Ulkomaat    |   Kolumni

Presidentti Niinistön ehdotus Putinille sai runsaasti julkisuutta Venäjällä

Sauli Niinistön ehdotus transpondereista yllätti jopa Vladimir Putinin, kirjoittaa Jarmo Mäkelä HS:n kolumnissa.

Presidentti Sauli Niinistö on viime aikoina ollut Venäjän mediassa esillä enemmän kuin kukaan sitten Urho Kekkosen.

Kaikki alkoi, kun presidentti Vladimir Putinin hallinnon päällikkö Sergei Ivanov kävi Suomessa presidentin kanslian kutsusta.

Mäntyniemessä pidetyssä tapaamisessa Niinistö suositteli vieraalleen, että Venäjä voisi tilanteen jatkuvan kiristämisen sijaan tehdä jotain myönteistä jännityksen lieventämiseksi Itämeren alueella.

Yksinkertainen myönteinen toimi olisi määrätä Venäjän sotilaskoneet lentämään Itämerellä transponderit päällä. Ivanov lupasi ottaa asian esille Putinin kanssa.

Sitten ei asiasta kuulunut mitään. Kultarannassa Niinistö nosti asian uudelleen esiin. Putin totesi hämmästyneenä, ettei kukaan ollut puhunut hänelle asiasta mitään.

Hän veti neuvottelupöydässä istuneen Sergei Ivanovin syrjään – ja muutaman hetken kahdenkeskisen neuvottelun jälkeen Putin palasi pöytään ja ilmoitti: Hyvä on, minä hyväksyn!

Pari päivää Putinin Suomen vierailun jälkeen asioista aina hyvin perillä oleva Georg Bovt jo tiesi kertoa, että puolustusministeri Sergei Shoigu oli antanut asiaa koskevia määräyksiä. Putin itse otti transponderit esille Venäjän turvallisuusneuvoston kokouksessa.

Sen jälkeen kaikissa Naton Varsovan huippukokousta sekä sekä sen jälkeen pidettyä Naton ja Venäjän neuvoston kokousta käsitelleissä lukemattomissa jutuissa mainittiin aihe nimeltä ”Niinistön suunnitelma” tai ”Suomen aloite”.

Asiallisesti ottaen kysymys oli siis siitä, että Niinistö halusi Venäjän luopuvan haitallisista ja vaarallisista käytännöistä, jotka se omasta aloitteestaan oli ottanut käyttöön. Näin ei asiaa toki selitetty Venäjän mediassa.

Otetaan esimerkiksi tv-kanava Pjatyi kanal 13. heinäkuuta. Se selitti asian näin: ”Suomen aloitteesta kokouksessa käsiteltiin kysymystä siitä, että sotilaskoneet lentäisivät jatkossa aina transponderit päällä. Ensimmäistä kertaa kokouksessa oli mukana Venäjän armeijan edustajia, jotka tekivät asiaa koskevia ehdotuksia. Nato lupasi tutustua niihin huolellisesti. Siellä siis kuumina käyvistä tunteista huolimatta kuitenkin ymmärretään, että päinvastaisessa tapauksessa Venäjän ja Naton törmäys muuttuu myytistä mahdollisuudeksi”.

Verkkojulkaisu vz.ru:n haastattelema korkea-arvoinen venäläinen ilmavoimien upseeri paljasti, mistä kenkä todellisuudessa puristaa: ”Suurin osa venäläisistä koneista on vanhoja, joissa ei ole näitä laitteita. Venäjän lentokoneteollisuuden lähde vahvisti tiedon siitä, että tällaisten laitteiden asentaminen vaatii kehitystyötä sekä paljon voimavaroja ja rahaa”.

Suomen ja Naton sekä idän ja lännen suhteiden tulevan kehityksen osalta Naton Varsovan huippukokous aiheutti monenlaisia pohdintoja. Arviot vaihtelivat viileistä älyttömiin. Äärimmäistä hysteriaa edusti arvostetussa Literaturnaja gazetassa kirjoittanut tutkija Oleg Nemenski. Perusteellisessa artikkelissaan hän todisteli Yhdysvaltain jo valmistelevan ”Venäjän kysymyksen lopullista ratkaisua”.

Kremlin uskollisuudesta kilpailevat uutistoimistot ovat jatkaneet marsalkka Mannerheimin muistolaatan kohtalon seurantaa. Kremlin kantaa myötäilevät RIA Novosti ja TASS muistuttivat jälleen, kuinka Mannerheim vastoin Saksan vaatimuksia kieltäytyi iskemästä Leningradiin pohjoisesta ja kuinka hän vuonna 1944 teki välirauhan Neuvostoliiton kanssa.

Jutuista käy kuitenkin ilmi, että muistolaatan suhteen ollaan onnettomassa tilanteessa. Pietarin kulttuurikomitean puheenjohtajan Konstantin Suheikon mukaan laatalle pitäisi löytää omistaja, joka olisi valmis maksamaan jo kahdesti töhrityn laatan puhdistuksesta aiheutuvat kustannukset. Toistaiseksi halukasta ei ole löytynyt.

Äärimmäistä nationalistista linjaa edustava uutistoimisto IA Regnum sen sijaan jatkoi laatan vastaista kampanjaansa. Se puhui nyt avoimesti ”todellisten Venäjä-patrioottien Kreml-kritiikistä”. Sergei Ivanovin suorittamaa laatan paljastusta se piti ”pyhäinhäväistyksenä”.

Sen sijaan Fortumin Venäjän toimintojen johtajaa vastaan suunnattu kampanja näyttää laantuneen. Keskeiset talouslehdet julkaisivat tärkeimmät tiedot yhtiön neljännesvuosikatsauksesta ilman kommentteja.

Ehkä syynä oli se, että Aleksandr Tšuvajevia mollannut uutistoimisto Rosbalt jäi kiinni valheesta. Venäjän energiaministeri ei Pietarin talousfoorumin aikana pidetyssä tapaamisessa Pekka Lundmarkin kanssa suinkaan vaatinut hänen eroaan, vaan kiitti hyvin tehdystä työstä.

Kirjoittaja on toimittaja, joka seuraa, mitä Venäjän media kertoo Suomesta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  7. 7

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  8. 8

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  9. 9

   Näin neuvottelet itsellesi lisää palkkaa, neuvoo huippuyliopistoissa opettanut professori – ”Älä mieti vain sopimusta, vaan elämääsi sen jälkeen”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  10. 10

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää