Valikko
Ulkomaat

Itä-Ukrainan sodassa eniten siviiliuhreja vuoteen, loppua ei näy – miksi tilanne on niin vaikea?

HS kertaa, miksi Ukrainassa soditaan ja miksi ratkaisua on niin vaikea löytää.

YK:n mukaan Ukrainan sodassa on tullut kesäkuussa ja heinäkuussa eniten siviiliuhreja sitten viime vuoden elokuun. Heinäkuussa kahdeksan siviiliä kuoli ja 65 loukkaantui. Kesäkuussa kuoli 12 siviiliä ja loukkaantui 57.

”Dokumentoimamme tapaukset kertovat, että Ukrainan joukot ja [kapinallisten] aseryhmät eivät noudata riittävää varovaisuutta siviilien suojelemiseksi”, YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Ra’ad al-Hussein sanoi tiedotteessa.

”Siviilit joutuvat yhä useammin pakenemaan kyhättyihin pommisuojiin kellareihinsa, joskus yöaikaan”, hän sanoi.

Taistelut siis jatkuvat Minskin sopimuksen julistamasta tulitauosta huolimatta, ja ponnistelut sodan lopettamiseksi ovat toistaiseksi valuneet tyhjiin.

Ukraina on noin 45 miljoonan asukkaan valtio, joka on pinta-alaltaan Euroopan toiseksi suurin maa. HS kertaa, miksi Ukrainassa soditaan ja miksi tilanteen ratkaiseminen on niin hankalaa.

Sotaa yli kaksi vuotta

Venäjä valtasi Krimin kansainvälisen oikeuden vastaisesti maaliskuussa 2014. Konflikti Itä-Ukrainassa alkoi, kun Donetskissa, Harkovassa ja Luhanskissa ihmiset valtasivat hallintorakennuksia ja vaativat autonomiaa tai kansanäänestystä asemastaan. Touko–kesäkuussa 2014 Ukrainan joukot ja Venäjän tuella toimivat Itä-Ukrainan kapinalliset olivat jo avoimessa sodassa.

Siitä lähtien Ukrainan sodassa on kuollut yli 9 500 ihmistä ja loukkaantunut yli 22 000, YK kertoo. Verinen sota on siis jatkunut yli kaksi vuotta.

Lauantaina separatistisen Luhanskin johtaja Igor Plotnitski haavoittui, kun omatekoinen pommi räjähti hänen autonsa vieressä. Kapinalliset ilmoittivat, että syyllinen on Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU. Ukraina sanoi, että hyökkäys johtui kapina-alueen sisäisestä valtataistelusta.

Ukrainan sota on horjuttanut ja muuttanut Euroopan turvallisuutta. Venäjä myöntää edelleen osallisuutensa sotaan vain välillisesti. Sotilasliitto Nato vastaa Venäjän sotatoimien herättämiin huoliin sijoittamalla sotilaita Puolaan ja Baltian maihin pataljoonan verran kuhunkin.

Minskin sopimuksen umpikuja

Asiantuntijoiden mukaan Ranskan, Saksan, Venäjän, Itä-Ukrainan kapinallisten ja Ukrainan helmikuussa 2015 solmiman Minskin sopimuksen tarkoituksena oli vain estää taistelujen laajeneminen. Parhaimmillaan se jäädyttäisi konfliktin aloilleen, mutta toistuvat tulitauon rikkomukset kertovat toista kieltä.

Ukrainan perustuslain uudistuksella separatistialueille pitäisi antaa erityisasema. Venäjän puolestaan pitäisi palauttaa maiden välinen raja Ukrainan hallintaan ja vetää sotakalustonsa ja sotilaansa pois Ukrainasta. Kaikki nämä tavoitteet ovat kaukana.

Toisaalta esimerkiksi presidentti Sauli Niinistö arvioi heinäkuussa, että Venäjän ja Yhdysvaltojen keskustelut Itä-Ukrainan tilanteen ratkaisemaksi etenevät. Hänen mukaansa tilanne on ”hieman aiempaa parempi”, vaikkei takeita tuloksista olekaan.

Pakotteet pysyvät pitkään

Jos Venäjä haluaisi ja näkisi tarpeelliseksi, se voisi edetä Minskin sopimuksen noudattamisessa ja näin lopulta höllentää EU:n asettamia talouspakotteita. Eniten Venäjän talouteen vaikuttavia pakotteita EU jatkoi heinäkuussa vuoden 2017 tammikuuhun asti. Niillä rajoitetaan Venäjän pääsyä Euroopan rahoitusmarkkinoille, asekauppaa ja öljyteknologian vientiä Venäjälle. Pakotteiden lopettaminen on kytketty Minskin sopimuksen täyttämiseen.

Lisäksi EU on määrännyt Krimin niemimaata koskevia pakotteita, joilla esimerkiksi kielletään yrityksiä investoimasta Krimille.

Venäjä on määrännyt vastapakotteeksi länsiruoan tuontikiellon. Vähentynyt kauppa muutenkin heikossa taloustilanteessa on herättänyt eurooppalaisissa yrityksissä ja poliitikoissa haluja puhua pakotteiden poistamisen puolesta. Kesällä tehdyt päätökset pakotteiden jatkumisesta tehtiin silti yksimielisesti kaikkien 28 EU-maan hyväksynnällä.

Siviileillä on hätä

Raskailla aseilla tulitus aiheutti yli puolet kesäkuukausien kuolemista ja haavoittumisista. Myös miinat, sodan jäljiltä lojumaan jääneet tai omatekoiset räjähteet olivat syynä uhreihin. Osin käytetään aseita, jotka on yksiselitteisesti kielletty Minskin sopimuksessa.

Noin 25 000-30 000 ihmistä ylittää rintamalinjan päivittäin. He käyttävät viittä rajanylityspistettä, joita miinakentät ympäröivät. YK varoittaa, että tilanteen tekee erityisen vaaralliseksi se, että Ukrainan joukot ja kapinalliset ovat tulittaneet toisiaan etenkin Stanytsia Luhanskan jalankulkusillan läheisyydessä. Silta on ainoa rajanylityspaikka Luhanskin alueella.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin mukaan tulitaukoa loukataan jatkuvasti, mutta loukkausten määrä vaihtelee viikoittain.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  2. 2

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  3. 3

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  4. 4

   HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

  5. 5

   Kananmuna on nyt trendiruokaa – tutkimukset korostavat terveellisyyttä, ja suomalaisia vaivaavan kolesteroli­herkkyyden voi testata helposti

  6. 6

   Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

  7. 7

   Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

  10. 10

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

  4. 4

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

  7. 7

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  8. 8

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  9. 9

   Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

  10. 10

   Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  4. 4

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää