Ulkomaat

Iranilaiset naiset uhmaavat huivipakkoa sosiaalisessa mediassa – miehet tukevat heitä pukeutumalla itse huiviin

Iranilaiset miehet lähettävät sosiaaliseen mediaan kuvia itsestään huivi päässä ja naiset ilman huivia. He osoittavat mieltään pukeutumis­sääntöjä vastaan.

Miehet eri puolilta Irania lähettävät kuvia itsestään huivi päässä sosiaaliseen mediaan. Vieressä heillä on naispuolisia sukulaisia ja ystäviä paljain päin.

My Stealthy Freedom -sivusto (Salavihkainen vapauteni) on iranilaisen toimittajan Masih Alinejadin perustama kampanja, joka vastustaa naisten huivipakkoa Iranissa. Sivustolla on Facebookissa yli miljoona seuraajaa.

Aluksi sivu julkaisi iranilaisten naisten lähettämiä kuvia itsestään ilman huivia julkisilla paikoilla. Vähän aikaa sitten Alinejad haastoi iranilaiset miehet kokeilemaan huntua.

”Olen šokissa. Saan paljon kuvia iranilaisia miehiltä. Idea levisi hetkessä”, Alinejad sanoo puhelimitse New Yorkista, jossa hän nykyään asuu.

Alinejadin mukaan tarkoituksena on saada miehet oivaltamaan, miltä huivipakko tuntuu naisista, jotka eivät usko hijabiin. Hijab viittaa musliminaisten pään ja vartalon peittävään vaatetukseen sekä yleisesti ottaen islamin mukaiseen häveliääseen pukeutumiseen.

”Monet miehet sanovat, että hijab ei ole iso juttu, että maailmassa on paljon vakavampiakin ongelmia. Mutta kun he yrittävät käyttää sitä, he ymmärtävät, että kyse ei ole vain yhdestä vaatekappaleesta vaan valinnanvapaudesta ja inhimillisestä arvokkuudesta”, hän sanoo.

”Miehille se on toki vain hetki valokuvaa varten, mutta meille naisille se on tilanne pienestä saakka. Monet pakotetaan peittämään itsensä seitsemänvuotiaasta asti.”

Iranin vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen tulleen lain mukaan naisten on pakko peittää päänsä julkisilla paikoilla. Osa käyttää perinteistä peittävää mustaa chadoria, mutta monilla etenkin nuoremmilla naisilla värikäs huivi roikkuu väljästi takaraivolla.

Siveyspoliisi voi pysäyttää liian huolettomasti pukeutuneita naisia ja käskeä sonnustautumaan peittävämmin. Pukeutumissäännöistä kieltäytyminen on rikos, jonka rangaistus voi viime kädessä vaihdella ruoskan­iskuista vankeuteen.

Konservatiiviset verkkosivut ovat jo kutsuneet solidaarisuudesta huivin päähänsä laittaneita miehiä arvottomiksi, Alinejad kertoo.

”Olemme tottuneet siihen, että jos miehet eivät pakota äitejään, vaimojaan, tyttäriään ja siskojaan käyttämään hijabia, heidät leimataan parittajiksi. Sanotaan, että he tarjoavat naissukulaisensa toiselle miehille seksiä varten. Se on vastenmielistä.”

Sivustolla julkaistuissa videoissa naiset kävelevät kaupungilla paljain päin. Osa vastaan tulevista miehistä ei sano mitään, osa näyttää suhtautuvan temppuun myönteisesti. Kukaan ei käy heidän kimppuunsa, Alinejad huomauttaa.

”Miehet Iranissa ovat koulutettuja ja samanlaisia kuin miehet muuallakin. Miksi hallitus pakottaa naiset peittämään itsensä suojellakseen itseään heiltä? Se on loukkaus myös iranilaisia miehiä kohtaan.”

Alinejad korostaa, ettei ole hijabia vastaan. Hän saarnaa valinnanvapauden puolesta.

”Kaikki muut perheessäni käyttävät hijabia, äitini, siskoni ja tätini. Hallituksen aivopesun vuoksi äidiltäni vei vuosia hyväksyä ratkaisuni”, hän sanoo.

”Pakottaminen luo jännitteitä naisten ja perheiden sisälle. Se on loukkaavaa myös niille naisille, jotka oikeasti uskovat hijabiin. He saavat jatkuvasti kuulla, miten paljon tahtoisimme siitä eroon.”

Alinejad perusti sivustonsa pari vuotta sitten, ja sittemmin siitä on tullut uutinen ympäri maailmaa.

Se on joutunut myös Iranin hallituksen propagandakoneiston tähtäimeen.

Iranin valtiollinen tv-kanava julkaisi keksityn uutisen, jonka mukaan Alinejad olisi Lontoossa joutunut kolmen miehen raiskaamaksi poikansa silmien edessä. Uutisessa väitettiin myös, että hän olisi ollut huumeiden vaikutuksen alaisena. Hänen sivunsa on leimattu islamin vastaiseksi.

Alinejad itse jätti Iranin seitsemän vuotta sitten vuoden 2009 mielenosoitusten ja presidentti Mahmoud Ahmadinejadin uudelleenvalintaa seuranneen kuohunnan jälkeen.

Monet naiset ottavat riskin, kun he lähettävät sivustolle kuvia itsestään ilman huivia. Alinajedin mukaan hallituksen on kuitenkin mahdotonta kontrolloida kaikkia nimettömiä naisia etsimällä heidät käsiinsä. Kuvaavaa on hänestä sekin, että Iranin hallitus yrittää rajoittaa sosiaalisen median toimintaa, mutta silti monet kiertävät rajoituksia erilaisilla suodattimilla.

”Iranissa ei ole sijaa julkiselle keskustelulle asiasta. Televisiossa näkee vain naisia hijabissa. Sosiaalinen media on naisille ainoa tapa saada äänensä kuuluviin.”

Iranin pitäisi Alinejadin mielestä ottaa hijabin suhteen mallia muslimimaista, jotka eivät pakota naisia käyttämään sitä, kuten Libanonista, Turkista tai Malesiasta.

Hän arvostelee myös ulkomaalaisia naispoliitikkoja ja turisteja, jotka sanovat käyttävänsä huivia “kunnioituksesta iranilaista kulttuuria kohtaan”. Hänen mielestään ulkomaalaisten pitäisi haastaa hallituksen vaatimus.

Idea miehistä huivi päässä syntyi, kun Iranin ulkoministeriltä kysyttiin Ranskassa, miksi ulkomaalaisten naispoliitikkojen täytyy Iranissa käyttää huivia.

”Hän sanoi, että kellään näistä naisista ei ole ongelmaa hijabin kanssa, että he kunnioittavat meidän tapojamme. Mieleeni tuli, että miehenä hänellä ei ole mitään kokemusta asiasta.”

Alinejad piirsi kuvankäsittelyohjelmalla ulkoministerille hijabin ja kirjoitti valokuvaan: ”Miltä tuntuu? Tuntuuko, että sinua on loukattu? Nöyryytetty? Että tämä et ole sinä?”

Samalta tuntuu hänen mukaansa iranilaisista naisista, jotka eivät usko hijabiin.

Alinejadilta kysytään usein, kuinka suuri osa iranilaisista naisista käyttäisi huivia, jos pukeutumissäännöt poistettaisiin huomenna. Kysymys on hänestä epäolennainen.

”Samantekevää, onko heitä yksi prosentti vai valtavasti. Huivin vastustajia on miljoonia, ja vaikka he olisivat vähemmistö, minä taistelen heidän puolestaan. Aivan samoin kuin jos äitini tulisi Yhdysvaltoihin ja tahtoisi käyttää hijabia, tukisin häntä siinä, vaikka hän olisi ainoa tässä maassa.”

Oikaisu 21.8. kello 21.25: Korjattu Masih Alinejadin sitaatti, jossa hän puhuu siitä, kuinka monet pakotetaan peittämään itsensä seitsemänvuotiaasta asti. Alun perin jutussa luki virheellisesti, että Alinejad olisi puhunut yhdeksänvuotiaista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Iran
 • Huivilait

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  3. 3

   Olen nähnyt miehiä tyydyttämässä itseään metron penkillä ja uimahalleissa – ei ole Sompasaunan vika, jos lauteilla irstaillaan

  4. 4

   HS seuraa: Niinistö otti Putinin vastaan Punkaharjulla – presidenttien yhteinen tiedotustilaisuus suorana lähetyksenä noin kello 16

  5. 5

   Kauppatorilla matelee ”infernaalinen” lauttajono eikä parannusta näy – Suomenlinnan uusitusta laiturista tuli valmiiksi alamittainen

  6. 6

   Venäjän mediassa on hämmästelty Suomen ja Venäjän hyviä suhteita Putinin Savonlinnan-vierailun alla – ”Miksi välit ovat niin läheiset?”

  7. 7

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  8. 8

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  9. 9

   Poliisilta erikoinen kirje savonlinnalaisille – Miksi kaupunkilaisten pitäisi välttää parvekkeilla oloa Putinin vierailun aikana?

  10. 10

   Yhdysvaltain uudet Venäjä-pakotteet voivat iskeä Suomenlahden energiahankkeisiin – EU uhkaa nopeilla vastatoimilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  2. 2

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  3. 3

   Huumeita myydään avoimesti Helsingin Torkkelinmäellä – HS vieraili puistossa, jossa huumekauppa asukkaiden mukaan rehottaa

  4. 4

   Treffailussa on edelleen yksi kammottavan vanhanaikainen piirre: Deiteillä nainen odottaa miehen hoitavan kaiken

  5. 5

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  6. 6

   Finland, dit borde man åka – ruotsalaisten tietämättömyys Suomesta onnistuu yhä välillä hätkäyttämään

  7. 7

   Trump aikoo kieltää transsukupuoliset Yhdysvaltain armeijassa – Palkittu eliittisotilas ärähti: ”Sanokoon minulle päin naamaa, etten ole kelvollinen”

  8. 8

   Näin suomalaiset yrittävät petkuttaa Kelaa – viime vuonna kiinni jäi lähes pari tuhatta huijaria, keskimääräinen vedätys 4 200 euroa

  9. 9

   ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

  10. 10

   Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

  2. 2

   Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

  3. 3

   Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

  5. 5

   Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

  6. 6

   Lappiin matkalla oleva kaupunkifillari hämmensi Hämeenlinnassa – ”Mies otti valokuvia ja uhkasi lähettää ne poliisille”

  7. 7

   Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

  8. 8

   ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

  9. 9

   Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

  10. 10

   23-vuotiaalla Jami Särkisellä on kaksi tyttöystävää ja hän nauttii siitä niin, ettei yksiavioisuuteen ole paluuta – Polyamoria eli monisuhteisuus yleistyy

  11. Näytä lisää