Valikko
Ulkomaat

Karl Vainon Virossa puhuttiin pakkovenäjää – Putinin hallinnon uusi päällikkö on inhotun kommunistijohtajan pojanpoika

Karl Vaino johti neuvosto-Viroa kovin ottein 70- ja 80-luvuilla. Pojanpoika Anton Vaino on ylennyt Kremlissä Venäjän korkeimmaksi virkamieheksi.

Tallinna

Tuskin kellään Viron neuvostoaikaisella johtajalla Stalinin kauden jälkeen on Virossa yhtä huono maine kuin Karl Vainolla, Vladimir Putinin hallinnon uuden päällikön Anton Vainon isoisällä.

”Karl Vainosta puhuminen madaltaisi omanarvontuntoani”, sanoi neuvosto-Viron viimeinen johtaja Vaino Väljas puhelimessa perjantaina.

Karl Vaino oli kommunistisen puolueen keskuskomitean pääsihteeri eli Viron vaikutusvaltaisin mies 1978–88. Vainon kausi muistetaan venäläistämispolitiikasta ja koventuneista otteista. Lopulta vastarintaan noussutta kansaa pyrittiin rauhoittamaan siirtämällä Vaino Moskovaan. Tallinnaan kutsuttiin uudistusmielinen Vaino Väljas.

”Hurraa Vaino Väljas”, luki julisteissa laululavalla, jossa kansa kokoontui. Väljas tarkoittaa viroksi ulkona: Inhottu Vaino oli ulkona, ja Vaino Väljas hänen paikallaan.

Karl Vainon aikana virolaiset alkoivat kokea olonsa entistä ahtaammaksi. Kouluissa lisättiin venäjän opetusta, ja viron kielen asema heikkeni.

Liettuan kommunistijohtajat eivät noudattaneet Moskovan ohjeistamaa venäläistämispolitiikkaa yhtä kirjaimellisesti kuin Vaino Virossa.

Tutkija Seppo Zetterberg on Viron historiassa rinnastanut Vainon aikana toteutetun operaation 1800-luvun lopun venäläistämispolitiikkaan.

Viroon muutti eri puolilta Neuvostoliittoa kymmeniätuhansia ihmisiä. Tallinnaan kohosi uusi Lasnamäen lähiö. Kymmenessä vuodessa väkiluku kasvoi 100 000:lla yli puoleentoista miljoonaan, ja virolaisten osuus pieneni 62 prosenttiin väestöstä.

Samaan aikaan pula peruselintarvikkeista lisääntyi ja jonot ruokakaupoissa kasvoivat.

”Karl Vaino oli periaatteiltaan ja toimiltaan Neuvostoliiton puolesta. Hän ei sopeutunut Viroon”, arvioi Viron entinen presidentti Arnold Rüütel.

”Keskusteluissa kansallisuuskysymyksistä päädyimme aina erimielisyyksiin”, sanoo Rüütel.

Rüütel oli neuvostoaikana korkeassa asemassa kommunistisessa puolueessa ja tunsi Vainon virkansa puolesta.

Tavalliselle kansalle Vaino jäi etäiseksi hahmoksi, joka esiintyi julkisuudessa virallisissa tilaisuuksissa pitäen uuvuttavan pitkiä, byrokraattisia puheita, jotka olivat ristiriidassa ihmisten oman kokemuksen kanssa.

”Porvarihallinnon aikakautena Viro oli täysin riippuvainen imperialistisista suurvaltioista, oli niiden agraarijatke. Neuvostojärjestelmä lopetti pysyvästi luokkaan ja kansallisuuteen perustuvan painostuksen”, Vaino sanoi yhdessä ensimmäisistä julkisista puheistaan Viron työväen kommuunin 60-vuotispäivänä.

”Neuvostoliiton kansojen internationaalisen kanssakäymisen voimaisa katalysaattori on venäjän kieli”, hän jatkoi.

Vainon puheelle naureskeltiin, koska hän puhui venäläisittäin, muistelee toimittaja ja tietokirjailija Tarmo Vahter.

Useimmiten Vaino puhuikin venäjää.

”Ellei häntä olisi vaihdettu, tilanne Virossa olisi todennäköisesti kiristynyt entisestään”, arvioi Vahter.

Tomskissa Venäjällä virolaisten kommunistien perheeseen vuonna 1923 syntynyt Vaino opiskeli insinööriksi, työskenteli rautateillä ja päätyi vanhempiensa kotimaahan Viroon vuonna 1947 neuvostomiehityksen aikana.

