Valikko
Ulkomaat

Obama kirjoitti esseen feminismistä: On vastustettava asennetta, jossa kehutaan vaippoja vaihtavia miehiä ja tuomitaan töissä käyvät naiset

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama on kirjoittanut feministisen esseen, jossa hän peräänkuuluttaa myös miesten vastuuta naisten aseman parantamisessa ja vanhentuneiden asenteiden muuttamisessa.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama on kirjoittanut laajan esseen feminismistä, ja tunnustaa olevansa feministi itsekin.

”Meidän täytyy taistella asennetta vastaan, jossa naisia rangaistaan heidän seksuaalisuudestaan, mutta miehet palkitaan siitä”, Obama kirjoittaa Glamour-lehdessä julkaistussa tekstissä.

Presidentin johtoajatus esseessä on, että tasa-arvoisemman yhteiskunnan myötä kaikki sen jäsenet ovat vapaampia.

”Vanhentuneet ja jäykät käsitykset eivät tee kenellekään hyvää. Eivät miehille, naisille, homoille, heteroille, transsukupuolisille tai muille. Stereotypiat vain rajoittavat kaikkien mahdollisuuksia olla oma itsensä”, Obama kirjoittaa.

Esimerkiksi hän nostaa itsensä. Yksinhuoltajaäidin poikana, kasvaessaan ilman isää, Obama kertoo pohtineensa paljon sitä, kuka oikeastaan on, miten maailma hänet näkee ja millainen mies hän haluaa olla. Hänen mukaansa yhteisössä on helppo omaksua niin oikeita kuin vääriäkin tapoja olla mies.

”Kun vanhenin, tajusin, etteivät yritykseni olla kova tai ’cool’ kummunneet minusta itsestäni, vaan ilmensivät nuoruuttani ja epävarmuuttani. Elämästä tuli paljon helpompaa, kun aloin vain olla oma itseni”, Obama kirjoittaa.

Obama pohtii myös, miten työ Yhdysvaltojen presidenttinä itse asiassa lähensi hänen suhdettaan tyttäriinsä Malia ja Sasha Obamaan. Aiemmin hän joutui vuosien ajan matkustamaan työnsä takia pitkiä matkoja ja olemaan paljon pois kotoa, jolloin tyttäristä huolehtiminen ja heidän kasvatuksensa lankesi pitkälti hänen vaimonsa Michelle Obaman vastuulle.

”Viimeisten seitsemän ja puolen vuoden ajan työmatkani on kutistunut 45 sekuntiin. Niin kauan kestää matka olohuoneestamme työhuoneeseeni. Sen johdosta olen voinut viettää enemmän aikaa tytärteni kanssa seuraten heidän kasvamistaan fiksuiksi, hauskoiksi, ystävällisiksi ja upeiksi nuoriksi naisiksi.”

Naisten kohtaaman seksismin vastustaminen on Obaman mukaan ehdottomasti myös miesten vastuulla. Itse hän kertoo vaimonsa kanssa kannustaneensa aina tyttäriään kertomaan avoimesti niistä epäkohdista, joita he ovat tyttöinä ja naisina kohdanneet tai todistaneet.

”Ja kyllä. On tärkeää, että heidän isänsä on feministi, sillä sitä he tänä päivänä odottavat kaikilta miehiltä”, Obama toteaa.

Obaman mukaan on tärkeää taistella sellaista asenneilmastoa vastaan, jossa kehutaan vaippoja vaihtavaa isää, mutta tuomitaan kokopäiväiset isät ja työssä käyvät naiset.

”Meidän pitää muuttaa asenteita, jotka työelämässä arvostavat itsevarmuutta, kilpailuhenkeä ja kunnianhimoa – paitsi jos olet nainen”, hän jatkaa.

New York Times -lehti on haastatellut Indianan yliopiston sukupuoltentutkimuksen laitoksen professoria ja johtajaa Brenda Weberiä ja kysynyt tämän mielipidettä presidentin esseestä.

Weber kertoo lehdelle olevansa siitä haltioissaan paitsi presidentin laajan vaikutusvallan takia, myös siksi, että se osoittaa Barack Obaman ymmärtävän laajasti ongelmat, joita naiset kohtaavat.

”On epätavallista, että mies kirjoittaa tällaisen esseen. Saati sitten presidentti”, Webber toteaa.

Essee ei ole ensimmäinen kerta, kun Obama esittää feministisiä ajatuksiaan julkisuudessa. Kesäkuussa hän puhui ensimmäistä kertaa järjestetyssä The United State of Women -seminaarissa Washingtonissa.

”Olen ehkä vähän harmaampi kuin kahdeksan vuotta sitten, mutta tältä feministi näyttää”, Huffington Post kertoo Obaman todenneen tuolloin.

”Toki meidän kotonamme minulla ei ole vaihtoehtoa”, hän jatkoi viitaten vaimoonsa ja tyttäriinsä, saaden yleisöltä raikuvat aplodit.

1 500 sanaa käsittänyt essee on julkaistu Glamour-lehden verkkosivulla ja se tullaan julkaisemaan myös lehden syyskuun numerossa. Obaman feministisen esseen voi lukea myös täältä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Feminismi
 • Yhdysvallat
 • Naisten asema
 • Jukka Hiiro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Merkillinen välikohtaus Itämerellä ihmetyttää – se liittynee Venäjän lisääntyneeseen uhoon

  2. 2

   Dna-testi voi paljastaa sukusalaisuuksia satojen vuosien takaa – Laurin jälkeläisille selvisi, että he eivät polveudukaan Laurista

  3. 3

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  4. 4

   Kolmen päivän katkaisuhoito ei riitä koko kesän jatkuneen tissuttelun lopettamiseen – tuntuu, että puolisoni on jätetty heitteille

  5. 5

   Turvapaikan­hakijana Suomeen tullut lääkäri joutuu odottamaan vuosia, että saa harjoittaa ammattiaan – Kotouttamiseen sijoitettiin enemmän rahaa kuin koskaan, mutta näkyykö se käytännössä?

  6. 6

   Maapallo lämminnyt ennätyskuumaksi – Suomen pitäisi tehdä muutakin kuin kiukutella hiilinielujen laskentatavasta

  7. 7

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  8. 8

   Ilmainen itse jonotettu ämpäri on suomalainen unelma, ja niitä valmistetaan Vanttilassa – ”Me olemme syypäitä tähän hullutukseen”

  9. 9

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  10. 10

   Hallitus tavoittelee 250 000:ta uutta sähköautoa – Mitä tapahtuisi sähköverkolle, jos ne tulisivat käyttöön kerralla?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  2. 2

   Erin Dillon menetti kaksi lastaan huumeiden takia, mutta haaveilee silti yhä huumeista – HS:n reportaasi valkoisten kerjäläisten kaupungista, jossa huumepussit toimitetaan kotioven eteen

  3. 3

   Olen pian taloudellisesti riippuvainen poikaystävästäni opintotuki­uudistuksen takia – ja se tuntuu nöyryyttävältä

  4. 4

   Taiteilija Miina Äkkijyrkkä syytti norjalaistaiteilijaa kopioinnista ja vaati 118 000 euron korvauksia – Tekijänoikeusneuvosto katsoi teokset parodioiksi

  5. 5

   Aurinkovoide ei suojaa ihoa, jos sitä käyttää väärin: ”Riskeihin ei suhtauduta tarpeeksi vakavasti” – Testaa, suojaudutko auringolta oikein

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Rintasyövästä kertaalleen parantuneen Astrid Swanin syöpä on uusiutunut

  8. 8

   CNN listasi maailman 50 upeinta luonnonihmettä – Suomesta mukaan mahtui yksi kohde

  9. 9

   ”Ne nipistää lapsilisistä / kiristää tilistä budjettii” – Paleface tunnetaan kantaa ottavista sanoituksista, mutta ovatko ne totta? Tarkistimme faktat

  10. 10

   Poliisi ampui yöpukuisen naisen Minneapolisissa hämärissä olosuhteissa – Nyt poliisipäällikkö joutui jättämään tehtävänsä australialaisnaisen ampumisen vuoksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  2. 2

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  3. 3

   Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

  4. 4

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  5. 5

   Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

  6. 6

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  8. 8

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  9. 9

   Tällainen on Helsingin kallein vuokrakämppä: huoneita 11, neliöitä 500, vuokra 25 000 euroa kuussa

  10. 10

   Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

  11. Näytä lisää