Valikko
Ulkomaat

Iranilaiset naiset uhmaavat huivipakkoa sosiaalisessa mediassa – miehet tukevat heitä pukeutumalla itse huiviin

Iranilaiset miehet lähettävät sosiaaliseen mediaan kuvia itsestään huivi päässä ja naiset ilman huivia. He osoittavat mieltään pukeutumis­sääntöjä vastaan.

Miehet eri puolilta Irania lähettävät kuvia itsestään huivi päässä sosiaaliseen mediaan. Vieressä heillä on naispuolisia sukulaisia ja ystäviä paljain päin.

My Stealthy Freedom -sivusto (Salavihkainen vapauteni) on iranilaisen toimittajan Masih Alinejadin perustama kampanja, joka vastustaa naisten huivipakkoa Iranissa. Sivustolla on Facebookissa yli miljoona seuraajaa.

Aluksi sivu julkaisi iranilaisten naisten lähettämiä kuvia itsestään ilman huivia julkisilla paikoilla. Vähän aikaa sitten Alinejad haastoi iranilaiset miehet kokeilemaan huntua.

”Olen šokissa. Saan paljon kuvia iranilaisia miehiltä. Idea levisi hetkessä”, Alinejad sanoo puhelimitse New Yorkista, jossa hän nykyään asuu.

Alinejadin mukaan tarkoituksena on saada miehet oivaltamaan, miltä huivipakko tuntuu naisista, jotka eivät usko hijabiin. Hijab viittaa musliminaisten pään ja vartalon peittävään vaatetukseen sekä yleisesti ottaen islamin mukaiseen häveliääseen pukeutumiseen.

”Monet miehet sanovat, että hijab ei ole iso juttu, että maailmassa on paljon vakavampiakin ongelmia. Mutta kun he yrittävät käyttää sitä, he ymmärtävät, että kyse ei ole vain yhdestä vaatekappaleesta vaan valinnanvapaudesta ja inhimillisestä arvokkuudesta”, hän sanoo.

”Miehille se on toki vain hetki valokuvaa varten, mutta meille naisille se on tilanne pienestä saakka. Monet pakotetaan peittämään itsensä seitsemänvuotiaasta asti.”

Iranin vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen tulleen lain mukaan naisten on pakko peittää päänsä julkisilla paikoilla. Osa käyttää perinteistä peittävää mustaa chadoria, mutta monilla etenkin nuoremmilla naisilla värikäs huivi roikkuu väljästi takaraivolla.

Siveyspoliisi voi pysäyttää liian huolettomasti pukeutuneita naisia ja käskeä sonnustautumaan peittävämmin. Pukeutumissäännöistä kieltäytyminen on rikos, jonka rangaistus voi viime kädessä vaihdella ruoskan­iskuista vankeuteen.

Konservatiiviset verkkosivut ovat jo kutsuneet solidaarisuudesta huivin päähänsä laittaneita miehiä arvottomiksi, Alinejad kertoo.

”Olemme tottuneet siihen, että jos miehet eivät pakota äitejään, vaimojaan, tyttäriään ja siskojaan käyttämään hijabia, heidät leimataan parittajiksi. Sanotaan, että he tarjoavat naissukulaisensa toiselle miehille seksiä varten. Se on vastenmielistä.”

Sivustolla julkaistuissa videoissa naiset kävelevät kaupungilla paljain päin. Osa vastaan tulevista miehistä ei sano mitään, osa näyttää suhtautuvan temppuun myönteisesti. Kukaan ei käy heidän kimppuunsa, Alinejad huomauttaa.

”Miehet Iranissa ovat koulutettuja ja samanlaisia kuin miehet muuallakin. Miksi hallitus pakottaa naiset peittämään itsensä suojellakseen itseään heiltä? Se on loukkaus myös iranilaisia miehiä kohtaan.”

Alinejad korostaa, ettei ole hijabia vastaan. Hän saarnaa valinnanvapauden puolesta.

”Kaikki muut perheessäni käyttävät hijabia, äitini, siskoni ja tätini. Hallituksen aivopesun vuoksi äidiltäni vei vuosia hyväksyä ratkaisuni”, hän sanoo.

”Pakottaminen luo jännitteitä naisten ja perheiden sisälle. Se on loukkaavaa myös niille naisille, jotka oikeasti uskovat hijabiin. He saavat jatkuvasti kuulla, miten paljon tahtoisimme siitä eroon.”

Alinejad perusti sivustonsa pari vuotta sitten, ja sittemmin siitä on tullut uutinen ympäri maailmaa.

Se on joutunut myös Iranin hallituksen propagandakoneiston tähtäimeen.

Iranin valtiollinen tv-kanava julkaisi keksityn uutisen, jonka mukaan Alinejad olisi Lontoossa joutunut kolmen miehen raiskaamaksi poikansa silmien edessä. Uutisessa väitettiin myös, että hän olisi ollut huumeiden vaikutuksen alaisena. Hänen sivunsa on leimattu islamin vastaiseksi.

Alinejad itse jätti Iranin seitsemän vuotta sitten vuoden 2009 mielenosoitusten ja presidentti Mahmoud Ahmadinejadin uudelleenvalintaa seuranneen kuohunnan jälkeen.

Monet naiset ottavat riskin, kun he lähettävät sivustolle kuvia itsestään ilman huivia. Alinajedin mukaan hallituksen on kuitenkin mahdotonta kontrolloida kaikkia nimettömiä naisia etsimällä heidät käsiinsä. Kuvaavaa on hänestä sekin, että Iranin hallitus yrittää rajoittaa sosiaalisen median toimintaa, mutta silti monet kiertävät rajoituksia erilaisilla suodattimilla.

