Ulkomaat

Isoveli valvoo Venäjää – uusia terrorilakeja arvostellaan paluuksi Neuvostoliiton aikaan

Operaattorit joutuvat kahden vuoden kuluttua säilömään valtavat tietomäärät turvallisuuspalvelujen tarpeisiin.

Moskova

Helteen uuvuttamassa Moskovassa on hiljaista, mutta suihkulähteiden luokse Moskovajoen rantaan Tretjakovin modernin taiteen museon taakse on kokoontunut runsaasti väkeä.

Lapset ja vähän isommatkin hakevat vesiryöpsähdysten alta vilvoitusta.

Heinä-elokuun puheenaihe ei kuitenkaan ole sää vaan niin kutsuttu Jarovaja-laki. Parinkymmenen lakimuutoksen paketti tähtää terrorismin kitkemiseen. Paketti on saanut nimensä yhdeltä aloitteentekijöistä, valtapuolue Yhtenäisen Venäjän kansanedustajalta Irina Jarovajalta.

Laki on ehtinyt kerätä laajaa arvostelua niin duuman oppositiopuolueilta kuin epäviralliselta oppositiolta ja liike-elämältäkin.

Useissa kommenteissa lakipaketin on sanottu palauttavan Venäjälle Neuvostoliiton ilmianto- ja vakoilujärjestelmän, joka perustuu löysästi kirjoitetun lainsäädännön mahdollistamaan mielivaltaan.

Presidentti Vladimir Putinin ihmisoikeusneuvosto pyysi Putinia jättämään lain vahvistamatta, mutta tämä pisti kaikesta huolimatta nimensä paperiin vajaa kuukausi sitten.

Uudet pykälät velvoittavat postin sekä tele- ja verkko-operaattorit säilömään valtavat tietomassat turvallisuuspalveluiden tarpeita varten. Kansalaiset velvoitetaan puolestaan ilmiantamaan rangaistuksen uhalla niin sanottua äärimmäisyystoimintaa. Oikeusvastuu tässä asiassa ulotetaan 14-vuotiaisiin.

”Eihän koko internetissä muusta puhutakaan”, sanoo 30-vuotias ohjelmoija Jevgeni suihkulähteiden vieressä Moskovajoen rannassa. Hän ei halua sukunimeään julkisuuteen.

”Minua laki ei miellytä, ja se on teknisesti erittäin vaikea panna toimeen”, Jevgeni sanoo. ”Erityisesti ne pykälät, jotka koskevat salattujen viestien avaamista viranomaisille.”

Viranomaisille on jo aiemmassa laissa taattu pääsy operaattoreiden tiedostoihin. Nyt nämä velvoitetaan myös avaamaan salatut tiedostot.

Turvallisuuspalvelu FSB tosin ennätti jo kommentoimaan, ettei tämä koskekaan esimerkiksi kaikkia salausta käyttäviä verkon yhteisöpalveluita, vaan salattuja tiedostoja voisi vaatia avattavaksi vain tapauksissa, joissa epäillään valtiopetosta. Niiden määrittely jäänee tutkintaviranomaisten tehtäväksi.

”Siitä laista ei ole mihinkään”, tuhahtaa puolestaan Pietarista Moskovaan lomareissulle tullut eläkeläinen Anatoli Karpov, 66. Hänellä ei ole mitään lain sisältöä vastaan, mutta ankarat pykälät jäävät hänen mukaansa kuolleiksi kirjaimiksi.

”Lakia ei tulla panemaan toimeen, kuten ei panna mitään muitakaan lakeja Venäjällä. Meillä säädetään lakeja mutta ei panna niitä toimeen, siinä mielessä meillä on ainutlaatuinen hallinto.”

Karpov ei ole ainoa, joka epäilee lain toimeenpanoa. Venäjän suurimman teleoperaattorin tittelistä kisaavan Megafonin pääjohtaja Sergei Soldatenkov epäili äskettäin Kommersant-lehden haastattelussa samaa.

”Meillä on paljon lakeja, jotka eivät valitettavasti toimi”, Soldatenkov sanoi. ”Ja tässä mielessä minusta tuntuu, ettei Jarovaja-lakikaan tule toimimaan.”

Suuri osa lakipaketin uusista pykälistä tuli joka tapauksessa voimaan heinäkuun 20. päivänä. Operaattoreita koskevat määräykset ovat poikkeus, niiden on määrä astua voimaan vasta kahden vuoden kuluttua eli heinäkuun alussa 2018.

”Toivomme, että näiden kahden vuoden aikana lakiin tehdään muutoksia”, Megafonin tiedotuspäällikkö Julija Dorohina kommentoi sähköpostihaastattelussa. ”Tämä aika käytetään rakentavaan keskusteluun toimialan edustajien ja lainsäätäjien välillä.”

”Rakentava keskustelu” on varmasti tarpeen. Lain mukaan operaattoreiden ja postin on säilytettävä kaikki tietoliikenne puolen vuoden ajan – siis puhelut, nettiliikenne ja kirjeet. Viestien osoitetiedot eli metadata on säilytettävä kolmen vuoden ajan.

Venäläiset puhuvat puolessa vuodessa puhelimessa noin 700 miljardia minuuttia ja lähettävät 50 miljardia tekstiviestiä. Liittovaltion alueen puolen vuoden verkkoliikenteen volyymiksi arvioidaan kuusi eksabittiä. Bittimäärän ilmaisuun tarvitaan kuutonen ja 18 nollaa.

Megafonin laskelmien mukaan tämä merkitsisi yksin sille 200 miljardin ruplan eli 2,7 miljardin euron investointeja. Summa on nelinkertainen yhtiön tuoreimpaan vuositulokseen nähden. Esimerkiksi puheluhintojen on arvioitu nousevan 2–3-kertaisiksi Jarovaja-lain vuoksi.

”Lisäksi tämä merkitsee tilaajille riskiä”, Julija Dorohina huomauttaa.

”Tietoturvaris­­kiä ja tietovuotojen mahdollisuutta.”

Lakimuutosten vastustajat ovat saaneet Moskovan kaupungilta mielenosoitusluvan ensi viikon tiistaiksi. Aiemmin mielenosoituksia on järjestetty muissa Venäjän kaupungeissa, mutta väkeä niissä on ollut parhaimmillaan vain joitakin sa­toja. Kaikkia uusi lainsäädäntö ei siis suuremmin sureta.

Levada-tutkimuskeskuksen mukaan peräti 62 prosenttia väestöstä ei ole edes kuullut koko laista, sillä televisiossa siitä ei ole kovin laajasti elämöity.

Moskovajoen rannalla väki on enimmäkseen hyvin informoitua, mutta kaikki eivät isoveljen valvovaa silmää pelkää.

”Minulla ei ole mitään salattavaa enkä minä tästä ahdistu, katselkoot pois minun tietojani”, tv-ohjelmasuunnittelija Sergei Žugov, 32, sanoo.

”Ehkäpä minun on maksettava enemmän puhelimen käytöstä, mutta enhän minä sille mitään mahda. Päätös on tehty enkä minä siitä valita, otan sen annettuna. Ja puolustan omaa hallitustani.”

Uskontolain muutokset säikäyttävät lännessä

Lakipakettiin kuuluvat myös muutokset, jotka tehtiin Venäjän uskontolakiin. Uudet lähetystyötä koskevat määräykset ovat ehtineet herättää lännessä jo levottomuutta. Pahimpien pelkojen mukaan uskonnosta puhuminen bussissa tai yksityisasunnossa olisi lain vastaista, jos läsnä on yksikin ei-uskova.

Venäjän ortodoksinen kirkko huomauttaa kannanotossaan, että sanan levittäminen on laitonta vain, jos samalla syyllistytään erikseen mainittuihin yllytysrikoksiin. Toisin sanoen jos lähetystyön tekijä yllyttää esimerkiksi murhiin, itsemurhiin tai yhteiskuntajärjestyksen horjuttamiseen.

Toisaalta laki kieltää lähetystyön yksityiskodeissa, mutta sallii samalla uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisen myös yksityisasunnoissa.

Laki näyttää siis antavan mahdollisuuden rajoittaa ainakin ovelta ovelle -käännytystyötä. Lakimuutoksen säätäminen osana terrorisminvastaista lakipakettia osoittaa kuitenkin, että varsinainen tavoite on rajoittaa väkivaltaan yllyttävien saarnamiesten toimintaa.

Laaja lakipaketti

 Jarovaja-lait ovat 21 lakimuutoksen paketti.

 Kansainvälinen terrorismi kriminalisoidaan erikseen, samoin terroritiedoista vaikeneminen. Oikeusvastuu ulotetaan 14-vuotiaisiin.

 Heinäkuussa 2018 voimaan tulevat pykälät velvoittavat teleoperaattorit säilyttämään kaiken tietoliikennettä koskevan tiedon puolen vuoden ajan ja metatiedon kolmen vuoden ajan.

 Lakimuutokset rajoittavat myös eri uskontokuntien lähetystyötä Venäjällä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  5. 5

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  6. 6

   Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

  7. 7

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  8. 8

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  9. 9

   Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

  10. 10

   Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  5. 5

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  8. 8

   Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

  9. 9

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  10. 10

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää