Valikko
Ulkomaat

STT: Tukholman-suurlähetystössä on kierretty veroja – diplomaatit välittivät verovapaata tupakkaa ja alkoholia vuosien ajan

Ruotsin lain mukaan tällainen diplomaattistatuksen hyväksikäyttäminen on veronkiertoa.

Suomen Tukholman-suurlähetystön diplomaatit ovat välittäneet verovapaita tuotteita eteenpäin muille työntekijöille vuosien ajan.

Ruotsin lainsäädännön mukaan diplomaatit pystyvät ostamaan verovapaita tuotteita niin paljon kuin haluavat. Tuotteita saa kuitenkin ostaa vain henkilökohtaiseen käyttöön. Diplomaattistatuksen hyödyntäminen verovapaiden tuotteiden välittämiseen on laitonta veronkiertoa.

Asiasta kertoi ensimmäisenä uutistoimisto STT, jonka jutun julkaisi muun muassa Ilta-Sanomat.

Ulkoministeriön hallintojohtaja Ari Rouhe sanoo HS:lle, että hän on tiennyt asiasta joitakin viikkoja.

”Käsitykseni on, että toiminta on ollut työtoverien välistä ja pienimuotoista”, hän sanoo.

Tukholman lähetystön käytäntö tuli Rouheen tietoon suurlähettiläs Jarmo Viinasen ministeriölle jättämän vastineen yhteydessä. Viinasen vastine koski Tukholman-suurlähetystöön tehtyä sisäistä tarkastusta, jossa tarkasteltiin muun muassa lähetystön johtamista ja työhyvinvointia.

Itse tarkastuksessa verovapaiden tuotteiden hankkiminen ei noussut esille. Viinanen mainitsi kuitenkin vastineessa lopettaneensa käytännön pian sen jälkeen, kun hän aloitti suurlähettiläänä 2014.

Suurlähettiläs Viinanen itse kuvailee HS:lle, että verovapaiden tuotteiden välitys lähetystössä oli järjestelmällistä. Kyse on ollut esimerkiksi alkoholista ja tupakasta.

”Tukholmassa oli kehittynyt sellainen järjestelmä, että oli sovittu, että jotkut määrätyt virkamiehet, joilla oli oikeus hankkia näitä tuotteita, hankkivat niitä jollekin x-määrälle muita ihmisiä, joilla tällaisia oikeuksia ei ole”, Viinanen sanoo.

Harva lähetystössä ei hänen mukaansa osallistunut toimintaan. 7–8 ihmisellä on ollut oikeudet verovapaiden ostosten tekemiseen, hän laskee.

Viinasen mukaan määrät olivat ”ihan huomattavia”.

Viinanen sanoo epäilevänsä, että tuotteita toimitettiin myös ulos lähetystöstä. Hän täsmentää, ettei usko, että kyse ole ollut laajasta myynnistä vaan mahdollisesti jollekin ystävälle välittämisestä.

Epäilty veronkierto oli Viinasen mukaan aloitettu ennen kuin hänestä tuli suurlähettiläs elokuussa 2014. Hän lopetti käytännön vuodenvaihteessa 2014–2015. Itse hän kertoo saaneensa tietää käytännöstä siten, että hänelle oli osoitettu ”kummilapset”, joille hänen pitäisi hankkia verovapaita tuotteita.

Ulkoministeriön Rouhe toteaa, että tapaukseen suhtaudutaan vakavasti. Vastaavaa ei ole hänen mukaansa käynyt ilmi muista lähetystöistä.

”Vaikka tämä sinänsä vaikuttaa pienimuotoiselta, suhtaudumme hyvin vakavasti siihen, että sääntöjen mukaan pitää mennä ja asioihin myös puututaan”, Rouhe sanoo.

Tukholman käytännön ilmitulolla ei ole hänen mukaansa ollut toistaiseksi ministeriössä seurauksia.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) ilmoitti tiistaina kotiuttavansa Viinasen nopeutetussa aikataulussa, koska suurlähetystössä on esiintynyt ”epäasiallista kohtelua” ja hänen toimintakykynsä katsottiin heikentyneen. Viinasen kotiuttaminen ei ulkoministeriön mukaan liity nyt esille tulleisiin veronkiertoepäilyihin millään tavalla.

Iltalehti uutisoi heinäkuussa, että Viinasta olisi epäilty seksuaalisesta häirinnästä.

Oikaisu klo 19:23: Jutussa kerrottiin aiemmin, että Soini olisi kertonut Viinasen kotiuttamisesta maanantaina. Hän kertoi asiasta tiistaina.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Henri Karvinen jätti lukion väliin, työskenteli 10 vuotta rakennuksilla ja pääsi lääkikseen – Nyt hän kertoo, mikä oli onnistumisen salaisuus

  2. 2

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  3. 3

   Tuulia Syvänen lopetti valehtelun kokonaan, ja se mullisti hänen elämänsä – ”Miksi feikkaamme, vaikka ihmiset tykkäävät meistä enemmän, kun uskallamme olla vajavaisia ja tyhmiä?”

  4. 4

   Reza otti köyden ja kiipesi Rautatientorilla puuhun – itsetuhoiselle karkotettavalle ei ole juuri apua tarjolla

  5. 5

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  6. 6

   Päivi Laine on Suomen ensimmäinen Irak-lähettiläs vuosiin: ”Jos ihmiset tietäisivät Irakin todellisuuden, pakolaiskeskustelu olisi erilaista”

  7. 7

   Facebookiin tulee suurin muutos vuosikausiin: Ruutuun ilmestyvät Snapchatista kopioidut tarinapylpyrät – Tästä on kyse

  8. 8

   Kyllä Saksa opettaa jäykkää joustamaan

  9. 9

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  10. 10

   NY Times: Ivanka Trump taipui eettisen arvostelun edessä ja ottaa virallisen työtehtävän Valkoisesta talosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Jos et siedä inhimillistä lämpöä, kannattaa katsoa peiliin – Pehmeiden arvojen pilkkaaminen kertoo usein pelosta

  3. 3

   Jättimäinen pyton söi miehen Indonesiassa

  4. 4

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  5. 5

   Euroopan vanhin laiskiainen putosi puusta Korkeasaaressa – tällainen on onnettomuuteen joutunut 43-vuotias Coco

  6. 6

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  7. 7

   Trump haukkui Obaman golfharrastuksen kymmenillä twiiteillä ja vakuutti, ettei presidenttinä ”edes näkisi viheriöitä” – nyt hän on pelannut 13 kertaa

  8. 8

   Toimitusjohtajalle potkut isosta espoolaisesta isännöinti- ja huoltoyhtiöstä – epäillään rahojen väärinkäytöstä

  9. 9

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  10. 10

   Näistä syistä ruotsalaiset juovat suomalaisia vähemmän – ”Suomi on irtaantumassa Ruotsin, Norjan ja Islannin joukosta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sara Forsbergin piti esiintyä Katy Perryn kanssa, mutta Pietarsaaren Halpa-Hallin lavalle nousi uransa kadottanut lupaus – voiko tubetähti vielä nousta menestykseen?

  2. 2

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  7. 7

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  8. 8

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  9. 9

   Amatöörin voittama Jussi-palkinto on märkä rätti ammatti­näyttelijöiden kasvoille – Yleisön suosikit on Jusseissa unohdettu

  10. 10

   Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

  11. Näytä lisää