Ulkomaat

Venäjän Joškar-Olassa Disneyland kohtaa Neuvostoliiton – köyhän Marin päämies rakastui jäljitelmiin

Marin pääkaupungissa Joškar-Olassa toivotaan, että tasavallan päämiehen rakastama jäljitelmätyyli tuo turisteja kaupunkiin.

Joka kolmas tunti Joškar-Olan asukkaita ilahduttaa uskonnollinen näytelmä. Koristeellisen tiilirakennuksen seinästä aukeaa ovi, ja Jeesus-patsas lipuu esiin. Perässä seuraavat kolmemetriset apostolit. Kirkkolaulu virtaa kaiuttimista taustalla.

Omintakeinen kello Patriarkan aukiolla on vain yksi Marin tasavallan johtajan Leonid Markelovin ideoista.

Hänen näkemystään toteuttaa myös kaupungin keskusta, joka on rakennettu kokonaan uusiksi. Markelovin julki lausuttuna toiveena on - ei enempää eikä vähempää - kuin renessanssin kukoistuksen toistaminen Marinmaalla.

Siis tuossa pienessä ja köyhässä Venäjän tasavallassa 800 kilometriä Moskovasta itään.

Bruggen rantakadulla on haettu innoitusta Belgiasta. Sievät tiilitalot on rakennettu vieri viereen ja ne muistuttavat nukkekoteja.

Kaupungin nukketeatteri on kuin suoraan Disneylandin huvipuistosta. Se sijaitsee koristeellisilla torneilla somistetussa rakennuksessa, jonka varsinainen esikuva on Neuschwansteinin linna Etelä-Saksassa.

Kaiken kruunaavat Moskovan Kremlin ja kirkkojen pikavauhdilla pystytetyt jäljitelmät.

”Täällä on todella kaunista, juhlapäivinä mukava kävellä ja avaraa”, sanovat kaupunkiin koreografiaa opiskelemaan tulleet 16-vuotiaat Snežana Sokolova ja Julija Žerebtsova.

Huono puoli heidän mukaansa on se, että komeaa katseltavaa riittää vain ydinkeskustassa.

Kontrasti on jyrkkä. Heti satulinnojen takana kohoavat perinteiset neuvostoajan laatikkotalot. Ristiriitaa uuden arkkitehtuurin ja vanhan ilmeen välillä lisää se, että Marin tasavalta on Venäjän mittakaavassakin tunnettu kuoppaisista ja savivellinä hyllyvistä teistään. Niistä tuohtuvat taksinkuljettajat ja muut kaupunkilaiset, jotka eivät halua esittää kritiikkiään julkisesti.

Harppauksen päässä uudisrakennuksista on kaalikauppa käynnissä. Myyjä Bogali Džalolov sentään puhuu suoraan. Hän ei näe kaupungin kehityksessä hyviä puolia.

”Hinnat vain ovat nousseet”, hän toteaa.

Osansa kaupunkilaisten arvostelusta saavat uudelleen nimetyt tiet, joissa neuvostokäsitteet vaihtuivat usein uskonnollisiksi. Kommunismin kadusta tuli Kremlin katu ja Anisimovin tiestä Ylösnousemuksen rantakatu.

Nimivaihdoksissa paikallisetkaan eivät tahdo pysyä perässä. Amsterdamin rantakatu on niin uusi, että harva on kuullutkaan siitä. Siellä matkailukomitean tiloissa kuitenkin hyristään intoa. Ruplan heikko kurssi pitää venäläiset kotimaassa, ja tähän markkinarakoon Marin tasavaltakin nyt yrittää.

”Tämä on kuin Eurooppa Venäjän keskellä”, hehkuttaa Joškar-Olan puhelias matkailukomitean johtaja Andrei Purtov.

”Teemme töitä elämänlaadun parantamiseksi, jotta ihmiset haluaisivat asua täällä”, hän selittää rakennusbuumia.

Hän intoilee turistien määrän kasvaneen kolmasosalla vuodesta 2014 vuoteen 2015 eli yli puoleen miljoonaan vuosittaiseen turistiin. Tänä vuonna kävijöitä odotetaan suurin piirtein yhtä paljon.

Lähinnä matkailijat ovat venäläisiä eikä komitea tiedä ulkomaalaisten kävijöiden määrää.

Uusilla rakennuksilla ei lyödä rahoiksi. Ne ovat täynnä ministeriöitä ja hallintoelimiä. Lippu nukketeatteri-linnaan maksaa 3,5 euroa.

Keskustan uudisrakennuksiin on uponnut paljon julkista rahaa sekä valtion budjetista että tasavallan omasta kassasta. Suoraan Markelovia ei ole syytetty korruptiosta, vaikka verkkojulkaisuissa salanimillä esiintyvät kirjoittajat paljastavat Marin tasavallasta erilaisia väärinkäytöksiä ahkerasti.

”Jos täällä oikeasti haluaisi kehittää turismia, se pitäisi tehdä monimuotoisesti eri aloilla”, sanoo kansalaisaktivisti Kirill Pisnyi kahvilassa.

Nyt on vasta rakennettu keskustalle omalaatuiset kuoret.

”Ovathan rakennukset kauniita, mutta niitä on kallista ylläpitää”, hän toteaa.

Pisnyin mukaan rahaa on kyllä suunnattu kulttuurikohteisiin ja kirkkoihin, mutta terveydenhuolto, koulut ja tiet ovat retuperällä.

Yksityiskohtia riittää. Kaupungin paras hotelli on Ludovico Moro, joka on nimetty milanolaisherttua ja renessanssimesenaatti Ludovico Sforzan (1452–1508) mukaan. Moni kaupunkilainen irvileuka on ehtinyt huomata, kuinka tasavallan päämies Leonid Markelov pitää nimikirjaimista L. M. Hotellin lisäksi myös patsaita on noussut alkukirjainkaimoille.

Markelov on hallinnut vuodesta 2000.

Hänet tunnetaan innokkaana runoilijana. Juhlapainoksia hänen runokirjoistaan myydään turistikaupoissa. Hotellin seinälle on kehystetty yksi runoista. Siinä Markelov sanoo tuntevansa sympatiaa Ludovico Sforzaa kohtaan:

”Kaunis, rikas ja valioluokkaa / on Milanon tyranni / keisarin kannalta helppo / vihollisille kiero peluri.”

Marissa keskipalkka on alle 300 euroa

Fakta

 Keski-Venäjällä sijaitseva Marinmaa on Kainuun maakunnan kokoinen alue ja yksi Venäjän pienimmistä tasavalloista.

  Aluejohtaja Leonid Markelovia on syytetty suomalaisten sukukansan marien syrjimisestä ja tukahduttamisesta. Mareja asuu tasavallassa noin 291 000 ja kieltä kuulee kaupungilla usein.

  Marin pääkaupungissa Joškar-Olassa asuu 265 000 ihmistä eli se on noin Espoon kokoinen.

 Elintasoa ja elämisen laatua Venäjällä mittaavassa tilastossa Marinmaa oli viime vuonna sijalla 57. Huonoimmin sijoittui Tuva sijalla 85.

  Keskipalkka on noin 290 euroa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  2. 2

   Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

  3. 3

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  4. 4

   Ulkonäköön kohdistuva pilkka sotki Mikon elämän vuosiksi – Miesten ulkonäköpaineita pitäisi käsitellä enemmän, sanoo tutkija

  5. 5

   Lukiokirjojen hinnat puolittuivat – uusi tulokas sekoittaa vanhojen kustantajien pakkaa

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   Ilman pääsykoetta en olisi päässyt yliopistoon – korkeakoulu­haun uudistus voi tuhota monen unelman

  8. 8

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  9. 9

   Temppeliaukion kirkolle rakennetaan pysyvät esteet terrori-iskun varalle – Kirkkoherra: ”Ovesta voi ajaa suoraan sisään ja raamit kaulassa alttarille saakka”

  10. 10

   Tytöt liikkuvat ulkoleikeissä paljon vähemmän kuin pojat, maahanmuuttaja­taustaisten lasten välillä ero liki 20 prosenttia – Ainutlaatuinen tutkimus selvittää kaiken elämästä päiväkodeissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  4. 4

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  5. 5

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  6. 6

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  7. 7

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  8. 8

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  5. 5

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  6. 6

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  7. 7

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  8. 8

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  9. 9

   On yksinkertaisesti väärin olla rikas

  10. 10

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  11. Näytä lisää