Valikko
Ulkomaat

Venäläistutkija: Esitys Itämeren lentoturvallisuudesta nosti esiin Suomen syvän epäluottamuksen Venäjää kohtaan

Venäjän mediassa annetaan ymmärtää, että Niinistön ehdotuksesta olisi virinnyt myös Venäjän esitys kahdenvälisistä turvallisuusneuvotteluista.

Venäläinen politiikantutkija Vladimir Gelman arvioi, että Suomessa ja muissa Itämeren maissa syntynyt keskustelu Venäjän esittämistä Itämeren turvallisuutta koskevista neuvotteluista kertoo syvästä epäluottamuksesta Venäjää kohtaan.

”Pääasia tässä on epäluottamus. Se ei liity lentoturvallisuuteen, vaan Krimin liittämisestä käynnistyneisiin tapahtumiin vuodesta 2014 alkaen”, Gelman sanoi HS:lle puhelimitse tiistaina.

”Epäluottamuksen takia liki kaikki Venäjän toimet käsitetään uhkaksi suomalaiselle yhteiskunnalle. Venäjän vallanpitäjät ovat itse antaneet paljon syitä tällaiselle käsitykselle. Se johtaa Suomessa varovaisuuteen, jolle on perusteita”, hän totesi. Gelman on Pietarin Eurooppalaisen yliopiston ja Helsingin yliopiston professori.

Suomen presidentti Sauli Niinistö esitti venäläiskollegalleen Vladimir Putinille tämän Suomen-vierailulla heinäkuussa, että Itämeren lentoturvallisuutta tulisi parantaa muun muassa lopettamalla niin kutsutut pimeät lennot. Putin lupasi edistää asiaa.

Elokuun alussa Venäjän varapuolustusministeri Anatoli Antonov kertoi venäläistoimittajille, että Venäjä ehdottaa turvallisuusneuvotteluita Itämeren Nato-maiden ja Suomen ja Ruotsin kanssa. Venäläisten viestinten tiedoista sai käsityksen, että Venäjä haluaisi keskustella asiantuntijatasolla kaikkien Itämeren maiden kanssa yhdessä.

Keskustelujen perustana olisi Venäjän mukaan presidentti Sauli Niinistön ehdotus lisätä lentoturvallisuutta.

Tämän lisäksi Venäjä esittäisi kahdenvälisiä neuvotteluja Suomelle, Ruotsille, Virolle, Latvialle, Liettualle ja Puolalle. Aiheena olisivat ”molemminpuoliset huolet” raja-alueiden sotilaallisesta toiminnasta. Kahdenvälisistä neuvotteluista ei ollut mainintaa läheskään kaikissa venäläisissä asiasta uutisoineissa viestimissä, mutta esimerkiksi televisiokanava Ren-tv julkaisi tiedon.

Niinistö torjui viime torstaina julkaistussa kirjoituksessaan tietoja siitä, että hänen esityksensä olisi hämmentänyt eri tahoja Suomessa ja muissa Itämeren maissa. Hän vastasi kirjoituksessaan HS:n analyysiin ja pääkirjoitukseen. Hän jatkoi esityksensä perustelua Yleisradion haastattelussa viikonloppuna ja tiistaina suurlähettiläspäivillä.

Niinistö korosti Ylelle erityisesti, että julkisuudessa ei ole osattu erottaa, että Venäjällä on kaksi täysin toisistaan poikkeavaa aloitetta turvallisuusneuvotteluista.

Ensimmäisen Venäjä esitti Niinistön mukaan Nato–Venäjä-huippukokouksessa heinäkuussa. Kyse oli siitä, että Venäjä, Nato, Suomi ja Ruotsi jatkaisivat keskustelua lentoturvallisuudesta Itämerellä, osana sitä olisi transpondereiden ottaminen käyttöön ja tässä viitattiin Niinistön aloitteeseen.

”Kukaan ei tätä hämmästellyt”, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan Venäjä teki elokuussa tästä kokonaan poikkeavan aloitteen, jossa se kutsui Itämeren rantavaltioita kahdenkeskisiin neuvotteluihin.

”Siinä yhteydessä Venäjä ei ole mitenkään viitannut minun aloitteeseeni”, Niinistö sanoi ja kertoi nähneensä kopion eräälle maalle tulleesta kutsusta.

”Tämä asia ei ole oikein koskaan tullut selväksi vaan on hyvin näppärästi vedetty sellainen johtopäätös, että Venäjä vaatii konsultaatiota, koska Niinistö niitä esittää. Tämä on valhe”, presidentti totesi.

Ilta-Sanomien mukaan Venäjän mediassa on kuitenkin annettu ymmärtää, että Niinistön ehdotuksesta olisi virinnyt myös Venäjän esitys kahdenvälisistä neuvotteluista. Kukaan ei lehden mukaan kuitenkaan suoraan väitä, että Niinistö olisi alkuperäisessä aloitteessaan itse esittänyt kahdenvälisiä neuvotteluita. Lehden mukaan useissa elokuun aikana julkaistuissa venäläismedian jutuissa Baltian maille, Puolalle, Ruotsille ja Suomelle esitettyjä kahdenvälisiä turvallisuusneuvottelukutsuja perustellaan Niinistön aloitteella tai kuvataan ne Niinistön aloitteen jatkoaloitteeksi.

Tuore esimerkki tästä uutisoinnista on maanantailta. Venäläinen uutistoimisto Ria Novosti kirjoittaa tapauksesta, jossa Liettuan puolustusministeriön mukaan Naton hävittäjät kävivät viime viikolla tunnistamassa venäläiskoneen, joka oli matkalla Venäjältä Itämeren yli Kaliningradiin. Kone ei ollut ilmoittanut lentosuunnitelmaansa ja sen paikannuslaitteet eivät olleet päällä. Venäjä on luvannut, että transponderit tullaan kytkemään päälle Kaliningradin-lennoilla.

Tämän jälkeen uutinen jatkuu:

”Aiemmin Venäjän presidentti Vladimir Putin yhtyi suomalaiskollegansa Sauli Niinistön esitykseen kieltää sotilaskoneiden lennot Itämeren yllä, jos niiden transponderit on sammutettu. Venäjän varapuolustusministeri Anatoli Antonov ilmoitti elokuun alussa, että Venäjän puolustusministeriö on valmis konsultaatioihin Latvian, Liettuan, Viron, Puolan, Ruotsin ja Suomen kanssa sotilastoiminnasta raja-alueilla. Hän kertoi valmiudesta yhteistyöhön kahdenvälisten sopimusten pohjalta, jotta vaaratilanteet merellä ja ilmassa saadaan estettyä.”

Venäjä ei ole antanut lisätietoa neuvotteluesityksistään, vaan tiedot mediassa leviävät lähinnä Antonovin siteerauksien perustalta. Tämä on lisännyt epätietoisuutta. Suomi ei tiettävästi ole vielä saanut kutsua kahdenvälisiin konsultaatioihin. Venäjän puolustusministeriö ja ulkoministeriö eivät tiistaina vastanneet HS:n kommenttipyyntöön ennen jutun julkaisua.

Tutkija Vladimir Gelmanin mukaan on mahdotonta tietää, onko Venäjällä piilotettuja tavoitteita esitystensä taustalla.

”Venäjän viranomaisten sanoista tullaan etsimään salattuja merkityksiä vastakin, ellei ennen Krimin liittämistä vallinnutta luottamusta palauteta”, hän toteaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Venäjä
 • Suomi
 • Ulko- ja turvallisuuspolitiikka
 • Itämeri

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nyt Netflix epäonnistui pahasti – menestykseksi odotettu sarja Iron Fist on täysi floppi, selitämme miksi

  2. 2

   Lapsettomuus on karu yllätys vanhemmaksi haluaville – ”Anna anteeksi ettei sinusta tullutkaan äitiä”

  3. 3

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  4. 4

   Menivätkö sijoitukset pieleen? Et ole ainoa – konkarisijoittajat paljastavat mokansa

  5. 5

   Kesäaikakapina leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 45 000 allekirjoitusta

  6. 6

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  7. 7

   Näin Helsingistä tuli 12 vuodessa kiva ja avoin mutta myös kallis ja eriarvoinen – kuka sen sai aikaan?

  8. 8

   Suupielet halkeavat, hiukset putoavat ja väsyttää – onko kyse keväisestä vitamiinien puutteesta?

  9. 9

   Hamilton piikitteli Rosbergia ja Räikköstä: ”Ferrarilla yksi huippukuljettaja”

  10. 10

   Lehti: Trumpin vävy alkaa uusia valtion hallintoa – ”Pitäisi johtaa kuin yritystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

  2. 2

   George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

  3. 3

   Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

  4. 4

   Miksi saunassa muka pitää olla alasti? Ei kai ihmisen alapää ole yhtään uimapukua hygieenisempi

  5. 5

   Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

  6. 6

   Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

  7. 7

   Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

  8. 8

   Kananmuna onkin terveellistä – uudet tutkimukset kumoavat tiedon kolesterolipommista

  9. 9

   Kesäaikakapina leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 45 000 allekirjoitusta

  10. 10

   Suurpalon sammutus Vantaalla jatkuu koko maanantain – ”Savu kulkeutuu kohti Tuusulanväylää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

  2. 2

   Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

  3. 3

   En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

  4. 4

   Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

  5. 5

   Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

  6. 6

   Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

  7. 7

   Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

  8. 8

   Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

  9. 9

   Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

  10. 10

   Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

  11. Näytä lisää