Ulkomaat

Putin lupasi Erdoğanille: Venäjä purkaa Turkin-vastaiset talouspakotteet

Venäjän ja Turkin presidenttien tapaaminen sujui suurten odotusten vallitessa

Venäjä purkaa Turkin-vastaiset talouspakotteensa kuluvan vuoden loppuun mennessä. Asiasta ilmoitti Venäjän presidentti Vladimir Putin tiistaina illalla sen jälkeen, kun hän oli käynyt kolmituntiset neuvottelut Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin kanssa.

”Venäjä poistaa asteittain turkkilaisia yrityksiä koskevat rajoitukset”, Putin ilmoitti lehdistötilaisuudessa presidenttien tapaamisen jälkeen. Hänen mukaansa tämä merkitsee muun muassa jäissä olleen Akkuyun ydinvoimalaprojektin jatkamista ja Mustanmeren alitse rakennettavan kaasuputken rakennustöiden aloitusta.

Moskovan hallituslähteiden mukaan turkkilaisia elintarvikkeita koskevat tuontikiellot poistetaan kuluvan vuoden loppuun mennessä.

”Meillä on edessämme kova työ kaupan ja taloudellisen yhteistyön elvyttämiseksi”, Putin lisäsi. ”Tämä työ on jo alkanut, mutta se kestää jonkin aikaa.”

”Molemmat osapuolet ovat valmiita jatkamaan päättäväisesti toimia, jotta suhteemme saadaan kriisiä edeltävälle ja vielä sitäkin paremmalle tolalle”, Erdoğan kommentoi. ”Meillä on siihen poliittista tahtoa.”

Odotukset Venäjän ja Turkin presidenttien tapaamisen tuloksista olivat etukäteen korkealla, ja presidentit lietsoivat odotuksia entisestään. Erdoğan sanoi vierailun aluksi, että on aika aloittaa ”kokonaan uusi aikakausi” Venäjän ja Turkin suhteissa.

”Vierailunne vaikeasta sisäpoliittisesta tilanteestanne huolimatta osoittaa, että me kaikki haluamme uudistaa Turkin ja Venäjän suhteet”, Putin puolestaan kommentoi.

Presidenttien kahdenkeskiset neuvottelut Konstantinovin palatsissa Pietarin länsipuolella kestivät tiistaina iltapäivällä kaksi tuntia. Tämän jälkeen neuvonpitoa jatkettiin laajemmalla kokoonpanolla.

Putin ja Erdoğan tapasivat tiistaina ensi kerran sen jälkeen, kun maiden välit viime marraskuussa vajosivat pakkaslukemille. Venäjä katkaisi käytännössä taloussuhteet ja kanssakäymisen sen jälkeen , kun Turkki oli ampunut alas venäläisen rynnäkkökoneen Turkin ja Syyrian rajalla.

Venäläiset turistit ovat sittemmin kaikonneet Turkin aurinkorannoilta, ja turkkilaiset siirtotyöläiset ovat pakanneet laukkunsa ja häipyneet Venäjän rakennustyömailta.

Venäjä on asettanut tuontikieltoja ja Rosatomin ydinvoimalaprojekti Turkin Akkuyussa on ollut pysähdyksissä. Mustanmeren pohjaan suunniteltu Venäjän ja Turkin välinen kaasuputki on vaipunut unholaan.

Ulkopoliittinen kriisi on aiheuttanut lähinnä vahinkoa molemmille osapuolille, ja ratkaisua on etsitty viime keväästä lähtien. Erdoğan otti ratkaisevan askeleen kesäkuussa, kun lähetti Putinille kirjeen, jossa esitti pahoittelunsa rynnäkkökoneen ampumisessa ja sen jälkiselvittelyssä kuolleiden venäläissotilaiden omaisille. Putin vastasi Erdoğanin kirjeeseen vierailukutsulla.

Turkin heinäkuinen vallankaappausyritys tuli maiden lähentymiselle taivaan lahjana. Kaappausyrityksen nopea nujertaminen aiheutti säröt Turkin suhteisiin Yhdysvaltoihin ja EU:hun ja avasi tilaa lämpimämmille väleille Ankaran ja Moskovan välillä.

Samalla kaappausyritys muutti myös asetelmaa Syyrian sisällissodassa. Turkki on tukenut Syyrian kapinallisia ja pitänyt presidentti Bashar al-Assadia vihollisenaan. Assad puolestaan on Venäjän tärkein liittolainen alueella.

Vallankaappausyrityksen jälkeisissä puhdistuksissa suuri osa Turkin kovan linjan kenraaleista on pistetty telkien taakse ja pidätysaallot ovat heikentäneet asevoimia ylipäätään. Erdoğan saattaa siksi kuunnella Venäjän Syyria-näkemyksiä huomattavasti herkemmällä korvalla kuin aikaisemmin.

Presidentit ilmoittivatkin tapaamisen jälkeen, että Turkki ja Venäjä jatkavat terrorisminvastaisia toimiaan yksissä tuumin.

Turkki uhkaa lopettaa EU:n pakolaissopimuksen noudattamisen

Turkki vaatii EU:ta ilmoittamaan selkeän päivämäärän, milloin turkkilaiset voivat aloittaa viisumivapaan matkailun EU-alueelle, sanoo Turkin EU-ministeri Omer Celik.

Jos EU ei pian ilmoita päivämäärää, Turkki uhkaa lopettaa EU:n kanssa tehdyn sopimuksen, jolla tähän saakka on rajoitettu siirtolaisten tuloa Turkin kautta Eurooppaan.

Kiistan ytimessä on nyt Turkin terrorismilainsäädäntö, jota EU on vaatinut muutettavaksi vastaamaan eurooppalaisia standardeja. EU:n ja ihmisoikeusjärjestöjen mukaan Turkki on käyttänyt terrorismilakejaan muun muassa toimittajien ja kurdien vainoamisessa.

Turkilla on täyttämättä myös muita kriteereitä, joita sille on annettu ennen kuin viisumivapaus turkkilaisille voitaisiin myöntää.

Celik sanoi tiistaina turkkilaisen televisiokanavan haastattelussa, että EU:n vaatimus Turkin terrorismilakien muuttamisesta vaarantaisi Euroopan oman turvallisuuden.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjän politiikka
 • Venäjä
 • Turkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mediat: Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja useita loukkaantuneita, poliisin mukaan epäilty tekijä on saarrettu ravintolaan – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  2. 2

   Suomalainen Siru Laine seuraa Barcelonan tapahtumia työpaikkansa ikkunasta: ”Ihmisiä juoksi ja kiljui ulkona jonkinlaisessa yleispaniikissa”

  3. 3

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  4. 4

   Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

  5. 5

   Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

  6. 6

   Demarien gallup-luvut ovat pohjanoteeraus, sanoo apulaispormestari Nasima Razmyar – ”Jos kurssi ei muutu, puoluejohdon asema on arvioitava uudelleen”

  7. 7

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  8. 8

   Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

  9. 9

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  10. 10

   Air Berlinin toimitusjohtaja: Kansallinen katastrofi vältettiin hallituksen rahoitustuen ansiosta – Ryanair syyttää saksalaisia salaliitosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  3. 3

   Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimintiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

  4. 4

   Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

  5. 5

   Mediat: Barcelonan yliajossa ainakin 13 kuollutta ja useita loukkaantuneita, poliisin mukaan epäilty tekijä on saarrettu ravintolaan – HS seuraa, suora lähetys La Ramblalta käynnissä

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  8. 8

   Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

  9. 9

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  10. 10

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  9. 9

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  10. 10

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  11. Näytä lisää