Ulkomaat

Bengasin lähetystöiskussa kuolleiden uhrien omaiset vetävät Hillary Clintonia oikeuteen

Kanteen mukaan Clintonin yksityisen sähköpostipalvelimen käyttö ulkoministerinä vaaransi lähetystön turvallisuuden.

Vuonna 2012 Yhdysvaltojen lähetystöön Libyan Bengasissa tehdyssä iskussa kuolleiden uhrien omaiset vetävät Hillary Clintonia oikeuteen, kertoivat uutistoimistot tiistaina.

Oikeusjutussa yhdistyy kaksi demokraattipuolueen presidenttiehdokasta pitkään vainonnutta skandaalia.

Neljän yhdysvaltalaisen kuolemaan johtanut lähetystöisku Bengasissa tapahtui Clintonin ollessa ulkoministerinä. Samaan aikaan hän käytti sääntöjen vastaisesti virkaviesteihinsä yksityistä sähköpostia.

Omaisten mukaan tämä varomattomuus asetti lähetystön henkilöstön vaaraan, koska hyökkääjät saattoivat päästä käsiksi salaisiin tietoihin laitoksen toiminnasta.

Tieto Clintonin yksityisestä sähköpostipalvelimesta tuli ilmi viime vuonna juuri Bengasia koskevan tutkimuksen yhteydessä. Asiantuntijoiden mukaan oman palvelimen käyttö saattoi altistaa ulkoministerin viestit ulkomaiden urkinnalle, mutta näyttöä yhteydestä Bengasin tapahtumiin ei ole tullut ilmi.

Liittovaltion poliisi FBI totesi heinäkuussa ulkoministerin toimineen sähköpostiensa kanssa ”äärimmäisen varomattomasti”, mutta ei suositellut syytteiden nostamista.

Clintonin poliittiset vastustajat ovat pitäneet kumpaakin skandaalia näkyvästi esillä ja pyrkineet kytkemään ne toisiinsa. Republikaanit ovat käyttäneet etenkin Bengasin tapahtumia hyödyksi hyökätessään Clintonia ja presidentti Barack Obaman hallintoa vastaan.

Toinen kanteen nostajista, poikansa iskussa menettänyt Patricia Smith, puhui myös republikaanien puoluekokouksessa heinäkuussa. ”Syytän Hillary Clintonia henkilökohtaisesti poikani kuolemasta”, hän sanoi.

Syyskuussa 2012 tapahtuneen iskun uskottiin aluksi olleen vain spontaani väkivaltainen mellakka. Myöhemmin kävi ilmi, että kyseessä oli suunniteltu hyökkäys, johon osallistui satoja taistelijoita.

Lähetystöön kohdistuneessa iskussa kuolivat muun muassa suurlähettiläs Christopher Stevens ja arviolta jopa sata hyökkääjää.

Republikaanien Bengasi-kritiikki liittyy moneen eri asiaan. Yksi koskee sitä, että Yhdysvallat auttoi Libyan diktaattorin Muammar Gaddafin kaatamisessa. Valtatyhjiö vahvisti terroristijärjestö Isisiä Libyassa, aivan kuten Irakissakin.

Toinen koskee sitä, että Clinton ei ulkoministerinä turvannut Yhdysvaltain Bengasin-lähetystöä tarpeeksi hyvin, vaikka henkilökunta oli pyytänyt lisäapua.

Kolmas koskee iskun jälkihoitoa. Osa uhrien omaisista sanoo Clintonin kertoneen heille, että hyökkäys lähetystöön olisi ollut reaktio islaminuskoa arvostelleeseen videoon. Sama video nostatti mellakoita myös Egyptissä.

Arvostelijoiden mielestä Clinton siis peitteli sitä, että kyse oli oikeasti terrori-iskusta. Peittelyn syyksi he epäilevät, että terrori-isku olisi hankaloittanut Obaman uudelleenvalintaa marraskuun 2012 vaaleissa.

Clinton on vedonnut siihen, että Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA:n tiedot iskun syistä olivat aluksi ristiriitaisia.

CIA:n silloisen varajohtajan Michael Morrellin mukaan tiedustelupalvelun väki Washingtonissa oletti ainakin kolmen päivän ajan, että Egyptin ja Libyan tapahtumat liittyvät toisiinsa.

Obaman hallinnon ja Clintonin toimista Bengasin iskun yhteydessä on aloitettu yhdeksän eri tutkimusta. Yksikään niistä ei ole löytänyt Clintonin toiminnasta mitään rikollista. Sen sijaan kolme republikaania on sanonut julkisesti, että tutkinnan takana ovat poliittiset syyt, ja tavoite on vahingoittaa Clintonia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

  3. 3

   Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot

  4. 4

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  7. 7

   Tutkimusyhtiö: Helsinki on maailman yhdeksänneksi paras kaupunki asua – ”Pitää tapahtua jotain todella pahaa, että sijoitus putoaa”

  8. 8

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  9. 9

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  10. 10

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  5. 5

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  6. 6

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  7. 7

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  8. 8

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Kiinan ja Intian välille syntyi pattitilanne pahaan aikaan – 600 sotilasta on istunut pian 60 päivää vuoristossa tuijottamassa toisiaan, eikä loppua näy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tutkimusyhtiö: Helsinki on maailman yhdeksänneksi paras kaupunki asua – ”Pitää tapahtua jotain todella pahaa, että sijoitus putoaa”
  3. Mikä ihme vaivaa huipputennistä, taas yksi tähtipelaaja loukkaantui
  4. Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea
  5. Trumpin yritysjohtajista koostuva neuvosto lopettaa toimintansa – syynä presidentin puheet, joissa hän rinnasti väkivaltaisen äärioikeiston ja sitä vastustavat tahot
  6. Yhdysvaltojen entiset presidentit Bush ja Bush nuorempi tuomitsevat rotukiihkoilun – Charlottesvillen tapahtumat ovat käynnistäneet Yhdysvalloissa kiivaan keskustelun rasismista
  7. Suomen kenttäratsastajien EM-toiveille sokki: Hevoset loukkaantuivat ennen kisaa
  8. Iso remontti Olympiakomiteassa, tuet keskitetään menestyslajeille: ”Ei tule olemaan helppoa, kun joku putoaa ulkopuolelle”
  9. Tunti sitten
  10. Vapaamielisestä julkisuuskuvasta tunnettu Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Piispan virkaan ei sopisi, että olisin mukana poliittisessa satiirissa”
  11. Islantilaispelaaja Sigurdssonin jättisiirto sai sinetin, rikkoi Evertonin vanhat ennätykset
  12. Lukiokirjat ja parturisakset käyvät monille liian kalliiksi – järjestöt valmistelevat kansalaisaloitetta ilmaisista oppimateriaaleista
  13. Näytä lisää