Ulkomaat

HS tapasi Venäjän ensimmäisen avoimesti homoseksuaalin kansanedustajaehdokkaan – pienen tytön isä tietää altistavansa itsensä hyökkäyksille

Barantajev uskoo, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret ovat kuitenkin häntä paljon suuremmassa vaarassa joutua väkivallan kohteeksi.

Venäjän syyskuisissa parlamenttivaaleissa ehdolla oleva Bulat Barantajev vaikuttaa ulospäin hyvin perinteiseltä poliitikolta ja bisnesmieheltä. Venäläiseksi poliitikoksi hän on kuitenkin hyvin poikkeuksellinen. Barantajev on ensimmäinen avoimesti homoseksuaali parlamenttivaaliehdokas Venäjällä.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on ollut Venäjällä heikko jo pitkään. Suomen Maahanmuuttovirasto on jopa varautunut ottamaan vastaan maasta pakenevia vähemmistöjen edustajia.

On tilastollisesti epätodennäköistä, että Barantajevista tulisi Venäjän ensimmäinen homo poliitikko. Barantajev on kuitenkin ensimmäinen ehdokas, joka kertoo omasta homoudestaan avoimesti ja ajaa samaan aikaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiaa Venäjällä.

Barantajevin puolue on demokraattinen Parnas, joka kuuluu Euroopan liberaalidemokraattien liittoon. Samaan ryhmittymään, johon suomalaisista puolueista kuuluu keskusta ja Rkp.

Barantajev on Venäjällä muutenkin harvinaisuus. Hänellä on kaksivuotias tytär lesbopariskunnan kanssa. Miehen mukaan tämä ei ole mikään ongelma, koska perhejärjestelyjä ei tarvitse käydä liian tarkkaan läpi viranomaisten kanssa.

”Uskon, että voimme myös auttaa venäläistä yhteiskuntaa hyväksymään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt. Keltainen lehdistö kirjoittaa usein, että homot ovat uhkaksi yhteiskunnalle, koska he eivät tee lapsia. Me olemme kyllä panostaneet siihen.”

Venäjällä otettiin käyttöön 2013 niin kutsuttu homopropagandalaki, joka kieltää ”muiden kuin perinteisten suhteiden propagoinnin alaikäisille”.

Barantajevin mukaan Venäjän homopropagandalaki ei kuitenkaan vaikuta kampanjointiin. Hänen mukaansa ketään ei ole vielä tuomittu lain rikkomisesta ja sen tarkoituksena on käytännössä vain antaa hyväksyvä nyökkäys vähemmistöjä vainoaville ryhmille.

”Lakia rikkoakseen pitäisi mennä esimerkiksi lastentarhaan kertomaan ’epätavanomaisista tavoista’ harrastaa seksiä. Ei kukaan tee sellaisia asioita. Lain suurin vaikutus on se, että valtio sen avulla lähettää viestin erilaisille ryhmille, että homot ovat hyvä kohde iskuille. Sen voimaan tulon jälkeen jotkut ihmiset, joilla on esimerkiksi rikollinen tausta, ovat alkaneet jahdata homoja.”

Barantajev on itsekin joutunut iskujen kohteeksi. Hän uskoo viranomaisten olleen mukana ainakin yhden iskun järjestämisessä. Barantajevin oli pitänyt tehdä kirjallinen ilmoitus mielenilmauksesta ja jostakin syystä häneltä oli kysytty tarkkaa aikaa, milloin hän aikoo palauttaa ilmoituksen kaupungintalolle. Kun hän meni palauttamaan ilmoitusta, hyökkäsi joukko miehiä hänen kimppuunsa.

Barantajev puhuu iskuista kuin ne kuuluisivat tavalliseen elämään. Hänen mukaansa väkivalta häntä kohtaan ei ole kuitenkaan ollut järin rajua eikä kukaan yritä esimerkiksi tappaa häntä, koska hän on julkisuuden henkilö.

”Hyväksyin oman homoseksuaalisuuteni aika myöhään, vasta 25-vuotiaana. Kun ajattelee sitä väkivaltaa, mitä jotkut nuoret kokevat lähiöissä, siihen verrattuna minä olen hyvässä turvassa.”

Barantajevin kotikaupunki Novosibirsk on Siperian suurin kaupunki, mutta sijaitsee kaukana seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin myönteisemmin suhtautuvista länsimaista. Barantajevin mukaan venäläiseksi kaupungiksi Novosibirsk on kuitenkin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suhteellisen hyvä paikka.

Korkeakoulujen ja start-up-yritysten täyttämässä kaupungissa ihmiset ovat suhteellisen kouluttautuneita, mikä Barantajevin mukaan vaikuttaa myös heidän asenteisiinsa. Näin ei ole ollut kuitenkaan aina.

”Ilmapiiri Novosibirskissä on muuttunut täysin. Esimerkiksi journalistien, bloggaajien ja korkeasti kouluttautuneiden mielipidejohtajien joukossa homofobia ei ole enää muodikasta.”

Samaan aikaan kun Venäjän keltainen lehdistö ryöpyttää Barantajevia, haluaa valtamedia samaan aikaan rakentaa hänestä esimerkin siitä, miten hyvin Venäjä kohtelee vähemmistöjään. Barantajev on kuin kiiltokuvakansalainen Putinin Venäjällä. Perheellinen yrittäjä, joka on mukana yhteisönsä toiminnassa.

Hän ei kuitenkaan halua suvaitsevaisen Venäjän posteripojaksi. Kun valtakunnallinen lehti halusi tulla tekemään hänestä juttua ja seuraamaan hänen elämäänsä Novosibirskissä, kieltäytyi hän tarjouksesta.

”He eivät kerro siitä, kun homoja kohdellaan kaltoin ja heidän kimppuunsa hyökätään. Tarkoituksena on vain levittää propagandaa ja näyttää, miten hyvin minullakin homona menee, kun olen päässyt ehdokkaaksi ja kaikkea.”

Bulat Barantajev oli yksi neljästätoista Venla Kokon ja Anaïs Kahnin Traveling through Rainbow Russia -valokuvanäyttelyyn kuvatusta ja haastatellusta ihmisestä. Näyttely on nähtävissä 3. syyskuuta asti taide- ja kehysliike Kamiter-Arsissa osoitteessa Helsinginkatu 6.

Bulat Barantajev

 Parnas-puolueen ehdokas syyskuun parlamenttivaaleissa

 Yrittäjä, joka omistaa markkinointiyrityksen ja fetissivaatemerkin

 2-vuotiaan tytön isä

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjän parlamenttivaalit
 • homofobia
 • Venäjä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  2. 2

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  3. 3

   Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

  4. 4

   Halpa kolmen euron pikkusikariaski on tämän kesän myyntimenestys – nyt hallitus aikoo nostaa sen hintaa

  5. 5

   Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

  6. 6

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  7. 7

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  8. 8

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  9. 9

   Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Nyt Suomen kirkko on taas siinä tilanteessa, että kaikki kymmenen piispaa ovat miehiä”

  10. 10

   Pekka Sauri arvioi Pentti Linkolan elämäkerran: Kun Persianlahden sota syttyi, Linkola toivoi ”huomattavaa tappamista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

  2. 2

   Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

  3. 3

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  4. 4

   Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

  5. 5

   Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

  6. 6

   Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

  7. 7

   Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

  8. 8

   Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

  9. 9

   Obaman rasisminvastainen tviitti nousi maailman tykätyimmäksi – Ku Klux Klanin entinen johtaja puolestaan kiittelee Trumpia Twitterissä

  10. 10

   Kiinan ja Intian välille syntyi pattitilanne pahaan aikaan – 600 sotilasta on istunut pian 60 päivää vuoristossa tuijottamassa toisiaan, eikä loppua näy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

  2. 2

   Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

  3. 3

   Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

  4. 4

   Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

  7. 7

   Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

  8. 8

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  9. 9

   Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

  10. 10

   Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

  11. Näytä lisää