Ulkomaat

”Vältä suoraa kontaktia päihtyneisiin” – Näin Suomea kuvataan muiden maiden matkustustiedotteissa

Yhdysvallat varoittaa Suomeen matkaavia kansalaisiaan humalaisista, Saksa hirvistä.

”Julkinen humaltuminen näkyy eniten pimeään aikaan, viikonloppuisin ja loma-aikoina. Vaikka vain harvat ovat väkivaltaisia, matkustajien kannattaa välttää suoraa kontaktia selkeästi päihtyneisiin ihmisiin. Tämä vähentää todennäköisyyttä joutua selkkaukseen.”

Näin neuvoo Yhdysvaltojen ulkoministeriö Suur-Helsingin alueelle matkustavia kansalaisiaan. Muuten matkustustiedotteessa Suomea kuvaillaan turvalliseksi maaksi niin kaupankäyntiin, matkusteluun kuin asumiseenkin.

Matkustustiedotteet kertovat tietoja maiden yleisestä turvallisuustilanteesta, minkä on määrä auttaa matkustajia.

Italia varoittaa Suomen punkeista, kun Ruotsi taas muistuttaa 0,5 promillen rattijuopumusrajasta ja hands free -laitteen käytöstä. Saksa ja Kanada kannustavat varomaan hirviä liikenteessä. Yhdysvaltojen lisäksi myös Espanja huomauttaa, että alkoholin liiallinen käyttö voi aiheuttaa riitoja Suomessa.

Kaikki kuitenkin toteavat Suomen olevan pääosin turvallinen maa, jossa, kuten Norja sanoo, matkat sujuvat ilman erityisiä ongelmia. Taskuvarkaudet ja Euroopan yleinen terrorismiuhka mainitaan useissa tiedotteissa, mutta niitä ei pidetä erityisen suomalaisina ongelmina.

Ulkoministeriö ei erityisesti seuraa, mitä muiden maiden matkustustiedotteissa Suomesta sanotaan. Maakuvasta vastaavan tiedottajan Mika Hammarénin mukaan tänä kesänä asiasta on tehty joidenkin maiden osalta erillinen selvitys, joka ei kuitenkaan ole vielä valmistunut.

Hammarén pitää Suomen maakuvaa maailmalla yleisesti ottaen hyvänä. Maakuvaviestinnän kärkiteemoja ovat puhtaus, hyvinvointi, koulutus ja toimiva yhteiskunta sekä vakaus ja turvallisuus.

Suomen yleinen tunnettuus voisi kuitenkin olla parempi.

”Suomi on lukemattomissa erilaisissa kansainvälisissä vertailuissa aivan maailman kärkeä, mutta sijoitus laajoissa maakuvatutkimuksissa ei ole aivan samaa tasoa.”

Hammarén huomauttaa, että Suomi menestyy parhaiten, kun mitataan hyvää hallintoa ja demokraattisuutta sekä koulutusta ja teknologista osaamista.

Sen sijaan ”pehmeät” mittarit, kuten eloisuus, vilkkaus ja kulttuuri ovat muita mittareita heikompia, mikä saattaa saada Suomen näyttämään tylsältä. Siksi maakuvaviestinnässä pyritään huomioimaan myös Suomen vilkastunutta kaupunkikulttuuria, moniarvoisuutta ja alakulttuureja.

Suomalaisille annettavat matkustustiedotteet muista maista ovat esillä ulkoministeriön verkkosivuilla. Niiden sisällöistä vastaavat edustustot, jotka seuraavat omien toimialueidensa turvallisuustilannetta.

Maat on luokiteltu turvallisuustasoihin, jotka ovat ”noudata tavanomaista varovaisuutta”, ”noudata erityistä varovaisuutta”, ”vältä tarpeetonta matkustamista”, ”vältä kaikkea matkustamista” ja” poistu maasta välittömästi”. Esimerkiksi Venezuelaan ei ministeriön mukaan kannata mennä ilman hyvää syytä, Burundiin tai Somaliaan ei hyvällä syylläkään ja Syyriasta ja Jemenistä on poistuttava välittömästi.

Konsuliasioiden yksikön vastuuvirkamies Iiris Strandman kertoo, että luokituksia muutetaan vain, jos maan turvallisuustasossa tapahtuu pysyvä muutos. Esimerkiksi tulva on väliaikainen tila, jonka vaaroista edustusto tiedottaa, mutta joka ei aiheuta muutoksia matkustussuosituksiin.

Jokaisesta maasta tiedotetta ei ole. Jos maa ei kuulu suomalaisedustuston toimialueeseen, ministeriö suosittelee matkustajia tutustumaan muiden länsimaiden antamiin ohjeisiin.

Strandman korostaa, että matkustusohjeet ovat vain suosituksia. Esimerkiksi rauhanturvaajat, toimittajat ja avustustyöntekijät matkustavat työnantajiensa tukemina alueille, joita ministeriö kehottaa välttämään.

”Ketään ei voi estää matkustamasta, se on perustuslaillinen oikeus. Tietysti toivomme, että ihmiset noudattaisivat ohjeita.”

Ulkoministeriö saa myös suoria yhteydenottoja kansalaisilta, joita kiinnostaa matkakohteen turvallisuus. Mitä eksoottisempi maa on kyseessä, sitä useammin kansalaispalveluita tarvitaan.

Tiedotteita ei muuteta toiveiden perusteella

Ulkoasiainministeriön konsuliasioiden yksikön vastuuvirkamiehen Iiris Strandmanin mukaan ministeriö saa joskus kysymyksiä matkustustiedotteiden muuttamisesta.

Esimerkiksi matkanjärjestäjät kysyvät ministeriön suunnitelmista muuttaa matkustustiedotteiden suosituksia, jos heidän kohdemaassaan on vaikkapa poliittisia levottomuuksia.

Yleisin kysymys koskee sitä, voiko matkustustiedotetta muuttaa, jotta asiakas saisi perutusta valmismatkastaan rahat takaisin. Joidenkin matkanjärjestäjien peruutusehdoissa sanktiomaksulta välttyy, jos ministeriö ei suosittele matkustamista alueelle.

Ministeriö ei muuta matkustustiedotteita kansalaisten toiveiden perusteella. Strandman kertoo, että ratkaisu luokituksen muuttamisesta tehdään edustuston keräämien tietojen perusteella ja yleensä muiden länsimaiden edustustojen kanssa keskustellen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Suomi
 • matkustus
 • matkustustiedote

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  2. 2

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  3. 3

   Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Katovuodesta kärsivä Pohjois-Korea jakaa kansalaisilleen vain 300 grammaa ruokaa päivässä – maan ruokahuolto ottaa köyhiltä ja antaa rikkaille

  5. 5

   Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

  6. 6

   Tunnetko nämä kymmenen vakavia myrkytyksiä aiheuttavaa suomalaista kasvia? – ”Kaikissa lapsiperheissä pitäisi olla lääkehiiltä varastossa”

  7. 7

   Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

  8. 8

   Näin Trumpin rinnalle ilmaantui toinen Trump

  9. 9

   Helsinki–Vantaan uusi eteläsiipi aukeaa, tältä siellä näyttää: Sisustuksessa suomalaista designia, matkustajat pääsevät kentän ensimmäiseen liukukäytävään

  10. 10

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

  2. 2

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  3. 3

   Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

  4. 4

   Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

  5. 5

   Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

  6. 6

   Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

  7. 7

   16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

  8. 8

   Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

  9. 9

   Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

  10. 10

   HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

  6. 6

   Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  7. 7

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  8. 8

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää