun tulevan presidenttiehdokkaan Hillary Clintonin nimi mainittiin. He keskeyttivät puhujat huutamalla ”Bernie! Bernie!” ja heiluttelivat ehdokkaansa ja Tyynenmeren vapaakauppasopimuksen TTP:n vastaisia kylttejä.

Jopa Bernie Sanders sai itse sai kuulla buuauksia, kun hän ennen kokouksen alkua kehotti valitsijamiehiään äänestämään Clintonia.

”Ymmärrän, että olette pettyneitä, ja voi varmasti sanoa, ettei kukaan ole pettyneempi kuin minä”, Sanders sanoi tiistaiaamuna Suomen aikaa puoluekokouksessa pitämässään puheessa.

Sanders muistutti kuitenkin yleisöä siitä, ettei vaaleissa ole kyse hänestä tai Clintonista, vaan amerikkalaisista. Clinton on sitoutunut nostamaan minimipalkkaa, tekemään korkeakouluista ilmaisia keskiluokan lapsille ja vastustamaan huonoja vapaakauppasopimuksia, Sanders sanoi. Nämä olivat vaalikampanjassa hänen aloitteitaan.

”Ja jos ajattelette jättävänne nämä vaalit väliin, ajatelkaa, millaisia korkeimman oikeuden tuomareita Donald Trump nimittäisi”, Sanders sanoi.

Sanders oli myös pyytänyt etukäteen kannattajiaan välttämään mielenilmauksia kokoussalissa, koska ”Trump toivoo juuri sitä”. Sandersilaiset eivät totelleet, vaan huusivat Bernien nimeä myös koomikko Sarah Silvermanin puheen päälle maanantai-iltana.

Silverman, joka siirtyi Sandersin takaa Clintonin tueksi, kohautti salia vastaamalla sandersilaisille ”te olette naurettavia”.

Puoluekokouksen riitaisa alku ei kerro hyvää Clintonin presidentinvaalikampanjalle. Hän voitti senaattori Sandersin demokraattien esivaaleissa, ja Sanders luovutti kesäkuussa.

Monet Sandersin kannattajat eivät kuitenkaan aio tehdä niin. He pitävät Clintonia liian oikeistolaisena ja eturyhmien kätyrinä. Maanantain mielenosoituksessa jotkut sandersilaiset jopa huusivat Clintonista ”vangitkaa hänet!”, mikä on republikaanien iskulause.

”En luota Clintoniin. Hän yrittää esiintyä maltillisena yksille ja edistyksellisinä toisille”, sanoi Sandersin valitsijamies Jason Thompson, 19, Arkansasista.

”Clinton väittää, että hän aikoo uudistaa vaalirahoitusjärjestelmän, mutta samalla hän ottaa itse yrityksiltä vaalirahaa vastaan.”

Sandersin kalifornialainen valitsijamies Martha Medrano, 33, oli erityisen tuohtunut siitä, että Clinton valitsi varapresidenttiehdokkaakseen maltillisen Tim Kainen. Kaine kannattaa vapaakauppaa, toisin kuin Sanders.

”Valinta kertoo siitä, että Clinton ei enää edes yritä ottaa sandersilaisia huomioon”, Medrano sanoo.

Medrano aikoo tehdä kaikkensa puoluekokouksessa näyttääkseen, etteivät demokraatit ole yhtenäisiä. ”Jos meidät yritetään vaientaa, demokraattipuolue räjähtää sisältäpäin.”

Real Clear Politics -uutissivuston laskurin mukaan Clinton sai esivaaleissa yli kolme miljoonaa ääntä enemmän kuin Sanders. Clintonilla on demokraattien puoluekokouksessa 2 220 valitsijamiestä, Sandersilla 1 831. Lisäksi 591 puolueen 714 supervalitsijamiehestä on ilmoittanut kannattavansa Clintonia.

Supervalitsijamiehet ovat puolueen sisäpiiriläisiä. Heidän enemmistönsä tuki alusta lähtien Clintonia, koska pitivät tätä vahvempana ehdokkaana republikaania vastaan.

Sandersilaiset järjestävät Philadelphiassa joka päivä Clintonin-vastaisia marsseja. He ovat myös keränneet adressin muuttaakseen esivaalien sääntöjä niin, että puolue luopuisi supervalitsijamiehistä.

Lisää löylyä kuumille kiville löi se, että Wikileaksin viikonloppuna julkaisemien sähköpostien mukaan demokraattipuolueen sisäpiiri kannatti Clintonia, vaikka näiden olisi pitänyt olla esivaaleissa neutraaleja.

Sandersin valitsijamies Robyn Sumners oli vaalitarkkailijana Kalifornian esivaaleissa. Hänen mukaansa moni demokraatti hänen vaalipiirissään ei voinut äänestää, koska heidät oli vahingossa rekisteröity republikaaneiksi.

”Järjestelmä toimi Sandersia vastaan. Se oli hirveää”, Sumners sanoo.

Uskooko Sumners todella, että Clintonin kampanja sabotoi esivaaleja?

”Ainakin vaalijärjestelmässämme on vakavia ongelmia”, Sumners sanoo.

Äänestäminen Yhdysvalloissa on paljon hankalampaa kuin Suomessa, sillä se vaatii ennakkorekisteröinnin usein kuukausia aikaisemmin. Myös rekisteröintiin vaadittavia henkilökorttilakeja on tiukennettu. Säännöt toimivat pienituloisia ja vähemmistöjä vastaan.

Clintonin kannalta huolestuttavinta on se, että osa sandersilaisista aikoo protestoida äänestämällä varsinaisissa vaaleissa vihreiden tulevaa presidenttiehdokasta Jill Steinia. Kaksipuoluejärjestelmässä Steinilla ei ole mahdollisuutta tulla valituksi, mutta hän voi viedä ääniä demokraateilta.

Valitsijamies Martha Medranoa ei hetkauta, vaikka tasaisessa kisassa ääni Steinille voisi johtaa Trumpin voittoon. Näin kävi viimeksi vuonna 2000, kun demokraatti Al Gore hävisi republikaani George W. Bushille 537 äänellä Floridassa. Vihreiden presidenttiehdokas Ralph Nader sai silloin Floridassa yli 97 000 ääntä.

”Jos Trump valitaan, demokraattipuolue saa syyttää siitä itseään”, Martha Medrano sanoi. ”Mitä menivät valitsemaan kahdesta ehdokkaasta huonomman.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poika harrasti seksiä kehitysvammaisen tytön kanssa – oikeus hylkäsi syytteen törkeästä raiskauksesta, koska oli epäselvää, miten tyttö kieltäytyi

  2. 2

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset henkilöpaperit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  3. 3

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  4. 4

   Helsingissä liftataan nyt ilman autoa kulkevien ohikulkijoiden matkaan – Näin toimii suomalaiskaverusten kehittelemä Urban Hitchhiking

  5. 5

   Venäjä vastaa Yhdysvaltain uusiin pakotteisiin: karkottaa diplomaatteja ja sulkee amerikkalaisten loman­viettopaikan

  6. 6

   Suomalaislapsilta vaaditaan liikaa itsenäisyyttä – Ranskassa pikku koululaisten ei tarvitse viettää iltapäiviään yksin

  7. 7

   Junaid Khan, 15, puukotettiin kuoliaaksi, koska hän syö lihaa – ”pihvilynkkaukset” ovat kesän kuumin puheenaihe Intiassa

  8. 8

   Trumpin uuden viestintäjohtajan alatyylinen vuodatus vei Valkoisen talon sisäiset riidat uudelle tasolle – haukkui kansliapäällikköä ”skitsoksi” ja uhkasi erottaa kaikki alaisensa

  9. 9

   Festareiden silmiinpistävät: Hippi-Arto, 65, joka tanssii, vaikka ystävät ovat kuolleet huumeisiin

  10. 10

   ”Lapsena silvottu nainen ei välttämättä tiedä, miltä sukuelimien tulisi näyttää” – Britanniassa silpomisesta saa kovan rangaistuksen, Suomessa ei ole edes silpomista koskevaa lakia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Helsinkiläinen yökerho myöntää: vain suomalaiset henkilöpaperit kelpaavat – Lady Moon käännytti meksikolaisen ovelta ”koska tämä on Suomi”

  4. 4

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  5. 5

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  6. 6

   Putin arvosteli USA:ta Punkaharjulla: ”On mahdotonta sietää loputtomiin häikäilemättömyyttä maatamme kohtaan” – Niinistö sanoi vastaan venäläistoimittajalle

  7. 7

   Seksuaaliseen häirintään törmää Helsingissä kaikkialla

  8. 8

   Niinistö ja Putin kävivät oopperassa Putinin Suomen-vierailun päätteeksi – faniseurue kiljahteli ja heilutti Venäjän lippua, kun he näkivät vilauksen Putinista katsomossa

  9. 9

   Presidentti Niinistö esitti onnistuneesti jäyhää länsisuomalaista äijää – samalla hän viestitti Putinille, että Suomi kuuluu länteen

  10. 10

   Yhdysvaltain senaatti kaatoi yhdellä äänellä Obamacaren ”laihan kumouksen” – McCain taas ratkaisijoiden joukossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Professori Markku Kivinen: Putin lähetti lehdistötilaisuudessa piiloviestin Suomelle

  11. Näytä lisää