Valikko
Ulkomaat

Lontoon lähetystössä työskennellyt Pohjois-Korean korkea-arvoinen diplomaatti loikkasi perheineen

Länsimaiden tiedustelupalvelut voivat saada loikkarilta hyödyllisiä tietoja Pohjois-Korean nykyhallinnosta.

Lontoo lähetystössä työskennellyt korkea-arvoinen pohjoiskorealainen diplomaatti on loikannut, uutisoi The Guardian. Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan lähettilään apulaisena työskennellyt virkamies on loikannut Britanniasta Etelä-Koreaan. Etelä-Korean viranomaiset ovat vahvistaneet tiedon.

Lähetystön vanhemman virkamiehen loikkaus on ensimmäinen laatuaan sitten Pohjois-Korean Lontoon lähetystön avaamisen 13 vuotta sitten.

Diplomaatin kerrotaan kadonneen perheensä kanssa Länsi-Lontoon Ealingissa sijainneesta lähetystöstä aiemmin elokuussa. Eteläkorealainen JoongAng Ilbo -lehti kertoi aiemmin, että diplomaatti hakee vaimonsa ja lastensa kanssa turvapaikkaa ”kolmannesta maasta”. Maa on sittemmin varmistunut Etelä-Koreaksi.

Mielenkiintoista tapauksessa on se, että loikanneeksi sanotun diplomaatin tehtävä maansa lähetystössä oli tiettävästi seurata Lontoossa asuvia pohjoiskorealaisia loikkareita. Eteläkorean median mukaan miehen tehtävänä oli Britanniassa myös torjua maansa ihmisoikeustilannetta vastaan esitettyä kritiikkiä.

Loikanneen diplomaatin kerrotaan olevan Thae Yong-ho. Hän on korkea-arvoisin koskaan loikannut pohjoiskorealainen virkamies.

Britannian ulkoministeriö kertoi tiistaina tutkivansa väitteitä.

Thae Yong-hon loikkaamiseen viittasi jo aiemmin Guardianin tietojen mukaan se, että hänen nuorempi poikansa kävi Länsi-Lontoossa sijaitsevaa koulua, mutta katosi heinäkuun puolivälissä.

”Me olimme todelle hyviä ystäviä. Hän käytti päivittäin Facebookia ja What’s Appia. Yllättäen hänen kaikki tilinsä sosiaalisessa mediassa hiljenivät”, 19-vuotias luokkatoveri Louis Prior sanoo Guardianille.

Priorin mukaan hänen ystävänsä oli syntynyt Tanskassa, jossa hänen isänsä oli aiemmin komennettuna. Perhe palasi Pohjois-Koreaan, josta he muuttivat Britanniaan neljä vuotta sitten. Thaen pojan oli ystävän mukaan tarkoitus aloittaa arvostetussa Imperial Collegessa matematiikan ja tietotekniikan opinnot.

”Olemme todella huolissamme hänestä. Olemme yrittäneet soittaa hänelle, mutta puhelin on suljettu. Hän on hyvä ystävä, ja nyt hän on vain kadonnut”, Prior sanoi Guardianille.

Loikkaus on merkittävä voitto Britannian ja muiden länsimaiden tiedustelupalveluille, sillä diplomaatilla on todennäköisesti hyödyllisiä tietoja Kim Jong-unin hallinnosta, arvioi kansainvälisen politiikan tutkimuslaitos Chatham Housen johtaja John Nilsson-Wright Guardianille.

”Nämä vanhemmat virkamiehet ovat älykkäitä, sivistyneitä ja korkeasti koulutettuja ihmisiä, joilla on hyvä englanninkielen taito. Ulkomaille lähetettyinä he eivät kuluta aikaansa cocktail-juhlissa. Heillä on kädet täynnä muita tehtäviä, joiden suorittamiseen he käyttävät niin reiluja kuin epäreilujakin keinoja”, Nilsson-Wright sanoo.

Nilsson-Wrightin arvion mukaan tiedustelupalvelut haluaisivat kuumeisesti kuulustella loikkaria saadakseen tietoja Kim Jong-unista johtajana, hänen hallintonsa vakaudesta sekä siitä, mitä tapahtui aiemman hallinnon edustajille, joista osan väitetään joutuneen puhdistusten kohteeksi ja teloitetuiksi.

”He haluaisivat tietoja niiltä kolmelta neljältä vuodelta, joina hän (Kim Jong-un) on hallinnut”, Nilsson-Wright sanoo Guardianille.

Syytä loikkaukselle ei voi toistaiseksi tietää, Nilsson-Wright sanoo. Se voi olla henkilökohtainen, poliittinen tai molempia, hän arvioi. Diplomaatti on voinut toivoa parempaa elämää ja eläkepäiviä Pohjois-Korean ulkopuolella tai hän on voinut uupua työnsä aiheuttamien paineiden alla.

Pohjois-Korean lähetystöt ovat yleensä vaatimattomia ja köyhiä, ja virkailijoita on ohjeistettu hankkimaan rahaa kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla, Guardian kirjoittaa.

Loikkaaminen Pohjois-Koreasta on vaarallista. Hallinto kostaa loikkaukset usein tämän maassa yhä asuville sukulaisille ja ystäville. Pohjois-Korean tiedetään myös jahdanneen loikkareita maan ulkopuolella. Tavoitettaessa rangaistukset ovat olleet erittäin kovia, Nilsson-Wright sanoo Guardianille.

BBC kertoo nyt loikanneen diplomaattiperheen olevan Etelä-Korean valtiollisessa suojelussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pohjois-Korea
 • Diplomatia
 • Britannia
 • Jukka Hiiro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  3. 3

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  4. 4

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  5. 5

   Katastrofista toipuva Samsung julkisti uuden puhelinmallin, jonka etupuoli on käytännössä pelkkää näyttöä

  6. 6

   Sdp saamassa ison vaalivoiton Vantaalla – vasemmisto­puolueille ja vihreille jopa enemmistö valtuustossa

  7. 7

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  8. 8

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  9. 9

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  10. 10

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  7. 7

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  8. 8

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  9. 9

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  10. 10

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää