Valikko
Ulkomaat

Obama kirjoitti esseen feminismistä: On vastustettava asennetta, jossa kehutaan vaippoja vaihtavia miehiä ja tuomitaan töissä käyvät naiset

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama on kirjoittanut feministisen esseen, jossa hän peräänkuuluttaa myös miesten vastuuta naisten aseman parantamisessa ja vanhentuneiden asenteiden muuttamisessa.

Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama on kirjoittanut laajan esseen feminismistä, ja tunnustaa olevansa feministi itsekin.

”Meidän täytyy taistella asennetta vastaan, jossa naisia rangaistaan heidän seksuaalisuudestaan, mutta miehet palkitaan siitä”, Obama kirjoittaa Glamour-lehdessä julkaistussa tekstissä.

Presidentin johtoajatus esseessä on, että tasa-arvoisemman yhteiskunnan myötä kaikki sen jäsenet ovat vapaampia.

”Vanhentuneet ja jäykät käsitykset eivät tee kenellekään hyvää. Eivät miehille, naisille, homoille, heteroille, transsukupuolisille tai muille. Stereotypiat vain rajoittavat kaikkien mahdollisuuksia olla oma itsensä”, Obama kirjoittaa.

Esimerkiksi hän nostaa itsensä. Yksinhuoltajaäidin poikana, kasvaessaan ilman isää, Obama kertoo pohtineensa paljon sitä, kuka oikeastaan on, miten maailma hänet näkee ja millainen mies hän haluaa olla. Hänen mukaansa yhteisössä on helppo omaksua niin oikeita kuin vääriäkin tapoja olla mies.

”Kun vanhenin, tajusin, etteivät yritykseni olla kova tai ’cool’ kummunneet minusta itsestäni, vaan ilmensivät nuoruuttani ja epävarmuuttani. Elämästä tuli paljon helpompaa, kun aloin vain olla oma itseni”, Obama kirjoittaa.

Obama pohtii myös, miten työ Yhdysvaltojen presidenttinä itse asiassa lähensi hänen suhdettaan tyttäriinsä Malia ja Sasha Obamaan. Aiemmin hän joutui vuosien ajan matkustamaan työnsä takia pitkiä matkoja ja olemaan paljon pois kotoa, jolloin tyttäristä huolehtiminen ja heidän kasvatuksensa lankesi pitkälti hänen vaimonsa Michelle Obaman vastuulle.

”Viimeisten seitsemän ja puolen vuoden ajan työmatkani on kutistunut 45 sekuntiin. Niin kauan kestää matka olohuoneestamme työhuoneeseeni. Sen johdosta olen voinut viettää enemmän aikaa tytärteni kanssa seuraten heidän kasvamistaan fiksuiksi, hauskoiksi, ystävällisiksi ja upeiksi nuoriksi naisiksi.”

Naisten kohtaaman seksismin vastustaminen on Obaman mukaan ehdottomasti myös miesten vastuulla. Itse hän kertoo vaimonsa kanssa kannustaneensa aina tyttäriään kertomaan avoimesti niistä epäkohdista, joita he ovat tyttöinä ja naisina kohdanneet tai todistaneet.

”Ja kyllä. On tärkeää, että heidän isänsä on feministi, sillä sitä he tänä päivänä odottavat kaikilta miehiltä”, Obama toteaa.

Obaman mukaan on tärkeää taistella sellaista asenneilmastoa vastaan, jossa kehutaan vaippoja vaihtavaa isää, mutta tuomitaan kokopäiväiset isät ja työssä käyvät naiset.

”Meidän pitää muuttaa asenteita, jotka työelämässä arvostavat itsevarmuutta, kilpailuhenkeä ja kunnianhimoa – paitsi jos olet nainen”, hän jatkaa.

New York Times -lehti on haastatellut Indianan yliopiston sukupuoltentutkimuksen laitoksen professoria ja johtajaa Brenda Weberiä ja kysynyt tämän mielipidettä presidentin esseestä.

Weber kertoo lehdelle olevansa siitä haltioissaan paitsi presidentin laajan vaikutusvallan takia, myös siksi, että se osoittaa Barack Obaman ymmärtävän laajasti ongelmat, joita naiset kohtaavat.

”On epätavallista, että mies kirjoittaa tällaisen esseen. Saati sitten presidentti”, Webber toteaa.

Essee ei ole ensimmäinen kerta, kun Obama esittää feministisiä ajatuksiaan julkisuudessa. Kesäkuussa hän puhui ensimmäistä kertaa järjestetyssä The United State of Women -seminaarissa Washingtonissa.

”Olen ehkä vähän harmaampi kuin kahdeksan vuotta sitten, mutta tältä feministi näyttää”, Huffington Post kertoo Obaman todenneen tuolloin.

”Toki meidän kotonamme minulla ei ole vaihtoehtoa”, hän jatkoi viitaten vaimoonsa ja tyttäriinsä, saaden yleisöltä raikuvat aplodit.

1 500 sanaa käsittänyt essee on julkaistu Glamour-lehden verkkosivulla ja se tullaan julkaisemaan myös lehden syyskuun numerossa. Obaman feministisen esseen voi lukea myös täältä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Feminismi
 • Yhdysvallat
 • Naisten asema
 • Jukka Hiiro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  3. 3

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  4. 4

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  5. 5

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  6. 6

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  7. 7

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  8. 8

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  9. 9

   ”Tilanne on osittain lähtenyt lapasesta Helsingin kouluissa” – Lisää kuria kouluihin, vaativat oikean laidan ehdokkaat

  10. 10

   Maija Karala kerää kotiinsa kalloja ja ottaa talteen jopa auton alle jääneet eläimet – ”Jos sattuu olemaan veitsi mukana, leikkaan pään irti siellä tien varrella”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  2. 2

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  3. 3

   Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

  4. 4

   USA:n oikeiston bluffi paljastui

  5. 5

   Tässäkö on Suomen vanhin käytössä oleva kännykkä? Mikkoset soittelevat 15 vuotta vanhalla oranssilla Nokialla – ja sen akku kestää viikon

  6. 6

   Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

  7. 7

   Lupsakka puolalaiskuvaaja tallensi kuviinsa koko savolaisen ihmiskirjon sylivauvasta keppikerjäläiseen – katso upeat kuvat yli sadan vuoden takaa

  8. 8

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  9. 9

   Tove Janssonin perilliset lähettivät korvaus­vaatimuksen Image-lehdelle Tom of Finland -henkisten muumien käyttämisestä – päätoimittaja toivoo sopua

  10. 10

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

  7. 7

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  8. 8

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  9. 9

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  10. 10

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  11. Näytä lisää