Valikko
Ulkomaat

Obaman poikkeuksellinen puhe puoluekokouksessa: Amerikka ei kaipaa Trumpia hallitsijakseen

Näissä vaaleissa on kyse siitä, keitä amerikkalaiset ovat, Obama sanoi.

Philadelphia

Vaalikampanjassaan kahdeksan vuotta sitten Barack Obaman toiveikas motto oli ”Yes, we can” (me pystymme siihen). Varhain torstaina pitämässään puheessa presidentti Obama yritti vakuuttaa amerikkalaiset siitä, että se on yhä Yhdysvalloille parempi iskulause kuin ”Yes, he will” (hän aikoo tehdä sen).

”Hän [republikaani Donald Trump] luottaa siihen, että jos hän pelottelee ihmisiä tarpeeksi, hän saattaa saada juuri ja juuri tarpeeksi ääniä voittaakseen”, Obama sanoi demokraattien puoluekokouksessa Philadelphiassa.

”Mutta me amerikkalaiset emme ole heikkoja tai pelokkaita ihmisiä. Me emme kaipaa sitä, että meitä hallitaan.”

”Yhdysvalloissa ei koskaan ole ollut kyse siitä, mitä yksi ihminen sanoo tekevänsä hyväksemme. Kyse on siitä, mitä me voimme saavuttaa yhdessä.”

Obama pyysikin amerikkalaisia ”hylkäämään pessimismin, hylkäämään pelon”, ja valitsemaan demokraatti Hillary Clintonin seuraavaksi presidentiksi.

Obaman puhe oli yksi hänen uransa vahvimmista ja istuvalle presidentille poikkeuksellinen. Nämä ovat poikkeukselliset vaalit, Obama sanoi. Hänen mukaansa kyse ei ole tällä kertaa valinnasta puolueiden välillä, vaan ”perustavasta valinnasta sen suhteen, keitä me olemme kansana”.

Presidentin mukaan Trumpin sanoma johtaa Yhdysvaltoihin, jossa ihmiset kääntyvät toisiaan vastaan ja maailmasta poispäin. Trumpin maailmankuvaa Obama kuvaili syyllistäväksi, vierastavaksi ja vihaiseksi.

”Se ei ole se Amerikka, jonka minä tunnen”, Obama sanoi. ”Minä näen kansan, joka on vahvempi yhdessä.”

Obaman toiveikas puhe heijasteli samoja teemoja, joista hän tuli aikoinaan tunnetuksi: suurista ongelmista huolimatta Yhdysvalloissa on enemmän hyvää kuin pahaa.

”Se Amerikka, jonka minä tunnen, on täynnä rohkeutta, optimismia ja aitoutta. Amerikka, jonka tunnen, on säädyllinen ja antelias”, Obama toisteli.

Yhteisten arvojen takia ”kaikki, jotka uhkaavat arvojamme, ovat ne sitten fasisteja, kommunisteja, jihadisteja tai kotimaisia kansankiihottajia”, epäonnistuvat lopulta.

Obama muistutti amerikkalaisia myös presidenttikautensa konkreettisista saavutuksista: terveydenhoitouudistuksesta, Pariisin ilmastosopimuksesta, Osama bin Ladenin tappamisesta, Iranin ydinohjelmasopimuksesta ja talouskasvusta.

Hän muistutti, että vuoden 2008 finanssikriisistä on noustu ylös, ja rikollisuus on laskenut merkittävästi 20 vuodessa, toisin kuin Trump antaa ymmärtää.

”Monella mittarilla maamme on vahvempi ja vauraampi kuin silloin, kun aloitin.”

Obamalla on myös henkilökohtaisia syistä syytä toivoa, että Clinton on Yhdysvaltain seuraava presidentti. Monet Obaman presidenttikauden tärkeimmistä saavutuksista riippuvat seuraavasta presidentistä ja tämän nimittämistä korkeimman oikeuden tuomareista.

Trump on luvannut repiä sekä Obaman terveydenhoitouudistuksen, Pariisin ilmastosopimuksen että Iranin ydinsopimuksen.

”Toki amerikkalaisilla on todellisia ongelmia: laskut, lapset, sairaat vanhemmat”, Obama jatkoi.

”On alueita, jotka eivät ole toipuneet tehtaiden sulkeuduttua. On vanhempia, jotka pelkäävät lastensa tulevaisuuden puolesta. Terrori-iskut pelottavat ja surettavat”, hän sanoi.

Obaman mukaan Hillary Clintonilla on oikeita saavutuksia ja oikeita suunnitelmia ongelmien korjaamiseksi, kun taas Trump ei ole suunnitelmien tai faktojen perään.

”Bisnesmies hän on, mutta minä tunnen monia menestyneitä bisnesmiehiä, jotka eivät jätä jälkeensä oikeusjuttujen, maksamattomien työntekijöiden ja huijatuksi tulleiden asiakkaiden vanaa”, Obama huomautti.

Obaman puhe vahvisti käsitystä, jonka mukaan Yhdysvaltain presidentinvaalit rintamalinjat kulkevat optimistien ja pessimistien välillä. Optimistit ovat valmiita antamaan demokraateille kolmannen kauden, pessimistit haluavat vaihtaa Trumpiin, jonka mukaan ”Yhdysvallat on menossa helvettiin”.

Demokraattien kannalta ongelma on se, että moni republikaani pitää Trumpia silti parempana vaihtoehtona kuin Clintonia. Obama myönsi puheessaan, että Clinton ei ole täydellinen ja on tehnyt virheitä.

Hän, kuten presidentti Bill Clinton edellisenä iltana, perusteli kuitenkin Clintonin pätevyyttä tämän kokemuksella, peräänantamattomuudella ja isänmaallisuudella.

”Mikään ei oikeastaan valmista presidenttiviran vaatimuksiin. Ennen kuin on istunut pöydän ääreen, ei tiedä, millaista on hoitaa kansainvälistä kriisiä tai lähettää nuoria ihmisiä sotaan”, Obama sanoi. ”Mutta Hillary on ollut samassa huoneessa, hän on osallistunut näihin päätöksiin.”

Obama tunnusti, että Clinton on nyt pätevämpi presidentiksi kuin hän itse kahdeksan vuotta sitten, kun hän voitti Clintonin esivaaleissa.

”Koskaan ei ole ollut miestä eikä naista, en minä, ei Bill, joka olisi ollut yhtä pätevä presidentin virkaan kuin Hillary Clinton.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  2. 2

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  3. 3

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Mika Häkkisen ja Ayrton Sennan yhteinen taival alkoi kunnon riidalla – eikä suomalainen huumori yhtään helpottanut tilannetta

  6. 6

   CNN: FBI:n mukaan Trumpin avustajat saattoivat tehdä yhteistyötä venäläisten kanssa Clintonia vastaan

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Euroopan kovimmat reissaajat asuvat Suomessa – ”Opimme rakastamaan maita, joihin pääsee helposti”

  9. 9

   Helsingissä on huutava pula pienistä asunnoista – kuntavaali­ehdokkaat täysin eri mieltä ratkaisukeinoista

  10. 10

   Kaikki on aina jonkun toisen syytä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  2. 2

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  3. 3

   Harva tietää mitä tehdä, kun läheisen mieli järkkyy – ”Ei kannata sanoa, että kyllä se päivä vielä paistaa risukasaankin”

  4. 4

   ”Tuhka- ja juutalaisasioiden ministeri” oli liikaa – Helsingin yliopiston ylioppilaskunta katkaisi opiskelija­yhdistyksen tuet

  5. 5

   Poliisi varoittaa lapsia Venäjältä levinneestä ahdistavasta itsemurhapelistä – pelin osuutta itsemurhiin on myös epäilty

  6. 6

   Viisi kuollut ja 40 loukkaantunut terrori­hyökkäyksessä brittiparlamentin edustalla – hyökkääjä ajoi autolla ihmisten yli, tunkeutui parlamentin alueelle ja puukotti poliisin kuoliaaksi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Tutkimus: Seksin jälkihehku liimaa pareja yhteen – vaikutuksen kesto on vakio

  9. 9

   Espoossa avattiin ruokakauppa, jossa ei ole yhtään myyjää – ”Oikeastaan tämä on kuin valtava automaatti”

  10. 10

   Turkin Erdoğanin puheet kovenevat entisestään: ”Jos Eurooppa jatkaa tähän malliin, yhdenkään eurooppalaisen ei ole turvallista kävellä kaduilla”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  2. 2

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  3. 3

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  4. 4

   Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

  5. 5

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  6. 6

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  7. 7

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  8. 8

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  9. 9

   Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

  10. 10

   Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

  11. Näytä lisää