Valikko
Ulkomaat

Clintonin voitolle annetaan jo lähes 90 prosentin todennäköisyys – vieläkö Trump voi kiriä?

Clinton on parissa viikossa repinyt selvän johdon kannatuskyselyissä.

Demokraattipuolueen ehdokas Hillary Clinton johtaa mielipidekyselyissä Yhdysvaltain presidentinvaalikisaa lähes seitsemän prosenttiyksikön erolla. Clintonin kannatus valtakunnallisesti on nyt 47,8 prosenttia ja republikaanisen puolueen ehdokkaan Donald Trumpin 41 prosenttia, kertoo mielipidekyselyiden keskiarvoa laskeva RealClearPolitics.

Clinton on valtakunnallisissa kyselyissä vetänyt selvän eron Trumpiin kahden viime viikon aikana. Heinäkuun lopussa molempien puoluekokousten jälkeen ehdokkaat olivat kyselyissä tasoissa. Realclearpolitics laskee keskiarvon yli sadasta eri mielipidekyselystä.

Clintonin johto on nyt niin selvä, että kaksi eri ennustetta arvioi hänen voittonsa todennäköisyydeksi lähes 90 prosenttia. Ero Trumpiin on kasvanut selvästi elokuun aikana.

Yhdysvaltain presidentinvaaleihin on aikaa vajaat kolme kuukautta. Äänestyspäivä on 8. marraskuuta. 68-vuotiaasta Clintonista tulisi voittaessaan ensimmäinen nainen Yhdysvaltain presidenttinä.

Clintonilla näyttää tässä vaiheessa olevan vahva johto useassa sellaisessa osavaltiossa, jota etukäteen pidetään ratkaisevina vaa’ankielikamppailuina. Clinton johtaa kyselyiden keskiarvon mukaan selvästi esimerkiksi New Hampshiressa, Coloradossa, Virginiassa ja niukemmin Floridassa. Trump on johdossa esimerkiksi Missourissa.

Kisa näyttää yllättävän tasaiselta jopa Georgiassa, jossa republikaaniehdokas on voittanut joka kerta vuodesta 1996.

Clintonin voiton todennäköisyys on nyt 89,2 prosenttia, arvioi vaalituloksia ennustava FiveThirtyEight-blogi. Sivuston päätoimittaja on tilastotieteilijä Nate Silver, joka sai mainetta ennustettuaan vuoden 2012 vaaleissa voittajan oikein kaikissa osavaltioissa. Hänen varovaisempikin ennusteensa antaa Clintonille 78,6 prosentin voittomahdollisuuden.

Samansuuntainen on The New York Times -lehden The Upshot -blogin ennuste. Se arvioi Clintonin voiton todennäköisyydeksi 87 prosenttia.

The Upshotin ennuste perustuu arvioihin kunkin osavaltion voittajasta. Mallissa ehdokkaiden odotetaan voittavan ne osavaltiot, joissa he ovat selviä suosikkeja. Ratkaisevaksi jää kymmenen vaa’ankieliosavaltiota. Laskelman mukaan Clintonilla on 1 011 tapaa saada kokoon tarvittavat 270 valitsijamiestä. Trumpilla on vain kymmenen tapaa päästä samaan.

Trumpin voitto on silti vielä aivan mahdollinen. Clintonin tappio on suurin piirtein yhtä todennäköinen kuin se, että amerikkalaisen jalkapallon pelaaja epäonnistuu potkumaalissa NFL-liigan keskiarvon mukaan, toimittaja Josh Katz kirjoittaa The Upshot -sivulla.

Yksi syy Trumpin suosion laskuun parin viime viikon aikana on ollut joukko sekavia ja outoja lausuntoja. Hän arvosteli poikansa Irakin sodassa menettäneitä muslimivanhempia ja kyseli, miksei Yhdysvallat voisi käyttää ydinaseita, jos niitä kerran on. Trump myös kutsui presidentti Barack Obamaa terroristijärjestö Isisin perustajaksi.

Kyselyiden virhemarginaalitkin huomioiden Trumpilta vaaditaan kovaa loppukiriä voittaakseen vaaleissa.

Vaalikamppailu on kuitenkin ollut yllätyksellinen tähänkin saakka ja jäljellä vielä paljon käänteitä, kuten ehdokkaiden suorat televisioväittelyt. Trump on myös toistaiseksi käyttänyt suhteellisen vähän rahaa televisiomainontaan. Kampanjan suuri rynnistys tv-mainoksissa on odotettavissa loppusuoran aikana.

Alamäessä oleva Trump syytti viikonloppuna parissa eri puheessa Yhdysvaltain mediaa epäreiluudesta vaaliuutisoinnissa.

”En kilpaile kieroa Hillary Clintonia vastaan. Kilpailen kieroa mediaa vastaan”, Trump sanoi lauantaina kampanjatilaisuudessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Trump on evännyt useilta hänestä kriittisesti kirjoittaneilta viestimiltä pääsyn hänen tilaisuuksiinsa. Joukossa ovat muun muassa itärannikon arvostetut sanomalehdet The New York Times ja The Washinton Post.

Trump on kuitenkin kampanjansa aikana saanut poikkeuksellisen paljon näkyvyyttä mediassa. Ehdokkaiden näkyvyyttä mittaavan MediaQuant-yrityksen mukaan Trump oli saanut jo maaliskuuhun mennessä kahden miljardin mainosdollarin edestä ilmaista näkyvyyttä uutisissa.

Trump on onnistunut pysymään jatkuvasti otsikoissa esittämällä päivittäin jonkin kuohuttavan kommentin, kirjoittaa HS:n Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski analyysissään.

Osa Trumpin kohukommenteista on tulkittu loukkaaviksi ja ne ovat kääntyneet häntä vastaan. Trumpin kannatus on heikkoa esimerkiksi merkittävän vähemmistön latinoiden parissa. Viime viikolla tehdyn Fox-uutiskanavan kyselyn mukaan 66 prosenttia latinoäänestäjistä valitsisi Clintonin.

Trumpin kampanjapäällikkö Paul Manaford kiisti sunnuntaina kampanjan olevan vaikeuksissa. Hänen mukaansa Trump on kerännyt kahden viime kuukauden aikana 132 miljoonaa dollaria rahoitusta taakseen.

70-vuotias Trump on newyorkilainen suurliikemies, joka pyrkii ensimmäistä kertaa presidentiksi.

Demokraattiehdokas Clintonin uusin veto kampanjassa oli julkistaa perjantaina verotietonsa. Kampanjasivulla julkaistun asiakirjan mukaan Hillary Clinton ja hänen aviomiehensä Bill Clinton ilmoittivat 10,6 miljoonan dollarin tulot vuonna 2015. Ilmoituksen mukaan he maksoivat tuloveroa 3,6 miljoonaa dollaria.

Clintonin kampanja arvosteli Donald Trumpia siitä, että tämä kieltäytyy edelleen julkaisemasta omia verotietojaan.

Jos presidentinvaali todella päätyisi lähes seitsemän prosenttiyksikön eroon, tulosta pidettäisiin murskavoittona.

Demokraattipuolueessa ei kuitenkaan vielä uskota, että Clintonin voitto on selviö. Puolueen sisäpiiriläisistä 72 prosenttia uskoo, että kisa ei ole vielä ohi, kertoi Politico-lehti viime viikolla omaan kyselynsä perusteella. Kiinnostava piirre kyselyssä oli, että Trumpin oman puolueen republikaanien sisäpiiriläisistä puolet piti kannatuseroa liian suurena, jotta Trump voisi voittaa.

Clinton oli etukäteen vahva suosikki vuoden 2008 vaaleissa. Hän kuitenkin hävisi demokraattien ehdokkuuden yllättäjä Barack Obamalle, josta tuli presidentti. Clinton työskenteli myöhemmin Obaman ensimmäisen hallituksen ulkoministerinä.

Vaikka Hillary Clinton on tällä hetkellä suosikki Trumpia vastaan, hänkin jakaa voimakkaasti mielipiteitä Yhdysvalloissa. Monet äänestäjät pitävät Clintonia vanhan poliittisen eliitin edustajana. Clintonia painavat myös hänen ulkoministeriaikanaan tapahtunut hyökkäys Yhdysvaltain edustustoon Benghazissa Libyassa sekä siihen liittyvä sähköpostiskandaali.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miten kävi Saaralle? ”Yritettiin tehdä kansainvälistä, tehtiin ihan Tokmannia”

  2. 2

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  3. 3

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  4. 4

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  5. 5

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  6. 6

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  7. 7

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  8. 8

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  9. 9

   Kasvukivut sekoittivat Finnairin – tässä selitys Miamin-lentojen perumiselle

  10. 10

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  3. 3

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  4. 4

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  5. 5

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  6. 6

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  7. 7

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  8. 8

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  9. 9

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  10. 10

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  7. 7

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  8. 8

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  9. 9

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää