Ulkomaat

Naiset ovat haluttuja palkkamurhaajia Filippiinien huumesodassa – syylliset ja syyttömät tapetaan ilman oikeudenkäyntejä

Uusi presidentti Rodrigo Duterte on usuttanut kansalaiset poliisien avuksi huumekauppiaiden ja narkomaanien kimppuun.

Olkansa yli alati kurkkivat huumekauppiaat eivät suhtaudu naisiin yhtä epäluuloisesti kuin miehiin. Siksi naisille riittää töitä palkkamurhaajina Filippiinien huumesodassa, jossa on tapettu parissa kuukaudessa noin 2 000 ihmistä.

Nimellä Maria esiintyvä Manilan asukas kertoo Britannian yleisradioyhtiön BBC:n haastattelussa kuuluvansa kolmen naisen palkkamurhaajaryhmään. Toimeksiannot naiset saavat ”pomoltaan”, joka on poliisi.

”Jos voisin päättää, en haluaisi tehdä tätä enää. Mutta pomoni sanoi, että jos yksikin meistä yrittää lähteä, meidät tapetaan”, Maria kertoo.

Maria saapuu BBC:n haastatteluun vauva sylissään. Toimittaja kuvailee häntä pienikokoiseksi sekä hermostuneeksi.

”Ajattelin, että teen tämän poikani hyväksi”, Maria kertoo ensimmäisestä tappokeikastaan. Siihen hänet värväsi oma mies, joka oli tehnyt palkkamurhaajan työtä jo aiemmin.

Maria kertoo ampuneensa viisi ihmistä – kaikkia päähän – sen jälkeen, kun Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte, 71, astui virkaansa kesäkuun lopussa ja julisti sodan huumerikollisia vastaan.

Duterte voitti vaalit toukokuussa lupaamalla kitkeä rikollisuuden ja korruption sadan miljoonan asukkaan Filippiineiltä puolessa vuodessa. Hän uhkasi tappaa satatuhatta rikollista ja heittää näiden ruumiit Manilanlahteen kalanruoaksi.

”Filippiineillä moni kokee, että lainvalvonta ja järjestyksenpito ovat suuri haaste, johon aiemmat hallitukset puuttuivat tehottomasti tai haluttomasti”, yhteiskuntatieteiden professori Richard Javad Heydarian De La Salle -yliopistosta Manilasta kertoo Time-lehdelle perustellessaan Duterten suosiota.

Viime kuukausina poliisit ovat ampuneet epäiltyjä ilman oikeudenkäyntejä, eivätkä vain poliisit. Duterte on usuttanut kansalaisia paitsi huumekauppiaiden myös narkomaanien kimppuun.

”Jos tunnette narkomaaneja, tappakaa heidät itse, koska tehtävä olisi liian kivulias heidän vanhemmilleen”, Duterte sanoi heti virkaanastumisensa jälkeen vieraillessaan slummissa Manilassa. Hänen avustajiensa mukaan kehotusta ei pidä tulkita kirjaimellisesti. Duterte on sanonut, että tappaisi myös omat lapsensa, jos saisi tietää näiden sotkeutuneen huumeisiin.

Epäiltyjen tappaminen ei ole virallinen tavoite. Duterte on ohjeistanut poliiseja ampumaan vain itsepuolustukseksi mutta epäröimättä ja tappotarkoituksella.

Poliisin raporteissa Powerpoint-esityksineen on ollut viitteitä kerskailusta tappojen määrällä. Keskiviikkona julkistettu raportti kertoi, että heinäkuun alusta lukien 756 ihmistä on kuollut poliisin tappamana ja 1 160 ihmistä muiden tahojen tappamana – mikä tarkoittanee lähinnä palkkamurhaajien ja muiden oman käden oikeudella toimineiden siviilien uhreja.

Useiden tapettujen syyllisyys on kyseenalaistettu vahvasti. Eräs heistä oli kirkkokuorossa laulanut, koulussaan mallioppilaaksi nimetty viestinnän opiskelija Rowena Tiamson, 22, jonka ruumis löytyi huumesodalle tyypilliseen tapaan kädet sidottuina sekä silmät ja suu peitettynä Pangasinanin maakunnassa Filippiinien pääsaarella Luzonilla.

Viranomaiset ovat myöntäneet, että Tiamson ei edes ollut heidän listallaan epäillyistä huumerikollisista.

Tiistaina samassa maakunnassa Dagupanin kaupungissa viisivuotias tyttö kuoli, kun tuntematon mies tunkeutui perheen kotiin ampumaan tytön 53-vuotiasta isoisää, joka kuului viranomaisten huume-epäilylistalle. Isoisä toipuu vatsaansa osuneesta laukauksesta, mutta yksi luodeista osui kuolettavasti tytön päähän, uutisoi Philippine Daily Inquirer.

Aikakauslehti Time kertoo puolestaan Restituto Castrosta, 53, joka kuoli niskalaukaukseen Manilassa heinäkuussa. Hotellin autonkuljettajana työskennellyt perheenisä Castro oli viimeisenä tekonaan ostamassa pientä erää shabua eli metamfetamiinia ystävilleen näiden rahoilla – lähipiirin mukaan hän oli liian köyhä hankkiakseen huumeita itselleen.

Sekatyömiehet Renato ja Jaypee Bertes, isä ja poika, jakoivat huoneen kuuden muun ihmisen kanssa slummissa Manilassa. He polttivat shabua, jota Jaypee sukulaisten mukaan myös myi pieniä määriä. The New York Times kertoo, että heinäkuussa poliisi haki kaksikon huoneestaan, vei poliisiasemalle, hakkasi ja tappoi. Poliisi selitti tappamista pakoyrityksellä ja sillä, että kaksikko riisti poliisilta aseen. Kuolinsyytutkimus antoi kuitenkin ymmärtää muuta: Jaypeen oikea käsivarsi oli katkennut ennen hänen kuolemaansa.

Poliisi muistuttaa, että kovat otteet ovat tuottaneet haluttuja tuloksia. Tilastoitujen vakavien rikosten määrä oli Filippiineillä heinäkuussa 31 prosenttia pienempi kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Toisaalta henkirikosten määrä kasvoi 56 prosentilla.

Rikollisuuden vähentyminen tilastoissa voi johtua poliisin vahvistuneesta läsnäolosta kaduilla mutta mahdollisesti myös siitä, että poliisilla ei ole aikaa huomioida vähäisempiä rikoksia keskittyessään huumesotaan.

Jopa YK on arvostellut Duterten verisiä toimia, mihin presidentti vastasi uhkaamalla erota YK:sta.

Aiemmin Duterte toimi 1,6 miljoonan asukkaan Davaon kaupunginjohtajana eteläisellä Mindanaon saarella. Siellä moottoripyörillä liikkuvat asemiehet tappoivat noin kymmenen vuoden aikana tuhatkunta epäiltyä rikollista, joukossa ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan katulapsia ja pikkurikollisia.

Dutertea kiiteltiin laajalti kaupunkinsa muuttamisesta turvallisemmaksi.

”Kuinka arvelette minun onnistuneen siinä? Tappamalla kaikki”, hän sanoi viime vuonna.

Palkkamurhaajajengit levisivät Davaosta muihinkin kaupunkeihin. Duterte on jopa myöntänyt yhteytensä jengeihin. Ihmisoikeusjärjestöjen mukaan hän ei ole saanut osakseen rikossyytteitä, koska kukaan ei uskalla todistaa häntä vastaan oikeudessa.

”Uskokaa kun sanon, en välitä ihmisoikeuksista”, Duterte sanoi elokuun alussa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Filippiinit
 • Huumeet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  2. 2

   Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

  3. 3

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  4. 4

   Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

  5. 5

   Hiihtotähti Therese Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon ja menettää olympialaiset: ”Tämä on šokki, unelmani on murskana”

  6. 6

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  7. 7

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  8. 8

   Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

  9. 9

   Turun puukotusten pääepäilty vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – Tutkinnanjohtaja: ”Meillä on hänelle nimi, mutta pitääkö se paikkansa, sitä tarkastellaan”

  10. 10

   EU tekee paljon terroristien estämiseksi – mutta avoimet rajat ja kehno tiedonkulku ovat hyödyttäneet pahantekijöitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

  3. 3

   Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

  4. 4

   Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  5. 5

   22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

  6. 6

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  7. 7

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  8. 8

   Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

  9. 9

   Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

  10. 10

   Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  7. 7

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  8. 8

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  9. 9

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  10. 10

   ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Turun puukotusten pääepäilty vangittiin terroristisessa tarkoituksessa tehdyistä murhista – Tutkinnanjohtaja: ”Meillä on hänelle nimi, mutta pitääkö se paikkansa, sitä tarkastellaan”
  3. Hiihtotähti Therese Johaug sai 18 kuukauden kilpailukiellon ja menettää olympialaiset: ”Tämä on šokki, unelmani on murskana”
  4. EU tekee paljon terroristien estämiseksi – mutta avoimet rajat ja kehno tiedonkulku ovat hyödyttäneet pahantekijöitä
  5. Pääministeri Sipilä: Suomi siirtyy nyt saneerauksesta kehittämisvaiheeseen – hallituksen pöydällä ovat nyt työelämän muutos, perustulo, sosiaaliturvan uudistus ja eriarvoistumisen ehkäisy
  6. Poliisi epäilee: 19-vuotias tehtaili verkkohyökkäyksiä Salon kaupunkia vastaan, aiheutti satojentuhansien eurojen vahingot
  7. ”Tulos tai ulos”, Juha Sipilä lupasi – mutta pääministerin puheissa on ristiriita
  8. Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson
  9. Poliisi toteuttaa ”nopeusvalvontamaratonin” keskiviikkona: – Kaikki kamerat päällä samaan aikaan
  10. Tupakka-askin kallistuminen edes dollarilla tekee lopettamisesta 20 prosenttia todennäköisempää
  11. Uranuksessa ja Neptunuksessa sataa timantteja – ihmeellinen ilmiö mallinnettiin laboratoriossa lasereilla
  12. Näytä lisää