Valikko
Ulkomaat

Texas aikoo teloittaa miehen murhasta, jota hän ei tehnyt eikä edes nähnyt

Jeffery Woodin tapausta pidetään poikkeuksellisena jopa Texasissa, jossa kuolemantuomion saa helpommin kuin missään muussa osavaltiossa.

Texasilainen Jeffery Wood saattaa joutua teloitettavaksi murhasta, vaikka hän ei ole tappanut ketään. Ensi viikolla hän voi olla kuollut mies, vaikka hän ei edes nähnyt murhaa, josta häntä syytetään, kertoo uutistoimisto AFP.

Wood teloitetaan 24. elokuuta myrkkyruiskulla, ellei Texasin korkein rikosoikeus toisin päätä. Oikeuteen on lähetetty satasivuinen vetoomus, jonka päämäärä on saada tapaus uuteen käsittelyyn, kertoo The Texas Tribune.

Woodin elämä muuttui tammikuun toisen päivän aamuna vuonna 1996.

Tuolloin Wood istui avolava-autossa huoltoaseman yhteydessä olevan kaupan ulkopuolella Kerrvillen kaupungissa, kun hänen ystävänsä Daniel Reneau nousi autosta ryöstämään kaupan kassaa.

Reneau oli suunnitellut toteuttavansa aseettoman ryöstön ja pakenevansa sen jälkeen vuorille autolla yhdessä Woodin kanssa.

Reneaun suunnitelma meni mönkään, kun kaupassa myyjä ei suostunutkaan Reneaun vaatimuksiin. Reneau ampui myyjää päähän. Myyjä kuoli lähes heti.

Kun Wood kuuli laukauksen, hän ryntäsi kauppaan ja näki ryöstön verisen lopputuloksen.

Pari pakeni paikalta sen jälkeen, kun Wood oli ottanut turvakamerasta videon ja Reneau ottanut mukaansa kaupan kassan ja tallelokeron. Saaliin arvo oli noin 11 000 dollaria eli noin 9 700 euroa.

Heidät saatiin kiinni seuraavana päivänä. ABC Newsin mukaan Wood on sanonut, että Reneau käytti asetta, kun hän pakotti hänet ottamaan videon mukaansa. Wood tuhosi videon parin päivän kuluttua. Sitä ennen hän näytti sen veljelleen.

Reneau tuomittiin kuolemaan vuonna 2002.

Wood piti teloittaa jo elokuun 21. päivä 2008, mutta San Antonionin liittovaltion tuomari keskeytti tuomion viisi ja puoli tuntia ennen kuolinpistosta. Tuomari antoi luvan tutkia, onko Wood henkisesti oikeustoimikelpoinen.

Tuomio perustuu Texasissa voimassa olevaan osallisuuslakiin, jonka mukaan kuka tahansa kuolemaan johtaneeseen rikokseen osallistunut on vastuussa rikoksesta, vaikka hän ei olisi ollut rikospaikalla eikä olisi edes aikonut tehdä rikosta.

The Death Penalty Information Centerin mukaan Yhdysvalloissa on tuomittu kymmenen ihmistä osallisuuslakien perusteella. Texasissa teloituksista on toteutettu viisi.

Syyttäjien mukaan Woodin olisi pitänyt aavistaa, että rikos voi johtaa murhaan.

Muun muassa joukko aktivisteja, pappeja, Woodin perhe ja Woodin asianajaja yrittävät vielä estää teloituksen tai ainakin saada siihen lykkäystä.

Woodin tapausta pidetään poikkeuksellisena jopa Texasissa, jossa kuolemantuomion saa helpommin kuin missään muussa osavaltiossa.

Texasissa tuomitaan enemmän ihmisiä kuolemaan kuin missään muussa osavaltiossa. Kuolemantuomio on sallittu 31:ssä osavaltiossa Yhdysvalloissa. Texasin oikeusviranomaisten mukaan osavaltiossa on teloitettu 537 ihmistä sitten vuoden 1976.

Teloitukset ovat vähentyneet vuoden 1999 jälkeen Yhdysvalloissa. Silloin maassa teloitettiin 98 ihmistä. Kaikkiaan vuoden 1976 jälkeen Yhdysvalloissa on teloitettu 1 437 ihmistä, kertoo Death Penalty Information Center.

”En ole koskaan kuullut Yhdysvalloissa teloituksesta, jossa syyllisyyden aste on niin alhainen kuin on Woodin tapauksessa”, kommentoi tapausta Woodin puolustusasianajaja Kate Black.

Black sanoo, että Woodin älykkyysosamäärä on lapsen tasolla. Asianajajan mukaan hän oli tietämätön, että hänen kaverillaan oli ase. Wood oli tutustunut murhaajaan vain kaksi kuukautta aikaisemmin.

The Washington Postin mukaan Woodin entinen tyttöystävä on kertonut Woodin pyytäneen, ettei Reneau ottaisi asettaan mukaan, kun he lähtivät ajamaan kaupalle. Reneau ei ollut totellut, vaan ottanut aseen mukaan Woodin tietämättä, tyttöystävä oli kertonut.

”Minusta tämä tapaus on vahva esimerkiksi siitä, millaisia ongelmia Texasin osallisuuslaki aiheuttaa. Uskon, että Court of Criminal Appeals ottaa tämän todella vakavasti”, Black sanoi.

Texas Court of Criminal Appeals on osavaltion korkein rikostuomioistuin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuolemantuomiot
 • Yhdysvallat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  2. 2

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  3. 3

   Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

  4. 4

   Järkeväkin ihminen voi jäädä koukkuun liian kovaan treenaamiseen – Suurimmassa vaarassa ovat tiukkapipoiset suorittajat

  5. 5

   Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamis­suunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  8. 8

   Trumpin entinen kampanja­päällikkö yhteistyöhön Venäjä-tutkinnan kanssa – Valkoisen talon viestintä­johtaja: ”Jos vuodot jatkuvat, minun on annettava potkut kaikille”

  9. 9

   Suomalainen sosiaaliturva kannustaa asumaan yksin vaikka se on kimppa-asumista kalliimpaa – Samalla järjestelmä ruokkii syrjäytymistä

  10. 10

   Merkittävä venäläispoliitikko uhkaa Yhdysvaltoja ”kivuliailla vastatoimilla” – USA:n edustajainhuone äänesti uusien Venäjä-pakotteiden puolesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  2. 2

   Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

  3. 3

   Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

  4. 4

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

  7. 7

   Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

  8. 8

   Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

  9. 9

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  10. 10

   Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

  2. 2

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  3. 3

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  4. 4

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  7. 7

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  8. 8

   Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat