Ulkomaat

Japanin keisari haluaa luopua valtaistuimesta – mutta ei saa sanoa sitä

Keisari Akihito antoi televisiopuheessaan ymmärtää, että on valmis eroamaan

Peking

Japanin keisari Akihito piti maanantaina poikkeuksellisen televisiopuheen, jossa hän antoi ymmärtää olevansa halukas luopumaan valtaistuimesta.

Keisari on aiemmin pitänyt vastaavanlaisen televisiopuheen vain kerran, vuonna 2011 Koillis-Japanin tuhoisan tsunamin jälkeen. Sekä nyt että tuolloin puhe oli etukäteen nauhoitettu.

Ikääntyvä keisari on huolissaan siitä, ettei hän välttämättä tulevaisuudessa pysty kunnolla hoitamaan tehtäviään. Akihito on 82-vuotias.

”Terveyteni on onneksi hyvä”, hän sanoi. ”Mutta kun ajattelen, että kuntoni asteittain huononee, minua huolettaa, että minun voi olla tulevaisuudessa vaikea täyttää velvollisuuksiani valtion symbolina nykyiseen tapaan.”

Keisari ei suoraan sanonut haluavansa erota. Hän ei voi sanoa sitä, koska perustuslain mukaan hänellä ei ole poliittista valtaa.

Japanin laissa ei ole mainintaa siitä, että keisari voisi luopua valtaistuimesta, joten keisarin toiveen toteuttamiseksi lakia pitäisi muuttaa. Jos hän sanoisi suoraan haluavansa luopua valtaistuimesta, se olisi käytännössä ehdotus muuttaa lakia. Tämä voitaisiin tulkita poliittiseksi vallankäytöksi.

Japanissa on keisari eronnut viimeksi parisataa vuotta sitten. Keisari Kokaku luopui valtaistuimesta poikansa hyväksi 45-vuotiaana vuonna 1817.

Keisari Akihiton mielestä ikääntyvältä keisarilta ei voi ikuisesti vain vähentää hänen tehtäviään. Tehtäviä voidaan antaa sijaishallitsijalle, mutta tämä ei muuta sitä tosiasiaa, että keisari pysyy keisarina elämänsä loppuun asti, vaikka hän olisi kykenemätön kunnolla täyttämään velvollisuuksiaan, Akihito totesi.

”Kun keisarin terveys on huono ja hänen tilansa heikkenee, olen huolissani siitä, että kuten olemme aiemmin nähneet, yhteiskunta pysähtyy, ja se vaikuttaa ihmisten elämään erilaisin tavoin” keisari pohdiskeli.

Jo heinäkuussa Japanin yleisradioyhtiö NHK uutisoi, että Akihito on vihjannut lähipiirilleen haluavansa luopua tehtävistään lähivuosina. Tieto oli yllätys japanilaisille, mutta sittemmin kansalaiset näyttävät hyväksyneen ajatuksen.

Japanilaisen uutistoimisto Kyodon teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan noin 85 prosenttia japanilaisista haluaisi muuttaa lakia niin, että keisari voisi erota.

Viime viikolla julkaistussa Asahi Shimbun -sanomalehden kyselyssä 84 prosenttia tuki lakimuutosta. Vain viisi prosenttia sanoi vastustavansa sitä.

Keisarin todennäköinen seuraaja olisi kruununprinssi Naruhito, 56, joka on hänen kahdesta pojastaan vanhempi.

Maanantaina pääministeri Shinzo Abe lupasi uutistoimistojen mukaan, että japanin hallitus keskustelee keisarin puheen pohjalta.

Japanissa keisarin asema on ollut lähinnä symbolinen toisen maailmansodan jälkeen. Vielä sodan aikana Akihiton isä, keisari Hirohito eli Showa oli myös uskonnollinen johtaja, ja japanilaiset sotivat hänen nimissään. Sodan jälkeen voittajavaltio Yhdysvallat pani keisari-insituution uusiksi.

Mahdollinen keskustelu keisarin vallasta luopumisen vaatimista lakimuutoksista saattaisi viedä Japanin poliittisen keskustelun painopistettä pois pääministeri Aben ajamista perustuslakimuutoksista, joita kannattavat etenkin konservatiivit ja kansallismieliset.

Abe haluaisi tulkita perustuslakia niin, että Japanin asevoimilla olisi vapaammat kädet toimia ulkomailla. Yhdysvaltojen sodan jälkeen kirjoittama perustuslaki korostaa Japanin rauhanomaisuutta.

Viime aikoina Japanin kiihkeimmät nationalistit ovat vaatineet keisarin entisen aseman palauttamista. Keisari ei ole kuitenkaan lämmennyt sotaisille puheille. Hän on puheissaan korostanut Japanin rauhantahtoa. Keisari mainitsi rauhan myös maanantaisessa puheessaan.

”Olen pohtinut, että keisarin tärkein velvollisuus on rukoilla rauhaa ja iloa kaikille ihmisille.”

Tenniskenttäromantikko modernisoi monarkiaa

 Japanin keisari Akihito on syntynyt vuonna 1933. Hän nousi valtaan vuonna 1989 isänsä, keisari Hirohiton kuoltua.

 Hirohitosta on hänen kuolemansa jälkeen käytetty nimeä Showa, jolla viitataan myös hänen valtakauteensa. Akihitosta tulee kuoltuaan Heisei, ja nyt Japanissa eletään Heisei-kautta.

 Keisari on Japanissa suosittu. Akihito on pyrkinyt nykyaikaistamaan keisari-instituutiota ja tuonut sitä lähemmäs kansaa. Japanissa on maailman pisimpään jatkunut yhtäjaksoinen monarkia.

 Vuonna 1959 silloinen kruununprinssi Akihito kohautti naimalla aatelittoman Michiko Shodan, jonka hän oli tavannut tenniskentällä vuonna 1957. Akihiton ja nykyisen keisarinna Michikon niin sanottu tenniskenttäromanssi oli 1950-luvulla suuri seurapiiriuutinen.

 Akihito hämmensi myös vuonna 2001 toteamalla, että hänellä on korealaista sukua. Hän viittasi runsaat tuhat vuotta sitten hallinneeseen keisari Kanmuun, jonka äiti oli korealaistaustainen. Japanin ja Korean suhde on ongelmallinen, koska Japani miehitti Koreaa kovakouraisesti sodan aikana.

 Keisari on myös meribiologi. Hän on tutkinut ahvenkaloihin kuuluvien tokkojen taksonomiaa eli biologista luokittelua. Vanuatulla elävä tokkokalojen akihito-suku on nimetty hänen mukaansa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Japani
 • Japanin keisariperhe

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  2. 2

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

  5. 5

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  6. 6

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  7. 7

   Helsingissä asuvat marokkolaiset tuomitsevat Turun veriteon – ”En pidä häntä marokkolaisena, vaan pidän häntä terroristina”

  8. 8

   Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

  9. 9

   Näin neuvottelet itsellesi lisää palkkaa, neuvoo huippuyliopistoissa opettanut professori – ”Älä mieti vain sopimusta, vaan elämääsi sen jälkeen”

  10. 10

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  2. 2

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  3. 3

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  4. 4

   Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

  5. 5

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

  8. 8

   Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

  9. 9

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  10. 10

   Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää