Valikko
Ulkomaat

Vallankaappausyritys, tuhansia pidätyksiä, tiedotusvälineiden vaientamista – HS kertaa viime viikkojen käänteet Turkissa

Vallankaappausyritys ja sitä seuranneet puhdistukset ovat lisänneet huolia demokratian ja kansalaisoikeuksien tilasta Turkissa.

Turkin viime viikkojen kuohunta alkoi heinäkuun puolivälissä epäonnistuneesta vallankaappausyrityksestä.

Perjantai-iltana 15.7. osa Turkin armeijan sotilaista yritti syrjäyttää presidentti Recep Tayyip Erdoğanin vallasta omien sanojensa mukaan ”maan demokraattisen järjestyksen palauttamiseksi”.

Istanbulissa ja Ankarassa kuultiin laukauksia, ja parlamenttitalossa räjähteli. Vallankumouksellisilla ei ollut koko armeijan tukea, ja he joutuivat pian vaikeuksiin. Kaikki oppositiopuolueet tuomitsivat julkisesti yrityksen. Erdoğan kehotti kannattajiaan kaduille vastustamaan vallankaappausta.

Lauantaiaamuun mennessä yritys kuivui kasaan. Taisteluissa kuoli sisäministeriön mukaan 290 ihmistä, pääosin siviilejä. Uutistoimisto Reutersin mukaan vallankaappausyrityksessä kuoli ainakin 246 ihmistä.

Jo samana yönä Erdoğan, joka oli juuri palaamassa lomalta, julisti vallankaappausyrityksen ”lahjaksi jumalalta” ja syyksi puhdistaa armeija. Hallitus syytti heti sotilaskapinasta maanpaossa elävää uskonnollista johtajaa Fethullah Gülenia, jolla on seuraajia ympäri maailmaa.

Vallankaappaus tuomittiin heti myös ulkomailla. EU ja eri Euroopan maiden johtajat, Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama sekä sotilasliitto Nato ilmaisivat tukensa Turkin demokraattisesti valitulle presidentille.

Heti lauantaina alkoi kuitenkin vallankaappauksen jälkipyykki, joka on vienyt Turkkia yhä epädemokraattisempaan suuntaan.

Pidätettyjen epäiltyjen määrät kasvoivat lauantain paristatuhannesta sunnuntaina kuuteentuhanteen, ja sotilaiden lisäksi kiinni otettiin muun muassa tuhansia tuomareita. Pääministeri Binali Yildirimin pohti ääneen mahdollisuutta palauttaa kuolemanrangaistus käyttöön.

Turkki vaati Yhdysvaltoja luovuttamaan Gülenin, mutta Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry kehotti Turkkia ensin esittämään todisteita Gülenin osallisuudesta vallankaappausyritykseen. Turkin työministeri vihjasi jopa Yhdysvaltojen olevan osasyyllinen kapinaan.

Hetken näytti siltä, että Turkin lauantaina sulkema Incirlikin lentotukikohta, jota Yhdysvallat on käyttänyt terroristijärjestö Isisin vastaisissa iskuissaan, olisi jäänyt maiden välisten neuvottelujen panttivangiksi. Turkki kuitenkin avasi tukikohdan sunnuntaina.

Maanantaihin 18.7. mennessä jo yli 20 000 kapinalliseksi tai Gülenin kannattajaksi epäiltyä poliisia, sotilasta ja tuomaria oli pidätetty tai syrjäytetty tehtävistään. Ulkomailla arvostelu vallankaappausyrityksen rajua jälkisiivousta kohtaan yltyi. EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Federica Mogherini varoitti Turkkia kuolemantuomion palauttamisesta, tai maa voi heittää hyvästit haaveilleen EU-jäsenyydestä tulevaisuudessa.

Tiistaina puhdistukset levisivät jo opetuslaitoksiin ja akateemikoihin. Yliopistojen korkeat viranhaltijat asetettiin matkustuskieltoon, ja ulkomailla olevia komennettiin palaamaan maahan. Tätä perusteltiin sillä, että joitain akateemikoita epäiltiin yhteyksistä vallankaappauksen yritykseen.

Keskiviikkoon mennessä puhdistusten kohteiksi oli joutunut jo 60 000 ihmistä. Yhteensä 7 500 sotilasta ja tuomaria on pidätetty, 8 000 poliisia erotettu, toimiluvat viety 21 000 opettajalta, yli 15 000 opetushallinnon työntekijää pantu viralta ja yli 2 000 ihmistä erotettu ministeriöistä.

Wikileaks-verkkosivusto julkaisi vastauksena puhdistuksiin noin 300 000 Turkin hallinnon sähköpostiviestiä viimeisten kuuden vuoden ajalta. Turkin hallitus esti turkkilaisten verkonkäyttäjien pääsyn Wikileaks-sivustolle.

Keskiviikkona Turkin hallitus julisti maahan kolmen kuukauden poikkeustilan, jonka ansiosta presidentti Erdoğan voi säätää lakeja ohi parlamentin. Torstaina Turkki ilmoitti, ettei se aio noudattaa Euroopan ihmisoikeussopimusta poikkeustilan takia, mikä herätti EU-johtajat jälleen kommentoimaan. Mogherini kehotti Turkkia kunnioittamaan lakia ja ihmisoikeuksia.

Lauantaina, viikko vallankaappausyrityksen jälkeen, Turkki vapautti 1 200 pidätettyä sotilasta. Yhteensä siihen mennessä oli pidätetty yli 11 000 ihmistä. Erdoğan määräsi tuhansia yksityisiä kouluja, säätiöitä ja järjestöjä suljettaviksi poikkeustilalain turvin.

Sunnuntaina kymmenettuhannet ihmiset kokoontuivat Istanbulin Taksim-aukiolle osoittamaan mieltä demokratian puolesta ja vallankaappausta vastaan. Mielenilmauksen kutsui koolle pääoppositiopuolue CHP, mutta paikalla oli myös Erdoğanin AKP-puolue. Viranomaisten kerrottiin pidättäneen Gülenin avustajan Halis Hancin, jota epäillään varojen siirtämisestä Gülenille.

Puhdistusten seurauksia pohtiva raportti moitti Turkin viranomaisia pidätettyjen pahoinpitelyistä, kidutuksesta ja raiskauksista. Amnesty Internationalin raportti syytti Turkkia mielivaltaisista pidätyksistä ja vankien oikeuksien polkemisesta.

Seuraavan viikon alkaessa puhdistustoimet laajenivat viestimiin. Turkki antoi pidätysmääräyksen 42 toimittajasta, ja keskiviikkona 27.7. listaan lisättiin 47 uutta nimeä. Pidätettävien joukossa oli hallitusta arvotelleen Zaman-lehden entisiä toimittajia.

Turkki ilmoitti myös sulkevansa kolme uutistoimistoa ja kymmeniä televisio- ja radiokanavia sekä lehtiä, muun muassa Zamanin.

Turkki vahvisti, että armeijan puhdistus oli suunnitteilla jo ennen vallankaappausyritystä. Kapinalliset aavistivat tulevan, ja käynnistivät vallankumousyrityksen, hallitus kertoi.

Pääministeri Yildirim sanoi, että puhdistus jatkuu vielä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Turkin vallankaappausyritys
 • Turkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  5. 5

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  6. 6

   ”Tilanne on osittain lähtenyt lapasesta Helsingin kouluissa” – Lisää kuria kouluihin, vaativat oikean laidan ehdokkaat

  7. 7

   Kellojen siirto johtuu uusiseelantilaisesta postimiehestä, joka rakasti perhosia

  8. 8

   HS seuraa: F1-kausi starttasi Australiassa – suomalaiset sijoilla 3 ja 4

  9. 9

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  10. 10

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  3. 3

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  4. 4

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  5. 5

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  6. 6

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  7. 7

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  8. 8

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  9. 9

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  10. 10

   Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää