Valikko
Ulkomaat    |   HS-analyysi

Varastiko Putinin hallinto Clintonin puolueen sähköpostit? Viisi seikkaa puolesta ja vastaan

Miksi Venäjän epäillään olleen Yhdysvaltojen demokraattipuolueen puoluetoimiston sähköposteihin tehdyn tietomurron takana?

Miksi Venäjän epäillään ollaan Yhdysvaltojen demokraattipuolueen puoluetoimiston sähköposteihin tehdyn tietomurron takana?

Tietoturva-alakaan ei ole asiasta aivan yksimielinen. Useat asiat puhuvat Venäjän osallisuuden puolesta, mutta täyttä varmuutta asiasta on vaikeaa saada.

HS esittelee seikat Venäjän osallisuuden puolesta ja vastaan.

 

Venäläiset vakoiluohjelmat

Puolesta. Kesäkuussa tuli ilmi, että demokraattien puoluetoimiston tietoverkkoihin oli murtauduttu. Puoluetoimiston tietoverkoista löydettiin kaksi eri verkkovakoilukampanjaa, joita pidetään venäläisten luomina. Kampanjat APT 28 ja APT 29 on päätelty niiden sisältämän venäjän kielen, vakoiluohjelmien osien luomisen aikavyöhykkeiden ja vastaavien seikkojen perusteella Venäjän valtion rahoittamiksi. Kun APT 28 -vakoilukampanja löydettiin Saksan parlamentin verkoista, Tagesspiegel-lehti kertoi että sen takana ovat Venäjän sotilastiedustelu GRU ja sisäinen turvallisuuspalvelu FSB. Vastaava arvio toistuu kampanjoihin tarkkaan perehtyneen tietoturvayhtiö FireEyen raportissa sekä APT28 -kampanjaa nimellä Pawn Storm tutkineen Trend Micron löydöissä.

Vastaan. Edellä mainitut vakoilukampanjat ovat kuitenkin toimineet toisistaan erillään ja ilmeisesti toisistaan tietämättä. Tämä puhuu sen puolesta, että työkalupaketteja ei ole valmistanut ja käyttänyt yksi ja sama toimija. Tagesspiegelin tiedot pohjautuvat Saksan valtionhallinnon kyberturvallisuutta käsittelevään uutiskirjeeseen ja nimettöminä pysytteleviin tiedustelulähteisiin. Yhtenä yhtymäkohtana kyseisen Saksan parlamentin tietomurron ja Yhdysvaltojen demokraattien puoluetoimiston murron välille on esitetty vakoilukampanjan ohjailuun käytettävän komentopalvelimen yhteistä ip-osoitetta. Osoite ei kuitenkaan osoita yhteyttä minkään valtion tiedustelupalveluun, korostaa esimerkiksi kybersodankäytiin erikoistunut tietoturva-asiantuntija Jeffrey Carr.

Myös APT 28 -vakoilukampanjaan huolellisesti perehtynyt tietoturvayhtiö FireEye pitää tutkimusraportissaan mahdollisena, että taustalla on Venäjän sotilaallinen tiedusteluorganisaatio, mutta ei esitä kattavaa näyttöä epäilynsä tueksi.

 

”Romanialainen” hakkeri

Puolesta. Seuraavana päivänä sen jälkeen, kun Washington Post oli uutisoinut Venäjän mahdollisesta osuudesta puoluetoimiston tietomurtoon, osa demokraateilta varastetuista sähköposteista julkaistiin verkossa. Guccifer 2.0 -nimimerkillä esiintynyt hakkeri otti yksinään vastuun koko tietomurrosta. Hän kertoi olevansa kotoisin Romaniasta kuten esikuvansa, joka murtautui Hillary Clintonin sähköpostipalvelimelle.

Kun Vice-lehti haastatteli puoluetoimiston murrosta kunnian ottanutta hakkeria verkossa, tämän romaniankieliset vastaukset romaniankielisiin kysymyksiin kuitenkin sisälsivät alkeellisia kielivirheitä. Ne ovat ominaisia käännöskoneella tuotetuille vastauksille.

Lisäksi romanialaiseksi esittäytynyt hakkeri on käyttänyt useille julkaisuille antamissaan verkkohaastatteluissa alkuperänsä salaavaa virtuaaliverkkoa, jonka sivut ovat venäjäksi, käy ilmi tietoturvayhtiö ThreatConnectin tekemästä selvityksestä. Myös hakkerin esittämät tekniset yksityiskohdat ovat yhtiön mielestä käytännössä mahdottomia.

Tiedossa ei ole myöskään pitävää näyttöä sille, onko monimutkaisuutensa ja käyttökustannustensa puolesta valtiollisia varoja edellyttäviä verkkovakoilutyökaluja – kuten APT 28:aa ja APT 29:ää – rikollisten tai muiden yksityisten hakkerien käytössä.

Vastaan. Näyttö viittaa siihen, että hakkeri osaa venäjää. Romaniassa asuu kymmeniätuhansia venäjää äidinkielenään puhuvia, muiden muassa Krimin tataareja. Lisäksi internetissä kuka hyvänsä voi esiintyä kenenä hyvänsä, eikä mikään velvoita verkkokeskustelussa haastateltavaa ihmistä tai ihmisiä puhumaan totta. Toistaiseksi ei ole myöskään tiedossa, miten tietomurrosta vastuun ottaneen hakkerin henkilöllisyys on haastateltaessa pyritty vahvistamaan.

On mahdollista, että henkilöä ei ole edes olemassa. Tai on mahdollista, että hän on olemassa ja hänet on palkattu tehtävään. On myös mahdollista, että henkilö toimii yksin.

Toistaiseksi juuri mistään ei ole varmuutta.

 

Tiedustelutieto ja poliittiset suhteet

Puolesta. Yhdysvaltojen tiedusteluorganisaatiot ja -viranomaiset ovat ilmeisen vakuuttuneita Venäjän osuudesta puoluetoimiston tietomurtoon. Asiasta kertoi esimerkiksi The New York Times keskiviikkona. Viranomaiset ovat lehden mukaan jakaneet tietonsa Valkoiselle talolle.

Tiistaina Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry kertoi nostaneensa tietomurron esiin Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa, mutta ei esittänyt suoria syytöksiä. Kerry totesi The New York Timesin mukaan, että haluaa antaa Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n tutkia tapausta rauhassa.

Samoilla linjoilla oli Yhdysvaltojen väistyvä presidentti Barack Obama tiistaina yhdysvaltalaiskanava NBC:lle antamassaan haastattelussa. Obama tuntui pitävän Venäjän osallisuutta postimurtoon mahdollisena.

”He yrittävät vaikuttaa vaaleihin Euroopassa säännöllisesti”, Obama sanoi Venäjästä.

Vastaan. Sekä John Kerry että Barack Obama ovat demokraattipuolueen jäseniä. On vaikeaa ajatella, että he asettuisivat puolueensa kannalta vastentahtoisiin asemiin. Presidentti Obama on vain kerran presidenttikautensa aikana syyttänyt toista valtiota suoraan kybertoimista Yhdysvaltoja vastaan. The New York Timesin mukaan tämä tapahtui, kun Pohjois-Korean epäiltiin murtautuneen elokuvayhtiö Sonyn verkkoihin vuonna 2014. Venäjää ja Kiinaa Obama ei ole koskaan syyttänyt suoraan, sillä hän ei ole halunnut vaarantaa diplomaattisia suhteita.

Liittovaltion poliisin FBI:n tutkinta sen sijaan on kesken. Poliisin tekemässä rikostutkinnassa edellytetään todisteita. Sellaiseksi ei riitä kaupallisen tietoturvayhtiön esittämä päätelmä raportissa, jonka tehtäviin lukeutuu parantaa yhtiön näkyvyyttä ja markkina-arvoa.

 

Venäläinen narratiivi

Puolesta. Venäjä on ennenkin naamioitunut toisten toimijoiden taakse, kirjoitti Lontoon Kings Collegessa työskentelevä turvallisuusprofessori ja kirjailija Thomas Rid. Vice-lehdessä julkaistussa kirjoituksessa Rid muistuttaa, että Venäjä paljastui ranskalaiselle tv-kanava TV5 Mondelle tehdyn tietomurron taustalta, vaikka murron tekijäksi ilmoittautui tavallisesti terroristijärjestö Isisiin liitetty ”Kyberkalifaatti”. Heidän käytössään oli kuitenkin Ridin mukaan sama APT 28 -vakoilukampanja.

Ridin mukaan ”romanialainen” hakkeri, joka ilmestyy välittömästi tietomurron saaman julkisuuden jälkeen, sopii Venäjän sotilastiedustelu GRU:n röyhkeisiin ja aggressiivisiin toimintamalleihin. GRU toimii Venäjän uuden, viime vuoden lopulla hyväksytyn sotilasdoktriinin puitteissa. ”Gerasimovin doktriiniksi” kutsutun opin lähestymistapoihin kuuluvat harhautukset ja vilpillinen informaatio. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Katri Pynnöniemi kuvaa näitä Venäjän ulko- ja turvallisuuspolitiikalle ominaisia menetelmiä keväällä ilmestyneessä tutkimuksessaan nimellä strateginen harhauttaminen. Lähestymistavalla on perinteet Neuvostoliitossa.

Vastaan. Hämääminen ei ole Venäjän etuoikeus, vaan sumutus kuuluu kaikkien varkaiden työkalupakkiin. Esimerkiksi ”maailman etsityin hakkeri” Kevin Mitnick hankki teknologisia liikesalaisuuksia ja pakoili poliisia yli vuoden esiintymällä itse poliisina. Myös muut valtiot kuin Venäjä käyttävät puolitotuuksia ja piilottelua lähestymistapoinaan: Yhdysvaltojen signaalitiedustelu NSA tunnettiin pitkään nimellä No Such Agency (ei moista virastoa).

FireEye-yhtiön johtavana asiantuntijana työskentelevä Richard Bejtlich on havainnut sumutuksen elementtejä Kiinan kansanarmeijan kyberyksikössä. Kiinan informaatio- ja kybersodankäynnin pääelementin keksi jo Sunzi ennen ajanlaskun alkua, Bejtlich kirjoitti vuonna 2010: suurin voitto on voittaa sota ilman taistelua.

 

Donald Trumpin outo suhde Venäjään

Puolesta. Pian tietomurron julki tulemisen jälkeen ”romanialainen” hakkeri kertoi aikovansa luovuttaa demokraattien puoluetoimiston sähköpostit tietovuotosivusto Wikileaksille. Wikileaks on julkaissut niistä noin 20 000 ja aiheuttanut vuodolla kiusallista julkisuutta puolueen sisällä kesken Yhdysvaltojen presidentinvaalikampanjaa.

Demokraattipuolue on perustellusti huolissaan vastavalitun ehdokkaansa Hillary Clintonin menettävän suosiotaan. Tämä voisi auttaa republikaanipuolueen ehdokasta Donald Trumpia tulemaan valituksi Yhdysvaltojen presidentiksi.

Trumpin yhteyksistä Venäjän hallintoon on kirjoitettu paljon. Trump itse on kiistänyt, että hänellä olisi liikesuhteita Venäjään, mutta hänen ympäriltään yhteyksiä löytyy. Trumpin kampanjapäällikkö Paul Manafortilla on ollut liikesuhteita venäläisiin oligarkkeihin, turvallisuusneuvonantaja Michael Flynn yllätti viime vuonna istumalla Venäjän presidentti Vladimir Putinin vieressä venäläisen mediajätti RT:n syntymäpäiväillallisella ja ainakin kaksi muuta neuvonantajaa ovat työskennelleet Venäjän hallintoa lähellä olevien yritysten parissa. Asiasta on kertonut muiden muassa Washington Post.

Presidentti Putinia Trump ei tunnu haittaavan. Kesäkuussa Putin kutsui uutistoimisto AP:n mukaan Trumpia ”teräväksi” mieheksi. Jo viime joulukuussa Trump kertoi MSNBC:lle pitävänsä Putinia vahvana johtajana.

Vastaan. Mikäli Venäjä haluaa tavoitella suurvalta-asemaa, sille on hyödyllistä löytää kumppanit jotka eivät vastusta sen pyrkimyksiä ja aiheuttavat kilpailijoissa sisäistä sekaannusta.

Useat analyytikot ja politiikan tutkijat ovat pitäneet Donald Trumpia pikemmin oireena kuin tautina Yhdysvaltojen politiikassa. Liikemies Trump ei ole poliittisesti yhtä kokenut kuin entinen ulkoministeri Hillary Clinton.

Venäläis-yhdysvaltainen, Putinin äänekkäänä kriitikkona tunnettu toimittaja-kirjailija Masha Gessen kirjoitti tiistaina pitävänsä Trumpin ja Putinin vertailua Yhdysvalloissa ”päähänpinttymänä”. Gessenin mielestä spekulointi Trumpin ja Putinin yhteyksillä on tapa pakoilla Venäjän selän taakse vastuuta siitä, millaisen uhan Trump amerikkalaiselle demokratialle aiheuttaa.

”Kuvittele, että teini-ikäinen lapsesi on rakentanut kotona pommin, joka räjähtää ja tuhoaa talosi. Seinät ovat romahtamassa ja sinä – sinä syytät naapurissa asuvaa lasta joka heitti kiven ikkunaasi”, Gessen kirjoittaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Tappouhkauksia ja tahallisia kolarointeja – Autopaparazzi kertoo, millaista on autojen salakuvaajan arki

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Supo: Terrori-iskujen uhka Suomessa on kohonnut, tiedustelutoiminta ”jatkunut aktiivisena ja aggressiivisena”

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Kieli kertoo maailmasta ja muokkaa sitä samalla, miksi siis vain naista sanotaan ”huoraksi”?

  8. 8

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  9. 9

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  10. 10

   Peloton tyttö pääsi Wall Streetille kuukaudeksi uhmaamaan miesten valtaa – Patsaasta tuli valtava hitti, kiistan aihe ja ehkä pysyvä osa New Yorkia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  3. 3

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  4. 4

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  5. 5

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  6. 6

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  7. 7

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  8. 8

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  9. 9

   Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

  10. 10

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  9. 9

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  10. 10

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  11. Näytä lisää