”Iranissa ei ole sijaa julkiselle keskustelulle asiasta. Televisiossa näkee vain naisia hijabissa. Sosiaalinen media on naisille ainoa tapa saada äänensä kuuluviin.”

Iranin pitäisi Alinejadin mielestä ottaa hijabin suhteen mallia muslimimaista, jotka eivät pakota naisia käyttämään sitä, kuten Libanonista, Turkista tai Malesiasta.

Hän arvostelee myös ulkomaalaisia naispoliitikkoja ja turisteja, jotka sanovat käyttävänsä huivia “kunnioituksesta iranilaista kulttuuria kohtaan”. Hänen mielestään ulkomaalaisten pitäisi haastaa hallituksen vaatimus.

Idea miehistä huivi päässä syntyi, kun Iranin ulkoministeriltä kysyttiin Ranskassa, miksi ulkomaalaisten naispoliitikkojen täytyy Iranissa käyttää huivia.

”Hän sanoi, että kellään näistä naisista ei ole ongelmaa hijabin kanssa, että he kunnioittavat meidän tapojamme. Mieleeni tuli, että miehenä hänellä ei ole mitään kokemusta asiasta.”

Alinejad piirsi kuvankäsittelyohjelmalla ulkoministerille hijabin ja kirjoitti valokuvaan: ”Miltä tuntuu? Tuntuuko, että sinua on loukattu? Nöyryytetty? Että tämä et ole sinä?”

Samalta tuntuu hänen mukaansa iranilaisista naisista, jotka eivät usko hijabiin.

Alinejadilta kysytään usein, kuinka suuri osa iranilaisista naisista käyttäisi huivia, jos pukeutumissäännöt poistettaisiin huomenna. Kysymys on hänestä epäolennainen.

”Samantekevää, onko heitä yksi prosentti vai valtavasti. Huivin vastustajia on miljoonia, ja vaikka he olisivat vähemmistö, minä taistelen heidän puolestaan. Aivan samoin kuin jos äitini tulisi Yhdysvaltoihin ja tahtoisi käyttää hijabia, tukisin häntä siinä, vaikka hän olisi ainoa tässä maassa.”

Oikaisu 21.8. kello 21.25: Korjattu Masih Alinejadin sitaatti, jossa hän puhuu siitä, kuinka monet pakotetaan peittämään itsensä seitsemänvuotiaasta asti. Alun perin jutussa luki virheellisesti, että Alinejad olisi puhunut yhdeksänvuotiaista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Iran
 • Huivilait

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Miten kävi Saaralle? ”Yritettiin tehdä kansainvälistä, tehtiin ihan Tokmannia”

  2. 2

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  3. 3

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  4. 4

   Kaupungeissa on jotain, mikä koettelee mielenterveyttä – urbaani psykoosi on kaupunkilaisten oma oireyhtymä

  5. 5

   Moni uskoo, että sokeri tai maito voi aiheuttaa syöpää – Asiantuntija kertoo nyt, millainen ruokavalio pitää syövän loitolla

  6. 6

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  7. 7

   Hille Korhosen uraan mahtuu 7 vuotta kotiäitinä – kesällä hänestä tulee ainoa suurta pörssiyhtiötä johtava nainen Suomessa

  8. 8

   Yhdeksällä miljoonalla eurolla tietokoneita ja elektroniikkaa suoraan vääriin käsiin – näin Helsingin opetusviraston laitepetos onnistui

  9. 9

   Theresa May allekirjoitti historiallisen erokirjeen – EU-perhe käynnistää tänään monimutkaisen avioeron, jossa on sovittava ”asunnosta, lapsista, koirista ja kesämökistä”

  10. 10

   Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  2. 2

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  3. 3

   Vuorilta löytyi maailman vanhin ja harvinaisin koiralaji – Uudenguinean ylämaakoiran uskottiin jo kuolleen sukupuuttoon

  4. 4

   Opetan lukiossa asioita, joita en ole opiskellut päivääkään

  5. 5

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  6. 6

   Syyte: Lihayritys myi ulkomaista lihaa kotimaisena ja kierrätti myymättömät tuotteet raaka-aineeksi – ”Virheitähän on tehty”, sanoo toimitusjohtaja HS:lle

  7. 7

   Nainen brittipolitiikassa on yhä sääriensä summa – tabloidin seksistinen kansikuva onnistui hätkähdyttämään jopa Britanniassa

  8. 8

   Tiedoksi niille, jotka surevat pakolaisten aiheuttamia kustannuksia: Leirittämällä ja eristämällä he vasta kalliiksi tulevatkin

  9. 9

   Nainen ei saanut avioeroa Britanniassa – miljonääripariskunnan vaimon on pakko pysyä avioliitossa, vaikka mies valitti vanhasta syrjähypystä ja haukkui vaimoa julkisilla paikoilla

  10. 10

   Rajan yli salakuljetetut liuskat paljastavat Pohjois-Korean arjen – Maailmalla kerää huomiota kirja, jonka tekijä on mysteeri

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  3. 3

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  4. 4

   ”Ahne”, ”ikävä tapaus”, ”nuoria naisia lähentelevä outolintu” – tv-pomo Jorma Sairasen muistelmissa Spede, Petelius ja muut tv:n kultakauden suosikit saavat huutia

  5. 5

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  6. 6

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  7. 7

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  8. 8

   Synnytyssaleihin tulee ympärileikattuja naisia jo viikoittain – ”Vaikeuttaa monin tavoin synnytystä”

  9. 9

   Lääkkeillä laihtumisesta on saatu lupaavia tuloksia – näistä syistä me lihomme rajummin kuin koskaan

  10. 10

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  11. Näytä lisää