Ulkomaat    |   HS-analyysi

Ranskalaisten muslimikammo ”nousee kuin tulvavesi”, ja Nicolas Sarkozy ottaa siitä kaiken hyödyn irti

Entinen presidentti haluaa olla myös tuleva presidentti. Kampanjansa hän käynnisti risti edellä.

Neljä vuotta sitten politiikan ”lopullisesti” jättänyt Nicolas Sarkozy ilmoitti tällä viikolla virallisesti: hän haluaa takaisin Ranskan presidentiksi kevään 2017 vaalissa.

Emme pudonneet tuoleiltamme.

Jos Euroopan poliitikoista pitäisi nimetä joku, jonka kasvoilta suorastaan sädehtii rakkaus valtaa kohtaan, se olisi vanha tuttu ”Super-Sarko”, Ranskan oikeiston vieteriukko.

Ilmoituksen tyyli kuitenkin yllätti. Se saatiin lukea Sarkozyn uunituoreesta kirjasta ”Tout pour la France”, Kaikki Ranskan vuoksi. ”Tunnen, että minulla on voimaa käydä tämä taistelu tällä historiamme niin kovin myrskyisällä hetkellä”, Sarkozy kirjoittaa.

Mikä taistelu? Kymmenen prosentin työttömyys? Euroopan koossa pitäminen? Syyrian sota? Ei. Sarkozyn esiintymisten perusteella hänen taistelunsa keskittyy ranskalaiseen identiteettiin. Hän haluaa määritellä ranskalaisuuden ja suojella sitä.

Teema on Sarkozylle tuttu. Jo presidenttinä ollessaan hän käynnisti kansallisen keskustelun ranskalaisesta identiteetistä. Aloite oli Sarkozyn tapa viedä äänestäjiä Marine Le Penin äärinationalistiselta Kansalliselta rintamalta ilman, että hänen täytyi suoraan haukkua muslimeja.

Kirjassaan Sarkozy palaa aiheeseen, mutta tällä kertaa islamin arvostelu on peittelemätöntä.

”Ranskan tasavallalla ei ole ongelmia uskontojen kanssa yleensä, ainoastaan yhden niistä kanssa”, Sarkozy kirjoittaa Le Monde -lehden mukaan.

Ranskassa asuu siirtomaahistorian ja maahanmuuton seurauksena miljoonia muslimeja. Pariisin ja viimeistään Nizzan terrori-iskujen jälkeen asenteet heitä kohtaan ovat muuttumassa.

”Kollektiivinen vainoharhaisuus muslimeja kohtaan nousee Ranskassa kuin tulvavesi”, arvioi HS:lle puhelimitse ranskalainen poliittinen analyytikko Thomas Guénolé. Guénolé kommentoi vaaleja useille Ranskan tv-kanaville ja opettaa Pariisin Sciences Po -yliopistossa, jossa Sarkozykin aikanaan opiskeli.

Tutkijan mielestä ilmapiirin nopea muutos on suorastaan vaarallinen. ”Keskustelu maallisuudestakin on Ranskassa todellisuudessa nykyään vain keskustelua erilaisista muslimeille asetettavista kielloista.”

Sarkozy on aistinut ajan hengen. Hän haluaa ottaa halal-vaihtoehdot pois kouluruokaloista, viedä sosiaalituet burka-perheiltä ja kieltää huivien käytön myös yliopistoilla. Maahanmuuttajien perheenyhdistämiset hän pysäyttäisi kokonaan, kunnes ”Euroopalla on todellinen ulkoraja”.

Parhaillaan Ranskan uutisia hallitsee burkini, kasvot paljastava mutta muuten peittävä uima-asu, jota jotkut muslimit käyttävät. Burkini kiellettiin äskettäin useilla Ranskan rannoilla. Guénolén mielestä ilmiö on lukumääräisesti niin mitätön, että yhtä hyvin voitaisiin keskustella siitä, pitäisikö Ranskan rannoilta kieltää yksisarviset.

”Burkinilla ei ole merkitystä, merkitystä on tällä Ranskan reaktiolla”, hän toteaa.

Perjantai-iltana Ranskan korkein hallinnollinen oikeus arvioi ennakkopäätöksessään yhden ranskalaiskaupungin burkinikiellon laittomaksi. Keskustelua se tuskin lopettaa.