Viron lehdistö on seurannut neutraaliin sävyyn pojanpojan Anton Vainon uran etenemistä Moskovassa.

93-vuotias Karl Vaino asuu tiettävästi yhä Moskovassa, jonne hänet kutsuttiin 1988 niin kutsutun laulavan vallankumouksen tieltä.

Myös Helsingin Sanomat seurasi Vainon uraa ja toimia Neuvosto-Viron johdossa. Huhtikuussa 1983 Vainon uutisoitiin vaatineen kansallismielisyyden ja ”muiden Neuvostoliitossa kiellettyjen suuntausten” kitkemistä Viron tasavallasta.

Seuraavan vuoden keväällä HS kertoi Viroon perustetusta vastapropagandakomiteasta, jonka tehtävänä oli ”tukahduttaa läntiset vaikutukset”. Elokuussa kommunistipuolue myönsi, että Virossa vallitsi ”laajalle levinnyt apatia marxilaisia ihanteita kohtaan” ja ilmoitti tekevänsä siitä lopun.

Kesällä 1987 Vainon uutisoitiin saapuvan Suomen kommunistisen puolueen kokoukseen. Tammikuussa 1988 Neuvostoliiton päälehden Pravdan puolestaan kerrottiin arvostelleen Viron kommunistipuoluetta harvinaisen kovasanaisesti. Karl Vainoa kritisoitiin lehden artikkelissa nimeltä mainiten.

Toukokuussa 1989 HS uutisoi Vainon pudonneen Viron keskuskomiteasta. Lehti arvioi tuolloin, että uudistusmielinen linja näytti vakiinnuttaneen otteensa kommunistipuolueesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Neuvostoliitto
 • Viro
 • Kommunismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Meillä on kaikki niin hyvin”, sanoi Kirsi Karhusen, 46, mies saattohoidossa ennen kuolemaansa – Terhokodissa lapsillekin puhutaan kuolemasta suoraan

  2. 2

   Kaksi eläkeläistä ja suojana 12 poliisia – saksalaispariskunta antoi oikeistopopulismille kasvot, eivätkä kaikki pitäneet siitä

  3. 3

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  4. 4

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  5. 5

   Viro on yhä jakautunut rinnakkaismaailmoihin 10 vuotta patsasmellakoiden jälkeen – HS seurasi viron- ja venäjänkielisten nuorukaisten koulupäivää

  6. 6

   Nukutko huonosti? HS kokosi asiantuntijan vinkit unen apuvälineisiin ja parempiin yöuniin

  7. 7

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  8. 8

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  9. 9

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  10. 10

   Natsitohtori Mengele vihelteli oopperaa valitessaan uhrejaan Auschwitzissa – ihmiskokeiden tulokset olivat tieteellisesti kelvottomia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Taka-Töölön 80-vuotias klassikkoravintola säästyi perikadolta – Nina Kaukonen osti ravintolan, jossa Matti Pellonpää kävi suihkussa ja Supo vahti Salman Rushdieta

  2. 2

   Neljä kuppia kahvia, ei edes pullollista energiajuomaa – suurselvitys tarkisti kofeiinin terveydelliset riskirajat

  3. 3

   Punkki puri Jussi Kaijalaa ja se muutti hänen elämänsä – ”Vian epäiltiin jo olevan korvien välissä”

  4. 4

   Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

  5. 5

   HS:n lukijat ehdottavat: Nämä suomalaiset tuotteet kuuluisivat bisnesmokien museoon

  6. 6

   Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

  7. 7

   Syövän on epäilty johtuvan stressistä, ujoudesta, jopa kielteisistä ajatuksista – laaja kartoitus murtaa sairastuneille haitallisia myyttejä

  8. 8

   Joutsenlaulun Vain elämää -versio soi myös radiossa vastoin Jussi Hakulisen tahtoa – ”Sanoin, että laittakaa radio kiinni”

  9. 9

   Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

  10. 10

   Tuhkarokko leviää nyt ympäri Eurooppaa – Suomessa valmiuksia on lisätty uudella lailla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

  2. 2

   Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

  3. 3

   Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

  4. 4

   Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

  5. 5

   ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

  6. 6

   Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

  7. 7

   Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

  8. 8

   Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

  9. 9

   Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

  11. Näytä lisää