Sarkozyn mukaan burkinin käyttö on halveksittava provokaatio. Hänen mielestään islaminuskoisten on sallittu liian pitkään harrastaa ”vähemmistön tyranniaa”. Tutkijaa tämäkään ei yllätä.

”Sarkozyn taktiikka on aina ollut mennä pidemmälle kuin kaikki muut Kansallisen rintaman kopioinnissa”, Guénolé toteaa.

Kansallista rintamaa tukee noin neljäsosa ranskalaisista, ja sen johtajalla Marine Le Penillä on hyvät mahdollisuudet ensi kevään presidentinvaalien toiselle kierrokselle.

Samaan aikaan islamin arvostelun kanssa Sarkozy on alkanut puhua yhä palavammin Ranskan kristillisistä juurista. Vaalitilaisuudessaan Lillen lähellä hän sanoi olevansa kristitty ja totesi myös Ranskan olevan ”kristitty maa tavoiltaan ja kulttuuriltaan”, jota ”täällä olevien täytyy kunnioittaa”.

Risti edellä marssiminen sopii Sarkozylle. Hänen merkittävin vastustajansa oikeiston esivaalissa on puoluetoveri Alain Juppé, 71-vuotias entinen ulkoministeri, jonka kannat maahanmuutosta ja islamista ovat Sarkozya maltillisempia.

Juppén iskusana ranskalaisuuden määrittelyyn on ”onnellinen identiteetti”. Juppén mukaan ihmiseltä voi vaatia sopeutumista (intégration), mutta ei historiansa pois pyyhkimistä. Sarkozy on tyrmännyt Juppén onnellisuuspuheet haihatteluna. Entiselle presidentille sopeutuminen ei riitä, vaan hän puhuu johdonmukaisesti sulautumisesta (assimilation).

”Kaikki oikeiston ehdokkaat sanovat taloudesta samoja asioita: verot alas, julkisen sektorin työntekijöiden määrä alas. Siksi eroja on tehtävä näillä kysymyksillä”, tutkija selittää. Hän arvioi Sarkozyn ja Juppén leirit tässä vaiheessa kisaa erittäin tasaväkisiksi.

Keskustaoikeiston esivaali käydään marraskuun lopulla. Guénolén mukaan sen voittaja on melko todennäköisesti Ranskan seuraava presidentti.

Vaalit ensi keväänä

 Ranskan presidentinvaalit käydään huhti- ja toukokuussa 2017.

 Keskustaoikeiston esivaali järjestetään marraskuun lopulla. Kaikki kärkiehdokkaat Nicolas Sarkozy, Alain Juppé ja François Fillon ovat Tasavaltalaiset-puolueesta (entinen UMP).

 Sosialistit järjestävät esivaalinsa tammikuussa. Istuva sosialistipresidentti François Hollande ei ole vielä kertonut ehdokkuudestaan.

 EU- ja maahanmuuttovastaisen Kansallisen rintaman johtaja Marine Le Pen voi hyvinkin päästä kevään vaalissa toiselle kierrokselle. Vasemman äärilaidan ääniä kerää vasemmistopopulisti Jean-Luc Mélenchon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ranska
 • Ranskan presidentinvaalit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  2. 2

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  3. 3

   Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

  4. 4

   Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

  5. 5

   Niinistön kannatuskortteja kertyi yhteensä 156 000

  6. 6

   Trumpilla putki päällä, tuominnut nyt amerikkalaiset huippu-urheilijat useammin kuin natsit – Tämä kaikki tapahtui viikonloppuna

  7. 7

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  8. 8

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  9. 9

   Uppiniskainen asukas säilyttää lastenvaunuja porraskäytävässä huomautuksista huolimatta – taloyhtiö voi ottaa huoneiston haltuunsa

  10. 10

   Eduskuntatalon edessä itseään vatsaan puukottaneet olivat turvapaikanhakijoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  2. 2

   Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

  3. 3

   Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

  4. 4

   Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

  5. 5

   Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

  6. 6

   ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

  7. 7

   Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

  8. 8

   Ateistia pidetään moraalittomana ihmisenä – paitsi Suomessa

  9. 9

   Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

  10. 10

   Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

  2. 2

   Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

  3. 3

   Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

  4. 4

   Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

  5. 5

   Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

  6. 6

   Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

  7. 7

   Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

  8. 8

   ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

  9. 9

   Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

  10. 10

   Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

  11. Näytä lisää